x1600 boyle ise o zaman 999$ lık 1100 lü aleti almak cok daha mantıklı gibi duruyor
tanak kardeş bende senin gibi düşünüyorum..Zaten oldum olası notebook ta oyun oynayamayanlardanım..En güzeli verelim 1600 YTL yi alalım Acer 5102 yi...
yabancı bir forumda isveçli bir arkadaştan benchmark skorlarını rica ettim bakalım inş yapacak gibi gözüküo az bekleyelim
benim anlamadığım madem ekran kartı o kadar ii deil neden bukadar çok fiyat farkı var sadece hdd ve 512 ram de 350 usd fark olmamalı.
arkadaşlar geçen pazartesi bu bilgisayardan 2 adet aldık açıkçası cdlerimin çoğu yanımdda olmadığı için va bazı sebeplerden dolyı bilgisayarımı interneete bağlayamadığım için sadece 3d mark 2003 yapabildik 4020 puan aldı... onun dışındaki testleride yapmaa çalışacağımm elimden geldiği kadar fakat oulum dolayısıyla nete girip çok fazla cevap yazamıom elimden geldiği kadar cevap yazarım.... bu arada half life 2 episode 2. pes 5. splinter cell (pandora tommorow) adlı oyunlarda şimdiye kadar en küçük takılma yapmadı sadece hl2 de özellikleri tamamen açınca küçük kasılmalara yol açtı onun dışında biraz ısınma problemi var yok diyemem ama turion 64 kadar değil bunuda belirtmek isterim. ekran parlaklığı çok ii derecede dense yalşan olmaz... ve oyun ve bigisayar delisi olan bir arkdaşımada bilgisayarı österdim inceldi (evdeki bilgisayarının ozelliklerini tam olarak bilemioyorum ) fakat mükemmel bişi lduğunu biliom onaunla performans olarak yakın olduğunu belirtti ve okulda oyun oynamak içimnde bu laptopu bu hafta içinde alacak.... hala alma diyen varsa arkadşıma bu konuyu iletmek isitoyorum bole oyun manyağı bi arkadaşımın bu şekilde yıkılmasına izin veremem... ben elimden gelediğince dilimin döndiüğünce paylaştım bildiklerimi sizdende cevaplarınızı bekliyorum... ii günler
bende bi sorun yok ne frame atlaması nede zıplaması
quote:
Orjinalden alıntı: recaro
abi bıde bu 64 bıtlık kartlarda frame atlaması oluomus galıba bırısınden duydum baska model bı kartın 64 bıtlık ddr ramlısı ıle 128 bıtlık sd ramlısı aynı puanı alıomus ama 64 bıtlıgınde frame atlaması oluyomuss.... 5112 kullanan varsa oyun performansını paylasmasını onemle rıca ederımmm...
ekran kartının 64 bit olduğunu duyunca şok oldum ya.Hiç özelliklerde belirmiyorlarda ben bunu 128 bit olarak düşündüm hep.Acaba işlemci 64 bit bir örnek olsun diye mi ekran kartınıda öyle yaptılar şaka bi yana kötü bir durum.5114 gelsede onu alsak diyecem ama ya oda 64 bitlik ekran kartına sahipse o zmana ne olacak bilmiyorm.
x1600'ün 64-bit bellek veriyolu meselesi iyice araştırdım ve sonuçta bunun mecburiyetten yapıldığını farkettim.
http://en.wikipedia.org/wiki/Radeon_R520 sayfasındaki tabloya bakarsanız bütün HM(HyperMemeory-ana bellekten paylaşımlı kullanılan bellek) özellikli grafik işlemciler 64-bit, fakat HM özelliği olmayannlar 128-bit.
bunun sonucunda ati'li bütün HM özellikli grafik kartlarının 64-bit bellek veri yolu genişliğine sahip diye gözükür. sistemde çift bellek olunca bu efektif olarak 128-bit olur.
tabii ki paylaşım kapanıp sadece paylaşımsız kendi belleği ile çalıştırılrsa 128-bit mi gözükür bilmiyorum çünkü ben kapatamadım (ati tools ile ve bios'tan olmuyor)
quote:
Orjinalden alıntı: isikayhan
evet bunu sadece acer yapmıyormuş, laptopu ucuza getirmek için diğer üreticilerin de yaptığı bir uygulama, nvidia go 7600'da da yapılıyormuş (nvidia go 7400 zaten 64bit).
quote:
Orjinalden alıntı: bscol
dostlar sanırım turkiyeye gelen x1600 ler hep 64 bit imzamdaki makinada x1600 var 64 bit fakat 3dm05 den 3000 puan alıyor acerin 2400 alması enteresan x700 o kadar alıyor
quote:
Orjinalden alıntı: azorer
evet acerın yaptığı resmen adilik. Bizim orda mezarcılık derler buna. iyiki almamışım bundan sonrada acer ile başka marka arasında seçim yapmam gerekirse seçeceğim ürün kesinlikle acer olmayacak.
yani o zamn benim ram tek parça dual çalışmıyor vga 64 bitmi çalışacak?
şunu demek istedim: bütün x1600 hm olan kartların bellek veri yolu genişliği 64-bit, ama ana bellekçift ddr2 ram olunca bunlar da çift kanal işleyince efektif olarak 128-bit bellek veri yolu genişliği elde edilmesi gerekir.
senin durumunda çift bellek olmayınca hem ana belleğin, hem de ekran kartı çift kanal desteğiniden faydalanamıyor, yani kapasitesinin yarısını kullanmış oluyor
quote:
quote:
şunu demek istedim: bütün x1600 hm olan kartların bellek veri yolu genişliği 64-bit, ama ana bellekçift ddr2 ram olunca bunlar da çift kanal işleyince efektif olarak 128-bit bellek veri yolu genişliği elde edilmesi gerekir.
senin durumunda çift bellek olmayınca hem ana belleğin, hem de ekran kartı çift kanal desteğiniden faydalanamıyor, yani kapasitesinin yarısını kullanmış oluyor
quote:
x1600 hm lerın buyuk bır cogunlugu 128 bıttır. ddr teknolojısı bıt degerlerınını efektıf olsa bıle yukseltemez 64 se 64 kalır 128 128 kalır bıt degerlerı. ddr ın yukseltecegı teorıde 2 ye katlayacagı sey data "aktarım hızı" ve "mıktarıdır" onuda sadece teorıde yapar ve bunlar dısında bısey yukselmez... 128 bıtlık x1600 hm ıcın toshıba a100-192 modelıne bakabılırsınız...
quote:
quote:
bscool senın ekran kartında ramlerın dual olmaması nedenıyle performans kaybına ugrar hm yı acarsan ama bunu farkedemessın kapasıtesının yarısını deıl toplam performanstan catlatsan %4-5 kayıp vardır bunu anlamanda oyunlarda bırascık zordur
recaro kardeş, anlattığım durum bütün HM özellikli ati ekran kartları için geçerli bu durumda 100-192'de de 64-bit olur. ama neden daha yüksek sonuç alıyor dersen; çünkü yerleşik belleği 256mb ve ana bellekten paylaşımlı 256mb alarak 512mb oluyor. acer 5112 de 128mb yerleşikbellek ve ana bellekten 384mb paylaşımlı toplam 512mb oluyor.
tabii paylaşım kullanılmaz ise kendi belelğinin ile 64 mü yoksa 128 bit ile iletişim kurdupunu göremiyorum çünkü ne bios'tan ne de ati tools ile HM'yi kaptamadım.
quote:
quote:
quote:
x1600 hm lerın buyuk bır cogunlugu 128 bıttır. ddr teknolojısı bıt degerlerınını efektıf olsa bıle yukseltemez 64 se 64 kalır 128 128 kalır bıt degerlerı. ddr ın yukseltecegı teorıde 2 ye katlayacagı sey data "aktarım hızı" ve "mıktarıdır" onuda sadece teorıde yapar ve bunlar dısında bısey yukselmez... 128 bıtlık x1600 hm ıcın toshıba a100-192 modelıne bakabılırsınız...
quote:
recaro kardeş, anlattığım durum bütün HM özellikli ati ekran kartları için geçerli bu durumda 100-192'de de 64-bit olur. ama neden daha yüksek sonuç alıyor dersen; çünkü yerleşik belleği 256mb ve ana bellekten paylaşımlı 256mb alarak 512mb oluyor. acer 5112 de 128mb yerleşikbellek ve ana bellekten 384mb paylaşımlı toplam 512mb oluyor.
tabii paylaşım kullanılmaz ise kendi belelğinin ile 64 mü yoksa 128 bit ile iletişim kurdupunu göremiyorum çünkü ne bios'tan ne de ati tools ile HM'yi kaptamadım.
quote:
quote:
quote:
Piyasada sadece 2-3 tane 64 bıtlık x1600 hm var sen hepsı yaptın dırek daha oncede soledıgım gıbı x1600 hm ler ın buyuk bır cogunlugu 128 bıttır. ben su ana kadar 2 tane 64 bıtlık model gordum acer ve pb ın modellerı. butun atı hm ler 64 deıldır x300,x1300,x1400(bazı) 64 bıttır. Bence arastırmadan dırek kurgu yapma pıyasada "128 bıt" lık x1600 hm dolu bıras arastır her kaynaga guvenme
NOT: 128 bıt lık x1600 hm oldugu programlarla bakılıp sadece teoride deıl pratıktede ıspatlanmıstır. bakılıp dorulanmıstır ve pıyasanın coguda boyle..
2.NOT:Ati nın kendı sıtesınde bu kartın 128 bıt oldugu yazıyor.
veee ayrıca senın ekran kartından pek bısı anlamadıgın bellı; sen bana "sızın x1600 256+256 "demıssın "bızımkı 128+384" demıssın sımdı hm lerı bır kenara koyarsak sızınkı 128 bızımkı 256 mb dorumu? doru.. sımdı.. sence hangı kartın 128 mb lıgı 3d mark 2005 ten 2400 cıvarı puan alırken 256mb lıgı 3500 cıvarı bır puan alır? gercekten cok komık burdakı puan farkının tek ve tek sebebı 128 bıt olmasıdır belkı ramlerın 256 olmasının etkısı var ama puanı okadar zıplatmaz emın ol
ve ayrıca ben bır cok kartın 128 mb lıgının 256 mb lıgınden daha fazla skor aldıgını gordum... nedenıde kullanılan ramler bazıları 256 koyuyo dandık ram koyuyo ns lerı cok yuksek oluyo ama dıer adam 128 takıyo karta ama kalıtelı kart ucuyorr.... artık hala ınanmadıydan 128 bıtlık hm lerın olduguna yapacak bı seyım yok ama arastırmak ıstersen forumun ekran kartı bolumune gır ordakı arkadaslara sor sana ayrıntılı acıklarlar olayiii
bana inanmadıysan o zaman ati'nin kendi hypermemory dokümanını oku:
Increasing Memory Bandwidth with PCI Express® With the arrival of a new high-bandwidth interface like PCI Express, ATI not only aggressively pursued implementation of this technology to become the first company to implement, demonstrate and ultimately ship products based on the new interconnect, but also went further with a method to maximize the advantage of PCI Express. The memory controller on ATI’s PCI Express products has been updated to interface to the PCI Express bus and the system memory that lies on the other end of that bus (either directly in cases where the core logic has the system memory controller or where the host CPU assumes this function. This PCI Express auxiliary memory channel is effectively a 64-bit memory channel with access to system memory. This means that a VPU equipped with a 64-bit local graphics memory bus and a PCI Express auxiliary memory channel has an effective 128-bit memory bus.
It should be noted that two key factors will affect how effective the 64-bit interface of the PCI Express auxiliary memory channel is: • How saturated the system memory is with other memory transfers (i.e. access from CPU, DMA access from I/O devices etc) • How much traffic is being sent/received across the PCI Express link in conjunction with the auxiliary memory channel Below is a diagram showing how the PCI Express auxiliary memory channel fits into a PC system.
quote:
This PCI Express auxiliary memory channel is effectively a 64-bit memory channel with access to system memory. This means that a VPU equipped with a 64-bit local graphics memory bus and a PCI Express auxiliary memory channel has an effective 128-bit memory bus.
isikayhan bize biraz da oyun performası ile ilgili bilgi versen. skorlar tatmin etmedi, özellikle X1600 için hiç tatmin etmedi. ben bu bit işinden anlamam ama bence acer bizi bu mak ek sı 64 bit diye uyarması gerekmezmiydi
3d mark performansı benim makinayla aynı hatta biraz geçmiş bile,bende x700 128 mb 128 bitlik ekran kartı var. Ama Pc markta benim makinaya 1000 puan fark atmış.İşlemcinin bu kadar yüksek puan alması beni gerçekten şaşırttı.Makina epey hızlı o zaman? Normal uygulamalardan bahsediyorum. Sırf işlemcisi 1.6 diye almasam mı diye düşünüyordum bu makinayı ama sanırım alacağım,kısa sürede 1.8 i türkiyeye gelmezse eğer.normal x1600 e göre performans epey düşük ve satarken özelliklerde bunu belirtmiyorlar bence bunu belirtmeleri gerekiyor.
şu ana kadar yaptığım bütün testler orjinal kurulu gelen driverlarla yapıldı (sadece bütün windows updateleri kurdum), deriverları güncelledilkten sonra hepsini tekrarlayacağım
This PCI Express auxiliary memory channel is effectively a 64-bit memory channel with access to system memory. This means that a VPU equipped with a 64-bit local graphics memory bus and a PCI Express auxiliary memory channel has an effective 128-bit memory bus.
isikayhan bize biraz da oyun performası ile ilgili bilgi versen. skorlar tatmin etmedi, özellikle X1600 için hiç tatmin etmedi. ben bu bit işinden anlamam ama bence acer bizi bu mak ek sı 64 bit diye uyarması gerekmezmiydi
Merhaba bende bu cihazı almayı düşünüyorum fakat kafamda bazı soru işaretleri var 5102 modeline 512 ram eklesek harddisc ve bluetooth dışında pek bir fark kalmıyacak sanırım x1600ün 64 bit olması 5112yi gözümden düşürdü gibi tavsiyeleriniz nedir arkadaşlar 600 milyon fazla verelimmi. Harddisc ve bluetooth çokta önemli değil fakat plazma televizyonumda dvi-d girişi var vga'dan kalite olarak çok farkederse ibre 5112ye dönebilir. Yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum saygılar.......
Merhaba bende bu cihazı almayı düşünüyorum fakat kafamda bazı soru işaretleri var 5102 modeline 512 ram eklesek harddisc ve bluetooth dışında pek bir fark kalmıyacak sanırım x1600ün 64 bit olması 5112yi gözümden düşürdü gibi tavsiyeleriniz nedir arkadaşlar 600 milyon fazla verelimmi. Harddisc ve bluetooth çokta önemli değil fakat plazma televizyonumda dvi-d girişi var vga'dan kalite olarak çok farkederse ibre 5112ye dönebilir. Yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum saygılar.......