Şimdi Ara

Fiziği iyi olanlar ;basit harmonik harekettte açısal hız değişir mi ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
2
Favori
17.710
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • mantıken ben de sizin gibi düşünüyorum ama bu duurmda konunun bir formulu anlamsız kalıyor şöle ki;

mantıken açısal hızın artması lazım ..buna bir itirazım yok ne var ki kitaplarda gerek yay sarkacı olsun gerek basit sarkaç basit harmonik problemlerinde açısal hız bir çok problemde farklı salınım konumları için aynı alınmış...örneğin denge konumundan 0,2 cm uzaklıkta ivme bulunurken açısal hız 2 pi radyan alınmışken ;0,3 cm uzaklık için de 2 pi alınmış..bu bir çok farklı soru tipi için böle ..W salınımın her anı ve konumu için aynı alınmış...bu ise açısal hız değişir şeklindeki mantıksal çıkarımımızla çelişmektedir
  • Açısal hız ile ilgili sorunu tam net olarak anlamış değilim ama şöyle bir yorumda bulunabiliriz.
    Açısal hız: belirli açıyı tarama süresi
    Çizgisel hız: belirli bir yolu tarama süresi yani açı ile çarparız.
    Şimdi demek istediğin b.h.h esnasında yol küçülürken neden açısal hız hala eşit alınıyor. Sanırım kastettiğin bu. Şimdi basit harmonik hareketi düzgün dairesel hareketin izdüşümü olarak düşünmek gerekir. Düzgün dairesel hareket yapan bir cismin izdüşümünü alıyorum.
    İZDÜŞÜMÜN HIZ DEĞİŞİMİNİ YUKARIDAKİ VEKTÖRLERLE BAĞLANTISINA BAKARSAN KÖŞELERDE 0 ORTALARDA MAKSİMUM OLUR. AMA YUKARIDAKİ CİSME BAKARSAN DÜZGÜN DAİRESEL YAPIYORDUR. YANİ AÇISAL HIZI ÇİZGİSEL HIZI HEP EŞİTTİR. AŞAĞIDAKİ İZDÜŞÜMÜNDE OLAN DEĞİŞİKLİKLER BASİT HARMONİK HAREKETİ BELİRLER.

UMARIM SORUNU DOĞRU ANLAMIŞIMDIR
     Fiziği iyi olanlar ;basit harmonik harekettte açısal hız değişir mi ?

basit harmonik harekette sarkaç,yay gibi soruların tümünde aslında düzgün dairesel hareket yapan bir cismin izdüşümü gibi davranma durumu vardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GuideDr019 -- 22 Temmuz 2013; 1:44:36 >

• maksimilyanus M kullanıcısına yanıt
    dedıgım gıbı soruya gore deısır ossnın sorusunda farklıydı skrentachtan soruyu sorarsan cozebılırım
  • v ye 2v gibi olur hızı artarsa taradığı açı aynı zaman zarfında artar açısal hız artar yani

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    açısal hız deıstsmez krdes 2pi/t acısal hızdır perıyot deısmeyecegı ıcın acısal hız sabıt

a=wkare.x x burada denge konuma uzaklıgı dır sureklı deıstıgı ıcın deısır dengede zaten sııfr oldugundan ıvme sıfırdır hız en buyuktur denge konumu =L IVME AZALIR OLCAK

M VKARE / R DIR CIZGISEL HIZ L NOKTASINDA EN BUYUKTUR VE MG BURADA ASAGIYA DOGRUDUR DIERLERINCE VEKTORLER ARASINDA ACI VARDIR IPIN GERILME KUVVETI ARTAR
  • V=w.x BHH de burada w sabit ama bu w hareketin w si cismin degil cismin w si sürekli değişir.
    Yani cismin hizi artarsa açisal hizi artar. Fakat hareketin w si 2pi.f den sabittir ve belirli zamanda esit açılık yol alır.
    Buna benzer bir şey

• açısal artar diye hatırlıyorum (ulan 1 ayda her şeyi unutmuşum)
  • masa70 M kullanıcısına yanıt
    AYRICA BASIT SARKACTA T( perıyot)= 2pi kok l/g gordugun gıbı hıc bır ıfadede deısıklık yok perıyot deısmeyınce acısal hız sabıt kalır
  • Yani şimdi bizim formülde kullandığımız w sembolik bir w normalde olmayan hayali. Çunkü cismi duzgun cembersel hareket yapıyrmuş gii kabul edilip buradan formüller gelir bu e de o w ama gercek teki w farklı. Yukarıda bir arkadaş daha açıklamış

• cısmın hızının artamasının sebebı denge konumuna uzaklıgının deısmesı dıe bılıyorum ben zaten o daireyi cızmenın mantıgıda o denge konumunu cos ve sınden uzaklıgını gormek
  • quote:

Orijinalden alıntı: masa70

cısmın hızının artamasının sebebı denge konumuna uzaklıgının deısmesı dıe bılıyorum ben zaten o daireyi cızmenın mantıgıda o denge konumunu cos ve sınden uzaklıgını gormek

Denge konumundan uzaklik değişmiyor hızın artmasının sebebi cisme tork uygulanması ve açısal momentumunun artması. Bu ip sarkacında tabi

• w=2 pi / T Periyot sabitse nasil degisecek

arkadasın verdıgı formul acısal momentum konuyla ne alakası war dedıgını anlamıs degılım neyse :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: pazarlar

w=2 pi / T Periyot sabitse nasil degisecek

Formulden gitme çunkü ezbere oluyor o zaman.
    O ew değişmez o cismi çembersel harekette kabul edip buldugumuz açisal hiz ve hiç değismez. Biz formullerde bunu kullanıriz ama gerçek hayattaki cismin açısal hizi değildir bu. O ise değisir sonuçta uçlarda cismin hızi 0 olur BHH de e o zaman da açısal hizı olamaz

• anlamadım sımdı bhh harekete denge konumunun uzaklıgına gore hız deısır denge konumunu daıre cızerek ıpın uzunlugu .sinunsden uzaklıgı buluruz moment zaten uygulanıorda bn bu konu anlatılırken momentten yola cıkarak cozuldugunu hatırlamıorum burda zaten cısmın kendısı sıstemın kendısıdır sıstemı nasıl ayrıca formule ederız onuda anlamıs degılım neyse gece gece zor dusunuluo
  • quote:

Orijinalden alıntı: masa70

anlamadım sımdı bhh harekete denge konumunun uzaklıgına gore hız deısır denge konumunu daıre cızerek ıpın uzunlugu .sinunsden uzaklıgı buluruz moment zaten uygulanıorda bn bu konu anlatılırken momentten yola cıkarak cozuldugunu hatırlamıorum burda zaten cısmın kendısı sıstemın kendısıdır sıstemı nasıl ayrıca formule ederız onuda anlamıs degılım neyse gece gece zor dusunuluo

İp sarkacindan duşununce kafam karışti
    Yay da cismin denge konumuna uzaklığı surekli değisir ve L korunur ı.w den buradaki w cismin w sidir ve ı değistigi için değisir. Formüllerde kullandığimiz w ise hareketin w sidir yani cismi cembersel harekette düsunursek ki açisal hizıdır bu da sabittir. Bunu da formüllerde kullanırız

Benim aklimda böyle bir mantık oluştu ne diyorsun :)

İp de ip uzunluğu değişmez ama x değisiyor aonuçta oradaki x nereye denk geliyordu ve genlik ipin uzunluğu mu ? Bence değil

• quote:

Orijinalden alıntı: Cern'demuhendis

V=w.x BHH de burada w sabit ama bu w hareketin w si cismin degil cismin w si sürekli değişir.
    Yani cismin hizi artarsa açisal hizi artar. Fakat hareketin w si 2pi.f den sabittir ve belirli zamanda esit açılık yol alır.
    Buna benzer bir şey
    Yani şimdi bizim formülde kullandığımız w sembolik bir w normalde olmayan hayali. Çunkü cismi duzgun cembersel hareket yapıyrmuş gii kabul edilip buradan formüller gelir bu e de o w ama gercek teki w farklı. Yukarıda bir arkadaş daha açıklamış

şimdiye kadar ki çözüm olabilecek mi diye düşşündüğüm cevabı verdiniz .. peki ama dunden beri bu konuya çalışıyorum ..bir çok videodan soru çözümü izledim ve kitaplardan soru çözdüm ... örneğin bir A cismi 2 pi radyanlık açısal hız ile salınım yaparken 0.4 cm konumdaki ivmesini soruyor ,sorunun diğer bir sorusunda 0,5 cm anındaki ivmesi soruluyor ..her iki durumda da ivme bulunurken a = -wkare.x de w kare yerine 2 pi konuluyor ..eger dediğiniz gibi cismin w si sürekli değişseydi o zaman neden farklı konumlar için w aynı alınıyor ..güvender konu anlatımda da çözümlü sorularda böyle yapmış..aslında w nin değişken olması çok mantıklı .. fakat soru çözümlerinde eşit alması kafa karıstırıyor ... şimdi anlayamadım açıkçası cismle hareketi birbirinden nasıl ayıracağız ki ..hem öyle olsa bile neden cismin KLOMN aralıklarında gidiş gelişinde soru çözümleirnde her yerdeki w eşit alınıyor ... kafam iice karıstı ... cern muhendis emeğin için çok sağol ...umarım bu soruyu biran önce çözeriz ..bugun tüm gun bunla ugrastıgım için de ders çalışamadım :) iyi sahurlar fizikçiler .. : )

• quote:

Orijinalden alıntı: maksimilyanus

quote:

Orijinalden alıntı: Cern'demuhendis

V=w.x BHH de burada w sabit ama bu w hareketin w si cismin degil cismin w si sürekli değişir.
    Buna benzer bir şey
    Yani şimdi bizim formülde kullandığımız w sembolik bir w normalde olmayan hayali. Çunkü cismi duzgun cembersel hareket yapıyrmuş gii kabul edilip buradan formüller gelir bu e de o w ama gercek teki w farklı. Yukarıda bir arkadaş daha açıklamış

şimdiye kadar ki çözüm olabilecek mi diye düşşündüğüm cevabı verdiniz .. peki ama dunden beri bu konuya çalışıyorum ..bir çok videodan soru çözümü izledim ve kitaplardan soru çözdüm ... örneğin bir A cismi 2 pi radyanlık açısal hız ile salınım yaparken 0.4 cm konumdaki ivmesini soruyor ,sorunun diğer bir sorusunda 0,5 cm anındaki ivmesi soruluyor ..her iki durumda da ivme bulunurken a = -wkare.x de w kare yerine 2 pi konuluyor ..eger dediğiniz gibi cismin w si sürekli değişseydi o zaman neden farklı konumlar için w aynı alınıyor ..güvender konu anlatımda da çözümlü sorularda böyle yapmış..aslında w nin değişken olması çok mantıklı .. fakat soru çözümlerinde eşit alması kafa karıstırıyor ... şimdi anlayamadım açıkçası cismle hareketi birbirinden nasıl ayıracağız ki ..hem öyle olsa bile neden cismin KLOMN aralıklarında gidiş gelişinde soru çözümleirnde her yerdeki w eşit alınıyor ... kafam iice karıstı ... cern muhendis emeğin için çok sağol ...umarım bu soruyu biran önce çözeriz ..bugun tüm gun bunla ugrastıgım için de ders çalışamadım :) iyi sahurlar fizikçiler .. : )

Formullerle cismin açısal hizinin bir alakasi yok . Formüllerde her zaman hareketin ki önemlidir bu da herp sabittir zaten. Bunun nedenini soracaksan fotmüllerin çikarildı ği yani ispatlandıği yerlere bak orada çembersel hareketten gidiliyor formuller çıkarilirken burda da hareketin açisal hizı aliniyor yani aslında olay formullerin çikiş noktasında.o yuzden formullerde v=W.r degilde v=w.r.sina diyoruz yani cismin açısal hizi w.sina oluyor :) ve degisken

• Yanlış mı anlamışım yoksa yetersiz mi geldi ??? +resim yukarıda

quote:

Açısal hız ile ilgili sorunu tam net olarak anlamış değilim ama şöyle bir yorumda bulunabiliriz.
    Şimdi demek istediğin b.h.h esnasında yol küçülürken neden açısal hız hala eşit alınıyor. Sanırım kastettiğin bu. Şimdi basit harmonik hareketi düzgün dairesel hareketin izdüşümü olarak düşünmek gerekir. Düzgün dairesel hareket yapan bir cismin izdüşümünü alıyorum.
    İZDÜŞÜMÜN HIZ DEĞİŞİMİNİ YUKARIDAKİ VEKTÖRLERLE BAĞLANTISINA BAKARSAN KÖŞELERDE 0 ORTALARDA MAKSİMUM OLUR. AMA YUKARIDAKİ CİSME BAKARSAN DÜZGÜN DAİRESEL YAPIYORDUR. YANİ AÇISAL HIZI ÇİZGİSEL HIZI HEP EŞİTTİR. AŞAĞIDAKİ İZDÜŞÜMÜNDE OLAN DEĞİŞİKLİKLER BASİT HARMONİK HAREKETİ BELİRLER.

basit harmonik harekette sarkaç,yay gibi soruların tümünde aslında düzgün dairesel hareket yapan bir cismin izdüşümü gibi davranma durumu vardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GuideDr019 -- 22 Temmuz 2013; 4:27:53 >

• quote:

Orijinalden alıntı: GuideDr019

Açısal hız ile ilgili sorunu tam net olarak anlamış değilim ama şöyle bir yorumda bulunabiliriz.

Fiziği iyi olanlar ;basit harmonik harekettte açısal hız değişir mi ?

dostum kusura bakma senden sonra arkadaslarsağolsunlar ardı sıra cevap yazdı sahur da araya girince sana cevap yazamadım ..senin dediğini anladım aslında konuyu çok ayrıntılı incelerken bunun üzerinde düşündüm ... fakat sorum şuydu osym nin sorusunun ve mantıksal düşüncenin sonucu v hızı değişiyorsa açısal hızın da değişmesi ..fakat senin dediğnle kafam şimdi karıstı ...v değişiyor ama hangi V yataydaki V değişiyor bu V hızı sarkaç için yatayda maksimum oluyor ..düşeydeki hız da değişiyor aslında ...Vx aşağı dogru artarken Vy azalıyor o halde V değişmiyor mu yani V sabit o halde açısal hızda sabit ... fakat diğer açıdan düşünürsek alfa açısı ortalam V hızıyla alınırken diğer alfa açısı daha buyuk hızla alınır ve w artar mı ....walla kafam iyice karıstı..yine çözemedim bu işi ...emek verdiğin için sağol ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maksimilyanus -- 22 Temmuz 2013; 5:09:34 >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.