Şimdi Ara

Adana kebabı nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
482
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Adana kebabı, Adana'ya özgü, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan bir kebap çeşidi

     Adana kebabı nedir?


    Adana kebabını diğer kebaplardan ayıran en belirgin özellik kullanılan ettir. Et, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katar. Karışım hazırlanırken kullanılan malzemeleri biber salçası, kırmızı pul biber, kuyruk yağıdır. Pişirme esnasında kesinlikle vantilatör kullanılmamalıdır. Adana Kebabı'nın servisi, tamamlayıcı unsurlar olan yeşillik, sumaklı soğan salatası ve salatayla yapılmalıdır.

    Dana eti ile kesinlikle yapılmaz. Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber,taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.Bunların dışında hiç bir baharat konulmaz. Adana dışında pilav ile yapılan servisler, Adanalılar tarafından makbul karşılanmaz.

    Hazırlama Şekli

    Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az bir yaşındaki erkek koyundan elde edilen et, yağ, sinir, damar ve zarlarından ayrılır. Ayıklanan et parçalar halinde bir gün dinlendirilir. Dinlenmiş et zırh tabir edilen ve iki elle kullanılan keskin bıçakla kıyılır. Kıyılmış et miktarının % 30'u kadar kuyruk yağı zırh ile ayrıca kıyılır. Kıyılmış et ile kıyılmış kuyruk yağı,kırmızı pul biber ve tuz ilave edilerek yoğrulur. Karışım Adana kebabının ana unsurunu oluşturur. Yoğrulmuş karışım ikinci kez zırh ile kıyılır. En az 4-5 saat buzdolabında dinlendirilir. Hazırlanan karışım, 0,5 cm kalınlığında, 3 cm eninde 90-120 cm uzunluğunda şişlere sıvanır gibi saplanır. Şişlendikten sonra 1 saat kadar şişte dinlendirilir. Bu dinlendirme el suyunun etten akması içindir. Saplama esnasında el suya batırılıp şiş üzerindeki et sıvazlanır. Bu işlem etin şişten dökülmemesi için yapılır. Elde kalan su az olmalıdır, çok olursa et haşlanır, kebabın tadı bozulur. Bir kişilik Adana kebabı 180 gramdır. Bir buçuk tabir edilen Adana Kebabı’nın eti ise 270-280 gramdan az olamaz.

    Pişirme şekli

    Adana kebabı alevsiz, durgun, korlu meşe kömürü ateşinde pişirilir. Pişirme derecesi etin kırmızıdan koyu kahverengine dönmesine kadar devam eder. Pişirme sırasında şişler sık sık çevrilir. Yağı pide ekmekle alınır. Bu işlem yapılmazsa yağ ateşe düşerek alevlenir ve kalitenin bozulmasına neden olur.
    Şalgam

    Adana kebabı coğrafik tescilli olup üretimi için Adana Ticaret Odası'ndan izin alınmalıdır.

    Servis şekli

    Tipik bir servis Adana kebabı porsiyonu; kömürde pişmiş etin yanında közlenmiş domates ve biber, mevsim salata, nane-maydonoz-süs biberi-limon tabağı, soğan salatası ve ezme ile gelir. Yöresel bir içecek olan şalgam suyu veya ayran ile tüketilir. Adana'ya özgü olsa da tüm Türkiye'de kebapçıların menülerinde yer alır.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Adana_kebab%C4%B1








  • < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bugün 2 tane yedim, canım çekmedi :D

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • adana bölgesinde yetişen bir kebab türüdür
  • Hergün yesem bıkmayacağım lezzet,yanıdaki salataları olmasza olmaz

    ve asla çakmalarına aldanmayın,bazı yerler pilav felan koyoru yanında...

    Tam olarak orjinali böyle sunulur
     Adana kebabı nedir?

     Adana kebabı nedir?

     Adana kebabı nedir?

     Adana kebabı nedir?

     Adana kebabı nedir?


    gece gece çok pis canım çekti...




  • @Deadman87 Konu başarılı olmuş demek ki
  • Saol kardeş yıllardır yediğim bu yemeğin adını öğrenmiş oldum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Antalya'da nerede ne yenir?
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • adanaya yolunuz duşerse öğrencı işi hasanusta ıdare eder 13tl + 5 cesıt salata, bız arkadaşla salataları 2x + fazladan ekmek söyluyoruz

    resımı kendım çektım
     Adana kebabı nedir?




  • Hasanusta nedir abi gidecegim son yer orasidir gitmeyin bedoya felan gidin orasi bile daha guzel yapiyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Castiel

    adanaya yolunuz duşerse öğrencı işi hasanusta ıdare eder 13tl + 5 cesıt salata, bız arkadaşla salataları 2x + fazladan ekmek söyluyoruz

    resımı kendım çektım
     Adana kebabı nedir?

    Ben orjinalinde gelen salataları hiç bitiremiyorum,hep kalıyor
    Sen birde fazladan söylemişsin...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ürüng ayıg toyon -- 26 Mart 2014; 23:47:57 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Deadman87

    quote:

    Orijinalden alıntı: Castiel

    adanaya yolunuz duşerse öğrencı işi hasanusta ıdare eder 13tl + 5 cesıt salata, bız arkadaşla salataları 2x + fazladan ekmek söyluyoruz

    resımı kendım çektım
     Adana kebabı nedir?

    Ben orjinalinde gelen salataları hiç bitiremiyorum,hep kalıyor
    Sen birde fazladan söylemişsin...

    valla bız önden salata servısı yapıldıgından önce salataları yıyoruz sonra kebap gelıyor artık ne kadarı sığarsa, bızım arkadaş saolsun fazladan ekmek bıle söyluyor adam

    bu arada adamlar salatayı ıyı yapıyor gerçekten




  • Domates kebap tadını bozuyor bence domatessiz daha iyi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.