Şimdi Ara

Akü şarj akımı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.187
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar elimde Varta YTX5L-BS modelli bir motor aküsü var. Akü kutusu üzerinde 12V 4AH 30A (EN) yazıyor, bu aküyü şarj ederken 4AH 'nin %10 unu mu alıcam yoksa 30 A 'in mi %10 unu alıp bir güç kaynağı seçicem.

• Bu tür bir aküde 1A'in üzerinde şarj akımı tavsiye edilmez. O yüzden 4 Ah'lik kapasitenin %10'unu almalısınız.
  • İlginiz için teşekkürler, 0.4amperlik bir güç kaynağı ile kaç saat şarj etmemi önerirsiniz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: safetstra

İlginiz için teşekkürler, 0.4amperlik bir güç kaynağı ile kaç saat şarj etmemi önerirsiniz?

10 saat
  • safetstra S kullanıcısına yanıt
    Akü 10,5v olduğunda şarj edilmeli,, 14v olduğunda şarj kesilmeli.. 10.5v dan aşağı düşerse veya 14.4v dan yukarı çıkarsa, akü ömrü gider.
    http://talkingelectronics.com/projects/100%20IC%20Circuits/images/GellCellCharger.gif çıkış voltajını 13.8v a ayarlayınız,
  • Arkadaşlar bende 12v 5 amper civarı motosiklet aküsü var ve bitti.Elimdede birsürü 12volt 1,2,0.5ah,0.8 amper ve ayrıca bir tane 16 volt 1.2amperlik adaptör var bu 16voltuk adaptörle aküyü nekadar sürede şarj ederim ? Veya şarj edermi
  • Aküler şarj sırasında çok yüksek akım çekebilirler onun için elinizdeki adaptörlerin ısınıp yanabilme olasılığı vardır.

Onun için akım kontrollü ve akü dolduğunda şarjı kesen bir devre ile şarj etmeniz iyi olur. Internette bolca devre şeması bulunur.

16V adaptör ve o dediğim devre ile bu iş olur ya da kendinize uygun bir akü şarj cihazı alabilirsiniz.

Saygılar...
  • aydin96 A kullanıcısına yanıt
    Elinizde olcu aleti varsa,, 16v 1A batarya ile arti ucuna seri diyot baglayin (adaptorle cakismasin).
    Aku voltajini takip edin,, 14v olunca sarji kesin. Akunuz sarj olmustur. Akunun en dusuk voltaji 10v olmali bitik. Dolu hali 13.60 da seyreder. En verimli sahasi 12.70 de baslar,, 11v arasi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • teşekkürler diyot dediğiniz bu olması lazım peki bu diyotun değeri ne olmalı ? bendeki devreler var bunlarda bolca diyot bulunmakta herhangi birini söksem olurmu ? Veya Aküyü belirli sürelerle şarj etsem ?
     Akü şarj akımı ?

@Emin-Firtina @cyborg1981
     Akü şarj akımı ?

• aydin96 A kullanıcısına yanıt
    Diyot akimi 2 amperin uzerinde olsun yeterli..
    Yada sizin devrelerde bolca 1n400x serisi vardir, bunlarin ikisini kendi arasinda paralel baglayip, devreye seri baglayin.. Yada malzemeciden 3-5A diyot alin daha saglikli olur. Yapabilirseniz bu devreyi yapinhttp://talkingelectronics.com/projects/100%20IC%20Circuits/images/GellCellCharger.gif cikisini 13.8v a ayarlayin,,
    ben gecen gun araba akusu sifirlanmisti,, voltaji 12.10v da idi. Gunduz saat 5 de, 140w 15v adaptor ile saat 12 ye kadar sarj ettim, diyot ile.
    Gece yatarkende 14v voltaj izleyen devreye bagli biraktim, sabah 9 da aku 14v daydi. Arabaya taktim,, canavar. 140w sagbit adaptorde gece birakamazdim allah korusun. Size onun icin voltajini olcerek takip etmenizi soyledim. Arkadasin dedigi gibi ilk etapda isinma olabilir, kontrol edin.. Bende 16v 2A swichmode adaptor vardi,, akuyu gorunce calismadi, kesti.

• Deneme yaptım 9A 12V lik akü bağladım .
    diyotları paralel bağlayıp devreye seri bağladım şuanda bi sıkıntı yok. TAKALI 45 Dakika kadar oldu.
    sizin dediğiniz devreyi yapamadım çünkü elektronikçiye gidemedim.
    ama adaptör ısındı ve gittikçe ısınıyor.
    Diyotsuz bağlarsam kıvılcım çıkıyor ama diyot koyunca kıvılcım yok :)

Benim motosikleti marş etsin yeter tam doldurmasına gerek yok ben gezerken dolar motosiklette.

Akü şarj akımı ?

• Yaridmci olanlar sagolun aku sarj oldu yeteri kadar calistirdim. adaptor iyi ve guzel fikir yanmadi sapasaglam duruyor

• Arkadaşlar yeni aldığım varta 12V 4Ah lik akünün içerisine kutusundan çıkan elektroliti boşalttıktan sonra bir süre bekledim ve tıpasını kapattım, bi süre bekledikten sonra voltaj değerini ölçütüğümde 15,8 V olduğunu gördüm bu değer 12Voltluk bir akü için çok fazla değil mi acaba? Ayrıca hiç şarja takmadan sadece elektroliti boşalttıktan sonra Voltajı 15,8 gösterdi sanırım şarj etmem gerekmiyor değil mi ilk kullanım için ?
     Akü şarj akımı ?

• safetstra S kullanıcısına yanıt
    15.8 hemde boştayken normalde 13.8 olmasi lazim. Tehlikeli voltaj.

• Evet sadece içine elektroliti koydum ve 1 saat tıpasını takmadan bekledim, tıpasını taktıktan sonra ölçtüğüm voltaj buydu.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.