Şimdi Ara

Açılmayan anakartı kol saati ile tamir ettim :) Açılmayan kart için çözüm önerisi içerir. (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
86
Cevap
34
Favori
11.541
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
347 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Rica ederim
    Bu işlem için ev ortamında bir adet havya , sivri uçlu ( her iki ucuda kusursuz ) cımbız.

Lehim işimin bir parçası olduğu için yıllar içinde el alışkanlığı aslında gönül isterdi ki bir sıcak hava tabancı ile fabrikadan çıkmışcasına temiz bir işcilik yapayım ama şu an her hangi bir firmada çalışmıyorum o yüzden ev ortamında kısıtlı imkanlar bu kadar oldu .

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • s_mail S kullanıcısına yanıt
    bır mesleiğin varmı senin

• Bozulan anakartım değildi ama 19” BENQ FP91+ LCD monitörümü nasıl tamir ettim? Sizlere anlatmak isterim.

26.05.2007 tarihinde satın aldığım masaüstü bilgisayarıma bağlı çalışan 19” BENQ FP91+ monitörüm dört yıl sonra 02.09.2011 tarihinde arıza yapmıştı. ON/OFF tuşuna basınca yeşil power ışığı önce yanıyor, sonra sönüyor ve ekrana görüntü gelmiyordu.

Ya 200-350 TL verip 2. el bir monitör alacak, yada monitörü bilgisayarcıya götürüp tamir ettirecek veya kendim tamir edecektim.
    Bilgisayar, elektrik, elektronik, mekanik bilgim ile el becerime güvenerek tamir etmeye çalışacaktım.
    Monitörün arkasındaki led aydınlatma sistemine zarar vermeden monitörün dış kapağını yıldız tornavida ile sökerek anakart ve besleme devresine ulaştım. Yaptığım göz kontrolünde besleme devresinde mavi oklarla gösterdiğim iki tane 16V 1000µF’lık kondansatörün üstten şiştiğini tespit ettim. Bu arada bir hata yaparak besleme devresinden monitöre giden soketli kablonun biri beyaz diğeri gri ince kablolarını yanlışlıkla kopardım. Kalem havya ile lehim yaparak soketine taktım.
    Şişmiş iki kondansatörü kalem havya ile söküp çıkardım. Elektronik pasajından 2 tane 25V 1000µF’lık kondansatörü 1 tl’ye satın alıp, besleme kısmındaki yerlerine kalem havya ile lehimleyerek taktım. Monitörü tekrar toplayıp kapaklarını monte ettim. Power kablosunu monitöre, diğer ucunu da prize taktıktan sonra bilgisayara bağladım. Bilgisayar açıldığında ekrana görüntü gelmişti. 1 TL'lik malzeme ve emeğim karşılığında monitör satın almaktan kurtulduğum için sevinçliydim.

Taa ki 11 Haziran 2020 tarihine kadar monitörüm tıkır tıkır çalışmıştı.
    11 Haziran 2020’de monitörüm power tuşuna basmama rağmen yine açılmıyordu. Monitörü söküp besleme devresindeki elemanları gözle kontrol ve burun ile koku testi yaptığımda bu sefer besleme devresinde sarı oklarla gösterdiğim 35 V 470 µF’lık 4 kondansatörün 3’ünün üstten şiştiğini tespit ettim. Kalem havya ile şişmiş kondansatörleri söküp tekrar elektronik pasajına gittim. 4 tane (sarı okla gösterdiğim tek kondansatör sağlam olmasına rağmen onu da değiştirdim) 35V 470µF’lık kondansatörü 2 tl’ye satın aldım ve besleme kısmındaki yerlerine kalem havya ile lehimledim. Monitörü açtığında ekrana önce görüntü gelmedi. Anakarttaki power bağlantısının önündeki sarı okla gösterdiğim 2 A’lik kendinden ayaklı kum sigortadan şüphelendim. Voltmetreyi ohm kısmına alarak kontrol ettim, sigorta sağlam görünüyordu. Şüphe üzerine sigortayı değiştirmeye karar verdim. Ama elimde ayaklı kum sigorta yoktu. Bende elimde bulunan sağlam 2 A'lik cam sigortanın sağına ve soluna sağlam bir kablodan iki parça kesip iki tane ayak yaparak yerine lehimledim. Yine görüntü gelmedi. Monitör power kablo ile prize bağlı iken (bilgisayara bağlı değil) bir süre sona ekrana görüntü geldi. Tamam bu iş oldu derken monitörü tekrar toplamadan test ettim. Ekrana yine görüntü gelmedi. Neredeyse o kadar emek verdiğim monitörümden vazgeçmek üzereyken monitörü 30 dakika kadar prizde takılı durumda bıraktım. Yarım saat sonra test ettiğimde görüntü gelmişti. Sanırım kondansatörlerin gerekli voltajı depolayabilmesi için beklemem gerekiyordu. Monitörü tamamen toplandıktan sonra tekrar 220V’a bağladım. Görüntü geldi. 3 aydan fazla bir süre oldu. Monitörüm artık sorunsuz ve eskisinden çok daha net bir görüntü veriyor.

Şayet sizin monitörünüzde de günün birinde bendeki arıza oluşursa yaptıklarımı uyguladığınız taktirde monitörünüzü uzun yıllar kullanabilirsiniz.
    Tekrar belirteyim. Şayet el beceriniz yeterli değilse, biraz elektrik, elektronik bilginiz yoksa, vede kendinize yeteri kadar güvenmiyorsanız bu tamir işine hiç girişmeyin. Bende tamir işini hobi olarak görüyorum. Bir cihaz arızalandıysa detaylı bir şekilde kontrol eder, arızayı çözmeye çalışır, daha önce not aldıysam notlarıma mutlaka bakar arızasını nasıl gidermişim der ona göre tamir ederim.

Açılmayan anakartı kol saati ile tamir ettim  :) Açılmayan kart için çözüm önerisi içerir.

Şişen kondansatörler
    Açılmayan anakartı kol saati ile tamir ettim  :) Açılmayan kart için çözüm önerisi içerir.

Değişen kondansatörler

Kum sigorta

• 2 farklı anakartın kristalini sökünce kart start almadı sizin kartta kullanılan kristal sorunlu üretimdi sanırım.dediğim gibi ankartta bozulcak en son en eleman kristal.
  • babus0606 B kullanıcısına yanıt
    Bilgilendirme için teşekkür

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.