Şimdi Ara

afişin son hali (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
1.417
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • güzel kardeşim büyük olarak koyabilir misin şunları küçük olmaları nedeniyle detaylı inceleyemedim ilkini de. R a pid e falan atabilir misin? i m a geshack ya da
  • altın oran 100 üzerinden 1
    espas boşluğu 100 üzerinden 0
    renk kalibrasyonu zayıf
    denge göremedim
    küçük büyük ilişkisi yok
    resimsel (cizgisel) görsel öge tercih edilebilir ama uygulama zayıf.
    espri yok, herkes malzemeyi kullanabilir. Ayrıcalığını göremedim.
    Font seçimleri yanlış
    Grafik Sanatının içinde başlı başına alan olan Afiş Tasarım ın kriterlerine uygun olduğunu göremedim. Afiş Tasarım hakkında akademik araştırma yapabilirsin.
    Kısacası 100 üzerinden 10 (bu puan da eğer sen yaptıysan çizgisel görsel öge için)
    Stilizasyon ve Tipografi hakkında bilgi toplamanı ve bu alanda başarılı olmak istiyorsan kendini çook çok daha yetiştirmelisin..

Eleştirilerim yıkıcı görünse de bu şekilde de eleştiren olamayacağı için de olumlu açıdan bakmanı istiyorum.
    Bizim köyde derler ki;
    "Dost acı söyler"

Saygılar..

not: 1. Gereksiz polemik için mesajıma cvp yazıp zahmet etmeyin, şahsi cvp vermem 2. TR'2005 Ünv arası afiş tasarım 1. mansiyon sahibi dreaMMaster

• valla ödülün için tebrik ederim ama benim afiş tasarım konusunda bir iddaam yok.1 dönem sadece dersini gördüm elimden geldiğince bir şeyler yapmaya çalıştım ki final ödevi olarak bunu vericem.Ama eğer başka bi önerin yada yardımın dokunabilecekse çok memnun olurum.Sonuçta amacım ödevden iyi bir not almak tasarımcı olmak değil.
  • anasanatın nedir?
  • sanatım falan yok benim ya.bilişim sistemleri ve teknolojileri bölümünde okuyorum koymuşlar bir grafik tasarım dersi yapmaya çalışıyoruz işte.
  • pardon..
    Grafik Tasarım Hocanızın akademik kariyeri nedir diye sorayım?
  • bilmiyorum valla aslında onun kariyeri beni pek ilgilendirmiyor.Ne bildiği değil ne öğrettiği önemli bence bi şey öğretmedi.
  • quote:

Orjinalden alıntı: iRoNY

sanatım falan yok benim ya.bilişim sistemleri ve teknolojileri bölümünde okuyorum koymuşlar bir grafik tasarım dersi yapmaya çalışıyoruz işte.

ilginç "O" bölüm bundan 4-5 sene önce de web tasarımına takmıştı. Şimdide grafik uygulamasına mı taktılar.
  • İkinci olarak buraya koyduğun afişi daha çok beğendim. En azından renk uygulaması daha güzel ayrıca şunu unutma çok çok özel ilanlar dışında afiş renklerinde siyah üzerine beyaz kullanılmaz. Özellikle de ilan niteliği taşıyan afişlerde dikkat çekici unsur olması açısından siyah zemin kullanmamalısın. Afiş içerisinde bilgi verici unsur fazla olmadığından boş duruyor görüntü itibariyle. Yazı tipini de fazla beğenmediğimi iafde etmeliyim.

Onun dışında yorum yapan bazı arkadaşların kullandığı terimleri açıklamaya çalışıp aynı zamanda bu terimler üzerinden şahsi yorumlarımı da eklemek isterim. İsterim ki yazılan yazılar terimlerden ibaret kalmasın.

Bu afişi yaparken altın oranın aklından bile geçmediğini ve afişi kısa bir zamanda yaptığını düşünüyorum. Yani yaptığın afişin dış boyutundan, içersindeki öğelerin yerleşimine kadar olan tüm unsurlarda "derinlik" ve tasarım anlamındaki unsurları sayısal değerleri de içine katarak çeşitli bölümlerini -öne çıkmasını istediğin- yeteri kadar göz önüne seremediğinden bahsedilmiş. Kısmen katılıyorum. Elindeki malzeme bu ise -sadece bir istanbul silüeti- fazla yapabileceğin bir şey yok. Basit bir afiş ise bu "altın oran" gibi estetik düşünmeni gerektiren bir kavramı çokça hesaba katmanın abartılı olacağına inanıyorum.

"Espas Boşluğu" yani yazı karakterlerinin - yazı tipinin karakterinden bağımsız olarak - arasındaki boşluğun hiç olmadığından bahsedilmiş. Buna da kısmen katılıyorum. Çünkü yaptığın bu birleşik bütünleşik ve bir nevi degrede -koyudan açığa doğru giden, ancak sen burda opacity olarak azaltmış da olabilirsin yazı rengini- içersinde yaptığın bu yazının afişle, konuyla, durumla hiç alakası yok. Hatta bu yazı bana daha önceden yaptığım bir zayıflama ilacının ilanını hatırlattı. İlanda "incelmek" kelimesi kalın puntodan ince puntoya doğru azalıyordu ancak bir anlamı vardı. Senin yaptığın bu yazının bir düşünsel anlamı olsaydı eğer, görsel anlamı da olacaktı. Ancak bu tarz birleşik yazı ve renk kombinasyonları anlam taşımaz anlamına gelmiyor asla. Not: Bu terim 100 üzerinden verilen bir değerle ölçülmemektedir. Yorumda verilen değer yorumu yapanın kişisel olarak verdiği değerdir.

"Renk Kalibrasyonu" genellikle monitörlere uygulanan gerçek rengi , ya da monitördeki rengin aslında ne kadar baskıdaki rengin aynısını gösterdiğine ilişkin yapılan testi ifade için kullanılan terim. Sanırım renkler iyi ayarlanmamış diye ifade edilmek istendi. Zİra kalibrasyon kelimesi de "Tam değerlere sahip bir numuneyi bir başka numuneyle karşılaştırıp, karşılaştırılan numunenin yine o tam değerlere ulaşması için yapılan ayarlama" tanımına ifade için kullanılır. Renkle ilgili olarak çiğ siyah üzerine beyaz yazı genellikle kullanılmaz en azından tasarım ve reklam da kullanılmaz diye belirtmiştim. Not2: Bu terim de 100 üzerinden verilen bir değerle ölçülmemektedir.

"Denge" olarak ifade edilen kelime de "görsel denge" olarak da ifade edilen biçimlerin şekillerin hem yazılar ile hem de kendi aralarında ve tasarımın genelinde oluşturdukları ağırlıktır. Burada yazıların az olması gözün yorulmadan afişi takip edebilmesine engel teşkil etmektedir.

"Küçük Büyük İlişkisi" özel bir terim olmayıp aslında "Altın Oran" ın uzantıları ve gereksinimlerini, "Denge" nin de uygulamasını kastederek kullanılmıştır. Bu afişte hazır fotoğraf üstüne tek yazı olduğu için alttaki logonun afişe göre devasal kalması nedeniyle de gözü yoran unsurlar yer almaktadır. Dolayısıyla üstteki illüstre resim için de denge unsurunun sadece bu grafiği tek başımıza ele aldığımızda var olduğunu ancak afiş içersinde kullanılınca bunun genele yansımadığını belirtmeliyim.

"Çizgisel Öğe" tahmin ettiğiniz gibi üstteki çizimdir. Afişi ayrı , çizimi ayrı ele alırsak çizimdeki uygulamanın zayıf olmanın aksine "indistinct" olarak süper bir silüet olduğu, çizimin doğası ve amacı gereği zaten güçlü olmamasının son derece normal olduğunu belirtmek isterim. Tabii bu kadar küçük bir resimden bu illüstrenin ne kadar güçlü olup olmadığını çıkarmanın çok güç olduğunu da, ayrıca çizimin sana ait olmadığını düşündüğümü de.

Özet. Bir resim alıp altına yazı yazarak afiş elde etmek sıkıntıdır. Kullanım amacın için bu mübah olabilir ancak tasarım görselleri açısından uygun değildir.

Edit : Tasarım yapmak için akademik kariyer gerekmez, gerekse bile akademik kariyeri olan herkes iyi tasarım yapamaz, yapsa bile her akademik kariyeri olan ve her tasarım yapmayı bilen iyi bir aktarıcı olmayabilir, iyi bir aktarıcı olsa bile karşısındaki iyi bir alıcı değilse bunun neticesi alınamaz, karşısındaki bu neticeyi alsa bile bu aktarımı alan kişi eğer yaratıcı ve sanatsal bir kimliğe sahip değilse çalışmalarının sonucunda doyurucu görseller sunamaz ve son olarak doyurucu görseller sunsa bile, sunduklarının kendisi tarafından değil başkaları tarafından sitayiş edilmesi gerekir, bu kişinin tevazu çerçevelerini aşıp kişisel nümayişine dönüştüğü müddetçe, yapılan işten veya görselden sanat yahut eser; elde edilen pirinç üzerine kabartma harflerden oluşan tahta bloğun içinde olduğu kadife kutudan da başarı diye bahsedilemez !

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cgunday -- 14 Mayıs 2006; 8:57:30 >

• terimlerin açıklamaları bazıları yanlış, bazıları eksik. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz. Sunulan fikir de havaya atılan kurusıkıya benzer..
  • Eminim öyledir... Herkes bir şeyler öğrendi sanırım bu konuyla. Tasarımla ilgili, buna ilişkin jargonla ilgili, işkembe-i kübradan konuşulabileceği lakin meydanın her zaman boş olmayabileceği gibi...

Konu hakkında bu kadar yorum yeter sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cgunday -- 14 Mayıs 2006; 18:57:19 >
  • Ya bu tasarım kısmına bakmayayım sinir oluyorum diyorum kendi kendime. Ama işte göz takılıyor meslek icabı
    Arkadaşlar tasarım öyle birşeyki; Bir şeyi anlatmanın 1000 tane yolu var. O yüzden tasarımlar için hep kişisel diyoruz dimi...
    Buraya konan çalışmalara yapılan yorumlar kafa karıştırmaktan ve konuyu açan arkadaşın bilgisinden süphe yada tasarımına karşı
    güvensizlik oluşmasından başka bir işe yaramaz. Benim fikrime göre tasarım yapan arkadaşlar tasarımlarını sınatmaktan çok. Tasarımını
    yaptığı aşamalarla ilgili teknik konularda bilgi paylaşırsa daha iyi olur. Bu çalışma için mesala nasıl olmuş yerine. İst silüeti ana temanın önüne geçmiş mi,
    Tasarımda en etkili ama en riskli renk olan siyah karakalemin gücünü zayıflattı mı gibi sorular sorsa belki daha faydalı olabilir. (bir fikir)
    Birde burdaki proffesyonel arkadaşlara sesleniyorum. Bu ve bunun gibi konularda hep bir tartışma çıkar. (şu ana kadar çıkmadı ama su biraz sıcak gibi )
    Tartışma veya işi yerin dibine gömme yerine arkadaşlara arka çıkalım. Zaten pek azı bu işe devam edebiliyor. Bu işte Profesyonel olmak o kadar kolay ve bir o kadar da zorki... zaten kaliteli tasarımda bu ince çizgide. Çoğu bu yardımı sadece 1-2 tasarım için istiyor. Okulundaki dersi kurtarmak için. Profesyonel bir adamın zaten burada işi yok. O yüzden daha sade ve daha iyimser olalım. İnce tartışmaları farklı platformda derinlemesine yapalım.

• ben çok beğendim..
    ama altındaki .. 5-15 mayıs ..onlarda birleşik olmuş ..ama güsel durmamış ..

benim fikrim..
  • Afişin ilk halini görmediğimiz için son halinide dreammaster yaptığı için çok fazla fikir beyan etmenin bi anlamı yok galiba..
    Genel anlamda grafik tasarım konusunda (özelliklede afiş) hatta bir arkadaşın dergi kapağı ödevi konusunda fikirler beyan etmiştik..
    Mediartın dediği gibi tasarım kişisel bi mevzuu.. kimine göre güzel olur kimine göre çirkin.. yada olumlu ve olumsuz yanları kişiye göre değişir.
    dreamMaster polemik için söylemiyorum ama ben pek senin gibi düşünmüyorum. Bu tasarım konusunda "bilgi" çok etken değildir.. yada olmamalıdır. Olmuyorda zaten.. Tasarım işinde "bilgi" esas şart olsa idi; Üni. lerin Güzel Sanatlar bölümünde hocalık yapan pek çok insan bu gün piyasada çok ünlü ve çok kazanan tasarımcılar olurdu. Piyasada "ünlü" ve "çok rağbet gören" tasarımcıların ise pek teorik bilgi vermekle uğraştıkları yada hocalık yaptıkları görülmemekte..
    yazarken cgundayı okudum oda benzer şeylerden bahsetmiş..
    Yanlış anlaşılmamak için şunuda yazıp bitiriyorum. dreamMasterin belirttiği teorik bilgileride bilmek gerekir. Bunları biri bize yazmalı. "Git araştır", "sor soruştur" tarzı atıfların pek faydası olmuyor..
    dreammastera teşekkür ediyorumki tasarım mevzusununda bir ağırlığı olduğunu ortaya koyan yada burada yüzeye çıkmasını sağlayan yazıyı zahmet edip yazdığı için..
    Yöneticilerden bir ricam bu tasarım-grafik konusunu web-asbl-hsbc-c++-xml-html-ptt gibi programcılıkla alakalı yerlerden ayırıp ayrı bir başlık yapmaları..

• quote:

Orjinalden alıntı: zaymins

Afişin ilk halini görmediğimiz için son halinide dreammaster yaptığı için çok fazla fikir beyan etmenin bi anlamı yok galiba..
    Genel anlamda grafik tasarım konusunda (özelliklede afiş) hatta bir arkadaşın dergi kapağı ödevi konusunda fikirler beyan etmiştik..
    Mediartın dediği gibi tasarım kişisel bi mevzuu.. kimine göre güzel olur kimine göre çirkin.. yada olumlu ve olumsuz yanları kişiye göre değişir.
    dreamMaster polemik için söylemiyorum ama ben pek senin gibi düşünmüyorum. Bu tasarım konusunda "bilgi" çok etken değildir.. yada olmamalıdır. Olmuyorda zaten.. Tasarım işinde "bilgi" esas şart olsa idi; Üni. lerin Güzel Sanatlar bölümünde hocalık yapan pek çok insan bu gün piyasada çok ünlü ve çok kazanan tasarımcılar olurdu. Piyasada "ünlü" ve "çok rağbet gören" tasarımcıların ise pek teorik bilgi vermekle uğraştıkları yada hocalık yaptıkları görülmemekte..
    yazarken cgundayı okudum oda benzer şeylerden bahsetmiş..
    Yanlış anlaşılmamak için şunuda yazıp bitiriyorum. dreamMasterin belirttiği teorik bilgileride bilmek gerekir. Bunları biri bize yazmalı. "Git araştır", "sor soruştur" tarzı atıfların pek faydası olmuyor..
    dreammastera teşekkür ediyorumki tasarım mevzusununda bir ağırlığı olduğunu ortaya koyan yada burada yüzeye çıkmasını sağlayan yazıyı zahmet edip yazdığı için..
    Yöneticilerden bir ricam bu tasarım-grafik konusunu web-asbl-hsbc-c++-xml-html-ptt gibi programcılıkla alakalı yerlerden ayırıp ayrı bir başlık yapmaları..

1. afişi ben yapmadım. Fikir vermesi açısından örnek uygulama yapmıştım (gece yatağımdan kalkarak alelecele-not alacağı için) Tabi dikey textlerden TASARIM kısmını sonradan eklemiş ve espaslar, alttaki logo benim yaptıklarım değil, kısacası değişiklikler olmuş. Ki benim ödevim olsa idi, daha farklı espriler için 3-4 hafta önceden eskizlerimi yapardım. (siyah bir background kullanmayabilirdim) Sonuç olarak arkadaşın ödevini kurtarma bab-ından ve zamanın kısıtlı olması sebebiyle kendi çalışmasının üzerinden geliştirmeye çalıştım. (tatmin olmadım)

2. "..Bu tasarım konusunda "bilgi" çok etken değildir.. yada olmamalıdır.."
    kesinlikle yanlış bir cümle. Tabi nedenini de açıklamak gerekir. Her alanın kendi uzmanlık çerçevesi vardır. Herkes tasarım yapabilir ama herkes bilinçli çalışamaz. İzleyen kitle içinde elit insanların değerlendirmesiyle normal bir vatandaşın değerlendirmesi farklı olacaktır.. Buna istinaden benim ve benim gibi güzel sanatlar ya da eğitim fakültesinin anasanat ve seçmeli sanat dallarından alınan (resim, özgünbaskı, grafik, tekstil, fotograf, estetik vb) birçok dersi 4 yıl havaya vermiş olurlar. Tabi bunu burada anlatmanın ne kadar değeri olur bilemiyorum, çünkü akademik anlamda ortak anlayışta bulunan grup içersinde anlattıklarım; daha iyi kavranabilir. (sanatın ortak dili) Onun için uluslararası bir marka firmada çalışıyor olmam ve 4-5 yere odaklanmam (ajans hizmetler, iletişim çözüm ortaklığı, derslerim )C++,Pascal,Delphi,lightwave,maya vb(, baskı, fotograf) gibi yoğunluklardan dolayı buraya fırsat buldukça girebiliyorum. Sebebi de Kültür-Bilim'de orjinal insanların olması Bu Tasarım ve Grafik kısmı zaten uzmanlık (lisans tezim beta sürümünde :) alanım olduğu için gözüm arada buraya kayıyor. Onun için bazı arkadaşlar çıkıntılık yapmadığı sürece (hani doğru yölendirilse problem yok) ki en azından kapsama alanı dışında kalırsa elimden geldiğince bilgi ve tecrübelerimi paylaşmayı isterim. Ve 2. maddeyi de şöyle bitireyim
    "Bükemediğim eli öperim" Ki arkadaşın yukarda açıkladığı bilgilerin doğrularını biz ünv1 deyken ilköğretim öğrencilerine anlatırdık...

3. Çok ünlü grafik sanatçılarına da değinmişsin. Ama bu da yanlış bilgiler.. Bir Mengü Ertel.. Aynı şekilde Bülent Erkmenin öğrencisi hocamdı.. (tabi google da bu isimleri aratabilirsin: heralde ) Hocalık yapmadıkları diye bir durum yok. Bunu da detaylı araştırabilirsiniz..

4. tşk için de rica ederim..

• Dalgana bak, önünden ye bakiyim. Aç televizyonu şimdi, izlediğin reklamları not et, dergileri aç beğendiğin ilanları kes, bunlardan hangikerinin bizim ajanstan çıkıtğını bilahare sana anlatırım. "akademik" kakafonisi yapma burda.
  • Paylaşım, dertleşim, güzel bir noktada "buluşalım" adına yazdığım satırlar istemeden bir polemiğe doğru gitti bile üzüldüm. cidden birşeyler öğrenmek adına ve acizane (varsa) öğretmek adına bir iki birşeyler daha yazmak isterdim ama konu çoktan "tartışma"dan "çatışma" ya kaymış durumda.. öne sürülen tezlere antitez sürerek çürütmek faydasız olacak.. hatta şu an yazdığım bu satırlar bile vakit kaybı hem benim için hem okuyan için.. cidden üzüldüm..
    keşke şu an burada "ilköğretim" öğrencisi olsaydımda birşeyler öğrenseydim... cidden..
    biraz daha zorlansa sanat-halk tartışmasına dönecek.. daha seviyeli bir ortam olsada tartışsak gerçi bu konuda çok fazla birşey söylemem savunduğum fikri 3-5 cümle ile ifade eder yerime çekilirim.. karamsarlıkla doldu içim hatta.. çok gereksiz hissettim kendimi.. Ne işler yaptığımı nerelerde çalıştığımı mı anlatsam acaba.. içim acılır mı ki? keşke aralarda yazdığım minik kelimelerden bir öğrencim benim kim olduğumu anlayıp birşeyler yazsa keşke... ben kimim.. daha küçücük bir çocuğum..

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.