Herkese merhaba arkadaşlar. Yakın zamanda bir sistem topladim fakat bütçem yetmediği için msi b450m a pro max giriş seviye anakart almak zorunda kaldım. işlemcim ryzen 2700x . anakart vrm lerin kalitesi düşük ve üstünde pasif soğutma yok. Yük altinda işlemcim her 5 sn de bir drop yiyordu 0.20 ghz lere düşüyordu buda malum oyun oynamayı imkansız kılıyor. gelelim çözüme;
vrm lerin üstüne 5 volt laptop fani bağlamaya karar verdim. bunun için önce anakartın fotoğrafi üstünden vrm leri kaplayacak şekilde bir hava kanalı tasarladım ve bunu 3 boyutlu yazıcıdan bastım (2saatte bastı.) daha sonra bu hava kanalını 5/3 oranında dikey olan ana vrm lerin üstüne olmak üzere ye böldüm, anakartin üstündeki vrm lere ise kalan 5/2 lik kalan havayı yonlendirdim. daha sonra molex 5v bağlantısını yaptiktan sonra soğutucumu vrmlerin üstüne yerleştirdim. soğutucu kanal ile vrm lerin arasında 3mm kadar bosluk var hava burdan tahliye oluyor.
sonuç; önceden oc siz her 5 saniyede ghz drop yiyen sistem suan 3.85ghz de 20 dakika boyunca %100 yükte hiç drop yemedi.
internette okuduğum bir makaleye göre vrm ler ısının çoğunu anakarta ve bacaklara aktariyormuş yani yaptığım çözüm çok iyi demiyorum ama en azından drop kesildi. Bunu yapmadan önce internette bu konuyla alakalı pasif soğutması olmayan vrm lere kesin çözüm bulanı görmedim. pasif soğutmalar satılıyor fakat turkiyede yok.
Sizde bu sorunu yaşadıysanız umarım bi nebze fikir verir ve çözüme ulaşırsınız.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme