geçen gün büyük depremlerin eksen eğikliğini değiştirebileceği yazıyordu ancak aklıma takıldı. biz dışarıdan bir etki uygulamadan dünyanın dönüş eksenini değiştirebilir miyiz? dönme momentumu için cevap hayır eminim(en azından klasik fizikte) ama yönü değişebilir mi? yani bunun momentum gibi bir yönü var mıdır saat yönü, tersi. varsa 3 boyutta nasıl bir şekil alır?
hesher5H
kullanıcısına yanıt
Eksen eğikliğinin değişeceğini sanmam, ama deprem dönme eksenine göre olan eylemsizlik momentini değiştirerek, dönme hızını artırıp yavaşlatabilir. Yani açısal momentum korunumu. Bu günlerin uzaması veya kısalmasına neden olur. Japonya depreminde bundan bahsedilmişti, dünyanın ekseni kaydı denmişti ama ne anlamda kaydı? Dünyanın şu anki dönme ekseninin ,yerkabuğuna göre konumu mu kayan? Daha doğrusu , depreme bağlı olarak dünyanın yüzey kısmındaki kabuğun hareketi dolayısıyla, fiziksel anlamda değilde, coğrafi anlamda bir kaymadan bahsediliyor olabilir.
Bunun dışında eksen etrafındaki kütle dağılımının değişmesi, kütle merkezinin değişimine sebep olacağından, dünyanın yaptığı presesyon hareketine bir etkisi olabilir. Bu ise şu an farkedilebilecek bir şey değil sanıyorum.
savarog
kullanıcısına yanıt
bence de böyle kütle merkezinin yeri değişeceğinden momentum korunması için hız da değişir. ancak momentin yönü olmadığından kendi içerisinde değişim gösterebilir.(presesyon gibi) bir de şöyle bir soru olsa; uzay boşluğunda bir yere göre hareketsiz olarak duruyoruz. (asansör gibi bir şeyin içinde) bu durumda kendi momentumumuzu değiştiremeyiz ancak +/- yönlerle konumumuzu değiştirebilir miyiz?
hesher5H
kullanıcısına yanıt
Presesyonun nedeni dünya dışındaki cisimlerin kütleçekim kuvvetidir. Uzay boşluğun da başlangıçta hareketsiz isek konumumuzu bir dış etki olmadan değiştiremeyiz.
savarog
kullanıcısına yanıt
Yani presesyon diğer cisimler üzerinde tepki alır mı? bunu bilmiyordum. dış etki olmadan değiştiremeyiz ancak şöyle bir şey yapsak asansörün içinde ileri doğru top attık diyelim biz geri gittik. top ise karşıya bizden farklı sürede ulaştı. normalde bu mümkün değil çünkü o hızlı, bu nedenle bizden uzak, geri çektiğimizde topu istediğimiz kadar yavaş geri çekelim sonuçta bizde de ters momentum oluşur. ancak ya çok çok hızlı atarsak ve rölativiteye uygun hale getirirsek zaman daralmasıyla uzayda yol alamaz mıyız?(toplam momentumu değiştirmeden) çünkü ona göre olan zaman bizden farklıdır bu da yolu etkiler.(ama hesaplama yapmadım sadece mantıkta doğru geliyor) yada neyse daha farklı bir soru sorayım bunu anlarsam öncekini de anlarım. şimdi 2 tane gök cismi ve bunların kütleçekim alanları var. ortada da bir adam var gök cisimleri birbirini çekmesin. şimdi soru şu; adam herhangi bir hareketle kütleçekim alanlarından birine girerek kendini bir dünyaya düşürmek istiyor. ne yapması gerekir? veya düşebilir mi?
hesher5H
kullanıcısına yanıt
"Yani presesyon diğer cisimler üzerinde tepki alır mı? bunu bilmiyordum. "
Bu cümleyi anlamadım. Ama presesyonun nedeni dış kuvvetlerdir.
Resme gelirsek;
Adamın kütle merkezi tam ortada yani dengede ise bu denge korunacaktır. Adamın yaptığı hareketler kütle merkezinin konumunu değiştirmeyecektir çünkü.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme