Şimdi Ara

Adsl Modemi Pil ile Çalıştırmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
11.937
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Malum elektrik gidince modem de gidiyor, laptop'un pilinin olması bir anlam ifade etmiyor.

Şimdi, adaptörünün çıkışı 9v 0.6A
    -12v bir motorsiklet aküsü alsam nasıl yaparım da adaptörün çıkışıyla aynı değerlere getiririm. Kaç amperlik almak daha verimli olur?

-Normal şarjlı pillerle daha kolay bir çözüm olabilir mi?
    9v pil kullanayım desem onlar da 200mah civarında oluyor hep.

anneye anlatır gibi anlatırsanız güzel olur eheh...

• 12V aküye 7809 regülatör entegresini soğutucu ile bağlarsanız çok güzel olur,akünün ampersaat değeri ise ne kadar süre kullanacağınla doğru orantılıdır.
  • Güzel çözüm ama arkadaş sanki sadece aküyle çalışan değilde, elektrik gittiğinde devreye girecek bir sistem istiyor. Yani ups* gibi birşey istiyor. Gidip bir tane ups alabilirsin. Ama aküyle o tip birşey nasıl yapılır uygulama olarak pek bir fikrim yok.

*ups : kesintisiz güç kaynağı

quote:

Orijinalden alıntı: Anıl_35

12V aküye 7809 regülatör entegresini soğutucu ile bağlarsanız çok güzel olur,akünün ampersaat değeri ise ne kadar süre kullanacağınla doğru orantılıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: drexel

Güzel çözüm ama arkadaş sanki sadece aküyle çalışan değilde, elektrik gittiğinde devreye girecek bir sistem istiyor. Yani ups* gibi birşey istiyor. Gidip bir tane ups alabilirsin. Ama aküyle o tip birşey nasıl yapılır uygulama olarak pek bir fikrim yok.

*ups : kesintisiz güç kaynağı

quote:

12V aküye 7809 regülatör entegresini soğutucu ile bağlarsanız çok güzel olur,akünün ampersaat değeri ise ne kadar süre kullanacağınla doğru orantılıdır.

Alıntıları Göster
    drexel arkadaşın dediği gibi elektrik kesilsede modemim kapanmasın diyorsan UPS(kesintisiz güç kaynağı) alabilirsin, yoksa astarı yüzünden pahalıya çıkacaktır.

Yok elektrik gidince modem kapansın, ben pile geçiş yapar modemi yeniden açarım diyorsan. En uygun maliyet akü olacaktır. Karaköyde muhtelif güçlerde aküler bulunmakta. 9V luk bir akü hayli hayli işini görecektir. Adaptörün üzerinde 0.2 amper yazıyorsa bu adaptörün max kapasitesini belirliyordur, yani 0.2 Amper/saat gibidir.

Bu durumda 9V 2 Amper bir akü alırsan, akü tam şarjdayken 10 saat modemi çalıştırabilir demektir.

Aki dediğime bakma araba aküsü gibi değil 1-2 Kg ağırlığında ve boyutları 10cm x 5 cm x 7 cm civarlarındadır. Ayrıca bir akü şarj cihazı alman gerekirki bu da adaptöre benzeyen bir alettir.

Yazdıklarımda yanlışlar olabilir diğer arkadaşlarında teyitlemesi daha iyi olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: kasif

drexel arkadaşın dediği gibi elektrik kesilsede modemim kapanmasın diyorsan UPS(kesintisiz güç kaynağı) alabilirsin, yoksa astarı yüzünden pahalıya çıkacaktır.

Yok elektrik gidince modem kapansın, ben pile geçiş yapar modemi yeniden açarım diyorsan. En uygun maliyet akü olacaktır. Karaköyde muhtelif güçlerde aküler bulunmakta. 9V luk bir akü hayli hayli işini görecektir. Adaptörün üzerinde 0.2 amper yazıyorsa bu adaptörün max kapasitesini belirliyordur, yani 0.2 Amper/saat gibidir.

Bu durumda 9V 2 Amper bir akü alırsan, akü tam şarjdayken 10 saat modemi çalıştırabilir demektir.

Aki dediğime bakma araba aküsü gibi değil 1-2 Kg ağırlığında ve boyutları 10cm x 5 cm x 7 cm civarlarındadır. Ayrıca bir akü şarj cihazı alman gerekirki bu da adaptöre benzeyen bir alettir.

Yazdıklarımda yanlışlar olabilir diğer arkadaşlarında teyitlemesi daha iyi olur.

Alıntıları Göster
    Geçişi kendim yaparım o sorun değil =) Akü derken ben de kuru aküden bahsediyordum ama evet ona bir de şarj devresi falan lazım olcak bu durumda güç kaynağı daha mantıklı duruyor.

Peki şu şarjlı pillere ne diyorsunuz? Uzun zamandır uğraşmadığımdan seri paralel bağlamada bile neler değişiyodu unuttum ama her biri 1.2v 1000mAh desek 8 tanesi 9.6v 8000mAh olmaz mı? Eğer böyle olabilirse şarjı sorunu da olmaz.

• O pilleri paralel bağlarsan 1.2 volt 8000 mAh olur. Seri bağlarsan 9.6v 1000 mAh olur. Download yapıyosan boşuna uğraşma derim. En ideal çözüm ups almak. Ama amacım öğrenmek araştıracam, yapacam diyosan o sana kalmış. Biraz kasıp bir ups yapsan bizlerle paylaşsan fenada olmaz hani

quote:

Orijinalden alıntı: deragsar

Geçişi kendim yaparım o sorun değil =) Akü derken ben de kuru aküden bahsediyordum ama evet ona bir de şarj devresi falan lazım olcak bu durumda güç kaynağı daha mantıklı duruyor.

Peki şu şarjlı pillere ne diyorsunuz? Uzun zamandır uğraşmadığımdan seri paralel bağlamada bile neler değişiyodu unuttum ama her biri 1.2v 1000mAh desek 8 tanesi 9.6v 8000mAh olmaz mı? Eğer böyle olabilirse şarjı sorunu da olmaz.

• quote:

O pilleri paralel bağlarsan 1.2 volt 8000 mAh olur. Seri bağlarsan 9.6v 1000 mAh olur. Download yapıyosan boşuna uğraşma derim. En ideal çözüm ups almak. Ama amacım öğrenmek araştıracam, yapacam diyosan o sana kalmış. Biraz kasıp bir ups yapsan bizlerle paylaşsan fenada olmaz hani

quote:

Alıntıları Göster
    O zaman pillerden de hayır yok. Elektrik kesilmişken download yapmak da olmaz be :P Ayrıca seriyi paraleli unutmuşum ups ne haddime eheh...
    Alternatif bir yöntem bulursam yine buraya yazarım ki arayan bulsun. Cevaplar için teşekkürler ama şöyle de yapabilirsin diyen varsa desin tabi

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

O zaman pillerden de hayır yok. Elektrik kesilmişken download yapmak da olmaz be :P Ayrıca seriyi paraleli unutmuşum ups ne haddime eheh...
    Alternatif bir yöntem bulursam yine buraya yazarım ki arayan bulsun. Cevaplar için teşekkürler ama şöyle de yapabilirsin diyen varsa desin tabi

Alıntıları Göster
    En iyi çözüm ışıldak aküsü diye bilinen kuru akülerden kullanmak. Ups'ye vereceğiniz parayla akü fabrikası bile kurarsanız. :)) 6v 4a'lik bi akü 5TL gibi bişeydi herhalde . 2 tanesini seri bağlayıp yada 12v akü alıp onu kullanmak en iyi çözüm olacaktır. Şarj etme işi ise kolay. Hazır satılan devreler olduğu gibi nette bir çok devre var. Kolay gelsin..

• quote:

Alıntıları Göster

Adam yapmış ama çalışır mı bilemem. Gerçi senin güç ihtiyacın bundan daha düşük. O nedenle tahminim güç ihtiyacı akü seçiminde bitiyor. Akü ne kadar güç sağlayabiliyorsa çıkışta ona bağlı bir güç elde ediliyor. Tabi ki kayıplarıda göz ardı etmemek lazım. Bu sadece inverter kısmı. Yani sadece aküyle çalıştırmak için. Ups için ise şarj devresi, ve akünün devreye girmesi içinde ayrı bir devre gerekiyor. En azından inverterın yapısı hakkında bir bilgi veriyor.

Not : Alıntıdır !!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drexel -- 10 Mayıs 2010; 17:24:47 >

• quote:

Adam yapmış ama çalışır mı bilemem. Gerçi senin güç ihtiyacın bundan daha düşük. O nedenle tahminim güç ihtiyacı akü seçiminde bitiyor. Akü ne kadar güç sağlayabiliyorsa çıkışta ona bağlı bir güç elde ediliyor. Tabi ki kayıplarıda göz ardı etmemek lazım. Bu sadece inverter kısmı. Yani sadece aküyle çalıştırmak için. Ups için ise şarj devresi, ve akünün devreye girmesi içinde ayrı bir devre gerekiyor. En azından inverterın yapısı hakkında bir bilgi veriyor.

Not : Alıntıdır !!!

Alıntıları Göster
    @senged aslında dediğin doğru ışıldakların içinde kendi şarj devreleri de oluyor zaten, ayrıca almaya gerek olmaz belki. 9v akülü ışıldak araştırayım, bulamazsam 12v varsa Anıl_35'in dediği "7809 regülatör entegresi"ni kullanarak halledebilirim. Yanlız o entegreyi nasıl uyguluycam ayrı bir devre mi kurmak gerekiyor?

@drexel bulmuşsun yazmışsın çok saol ama gerçekten o kadar işe kalkışamam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deragsar -- 10 Mayıs 2010; 17:53:53 >

• quote:

@senged aslında dediğin doğru ışıldakların içinde kendi şarj devreleri de oluyor zaten, ayrıca almaya gerek olmaz belki. 9v akülü ışıldak araştırayım, bulamazsam 12v varsa Anıl_35'in dediği "7809 regülatör entegresi"ni kullanarak halledebilirim. Yanlız o entegreyi nasıl uyguluycam ayrı bir devre mi kurmak gerekiyor?

@drexel bulmuşsun yazmışsın çok saol ama gerçekten o kadar işe kalkışamam

Alıntıları Göster
    adaptör nasıl eski tip kocaman olanlardan mı yoksa telefon şarjı gibi ince mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: çaycı

adaptör nasıl eski tip kocaman olanlardan mı yoksa telefon şarjı gibi ince mi?

Alıntıları Göster
    Tek modem için ups kasmayın..12v/4aH 'lik bir aküye 7809 bağlayıp elektrk kesildiğinde kullan,12v adaptör ile aküyü şarj edebilirsin tabiki araya pasifde olsa küçük bir şarj ünitesi ekleyip çalıştırabilirsiniz.

ek: bunlarda regülatör için bağlantı şeması

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Anıl_35 -- 11 Mayıs 2010; 1:48:09 >

• quote:

Tek modem için ups kasmayın..12v/4aH 'lik bir aküye 7809 bağlayıp elektrk kesildiğinde kullan,12v adaptör ile aküyü şarj edebilirsin tabiki araya pasifde olsa küçük bir şarj ünitesi ekleyip çalıştırabilirsiniz.

ek: bunlarda regülatör için bağlantı şeması

Alıntıları Göster
    Ben yukarıdaki mesajımda akü derken ışıldak akülerinden bahsediyorum, ben kendi elektronik çalışmalarımda bu aküleri kullanıyorum çünkü çok düzgün enerji veriyorlar, dalgalanma ile falan uğraşmıyorum.

Fiyatlarını bilmiyorum ama tahminen akü ve şarj adaptörü 10 ar TL den 20 TL dir.

Eğer downloadım kesilmesin diyorsan, dizüstüler bataryaları ile 1~3 saat arasında çalışabiliyor, bu durumda sessiz bir UPS alıp modemin yanına koyabilirsiniz. Hem bu şekilde diğer elektrikli aletlerinizide(kablosuz telefon gibi) çalşmasına devam ettirebilir hemde dizüstünün şarjı azalmaya başladığında bilgisayarınızı UPS e bağlayıp pilini çıkararak biraz daha devam edebilirsiniz.

Not: Dizüstünü UPS ye bağladığınız zaman, dizütü kendi pilinide doldurmaya çalışacak ve bu sebeple daha fazla güç çekecek ve daha kısa sürede bitecektir. AMA UPS kapandığı zaman bilgisayarınızda kapanacaktır.

Sanırım UPS ler 60 lireden başlıyor. İhtiyacınıza göre UPS temiz ama biraz pahalı bir çözüm olur. Akü biraz uğraştırır ama çok hesaplı bir sistem olur.

• quote:

Ben yukarıdaki mesajımda akü derken ışıldak akülerinden bahsediyorum, ben kendi elektronik çalışmalarımda bu aküleri kullanıyorum çünkü çok düzgün enerji veriyorlar, dalgalanma ile falan uğraşmıyorum.

Fiyatlarını bilmiyorum ama tahminen akü ve şarj adaptörü 10 ar TL den 20 TL dir.

Eğer downloadım kesilmesin diyorsan, dizüstüler bataryaları ile 1~3 saat arasında çalışabiliyor, bu durumda sessiz bir UPS alıp modemin yanına koyabilirsiniz. Hem bu şekilde diğer elektrikli aletlerinizide(kablosuz telefon gibi) çalşmasına devam ettirebilir hemde dizüstünün şarjı azalmaya başladığında bilgisayarınızı UPS e bağlayıp pilini çıkararak biraz daha devam edebilirsiniz.

Not: Dizüstünü UPS ye bağladığınız zaman, dizütü kendi pilinide doldurmaya çalışacak ve bu sebeple daha fazla güç çekecek ve daha kısa sürede bitecektir. AMA UPS kapandığı zaman bilgisayarınızda kapanacaktır.

Sanırım UPS ler 60 lireden başlıyor. İhtiyacınıza göre UPS temiz ama biraz pahalı bir çözüm olur. Akü biraz uğraştırır ama çok hesaplı bir sistem olur.

Alıntıları Göster
    Verdiğiniz cevaplar için saolun. Bakalım yapınca işe yarıycak mı...

• quote:

Verdiğiniz cevaplar için saolun. Bakalım yapınca işe yarıycak mı...

Alıntıları Göster
    Birçok arkadaş 7809 u tavsiye etmiş ama ben bu parçayı, 9V pilleri 5V a düşürürken kullandım (tabi 7805 i). Canavar gibi ısındı, hatta metali parmaklarımda iz bıraktı. Kaldıki 12V aküyü 9V düşürürken daha fazla akım çekecektir.

Not:
    Bendeki 78XX lerde sorun olabilir, suçu hemen parçaya atmayayım.

Hala tavsiyem hiç voltaj düşürmeyle uğraşma, modem kaç Volt adaptör kullanıyorsa o Voltajda bir akü kullanmandır.

• quote:

Birçok arkadaş 7809 u tavsiye etmiş ama ben bu parçayı, 9V pilleri 5V a düşürürken kullandım (tabi 7805 i). Canavar gibi ısındı, hatta metali parmaklarımda iz bıraktı. Kaldıki 12V aküyü 9V düşürürken daha fazla akım çekecektir.

Not:

Hala tavsiyem hiç voltaj düşürmeyle uğraşma, modem kaç Volt adaptör kullanıyorsa o Voltajda bir akü kullanmandır.

Bence senin 7805 lerinde bir sorun vardır. 9 voltta o kadar ısınmaması lazım. Onların sınırı 18 volttu yanlış hatırlamıyorsam. Ben 7805 in bacaklarına ters bağladığımda çok ısınmıştı. Dediğin gibi elde iz bırakacak şekilde ısınmıştı. Ama doğru bir şekilde bağlandığında o kadar ısınan 7805 görmedim daha.

• quote:

Not:

78xx serisi regülatör entegreleri max 1A kadar dayanabilirler. 600-700mah'dan sonra aşırı ısınma yaparlar. Ben 12v'u 5'v a düşürdüm ve 200 mah gibi bişey çektim. Fakat baya bi ısındı entegre. Eğer entegre çok fazla ısınıyorsa (parmakta iz bırakacak kadar) 2 adet 78xx entegreyi paralel bağlarsanız tek entegre üzerinden geçen akım yarıya düşecektir ve daha az ısınacaktır. Regülasyon için daha fazla akıma dayanan entegrelerde vardır.

• quote:

Orijinalden alıntı: senged

quote:

Not:

78xx serisi regülatör entegreleri max 1A kadar dayanabilirler. 600-700mah'dan sonra aşırı ısınma yaparlar. Ben 12v'u 5'v a düşürdüm ve 200 mah gibi bişey çektim. Fakat baya bi ısındı entegre. Eğer entegre çok fazla ısınıyorsa (parmakta iz bırakacak kadar) 2 adet 78xx entegreyi paralel bağlarsanız tek entegre üzerinden geçen akım yarıya düşecektir ve daha az ısınacaktır. Regülasyon için daha fazla akıma dayanan entegrelerde vardır.

Tabii ki ısınmaya esas sebep üzerinden geçen akımdır. Ama 9 voltluk bir pilden o kadar akım çekilebileceğini düşünmedim. Senged arkadaşımızın dediği gibi büyük ihtimalle bağladığın devre çok fazla akım çekiyodur. 7806 yanılmıyosam 1.5 A likti. Yine senged'in dediği gibi özellikleri daha iyi bir entegre işini görecektir, fakat 9 voltluk bir pilden 1000 mA akım çekiyorsan o pil en fazla 2-3 saatlik bir kullanıma dayanır.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: senged

quote:

Not:

Tabii ki ısınmaya esas sebep üzerinden geçen akımdır. Ama 9 voltluk bir pilden o kadar akım çekilebileceğini düşünmedim. Senged arkadaşımızın dediği gibi büyük ihtimalle bağladığın devre çok fazla akım çekiyodur. 7806 yanılmıyosam 1.5 A likti. Yine senged'in dediği gibi özellikleri daha iyi bir entegre işini görecektir, fakat 9 voltluk bir pilden 1000 mA akım çekiyorsan o pil en fazla 2-3 saatlik bir kullanıma dayanır.

Yüksek akım çekiyor olabilir, çünkü birkaç step motoru beraber çalıştırıyordum. Şimdi adını hatırlamadığım ama SMD olarak kullanıldığı halde birçak USB HDD yi beraber çalıştırabilen bir entegreli bir sistem görmüştüm. Bulursam yazarım.

• quote:

konu hortlamış gibi olabilir ama düzgün bilgi verme adına yazmak istedim.
    upsler belirli bir akım çekilmezse kapanıyor ve zaten 60 liralık ups 15 dakikadan fazla çalışmaz.ups düşük dc yi yüksek ac ye yükseltiyor.buna modem için gerek yokki. modem için kullanacaksa düşük dc yani kuru akü en mantıklısı olacaktır.12 volt 6amper oluyorlar genelde.modemler 1a çekiyo genelde.daha düşükleride var.6saat rahatlıkla çalışabilir.6 saatlik elektrik kesintisine hiç görmedim işi bu görür. Ben bu işi usb modemle çözmüştüm.direk laptoba takıyosun diğer ucuna telefon hattını.usbden direk çalışıyordu.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.