Bildirim
adaptor parazit giderici
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
Giriş
-
Burada açıklamasını okuyabilirsiniz:
http://forum.donanimhaber.com/m_39994678/tm.htm -
dostum açıklamayı okumuştum,fakat kablo nasıl geçiyor, düzmü,çaprazmı,oradaki sarım miktarı nasıl ,bunlar belli değil....quote:
Orijinalden alıntı: Hazar
Burada açıklamasını okuyabilirsiniz:
http://forum.donanimhaber.com/m_39994678/tm.htm -
İçinden dümdüz geçiyor diye biliyorum. İçerde bir sarım felan yok yani.quote:
Orijinalden alıntı: kadir26
dostum açıklamayı okumuştum,fakat kablo nasıl geçiyor, düzmü,çaprazmı,oradaki sarım miktarı nasıl ,bunlar belli değil....
Alıntıları Göster -
Ne kadar sarılırsa o kadar iyidir. Ama genelde yer kısıtlamasından dolayı dümdüz geçirirler veya bir-iki kez sararlar.quote:
Orijinalden alıntı: tsz
İçinden dümdüz geçiyor diye biliyorum. İçerde bir sarım felan yok yani.
Alıntıları Göster -
Selamlar.quote:
Orijinalden alıntı: PHaLaNX.
Ne kadar sarılırsa o kadar iyidir. Ama genelde yer kısıtlamasından dolayı dümdüz geçirirler veya bir-iki kez sararlar.
Alıntıları Göster
Bu ferrit halka arabadaki sorununuzu çözmez. Çünkü arabada yüksek frekanslı bir sinyal yok ki sizin mp3 ünüze parazit yapacak. Bu halkalar yüksek frekanslı gürültüleri önlemek içindir.
Sizin yapmanız gereken şey , bazı oto teyplerinin içerisinde de bulunan , EI trafo şeklinde sarılmış bir bobinden geçerek regüle devrenize girmektir. Şayet mp3 player ınız 50-100 mA gibi bir akım çekiyorsa ufak çaplı bir bobin de işinizi görecektir. İster çakmak soketine taktığınız regüle devresinden önce , isterseniz de mp3ünüze girmeden önce bir bobin ve ardından da bobin çıkışı ile şase arasına mesela 2200 - 4700uF gibi bir de kondansatör atarsanız sorununuz büyük ihtimalle çözülecektir.
Ya da : hazır ürünler.....
http://urun.gittigidiyor.com/OTO-CD-ANFI-PARAZIT-GIDERICI-FILTRE-quot-teknodepo-quot_W0QQidZZ27574611
http://urun.gittigidiyor.com/PHONOCAR-Parazit-Kesici-Filtre-Anti-Parazit_W0QQidZZ27778329
http://urun.gittigidiyor.com/aracinizdaki-motor-sesi-parazit-kesici_W0QQidZZ27618464
Saygılar.
-
untayk dostum, mp3(parmak boyutunda) açılırken ,birde iki müzik arasındaki boşlukta parazit yapıyor,müzik çalarken yok.bahsettiğin bobin nasıl olacak,elimde 10uH çıkma bobin var.olurmu acaba ,birde bobinden sadece artı uçu geçireceğiz değil mi....? küçük trafolar var.12/6v gibi bunların tek devresinden geçirsek olurmu.tşk.quote:
Orijinalden alıntı: untayk
Selamlar.
Bu ferrit halka arabadaki sorununuzu çözmez. Çünkü arabada yüksek frekanslı bir sinyal yok ki sizin mp3 ünüze parazit yapacak. Bu halkalar yüksek frekanslı gürültüleri önlemek içindir.
Sizin yapmanız gereken şey , bazı oto teyplerinin içerisinde de bulunan , EI trafo şeklinde sarılmış bir bobinden geçerek regüle devrenize girmektir. Şayet mp3 player ınız 50-100 mA gibi bir akım çekiyorsa ufak çaplı bir bobin de işinizi görecektir. İster çakmak soketine taktığınız regüle devresinden önce , isterseniz de mp3ünüze girmeden önce bir bobin ve ardından da bobin çıkışı ile şase arasına mesela 2200 - 4700uF gibi bir de kondansatör atarsanız sorununuz büyük ihtimalle çözülecektir.
Ya da : hazır ürünler.....
http://urun.gittigidiyor.com/OTO-CD-ANFI-PARAZIT-GIDERICI-FILTRE-quot-teknodepo-quot_W0QQidZZ27574611
http://urun.gittigidiyor.com/PHONOCAR-Parazit-Kesici-Filtre-Anti-Parazit_W0QQidZZ27778329
http://urun.gittigidiyor.com/aracinizdaki-motor-sesi-parazit-kesici_W0QQidZZ27618464
Saygılar.
Alıntıları Göster
-
Selamlar...quote:
untayk dostum, mp3(parmak boyutunda) açılırken ,birde iki müzik arasındaki boşlukta parazit yapıyor,müzik çalarken yok.bahsettiğin bobin nasıl olacak,elimde 10uH çıkma bobin var.olurmu acaba ,birde bobinden sadece artı uçu geçireceğiz değil mi....? küçük trafolar var.12/6v gibi bunların tek devresinden geçirsek olurmu.tşk.
Alıntıları Göster
2 gecedir neti alt üst ettim ama ancak aşağıdaki linkleri bulabildim.
10uH sanırım küçük gelecektir. mH ler mertebesinde ve tel kalınlığı , hazır satılan ( direnç tipindeki kılıftaki ! ) bobinlerden biraz kalınca olmalı. Ferrit toroid şeklinde kullananlar da olmakla beraber , genelde demir karkaslı bobinler kullanılıyor. Eski araba teyplerinde , hemen voltaj girişinde bulunan 1.5 - 2cm yüksekliğinde bildiğimiz EI trafo şeklindeki bobinlere benzer bir bobin iş görecektir.Gerçi mp3 ünüz çok az akım çekiyor olmalı. Bu yüzden tel çapı çok kalın olmayabilir gibime geliyor.
Bobin + hattına konulmalı. Bir tavsiyem daha olabilir : Şayet çakmak soketine taktığınız adaptörü açabiliyorsanız devresinde ufak tefek oynamalarla da bu gürültü giderilebilir. Tabi elinizde kalmayacaksa...
http://www.muzique.com/lab/filter.htm
http://n4maa.us/alternator.htm
Bunun biraz daha küçüğünü yapabilirsiniz…
http://linuxcar.sone.jp/reg.en.html
buradaki gibi bir bobin / kondansatör ekleyebilirsiniz…
Saygılar.
-
tşk dostum.tavsiyelerini deneyeceğim.mp3 teybin aux girişine takarak dinliyorum.teyb blapunkt garip olan müzik çalarken değilde açılışta ve müzik aralarında parazit (ıslık sesi)yapması.quote:
Selamlar...
2 gecedir neti alt üst ettim ama ancak aşağıdaki linkleri bulabildim.
10uH sanırım küçük gelecektir. mH ler mertebesinde ve tel kalınlığı , hazır satılan ( direnç tipindeki kılıftaki ! ) bobinlerden biraz kalınca olmalı. Ferrit toroid şeklinde kullananlar da olmakla beraber , genelde demir karkaslı bobinler kullanılıyor. Eski araba teyplerinde , hemen voltaj girişinde bulunan 1.5 - 2cm yüksekliğinde bildiğimiz EI trafo şeklindeki bobinlere benzer bir bobin iş görecektir.Gerçi mp3 ünüz çok az akım çekiyor olmalı. Bu yüzden tel çapı çok kalın olmayabilir gibime geliyor.
Bobin + hattına konulmalı. Bir tavsiyem daha olabilir : Şayet çakmak soketine taktığınız adaptörü açabiliyorsanız devresinde ufak tefek oynamalarla da bu gürültü giderilebilir. Tabi elinizde kalmayacaksa...
http://www.muzique.com/lab/filter.htm
http://n4maa.us/alternator.htm
Bunun biraz daha küçüğünü yapabilirsiniz…
http://linuxcar.sone.jp/reg.en.html
buradaki gibi bir bobin / kondansatör ekleyebilirsiniz…
Saygılar.
Alıntıları Göster
-
Bu durumda bir tavsiyede daha bulunabilirim :quote:
tşk dostum.tavsiyelerini deneyeceğim.mp3 teybin aux girişine takarak dinliyorum.teyb blapunkt garip olan müzik çalarken değilde açılışta ve müzik aralarında parazit (ıslık sesi)yapması.
Alıntıları Göster
Toprak çevrimini ( loop ! ) önleyebilmek için , AUX girişine taktığınız soketin şasesini ayırma şansınız varsa deneyiniz. Yani mp3 pşayer şaseyi çakmak soketine taktığınız adaptörden alacak , ama tos fişe kadar bu şase kullanılıp , tos fişin şasesi ile bu şase birleşmeyecek. Sadece canlı uçlar bağlanacak.
Bu da bir çare olabilir , şayet sorun beslemeden değil de toprak çevriminden oluşuyor ise...
Saygılar.
-
dostum resimdeki gibi mp3 adaptörü kullanıyorum. çift taraflı ,bir tarafı mp3 ,bir taraf teype aux takılı.buradaki gnd ucu mu ayırayım.not ,parazit araba çalışmadığı zaman da oluyor.quote:
Bu durumda bir tavsiyede daha bulunabilirim :
Toprak çevrimini ( loop ! ) önleyebilmek için , AUX girişine taktığınız soketin şasesini ayırma şansınız varsa deneyiniz. Yani mp3 pşayer şaseyi çakmak soketine taktığınız adaptörden alacak , ama tos fişe kadar bu şase kullanılıp , tos fişin şasesi ile bu şase birleşmeyecek. Sadece canlı uçlar bağlanacak.
Bu da bir çare olabilir , şayet sorun beslemeden değil de toprak çevriminden oluşuyor ise...
Saygılar.
Alıntıları Göster
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadir26 -- 13 Haziran 2010; 0:03:27 >
-
Daha akla yatkın olanı tos tarafındaki şaseleri bağlamamak ama bu da çözüm olabilir. Araç çalışmadığında da parazit varsa , bunun 2 sebebi olabilir :quote:
dostum resimdeki gibi mp3 adaptörü kullanıyorum. çift taraflı ,bir tarafı mp3 ,bir taraf teype aux takılı.buradaki gnd ucu mu ayırayım.not ,parazit araba çalışmadığı zaman da oluyor.
Alıntıları Göster
1. 12 Voltu mp3 voltajına indiren regüle devresi anahtarlamalı ( switching ) ise , bunun gürültüsünden ya da lineer bir devre ise çıkış voltajının filtre kondansatörünün yetersiz olmasından ,
2. toprak loop undan.
Her iki durumda da toprak halka çevrimini ayırmak ilk çözüm olacaktır. Bu işlemden sonra parazit devam ediyorsa besleme kondansatörü büyütülmelidir. Son çare ise , sesi galvanik olarak yalıtmaktır. Bu ise ancak trafo ile olur. Gerçekte olması gereken , 2 adet audio minik trafo kullanmaktır ki bunları bulmak zor. 2. pratik çözüm ise , eski dial-up modemlerin üzerinde bulunan 600 Ohm - 600 Ohm izolasyon trafosu kullanmaktır ki hurda veya eski modem kartlarından temin etmek çok kolaydır bunları. Çözüm bulamazsanız , bu trafolara yapmanız gereken bağlantı şeklini tarif edebiliriz.
Ancak yine de ilk aklıma gelen sebep , pille olmayan bir sorunun , adaptörde ortaya çıkmasından yola çıkarak , besleme devresi paraziti veya toprak çevrim hatası olduğunu da belirtmeliyim.
Saygılar.
-
untayk dostum,devrenin beslemesi çakmaklıktan LM317 ile 1.5v düşürüp çalıştırıyorum.adaptor küçük olduğu için çıkışa 220uf ,220n ikitane,bir tanede 100n sığdırabildim.jaktaki gnd ucu boşa aldım.parazit azalmadı.kondansator ilave edince azalma oldu ama hala parazit var.tam kesilmedi.eski modem buldum.üzerinde trafo var.resimde işaretli.son çare olarak denemek isterim.olmaz ise böyle kullanırız.zamanla alışırız.600 ohm izalasyon trafosu demişsin ben bu trafoları sökmeden ölçtüm,büyük olan 98/120 ohm,küçük olan 25/30 ohm çıktı,şimdi bu trafo bağlantısı nereye nasıl olacak.son bilgi olarak anlatırsan memnun olurum.tşk.quote:
Daha akla yatkın olanı tos tarafındaki şaseleri bağlamamak ama bu da çözüm olabilir. Araç çalışmadığında da parazit varsa , bunun 2 sebebi olabilir :
1. 12 Voltu mp3 voltajına indiren regüle devresi anahtarlamalı ( switching ) ise , bunun gürültüsünden ya da lineer bir devre ise çıkış voltajının filtre kondansatörünün yetersiz olmasından ,
2. toprak loop undan.
Her iki durumda da toprak halka çevrimini ayırmak ilk çözüm olacaktır. Bu işlemden sonra parazit devam ediyorsa besleme kondansatörü büyütülmelidir. Son çare ise , sesi galvanik olarak yalıtmaktır. Bu ise ancak trafo ile olur. Gerçekte olması gereken , 2 adet audio minik trafo kullanmaktır ki bunları bulmak zor. 2. pratik çözüm ise , eski dial-up modemlerin üzerinde bulunan 600 Ohm - 600 Ohm izolasyon trafosu kullanmaktır ki hurda veya eski modem kartlarından temin etmek çok kolaydır bunları. Çözüm bulamazsanız , bu trafolara yapmanız gereken bağlantı şeklini tarif edebiliriz.
Ancak yine de ilk aklıma gelen sebep , pille olmayan bir sorunun , adaptörde ortaya çıkmasından yola çıkarak , besleme devresi paraziti veya toprak çevrim hatası olduğunu da belirtmeliyim.
Saygılar.
Alıntıları Göster
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadir26 -- 13 Haziran 2010; 19:23:27 >
-
Merhabalar.quote:
untayk dostum,devrenin beslemesi çakmaklıktan LM317 ile 1.5v düşürüp çalıştırıyorum.adaptor küçük olduğu için çıkışa 220uf ,220n ikitane,bir tanede 100n sığdırabildim.jaktaki gnd ucu boşa aldım.parazit azalmadı.kondansator ilave edince azalma oldu ama hala parazit var.tam kesilmedi.eski modem buldum.üzerinde trafo var.resimde işaretli.son çare olarak denemek isterim.olmaz ise böyle kullanırız.zamanla alışırız.600 ohm izalasyon trafosu demişsin ben bu trafoları sökmeden ölçtüm,büyük olan 98/120 ohm,küçük olan 25/30 ohm çıktı,şimdi bu trafo bağlantısı nereye nasıl olacak.son bilgi olarak anlatırsan memnun olurum.tşk.
Alıntıları Göster
Olayın tamamen besleme devresinin yetersizliğinden ileri geldiği kesinleşmiş oldu bu durumda. Şayet 1.5VDC çıkışına :
http://tr.farnell.com/panasonic/eecs0hd334v/capacitor-0-33f-5-5v/dp/1305058
http://tr.farnell.com/jsp/search/browse.jsp?N=1002210+247332+269799+247344+247337+269809+247347+269816+247356+269818+247369+247507+247394+247587+247657+247425+247548+247600+247622+247711+247780+247418+247524+247597&No=0&getResults=true&appliedparametrics=true&locale=tr_TR&catalogId=&prevNValues=1002210&filtersHidden=false&appliedHidden=false&originalQueryURL=%2Fjsp%2Fsearch%2Fbrowse.jsp%3FN%3D1002210%26No%3D0%26getResults%3Dtrue%26appliedparametrics%3Dtrue%26locale%3Dtr_TR%26catalogId%3D%26prevNValues%3D1002210
tarzındaki kondansatörlerden 1 adet koyarsanız olayınız çözülecektir. Piyasada oto teybi hafıza pili gibi adlarda satılıyor ve aşırı yüksek de fiyatları yok. Boyutları da sanırım 220uF dan çok da büyük değil.
Sorun besleme olduğundan trafo işi çözmeye yetmeyecektir. Trafo ile şase hatalarını ve DC kuplajlardan kaynaklanabilecek ( şayet mp3 ün çıkışı köprü bir entegre ile sağlanıyorsa ! ) sorunları giderebilir.
O devre bir modem ise ve üzerindeki trafo 600/600 Ohm luk bir yalıtım trafosu ise , ölçtüğünüz omik direnç değil , empedansı 600 Ohm dur. Bu sizi yanıltmasın. Yapacağımız şey , bir kutpsuz 1uF gibi polyester bir kondansatör ve mesela 33 Ohmluk bir direci seri bağlayıp , ses çıkışımızı bir ucuna , trafonun bir ucunu diğer tarafına ve trafonun ucunu da şeseye vermek sureti ile sesi trafodan geçmek olacaktı. Trafonun diğer tarafına da aynı devreyi uygulayarak sesi , galvanik olarak yalıtılmış bir şekilde AUX girişimize girmiş olacaktık.
Son bir şey daha söylememiz lazım :
MP3 Player ın kulaklık çıkışı , bir amplifikatör çıkışıdır. Yani aslında AUX girişi için fazlaca yüksek ve distorsiyonu ( amplifikatör devresinde ! ) yükseltilmiş bir sinyaldir. İdeal olan şey , mp3 ün sesini yarım veya %70 ten fazla açmamanızdır ki ses bozulmasın.
Saygılar.
-
hocam bağlantıyı anlayamadım.resimdeki gibi mi olacak.primere ne ,skondere neyi bağlıycaz.acemiliğime verin.tşk.quote:
Merhabalar.
Olayın tamamen besleme devresinin yetersizliğinden ileri geldiği kesinleşmiş oldu bu durumda. Şayet 1.5VDC çıkışına :
http://tr.farnell.com/panasonic/eecs0hd334v/capacitor-0-33f-5-5v/dp/1305058
http://tr.farnell.com/jsp/search/browse.jsp?N=1002210+247332+269799+247344+247337+269809+247347+269816+247356+269818+247369+247507+247394+247587+247657+247425+247548+247600+247622+247711+247780+247418+247524+247597&No=0&getResults=true&appliedparametrics=true&locale=tr_TR&catalogId=&prevNValues=1002210&filtersHidden=false&appliedHidden=false&originalQueryURL=%2Fjsp%2Fsearch%2Fbrowse.jsp%3FN%3D1002210%26No%3D0%26getResults%3Dtrue%26appliedparametrics%3Dtrue%26locale%3Dtr_TR%26catalogId%3D%26prevNValues%3D1002210
tarzındaki kondansatörlerden 1 adet koyarsanız olayınız çözülecektir. Piyasada oto teybi hafıza pili gibi adlarda satılıyor ve aşırı yüksek de fiyatları yok. Boyutları da sanırım 220uF dan çok da büyük değil.
Sorun besleme olduğundan trafo işi çözmeye yetmeyecektir. Trafo ile şase hatalarını ve DC kuplajlardan kaynaklanabilecek ( şayet mp3 ün çıkışı köprü bir entegre ile sağlanıyorsa ! ) sorunları giderebilir.
O devre bir modem ise ve üzerindeki trafo 600/600 Ohm luk bir yalıtım trafosu ise , ölçtüğünüz omik direnç değil , empedansı 600 Ohm dur. Bu sizi yanıltmasın. Yapacağımız şey , bir kutpsuz 1uF gibi polyester bir kondansatör ve mesela 33 Ohmluk bir direci seri bağlayıp , ses çıkışımızı bir ucuna , trafonun bir ucunu diğer tarafına ve trafonun ucunu da şeseye vermek sureti ile sesi trafodan geçmek olacaktı. Trafonun diğer tarafına da aynı devreyi uygulayarak sesi , galvanik olarak yalıtılmış bir şekilde AUX girişimize girmiş olacaktık.
Son bir şey daha söylememiz lazım :
MP3 Player ın kulaklık çıkışı , bir amplifikatör çıkışıdır. Yani aslında AUX girişi için fazlaca yüksek ve distorsiyonu ( amplifikatör devresinde ! ) yükseltilmiş bir sinyaldir. İdeal olan şey , mp3 ün sesini yarım veya %70 ten fazla açmamanızdır ki ses bozulmasın.
Saygılar.
Alıntıları Göster
-
Biraz ilkel bir çizim oldu ama paintte de bu kadar oluyor.quote:
hocam bağlantıyı anlayamadım.resimdeki gibi mi olacak.primere ne ,skondere neyi bağlıycaz.acemiliğime verin.tşk.
Alıntıları Göster
Birçift trafo , L ve R kanallar için. Ama sanırım bu size çok fayda sağlamayacak. Siz bahsettiğim kondansatörlerden bir tane takın , olay bitecek... En ufakları 0.22 Farad , yani 220 mF , yani 220000 uF !!! Piyasada 0.22 , 0.33 , 0.47 ve 1F olanlarını bulabilirsiniz rahatlıkla...
Kolay gelsin.
-
hocam konu çok uzadı ama bilgi amaçlı soruyorum.LM317 devreyi besleyemiyor mu...? iyi soğutulursa 1A verir deniyor. yoksa besliyorda,devreyi mi tam filtre (DC) edemiyoruz da çok yüksek kapasiteli kondansator koyuyoruz.tşk.quote:
Biraz ilkel bir çizim oldu ama paintte de bu kadar oluyor.
Birçift trafo , L ve R kanallar için. Ama sanırım bu size çok fayda sağlamayacak. Siz bahsettiğim kondansatörlerden bir tane takın , olay bitecek... En ufakları 0.22 Farad , yani 220 mF , yani 220000 uF !!! Piyasada 0.22 , 0.33 , 0.47 ve 1F olanlarını bulabilirsiniz rahatlıkla...
Kolay gelsin.
Alıntıları Göster
-
Sorun değil kardeşim...quote:
hocam konu çok uzadı ama bilgi amaçlı soruyorum.LM317 devreyi besleyemiyor mu...? iyi soğutulursa 1A verir deniyor. yoksa besliyorda,devreyi mi tam filtre (DC) edemiyoruz da çok yüksek kapasiteli kondansator koyuyoruz.tşk.
Alıntıları Göster
1.5VDC ile çalışan mp3 player ın içerisindeki tüm komponentler 1.5 VDC ile çalışmaz çok yüksek bir ihtimalle. Muhtemelen , özel amaçlarla üretilmiş switching bir veya birkaç entegre ile değişik voltajlar elde etmeye yarayan güç katı olmalı. Bu durum çok yüksek ihtimalle var ve böylece :
--- switching beslemeden kaynaklanan ani yüksek akım çekilme durumları ( ki , açma/ kapama ve çıkış katına ilk ses girilmesi gibi anlarda ! ) olacaktır.
--- 1.5VDC ile çalışan bir cihaz 1.5 Watt bile harcasa ki bu bile 1Amper yapar ( bunlar tahmini şeyler ! ) . Bu durumda LM317 1A lik ani akımları anında karşılayamayacaktır bir şarjlı veya alkalin kadar en azından !
--- Lineer voltaj regüle entegrelerinin , anahtarlamalı türlerden en büyük farkı hızlı olamamalarıdır ani yüklenmelerde. Ki biz bunu bir kondansatörle telafi etmeye çalışırız. Haddizatında her elektronik malzeme , limitlerinde çalışırken ideal davranmaz. LM317 entegresi 1.2VDC - .... arasında çalışır ki 1.2VDC ile 1.5VDC arasında çok az bir fark olduğundan , en azından 1.5VDC de çok kararlı çalışmasını beklememek gerekir.
--- Pille çalışan cihazların bir çoğunda , besleme gerilimi düzgün olacağından , besleme devreleri çok itina ile tasarlanmaz. Çünkü zaten düzgün bir gerilimle çalışacaktır. Bu yüzden pille çalışacak şekilde üretilen birçok cihaz , adaptörde sorun çıkarır ( çok kaliteli markalar müstesna ! ). Hiç bir sorun çıkartmasalar bile 50Hertz lik şebeke gürültüsünü dışarıya vermemeleri için kaliteli regüle devreleri ve en önemlisi , büyük filtre kondansatörleri kullanmak zorunda bırakırlar bizi.
Şimdilik ilk anda aklıma gelenler bunlar.
Saygılar.
-
Paralel 220nf ve 4700mikrofarad kondansatör bağla birde jacki değiştir kafi. -
"LM317 ile 1.5v düşürüp çalıştırıyorum.adaptor küçük olduğu için çıkışa 220uf ,220n ikitane,bir tanede 100n sığdırabildim"quote:
Orijinalden alıntı: Mc_Leopard
Paralel 220nf ve 4700mikrofarad kondansatör bağla birde jacki değiştir kafi.
denmiş. Konuyu okumadan yorum yapmamak gerekir !
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X