Şimdi Ara

Fiziği iyi olanlar ;basit harmonik harekettte açısal hız değişir mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
52
Cevap
2
Favori
17.710
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Basit h. h de ; x = r.cos(wt) dir .soru çözümlerinde w hep aynı alınmış..bu açısal hızın değişmediğini gösterir..

a = -w üzeri 2 . x dir ... ( ivme açısal hızın karesinin x ile çarpılmasına eşittir.) a - x grafiği ise kitaplarda y = mx şeklinde bir doğrusal grafik ..bu grafiğin eğimi w nın karesini veriri ..eğim sabit oldugundan w da sabittr diyebilirirz...

sonuç olarak b h h de w sabit diyebiliiriz ....fakat osym 2011 lys fizik basit sarkaç sorusunda ; basit harmonik hareket yapan cismin açısal hızının arttığını vermiş..bu durumda kitaplarda açısal hızın sabit alınması mı hatalı ..? veya a -x grafiğinin sabit olması da mı hatalı

2011 lys fizik sorusu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maksimilyanus -- 22 Temmuz 2013; 3:34:28 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Basit Harmonik Harekette Açısal Hız Değişir mi?

Basit harmonik hareket, tekrarlanan bir denge konumu etrafında salınım yapan bir hareket türüdür. Bu hareket, yaylı bir sistemde veya bir sarkaçta görülebilir.

Basit harmonik hareket yapan bir nesnenin açısal hızı, zamanla değişir. Nesne denge konumundan uzaklaştığında açısal hızı artar ve denge konumuna yaklaştığında azalır.

Basit harmonik hareketin açısal hız formülü şu şekildedir:

? = ?(k/m)

Burada:

• ? açısal hızdır (radyan/saniye cinsinden)
    • k yay sabitidir (Newton/metre cinsinden)
    • m nesnenin kütlesidir (kilogram cinsinden)

Basit harmonik harekette açısal momentum korunur. Bu, nesnenin açısal hızının ve yer değiştirmesinin çarpımının zaman içinde sabit kaldığı anlamına gelir.

Sonuç olarak, basit harmonik harekette açısal hız değişir. Nesnenin denge noktasından uzaklığı arttıkça açısal hızı artar ve denge noktasına yaklaştıkça azalır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Up layayım da baksınlar
  • quote:

Orijinalden alıntı: ZeroKinTR

Up layayım da baksınlar
    V=w.r

r sabit.Soruda K'dan L'ye denge konumuna doğru hareket ettiği için çizgisel hız artar,bu yüzden w 'de artar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Perfect_Stranger

V=w.r

r sabit.Soruda K'dan L'ye denge konumuna doğru hareket ettiği için çizgisel hız artar,bu yüzden w 'de artar.

haklısın fakat sorularda açısal hız cisim hangi konumda olursa olsun hep aynı alınıyor ..örneğin soru çözümlerinde cisim K ile L nin ortasındayken ivme bulunurken açısal hızın alındıgı deger cisim L deyken de aynı açısal hız alınmakta ...bunun dısında v = w.r bağıntısı duzgun dairesel harekette v yani hız sabitken kullanılıyor fakat b.hh de çizgisel hız düzgün dogrusaldaki gibi sabit degil ...

bunun dısında eger bu doğruysa neden basit harmonik hakete soruların çözümünde (başka soruların ) açısal hız her konum ve her zaman degeri için sabit alınıyor ..bu duurmda kitaplarda çözülen bu sorular hep yanlış mı oluyor ..

• maksimilyanus M kullanıcısına yanıt
    ya formulerden anlaman bıraz zor olur sana tafsıyem bır fızık kıtabı bul ve harmonık hareketı daire seklınde cızerek anlatırlar bu bolumu anlaman ıcın butun soruların cevabını alırsın bu arada açısal hız sabıtlıgı soruya gore yorumlayabılırım ivme yonu herzman denge noktasına bakar denge noktasında hız max ivme sıfırdır genlıgın en fazla oldugu yerde ıse hız sıfır ıvme maxımumdur buda açısal hzıın degıskenlıgını gosterır formulerı ezberleme :) soruyu skreentoch tan cızerek sorarsan yapabılırım :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi masa70 -- 21 Temmuz 2013; 18:08:19 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: masa70

ya formulerden anlaman bıraz zor olur sana tafsıyem bır fızık kıtabı bul ve harmonık hareketı daire seklınde cızerek anlatırlar bu bolumu anlaman ıcın butun soruların cevabını alırsın bu arada açısal hız sabıtlıgı soruya gore yorumlayabılırım ivme yonu herzman denge noktasına bakar denge noktasında hız max ivme sıfırdır genlıgın en fazla oldugu yerde ıse hız sıfır ıvme maxımumdur buda açısal hzıın degıskenlıgını gosterır formulerı ezberleme :) soruyu skreentoch tan cızerek sorarsan yapabılırım :)

evet haklısın fakat ivme -uzanım grafiği eger w sabit olmasaydı doğrusal olmaması gerekirdi ...eğrisel olması gerekirdi ..fakat a-x grafiği eğimi sabit olan bir grafik eğim ise w yi verdiğinden w sabit olmalı ( güvender fizik de grafik böle ) ; bu duurmda ya grafik yanlış ya da ? ...

sana bir şey sormak istiyorum denge konumunda ivme a sıfır sa o zaman etkiyen kuvvet sıfır olmalı ; oysa sorunun çözümünde burda bir kuvvetin oldugu sonucu çıkıyor ?

• quote:

Orijinalden alıntı: maksimilyanus

quote:

evet haklısın fakat ivme -uzanım grafiği eger w sabit olmasaydı doğrusal olmaması gerekirdi ...eğrisel olması gerekirdi ..fakat a-x grafiği eğimi sabit olan bir grafik eğim ise w yi verdiğinden w sabit olmalı ( güvender fizik de grafik böle ) ; bu duurmda ya grafik yanlış ya da ? ...

sana bir şey sormak istiyorum denge konumunda ivme a sıfır sa o zaman etkiyen kuvvet sıfır olmalı ; oysa sorunun çözümünde burda bir kuvvetin oldugu sonucu çıkıyor ?

Alıntıları Göster
    Burada sana yetecek bilgi var. Daha derini mühendisliklerde görürsün.

• quote:

quote:

Alıntıları Göster
    açısal hızın değişmesi bana da mantıklı geliyro fakat bu bir çok soru ve çözümüyle çelişiyor ...eger denge konumuna gelirken ki sürecte açısal hız degisiyorsa bu durumda ; farklı konumlar için soru çözümlerinde neden hep aynı w alınıyor ...örneğin denge konumundan 1 saniye sonraki çizgisel hız bulunurken kullanılan açısal hız ; denge konumundan 3 saniye sonrası için de kullanılıyor ... eger açısal hız degisiyorsa o halde neden hep aynı açısal hız alınıyor ...

• quote:

açısal hızın değişmesi bana da mantıklı geliyro fakat bu bir çok soru ve çözümüyle çelişiyor ...eger denge konumuna gelirken ki sürecte açısal hız degisiyorsa bu durumda ; farklı konumlar için soru çözümlerinde neden hep aynı w alınıyor ...örneğin denge konumundan 1 saniye sonraki çizgisel hız bulunurken kullanılan açısal hız ; denge konumundan 3 saniye sonrası için de kullanılıyor ... eger açısal hız degisiyorsa o halde neden hep aynı açısal hız alınıyor ...

Alıntıları Göster
    arkadaşlar,basit harmonik hareket normal düzgün dairesel hareketin x eksenine izdüşümü ile açıklanır.Bizim harmonik hareket için kullandığımız formüllerdeki açısal hız(w) düzgün dairesel hareketteki w dır.Ama bahsedilen lys çıkmış soruda bize harmonik hareketin açısal hızı sorulmakta.bu nedenle formüldeki w ile harmonikteki w karıştırılmamalı.Umarım yardımcı olmuşumdur.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-54F104B07

arkadaşlar,basit harmonik hareket normal düzgün dairesel hareketin x eksenine izdüşümü ile açıklanır.Bizim harmonik hareket için kullandığımız formüllerdeki açısal hız(w) düzgün dairesel hareketteki w dır.Ama bahsedilen lys çıkmış soruda bize harmonik hareketin açısal hızı sorulmakta.bu nedenle formüldeki w ile harmonikteki w karıştırılmamalı.Umarım yardımcı olmuşumdur.

Alıntıları Göster
    Bize çıkmış soruda sorulan açısal hız cismin bağlı olduğu ipin taradığı birim zamandaki açıdan bahsediyor.Ama formüldeki w ise dairesel hareketteki açısal hız.Sanırım bu nedenle kafanızda anlam karmaşası oluştu.

• quote:

Orijinalden alıntı: B.A.G

Bize çıkmış soruda sorulan açısal hız cismin bağlı olduğu ipin taradığı birim zamandaki açıdan bahsediyor.Ama formüldeki w ise dairesel hareketteki açısal hız.Sanırım bu nedenle kafanızda anlam karmaşası oluştu.

hocam cevabınız için çok sağolun aslında başta ben de daireldeki açısal hız ile bbh dekin farklı oldugunu düşşünmüştüm fakat kitaplara iyice baktım ; sürat fizik de çok ayrıntılı anlatmış.. dairesel hareket ile bhh birbiiryle ilişkili konular .. bhh dairesel hareketin izdüşümü ...fakat bhh in en önemli farkı çizgisel hızın sabit olmayışı o yüzden denge konumunda hız maksimum degere ulasır ... basit harmonikle ilgili bugun bir çok çözümlü video izledim ..kon uya çalıtıgım için ; a = w^2.x bagıntısı kullanılıyor ve her konum için w açısal hızı aynı alınıyor ... bu soru forumda 2011 yılında tartısılmıs fakat dogru bir çözüm kimse önerememiş..mantıksal olarak w degişmeli gibi gözüküyor ama diğer çözümlü sorularda bu sefer w yi değiştirmeden alıyor ...a- x grafiklerinde de w sabit alınıyor ...sorun nerde çözemedim ..

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: B.A.G

hocam cevabınız için çok sağolun aslında başta ben de daireldeki açısal hız ile bbh dekin farklı oldugunu düşşünmüştüm fakat kitaplara iyice baktım ; sürat fizik de çok ayrıntılı anlatmış.. dairesel hareket ile bhh birbiiryle ilişkili konular .. bhh dairesel hareketin izdüşümü ...fakat bhh in en önemli farkı çizgisel hızın sabit olmayışı o yüzden denge konumunda hız maksimum degere ulasır ... basit harmonikle ilgili bugun bir çok çözümlü video izledim ..kon uya çalıtıgım için ; a = w^2.x bagıntısı kullanılıyor ve her konum için w açısal hızı aynı alınıyor ... bu soru forumda 2011 yılında tartısılmıs fakat dogru bir çözüm kimse önerememiş..mantıksal olarak w degişmeli gibi gözüküyor ama diğer çözümlü sorularda bu sefer w yi değiştirmeden alıyor ...a- x grafiklerinde de w sabit alınıyor ...sorun nerde çözemedim ..

Alıntıları Göster
    aramızda iyi bir fizikçi yok mu ? : )

• quote:

aramızda iyi bir fizikçi yok mu ? : )

Alıntıları Göster
    BHH sorularının hepsini dairesel harekete çevirerek yapıyorum ben. çünkü onun izdüşümü bhh yapar ondan dolayı.

w sabit bu arada. çünkü dairesel harekette w sabittir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Albért Einstein

BHH sorularının hepsini dairesel harekete çevirerek yapıyorum ben. çünkü onun izdüşümü bhh yapar ondan dolayı.

evet sizce peki neden bhh yapan basit sarkacın açısal hızının arttığı cevabı dogru kabul etmiş osym ? 2011 lys fizik basit har. har. yapan basit sarkaç sorusu
  • quote:

quote:

evet sizce peki neden bhh yapan basit sarkacın açısal hızının arttığı cevabı dogru kabul etmiş osym ? 2011 lys fizik basit har. har. yapan basit sarkaç sorusu

Alıntıları Göster
    O soruda açısal momentum korunumu var I.W korunmalı ipin asıldığı noktaya göre r çektiğinde, denge konumunda r azalıyor W artmalıydı yanlış hatırlamıyorsam.

• quote:

Orijinalden alıntı: Gianuzzi Yarımayı

O soruda açısal momentum korunumu var I.W korunmalı ipin asıldığı noktaya göre r çektiğinde, denge konumunda r azalıyor W artmalıydı yanlış hatırlamıyorsam.

bu durmda basit sarkacın haraketi basit harmonik kurallarına uymuyor yani basir sarkaç da bhh konusu içersisinde inceleniyor ve formuller onun için de gecerli ..burda bir çelikşi olusuyor ..dediğin mantıklı fakat a= w2.x formulu ve diğerleri basit sarkaç için de aynen alınmış ve sorularda kullanılyor ..bu formul ise w nun sabit olma zorunlulugunu getiriyor ..
  • quote:

quote:

hocam, açısal hız ile açısal momentumu karıştırmıyorsunuz değil mi ?

açısal hız = birim zamanda alan tarama hızı.

o soruda ilk hızı yok. o yüzden açısal hızı da yok. ama L noktasına geldiğinde açısal hızı da var, belli bi hızı da var.

• quote:

quote:

quote:

o soruda ilk hızı yok. o yüzden açısal hızı da yok. ama L noktasına geldiğinde açısal hızı da var, belli bi hızı da var.

yok hocam öyle bir karsııklık ..şimdi burda o şekilde oldugunu sanmıyorum ..yani ilk başta w = 0 denge konumunda hız var ..bu şekilde düşünülebilir ama bu durumda k noktasından ayrıldıktan yüzde bir saniyede bile açısal hız oluşur .. burda K dan L ye gelişteki süreç kastedilyor .. diyeceğiz ki mantıken açısal hızın artması lazım ..buna bir itirazım yok ne var ki kitaplarda gerek yay sarkacı olsun gerek basit sarkaç basit harmonik problemlerinde açısal hız bir çok problemde farklı salınım konumları için aynı alınmış...örneğin denge konumundan 0,2 cm uzaklıkta ivme bulunurken açısal hız 2 pi radyan alınmışken ;0,3 cm uzaklık için de 2 pi alınmış..bu bir çok farklı soru tipi için böle ..W salınımın her anı ve konumu için aynı alınmış...bu ise açısal hız değişir şeklindeki mantıksal çıkarımımızla çelişmektedir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maksimilyanus -- 22 Temmuz 2013; 0:39:37 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

yok hocam öyle bir karsııklık ..şimdi burda o şekilde oldugunu sanmıyorum ..yani ilk başta w = 0 denge konumunda hız var ..bu şekilde düşünülebilir ama bu durumda k noktasından ayrıldıktan yüzde bir saniyede bile açısal hız oluşur .. burda K dan L ye gelişteki süreç kastedilyor .. diyeceğiz ki mantıken açısal hızın artması lazım ..buna bir itirazım yok ne var ki kitaplarda gerek yay sarkacı olsun gerek basit sarkaç basit harmonik problemlerinde açısal hız bir çok problemde farklı salınım konumları için aynı alınmış...örneğin denge konumundan 0,2 cm uzaklıkta ivme bulunurken açısal hız 2 pi radyan alınmışken ;0,3 cm uzaklık için de 2 pi alınmış..bu bir çok farklı soru tipi için böle ..W salınımın her anı ve konumu için aynı alınmış...bu ise açısal hız değişir şeklindeki mantıksal çıkarımımızla çelişmektedir

Alıntıları Göster
    L=mvr hız artarsa açısal hız artar nokta.

• quote:

Orijinalden alıntı: duman4ewer

L=mvr hız artarsa açısal hız artar nokta.

kitaplarda basit harmonik hareket sorularında bir çok farklı soru tipinde açısal hız farklı konumlar için hep aynı alınıyor ..bu durumda evet açısal hız artar fakat bu kadar soru yanlış mı çözülmüş ...ve verilen grafiklerde bhh da açısal hız sabit verilmiş ..grafikler yanlış mı ...
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.