Şimdi Ara

Almanya'daki IT projelerinde ünv diploması neredeyse hiç istenmiyor.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
3.107
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • DH Yazılım Geliştirme kısmında ünv. konusu bazen cok fazla konuşuluyor. Kendim de ünv mezunu olarak o konuşmalara genelde hep sempati ile bakarım ancak bugün bir konuda yine konuşulduğunu görünce antipati hissettim ve konuya açıklık katmak istedim. Öncelikle IT olsun veya olmasın genelde ünv. diploması iyice anlamını yitirdi. Bir işi iyi öğrenmek ve iyi yapabilmek için ünv. anlamsız. İş dünyasında da patronlar diplomaya formalite icabı bakıyor. Hani adettendir denilir ya , o hesap.İş ilanlarında ünv diploması gerekmektedir diye çıkıyorsa o gerçekten gerekli olmasından çok bazı adetler devam ettiği için çıkıyor. Belki Türkiye'de (gerçek, yani laf olsun reklam olsun diye konulanlar hariç) iş pozisyonları çok az, iş arayan da cok fazla olduğu için de ünv. diploması tercih ediliyor olabilir. Ancak Almanya'daki serbest/freelance IT projelerinde neredeyse hiç istenmiyor. Bu durumu gösteren SS'ler aşağıda. Almanya'nın önde gelen IT proje sitesi Freelancermap.de 'de şimdi yaptığım aramada toplam 9404 proje varken bunun sadece 3'ünde IT alanında ünv. diploması isteniyor. Almanya'da büyük bir IT işgücü açığı olduğu için de diploma az isteniyor olabilir ancak bu ünv diplomasının artık önemi kalmadığı gerçeğini değiştirmez.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Hocam başlık freelance değil ama içerik freelance. Orada hiç bulundunuz mu, tam zamanlı çalışmalarda diplomaya bakış açısı nasıl ?
  • Almanya'da bir sene kaldım ancak çalışma iznim yoktu. Tam zamanlı çalışma / Festanstellung ilanlar için:
    www.google.com.tr
    jobsuche - Google'da Ara
    https://www.google.com.tr/search?q=jobsuche
    IT alanında tam zamanlı çalışmada Freelance'e göre diploma daha çok soruluyor ancak yine o kadar cok sorulmuyor. Tam zamanlı iş ilanları yayınlayan
    stellenanzeigen.de
    Die Jobbörse stellenanzeigen.de bietet Jobs und Stellenangebote und hilft bei der Jobsuche
    https://stellenanzeigen.de
    'de IT alanındaki ilan sayısı 1233, 'Diplom' ile arattırınca ilan 110, Üniversitede Öğrenim anlamına gelen 'Hochschulstudium' ile arattırınca ilan 124. Fakat o ilanları tıklayınca çoğunda şunun gibi ifadeler çıkıyor:

Erfolgreich abgeschlossenes Studium der Wirtschaftsinformatik, Informatik, Statistik, Mathematik, Wirtschaftsmathematik oder vergleichbare Qualifikation

Türkçesi: Başarıyla bitirilmiş programcılık/bilgisayar mühendisliği , istatistik, matematik, ekonomi matematiği üniversite öğrenimi veya karşılaştırılabilir nitelikler.

Sie verfügen über Erfahrung in IT-Projekten und haben ein Universitäts- oder Fachhochschulstudium der Informatik oder eines vergleichbaren Studiengangs abgeschlossen

Türkçesi: IT projelerinde tecrübeniz var ve üniversite veya programcılık meslek okulu veya karşılaştırılabilir öğrenim tamamladınız.

Eine IT-spezifische Ausbildung, bspw. ein abgeschlossenes Studium der Informatik oder eine Ausbildung bspw. zum Web-Entwickler (m/w)

Türkçesi: IT'ye özel eğitim örneğin tamamlanmış bir programcılık öğrenimi veya web geliştiriciliği ile ilgili eğitim. (kadın/erkek)

Abgeschlossenes Studium in der Fachrichtung Automatisierungstechnik / Informationstechnik oder vergleichbar

Türkçesi: Otomasyon tekniği / Programlama tekniği veya karşılaştırılabilir alanda tamamlanmış öğrenim.

Yani diploma ilanların 1/10'unda çıkıyor ve onların da coğu ünv diploması veya 'karşılaştırılabilir' eğitim diyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 30 Kasım 2019; 19:7:20 >

• quote:

Orijinalden alıntı: revivo72

Almanya'da bir sene kaldım ancak çalışma iznim / Arbeitserlaubnis yoktu. Tam zamanlı çalışma / Festanstellung ilanlar için:
    www.google.com.tr
    jobsuche - Google'da Ara
    https://www.google.com.tr/search?q=jobsuche
    IT alanında tam zamanlı çalışmada Freelance'e göre diploma daha çok soruluyor ancak yine o kadar cok sorulmuyor. Tam zamanlı iş ilanları yayınlayan
    stellenanzeigen.de
    Die Jobbörse stellenanzeigen.de bietet Jobs und Stellenangebote und hilft bei der Jobsuche
    https://stellenanzeigen.de
    'de IT alanındaki ilan sayısı 1233, 'Diplom' ile arattırınca ilan 110, Üniversitede Öğrenim anlamına gelen 'Hochschulstudium' ile arattırınca ilan 124. Fakat o ilanları tıklayınca çoğunda şunun gibi ifadeler çıkıyor:

Erfolgreich abgeschlossenes Studium der Wirtschaftsinformatik, Informatik, Statistik, Mathematik, Wirtschaftsmathematik oder vergleichbare Qualifikation

Türkçesi: Başarıyla bitirilmiş programcılık/bilgisayar mühendisliği , istatistik, matematik, ekonomi matematiği üniversite öğrenimi veya karşılaştırılabilir nitelikler.

Sie verfügen über Erfahrung in IT-Projekten und haben ein Universitäts- oder Fachhochschulstudium der Informatik oder eines vergleichbaren Studiengangs abgeschlossen

Türkçesi: IT projelerinde tecrübeniz var ve üniversite veya programcılık meslek okulu veya karşılaştırılabilir öğrenim tamamladınız.

Eine IT-spezifische Ausbildung, bspw. ein abgeschlossenes Studium der Informatik oder eine Ausbildung bspw. zum Web-Entwickler (m/w)

Türkçesi: IT'ye özel eğitim örneğin tamamlanmış bir programcılık öğrenimi veya web geliştiriciliği ile ilgili eğitim. (kadın/erkek)

Abgeschlossenes Studium in der Fachrichtung Automatisierungstechnik / Informationstechnik oder vergleichbar

Türkçesi: Otomasyon tekniği / Programlama tekniği veya karşılaştırılabilir alanda tamamlanmış öğrenim.

Yani diploma ilanların 1/10'unda çıkıyor ve onların da coğu ünv diploması veya 'karşılaştırılabilir' eğitim diyor.

Ben ingiltereden almanyaya gelenlerden ve bin - pisaman olanlardanim. hatta keske 2003 yilinda donsem de su bilgisayar muh. ne kayit yapacagima keske doktorluga kayit yapsaydim diye kafami taslara vurmadigi kalanlardanim.

almanyada IT acigi var. bu gercek. ama almanlari anlamiyorum. almanca bilmeyene is yok kucuk sehirlerde. ee buyuk sehirleri istemyenler ne yapacak ? ilanlara bakiyorum hepsi secure in german. ama ingilizce de must ...

freelance olayi ne kadar guvenilir ? isin bu kismi var. ben freelance yaptiririm diyenlerin kendilerine gore sebepleri vardir.

lakin kurumsal firmada calisip prof deneyim elde etmek isteyenlerin de farkli fikirleri olabilir.

freelance is yaptiracak adam zaten neden diploma sorsun ki ? profesyonel bir yaklasimi olsaydi zaten bu isin ustadlarina basvururdu. is veren icin kod guvenligi, bilgi guvenligi gibi konular pek onden gelmedigi icin sanirim freelance islere basvuruyorlar.

mesela gecenlerde haberlerde okudum. Dusiburg`da bir liseden bu sene mezun olanlarin listesini irkci NSU partisi ilan olarak yayinlamis. koca lisede mezun olan 1 tane alman var. gerisi farkli etnik kokenlilerden.

alman nufusu avrupadaki en yasli nufus. ustelik almanlar bana gore tum avrupadaki en pinti insanlar isvicreli ve hollandalilar ile. ingiltere cicekti ya :( cok pismanim.

keza ingilterede masterdan tanidigim bir kac alaman da sirf kurumsal bir sirkette calismak icin londraya yerleseceklerini planlarini ingilterede surdureceklerini soyluyorlardi. brexit olayi sanirim planlarini bozdu. bu konu disi.

mesela indeed.co.uk sitesinden ilanlara bakabilirsiniz.

• Almanya herşeye rağmen IT çalışanları için en iyi yer. Cunku Almanya çalışanın hakkını en iyi aldığı yer. Çöpçülük işi toplumda saygınlık azaltan iş olarak görüldüğ için çöpçülerin asgari ücretini genel asgari ücretin üstünde olacak şekilde kanuna bağlamışlar, böyle birşeyi heryerde göremezsiniz.

İngiltere'den Almanya'ya neden geldin arkadaşım : ) ? İkisi birçok açıdan cok farklı ülkeler. Ben planımı başından beri Almanya üzerine yaptım. Brexit'ten cok önce dahi İngiltere'yi asla çalışılacak ve yaşanacak bir yer olarak görmedim. Cunku Almanya'da kaldığım bir senede Almanya'dan daha uygun bir yer olamayacağına karar verdim. Orada 1,5 Milyonu çifte pasaportlu, 3M Türk var ve hiçbiri ne Türkiye ne başka ülkeye gitmiyor, sebebini düşünmek lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 30 Kasım 2019; 19:8:36 >
  • Freelance iş yaparken yaptığınız iş karşılığında fatura falan mı kesiyorsunuz

• fransızee F kullanıcısına yanıt
    Evet. Daha doğrusu şu anda çalıştığım yazılım firmasına fatura kestiriyorum ki onların da işine geliyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 30 Kasım 2019; 19:9:32 >
  • quote:

Almanya herşeye rağmen IT çalışanları için en iyi yer. Cunku Almanya çalışanın hakkını en iyi aldığı yer. Çöpçülük işi toplumda saygınlık azaltan iş olarak görüldüğ için çöpçülerin asgari ücretini genel asgari ücretin üstünde olacak şekilde kanuna bağlamışlar, böyle birşeyi heryerde göremezsiniz.

İngiltere'den Almanya'ya neden geldin arkadaşım : ) ? İkisi birçok açıdan cok farklı ülkeler. Ben planımı başından beri Almanya üzerine yaptım. Brexit'ten cok önce dahi İngiltere'yi asla çalışılacak ve yaşanacak bir yer olarak görmedim. Cunku Almanya'da kaldığım bir senede Almanya'dan daha uygun bir yer olamayacağına karar verdim. Orada 1,5 Milyonu çifte pasaportlu, 3M Türk var ve hiçbiri ne Türkiye ne başka ülkeye gitmiyor, sebebini düşünmek lazım.

Freelance işleri tercih etme sebebim biraz kişisel: Cok uzun süreli işlerde sıkılıyorum. O yüzden Almanların freelance iş vermeyi daha cok tercih etmesi benim için iyi haber : ) Büyük şirketlerde terfi, unvan falan istemem zaten. 3 ay, 6 ay veya biraz daha uzun projeyi hallederim sonra başka yere bakarım, böyle mutluyum.

Freelance IT işlerinde almanca dili çoğu kez gerekli cunku spesifikasyonlar Almanca. Ve maaşlı işlerde de sanırım durum cok farklı olmaz. Düşünsene firmada yıllardır çalışan biri var ancak herkesle hala İngilizce anlaşmaya calışıyor. Kişinin kendisi için de sıkıntı. Ufak bir check yaptım, FLM.de arama çubuğunda Deutschkenntnisse / Almanca bilgisi yazdım 385 sonuç döndü, az rakam sayılmaz, Diplom yazınca 110 dönüyordu : ) Fakat Almanca genelde de cok önemli bir dil. örneğin Wikipedia'da İngilizceden sonra en cok makalesi olan dil. Almanca wikipedia'daki makaleleri bazen okuyorum içerik ve kalitesi de cok iyi.

Siyasi sorunlara gelince, ortada büyük bir politik şov olduğunusiyasilerin sırf kendi çıkarları için sunni sorun yarattığını cok iyi biliyoruz. Almanya'daki Türkler oraya misafir işçi / Gastarbeiter olarak gitti. Misafir misafirliğini bilmeli ve ona göre yaşamalıdır. Türkler bunu yapmadığı için sorunlar yaşanıyor. Almanya'da sokaklarda dolaşırken bir tek Türkler ve belki de Afrikalılar yollara kaldırımlara ellerindeki çöpü atarken gördüm.

duruma gore degisir ...

mesela ingilterede it calisirken office zone 1 de idi. liverpool street i gecip tower bridge taraflarinda idi. digeri ise canary wraff `da idi. oralarin ortami baska. mesela evler var merkezde binalar 300 yillik. bozulmamis duruyor dokusu. ingiltere cok baska. yollar bile fark ediliyor oyle diyeyim.

standart olarak bile cok ustun ingiltere. mesela almanyada polis herkese hayvan muamelesi yapiyor ama ayni polis ingilterede cicek. hava durumunu sorabiliyorsun mac skoru sorabiliyorsun saati sorabiliyorsun.

almanyaya geldim polisle isim oldu, biraderin almancasi b2 polisi aradik karsimizdaki suratimiza kapadi anlasilmiyormus ... alman gibi mi konusmamizi bekliyordu ? sonra ben ingilizce baslayinca kem kum etmeye basladi telefondaki bayan polis.

sonra karakola gittik. polis ingilizce bilmiyor. oha lan dedim. sonra ingilizce bilen polis cagirdilar. bekliyorum information daki adam almanca biseyler dedi. dedim anlamiyorum seni. kaba kaba geldi kolumdan tuttu kapinin onune itmeye calisti bende sert sekilde kolumu cektim. meger binanin onunde sanki siginmaci yeri gibi yer var oturman lazimmis orda. oha lan dedim bu nasil muamele.

zaten almanlarin suratlar hep 5 karis. yani alman olduklarini bilmesem yeminle bulgar derdim. bulgarlardan tek farklari daha beyaz olmalari ve daha disiplinli olmalari. babam kac yillik nakliyatci gecenlerde mini van ile geldi esya aldik dolap. park edecek. arkaya yanastiriyor yavas yavas iste direk var. alman cikti camdan bizi gozluyor. ispiyonluyacak yer ariyor. bende ingilizce ne seyime bakiyorsun dedim. adam anlamadi almanca soylemeye basladi bende ingilzice sovdum.

adami uyuz ediyorlar resmen. ben 2009 da gelmistim leaflet dagitirken o kadar yorulmusum oturmustum kosede. evden cikan yasli bir ingiliz bayan bana iyi olup olmadigimi sordu ve su getirmisti hatta cay ikram edebilecegini soylemisti ben de tesekkur etmistim.

bu arada dun basima gelen olayi anlatayim. 25 haziranda net baglantisi icin 1und1 ile kontrat yaptik. sozum ona 2 haftada gelecekti ! dusun daha dun gelip bagladilar ki gelen eleman da telekomdanmis. neyse geldi dedim ingilizce konusabilir misin falan. nein dedi. dedim hadi ya. lakin eleman turk cikti. adamin anlattiklari ilgincti. herif programlama diye meslek egitimi almis snirim html css bazli. ben diyor site yapiyorum 10.000 euro aliyorum. ama 1 haftada yapman lazim vs vs. dedim bende ama buyuk firmalarim belirli sablok kaliplari var belirli programlama katmanlari icin boylece daha hizli yapiliyor isler falan dedim. yok oyle degil soyle yapacaksin yoksa 1500 euroya calisirsin sirketlerde vs vs ... ulan dedim madem o bir siteye 10.000 aliyorsun ayda bu isi ne yapiyorsun falan ? ulan ben bu isin ust kademe egitimini aldim. project initiation documenting planningler scheduling ler meetingler team breefingler nasil olur risk management, change management, procurement, requirement analyzing , eleciting, agreements vs vs vs ... simdi bu elemana bunlari anlatmam 1 saatimi alacakti. bende oyledir, haklisin benim bilgim yok vs vs diye yanitlamistim ...

ingilterede bu islere buyuk meblalar odeniyor. mesela ders niteliginde taurus 1 ve 2 project ve failure olmasi ile sonuclarini okuduk. 60 milyon poundluk zarar ki bu 1990 larin basindaki 60 milyon pound. bank of england ile yasanan procurment sorunlari ile ilk projenin cokusu, ikincisinde ise ornaganization kismindaki surekli degisen gereksinim istekleri ile uzayan projenin zaman asimindan dolayi asla sonuclanmamasi vs vs. lascad, risp vs buna benzer dunyada ornek olan bir cok devasa proje var failure olan . iste bu sebepten dolayi ingilterede bu isler daha profesyonelce yapiliyor. hatta bir yazi okumustum bir survey ieee.org sitesinden. 2007 yilina kadar son 25 yilda dunyada IS projelerinin basarisizliklari yuzunden 1 milyar dolara yakin zarar etmisler firmalar.

• Cok güzel anlatım. Bilgilendirme için teşekkürler. Almanya deneyiminde çeşitli şanssızlıklar olmuş. Benim deneyimde ise hiç şanssızlık olmadı belki o yüzden de olumlu bakıyor olabilirim. Berlin'de 1 sene öğrencilik yaptım. Eylül ayında sınıftan birkaç arkadaş Londra'ya giderken çağırdılar, gitmedim cunku Berlin'de her ama her birşey vardı ve kalacak yer, yiyecek fiyatları olarak Londra'dakinin yarısından da aşağıdaydı, bir haftalığına da olsa kazık yemeyi gözüm yemedi : )

Onun dışında İngiltere yazılım ve teknoloji alanında cok iyidir. Bazı önemli programlama dilleri, veritabanı sistemleri İngilteredeki üniversitelerde geliştirilmiş, bazı popüler uygulamalar İngilteredeki startup'lardan çıkmış. Ve Raspberry Pi, son 5 yıldır takdir ettiğim tek donanım, o da İngiltereden çıkma. Fakat uzak ve pahalı yer. Brexit, vs ile iyice seçenek dışı. İsterse dünyanın en güleryüzlü tatlı dilli insanları olsun, en dolgun ücretler verilsin, kapılar kapandıktan sonra ne fayda : ) almanya'nın kapılar hala açık. aynı şekilde fransa, hollanda. ne varsa kıta avrupasında var.

Almanların bir kısmı asık suratlı ve soğuk. Ancak coğunluk öyle değil. Bir de o asık suratlı kişilerin dahi iyi bir yanı var: Çok sabırlılar. Ülkelerinde nanik yapan Türklere karşı Almanların tamamı sabır gösteriyor. Bizim Türkiye'de suriyeliler Almanya'daki Türklerin yaptığı şeyleri yapsa coktan kan gövdeyi götürmüştü. Köln'de yaşayan bir arkadaşım anlatıyor, sokakta yavşak tavırlarla yürüyen Türkler, Bursa'da öyle yürüyemezler diyor.

Ancak bunların hepsi benim için şu anda lüks konular cunku burada IT çalışanı olarak inşaat işçisi ile benzer şartlarda çalışıyorum. Son 2 yılda kendimi işçilerden biri gibi görmeye başladım zaten.

• Bilgilendirmeler için teşekkürler arkadaşlar
  • ingilterede staj yapma planım veya ileride çalışma planım vardı okuduğum okul ahım şahım değil acaba durumum ne olur? bi de almanyaya gitsem almanca tek kelime bilmemek sıkıntı çıkarır mı?
  • Almanca bilmedin mi tam yabancı muamelesi görürsün. Wenn du kein deutsch sprichst, wirst du völlig wie ein Ausländer behandelt : )

• Tabi, gençsiniz, çalışıyorsa, maymunlar yazmış olsa da sorun yok.

Sorun siz 35 yaşınızı geçtiğinizde nasıl yönetici olacaksınız.

Bunları eğitimsiz ve şansız bir 30 senelik IT uzmanı olarak söylüyorum, bu kancık sektörde yaşlanmak istiyorsanız,

dalyan gibi diploma, kurs vırt zırt biriktirin ki. 30 dan sonra şekilli bir yerde yöneticiliğe kapağı atın.
    Yoksa 40 ınızda işsizlikten kırılırsınız.

İsterseniz Allame cihan olun, çünkü kötü de olsa çalışan kod yazan ve fıstık parasına çalışan bir maymun illaki bulunur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Delifisek.Tux

Tabi, gençsiniz, çalışıyorsa, maymunlar yazmış olsa da sorun yok.

Sorun siz 35 yaşınızı geçtiğinizde nasıl yönetici olacaksınız.

Bunları eğitimsiz ve şansız bir 30 senelik IT uzmanı olarak söylüyorum, bu kancık sektörde yaşlanmak istiyorsanız,

dalyan gibi diploma, kurs vırt zırt biriktirin ki. 30 dan sonra şekilli bir yerde yöneticiliğe kapağı atın.
    Yoksa 40 ınızda işsizlikten kırılırsınız.

İsterseniz Allame cihan olun, çünkü kötü de olsa çalışan kod yazan ve fıstık parasına çalışan bir maymun illaki bulunur.

iste bu yuzden doktor olmak vardi. baska bir konuda yazmistim. temiz is. mezun oldugun gibi devlette ise basliyorsun tabi kapagi avrupaya atacaksin.
  • Merhaba Hocam, bilgisayar mühendisliği hazırlık okumuş, bu sene 1 e başlıyacağım. Sizi bir çok konu da hakim gördüğümden dolayı kariyerinizi çok merak ediyorum. Sakıncası yoksa kendinizden bahsedebilir misiniz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birkac arkadas yurtdisinda egitim olarak sorular sormus. cevapliyayim.

yasim 32 bunu belirteyim. birkac ulke degistirdim bunca sene.

soyle basliyayim. Ben liseye girecegim sene 1999 depremi olmustu. o zamanlar iki sinav vardi ve kat sayisi sacmaligi yoktu. yani bilgisayar uzerine meslek lisesi okuyan ekstra puan aliyordu kendi dalinda muhendislik secerse. neyse ... biz o sene tatildeyik. bursa gazi anadolu lisesine gidebilirdim ama ben programcilik uzerine liseye gidip boylece liseyi bitirdigimde hem mesleki bilgim olur hemde uniye giderken calisirim diye dusundu evdekiler ve programcilik uzerine kaydimi yaptirdim. Lakin 2000 yilinda sistem degisti. tek sinava dustu. ustune ustluk sadece ogretmenlik secebiliyorduk. muh sectigimde bolum disi sayilip ek puanim ve dogru puanlarimin degeri %20 dusuyordu. hatta okulumuz cumartesi de egitime gecti. mecburen dershaneye de gitemedim. sene 2003 e geldiginde dimdizlak ortada kalmistim.

Sonrasinda cozum olarak bulgaristan universiteleri dikkatimi cekti. ilk programlanabilir bilgisayarin iki mucidinden biri bulgar idi. bu dikkatimi cekti. o universite 1980 yilinnda kendi diskini uretmis kendi ram devresini vs uretmis. bunlari ogrendim. dedim gidicem yazilicam.

beni ilk goturduler sofyaya begenmemistim. sanki savasa girmemis ama ambargo yemis ve gelismemis bir ulke gibiydi. mimarisi guzeldi lakin bakimsizdi yollari genisti parklari doluydu. neyse o sirada sofyaya goturduklerinde bir akrabam bana tip okumami onermisti. cunku benim icin sorun olmayacakti ama o zamanlar asp yeni cikmis , frontpage kullaniyoruz yani yapilan isler o kadar cesitli degildi. bende tip zor bilgisayar daha kolay dedim ve muh devam ettim ( bugun ise sadece c# bilmek yetmiyor, yaninda css, html, sql, EF, java, java kutuphaneleri, bootstrap, xml, json yapilarini en azindan bilmeniz gerekiyor ve mvc frame geldi. yani 1000 turlu sey istiyorlar) bu yonden cok pismanim. keske doktorluk secseydim.

sonrasinda okul isleri pek iyi gitmedi en basinda. uniden prof ile tartistim beni birakti. imza vermedi ve imzasi olmadan hic bir sinava giremiyordum. sovyet sistemi vardi. herseyi birakip donmeye karar vermistim. askerlik yapacak ve evlenip surunecektim belki.

neyse bolum degistirdim ve 1 senemi hice saymislardi. sonra tekrardan sifirdan basladim. okulu bitirdim. sonra donmeyi dusundum ama Turkiyeye donmek istemiyordum. bu yuzden 2009 da ve 2010 larda ingiltereye gittim. ilk gittigimde o ulkeye hayran kalmistim. dedim ben burada okuyucam. basladim okullari arastirmayi. oxford, economic university of london vs hepsine mailler attim yardim istedim bilgi almak icin. hep donduler geri ama para cok sorundu. 40.000 pound verirsem not ortalamam ile kabul edilecektim. ama sonucta babam ve annem sigortali insanlardi. neyse.

sonra AB komisyonu bati avrupada okuyacak ogrenciler icin kredi , burs veriyormus. dedim arastirayim. sonra baktim ingiltere ab statusunde yararli ogrencilerin okul ucretlerinin yarisini, diger ceyregini ise ab komisyonu oduyormus. yani bana 1/4 i kaliyordu odemek icin. kaydimi yaptim ve okula basladim ingilterede.

su anda hulya avsarin kizi mesela benim unide normal bolum icin 30.000 pound vermis senelik. ben master bolumunu 4000 pounda okudum. tabi ab vatandasi biri 16.000 pound oderken. oversea denilen yani deniz asiri ab vtandasi olmayanlar icin bu rakam 30.000 pound civari idi.

hatta bir turk kizi ile tanismitim okulun ilk gunu international students meeting vardi master course ogrencileri icin. kiz newcastle da okumus. 18.000 pound vermis gazetecilik icin. master icin ise 26.000 odeyecekmis.ben 4000 e geldim diyince kiz bildigin asaglamisti beni `sen super zekalimisin yaaa? ben neden o kadar oduyorum o zaman yani` hani boyle fok baligi gibi konusan zengin kizi tipindendi.

neyse okula basladim. lakin calisma iznim yoktu. ogrenci olarak part time calisabilirdim. bunun icinde sari bir kart aliyorsunuz. alirken imaniniz gevriyordu. yok turkiyeden veya bulgaristandan saglik sigortam odenmis olmaliymis, yok belli bir para gostermeliymisim, yok ev sahibinden teminat vs vs ... full time calismak icin ise mavi bir kart veriyorlardi home office den. onu almak icin ise once sari kart alacaksiniz parttime calisim. 6 ay sonra mavisi icin basvurabiliyordunuz.

bu yuzden 2 sene calisamadim 2014 sonuna kadar. 2015 yilinda bg den gelenler icin calisma izni verildiginden calisma izni aldim ve bir sirkette ITci olarak calismaya basladim support departmaninda. iki ayri ofis vardi. Turkce bildigim icin sorun olunca ben gidiyordum. local olarak win2012 olan pc vardi birinde orada AD ayarlarini yapiyordum. diger ofiste te AD ayarlarini yapiyordum ayrica jira server vardi onunla ilgileniyordum. calisma ortami rahatti ama It ciler cok dusuk maas aliyordu yazilimcilara gore. mesela benim maasim 2000 pound civari idi cumartesileri de calisiyordum ve vergisi dusunce 1650 pound oluyordu. bu para ingiltere icin cok iyi idi. amacim IT sektorunde is yapip ayni anda kendimi yazilim alaninda gelistirip o sektorde ise baslamakti. cunku ITci 30.000 ortalama alirken senede yazilimci 40.000 pound ortalama ile basliyordu. ama planlar uymadi. 29 yasindaydim kimseye asik olmama 35 e kadar hovarda takilip 35 de biri ile evlenip cocuk yaparim diyordum. iste olmadi aklimi celdi biri.

ama iste dusunmeden is yaptim. asik olmustum. iste bugun esim olan kisi o zaman ingilterede kalmami istemedi. kisnaiyordu. evdekiler de baski yapmsiti. 1 sene ara verdim. lakin beklenmedik sekilde brexitte cikis yaptilar ingilizler. planlarim alt ust olmustu. iste 2 senede ortalama 10.000 pound biriktirmistim. sirf ailemi dinledim ve ingiltereden dondum kizin memleketine gittim.

lakin iste birkac ay once almanyaya geldim. babam burada calisiyor. kardesim ailem burda yani. buraya gelmeden once herkes bana `almanyada maaslar yuksek. herkes ingilzice biliyor, is bulursun` demisti.

geldim durum oyle degilmis fark ettim. ancak berlin ve munih gibi international firmalarda is bulabilirsin ingilizce. duisburg kreifeld dortmun gibi kucuk sehirlerde almanca sartmis. ingilizleri sevmiyorlar almanlar. maaslar yuksek olabilir ama vergiler kol gibi. mesela babamin maasi 2300 euro olarak geliyor. ben 2500 saniyordum. ama soyle babam 2300 aliyor ama babamdan sadece 280 euro gelir vergisi, 180 euro saglik sigortasi, bakim sigortasi ve issizlik sigortasi diye ayrica 503 euro vergi kesiliyor. yani toplamda 800 euro vergi oduyor. ingilterede ise saglik sigortan yok. NHS her turlu sorununu karsiliyor. senden 45.000 euroya kadar %20 vergi aliyor. 45.000.01 cent olunca ise %40 vergi kesiyor.

boyle arkadaslar. umarim aciklayici olmustur.

ekleme:

bu arada part time calismak icin bir alman kargo sirketine basvurdum. ayda 40 saat calisip 449 euro alicam. lakin alman job centera bas vurdugumda bana ek olarak 420 euro, hanima 420 euro cocum icin ise 260 euro destek verecegini soylediler AWO dan. yani 1500 euro bedavadan alicam toplamda devletten. ayrica benim ve hanimin yazilacagi herhangi bir almanca kursun parasi da devletten gelecekti. bunun yaninda cocugum icin kinder garden da devletten odenecek.

gel gelelim kkh sigortasina gittim cuma gunu. ingilizce konustuk . dedim kendim oduycem. aile sigortasi cunku almanyada mecburi imis kendi sigortani odemen lazim ilk geldigin gunden itibaren. neyse herseyi getirdik. bayan tamam dedi.

fakat cuma aksam saatlerine dogru bir adam aramis, calismadigimi soyleyince offf pufff cok zor olcak demis sozum ona kkh sigortasindan. ulan oduycem ama odetmiyorda. nasil is bu almanlarin ki anlamadim. kimse isini duzgun yapmiyor ama iste ekonomik dev almanya. inanmak istemiyorsunuz ama cidden isi bilmeyen bir cok alman var devlet ve ozel sektorde. eski evdeki elektrik hesabimizi deaktif ediyoruz. kadin tamam diyor bir daha eski ev adresiniz icin sizden kesilmiycek diyor. ulan bu ay yine kardesimin hesabindan 70 euro kesilmisdi. yine gittik bu sefer baskasinin yanina. sisteme gec islemis vs vs salladi. belli ki o arkadasi yapamamisti.

buradaki turkler ilginc, almanlar da ilginc.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi justaprogrammer -- 6 Ağustos 2017; 23:6:27 >

• quote:

Cok güzel anlatım. Bilgilendirme için teşekkürler. Almanya deneyiminde çeşitli şanssızlıklar olmuş. Benim deneyimde ise hiç şanssızlık olmadı belki o yüzden de olumlu bakıyor olabilirim. Berlin'de 1 sene öğrencilik yaptım. Eylül ayında sınıftan birkaç arkadaş Londra'ya giderken çağırdılar, gitmedim cunku Berlin'de her ama her birşey vardı ve kalacak yer, yiyecek fiyatları olarak Londra'dakinin yarısından da aşağıdaydı, bir haftalığına da olsa kazık yemeyi gözüm yemedi : )

Onun dışında İngiltere yazılım ve teknoloji alanında cok iyidir. Bazı önemli programlama dilleri, veritabanı sistemleri İngilteredeki üniversitelerde geliştirilmiş, bazı popüler uygulamalar İngilteredeki startup'lardan çıkmış. Ve Raspberry Pi, son 5 yıldır takdir ettiğim tek donanım, o da İngiltereden çıkma. Fakat uzak ve pahalı yer. Brexit, vs ile iyice seçenek dışı. İsterse dünyanın en güleryüzlü tatlı dilli insanları olsun, en dolgun ücretler verilsin, kapılar kapandıktan sonra ne fayda : ) almanya'nın kapılar hala açık. aynı şekilde fransa, hollanda. ne varsa kıta avrupasında var.

Almanların bir kısmı asık suratlı ve soğuk. Ancak coğunluk öyle değil. Bir de o asık suratlı kişilerin dahi iyi bir yanı var: Çok sabırlılar. Ülkelerinde nanik yapan Türklere karşı Almanların tamamı sabır gösteriyor. Bizim Türkiye'de suriyeliler Almanya'daki Türklerin yaptığı şeyleri yapsa coktan kan gövdeyi götürmüştü. Köln'de yaşayan bir arkadaşım anlatıyor, sokakta yavşak tavırlarla yürüyen Türkler, Bursa'da öyle yürüyemezler diyor.

Ancak bunların hepsi benim için şu anda lüks konular cunku burada IT çalışanı olarak inşaat işçisi ile benzer şartlarda çalışıyorum. Son 2 yılda kendimi işçilerden biri gibi görmeye başladım zaten.

dun benim hanim biri ile konusmus facebookta bir guruptan. o birisinin telefonun vermis dortmunda bayan yazilimci. iste benim hanimda o kisi ile iletisime gecmis. kadin sormus ne biliyor ve almancasi nedir diye. eee benim hatunda giris seviyesinde biliyor demis.

neyse bugun ben konustum. inglizce anlattim. bana telefonda birkac soru sordu iste abstract ile interface arasinda fark nedir aciklarmisin dedi bende f16 ornegi ile aciklamistim kadin karmasik buldu. sonra struct ile class nedir farklar ve benzerlikler sordu.unide ne okudugumu sordu ve deneyimimi sordu. dedim yazilima prof bir sirkette deneyim yok. ama unide iken java c++ ve c# odevlerini kendim yapiyordum ve tezi yaparken de hastane otomasyon programi yaptigimi soyledim. sonra master icin gittigimi ve calisma izni sorunlari ve ilk buldugum is ve para ihtiyacim icin IT sectigimi soyledim.

tamama gel goruselim dedi carsamba gunu biri ile daha gorusecemisim. aha dedim oldu derken bana almanca seviyemi sordu. ben dedim almanca bilmiyorum. birkac kelime ve 100 e kadar sayabiliyorum dedim. kadin ``ama hanimin bana giris seviyesinde bildigi soyledi dedi`. dedim yalnis anlatmis. kadin malesef gelistirmeden bana bu pozisyon icin sirkete beni oneremeyecegini soyledi.

yani yine yalan oldu. offf kafayi yiycem. sen hangi siteden freelance aliyorsun ? ingilizce projeler var mi? bu konuda yardimci olabilir misin ozelden ?

• quote:

Orijinalden alıntı: justaprogrammer

Birkac arkadas yurtdisinda egitim olarak sorular sormus. cevapliyayim.

soyle basliyayim. Ben liseye girecegim sene 1999 depremi olmustu. o zamanlar iki sinav vardi ve kat sayisi sacmaligi yoktu. yani bilgisayar uzerine meslek lisesi okuyan ekstra puan aliyordu kendi dalinda muhendislik secerse. neyse ... biz o sene tatildeyik. bursa gazi anadolu lisesine gidebilirdim ama ben programcilik uzerine liseye gidip boylece liseyi bitirdigimde hem mesleki bilgim olur hemde uniye giderken calisirim diye dusundu evdekiler ve programcilik uzerine kaydimi yaptirdim. Lakin 2000 yilinda sistem degisti. tek sinava dustu. ustune ustluk sadece ogretmenlik secebiliyorduk. muh sectigimde bolum disi sayilip ek puanim ve dogru puanlarimin degeri %20 dusuyordu. hatta okulumuz cumartesi de egitime gecti. mecburen dershaneye de gitemedim. sene 2003 e geldiginde dimdizlak ortada kalmistim.

Sonrasinda cozum olarak bulgaristan universiteleri dikkatimi cekti. ilk programlanabilir bilgisayarin iki mucidinden biri bulgar idi. bu dikkatimi cekti. o universite 1980 yilinnda kendi diskini uretmis kendi ram devresini vs uretmis. bunlari ogrendim. dedim gidicem yazilicam.

beni ilk goturduler sofyaya begenmemistim. sanki savasa girmemis ama ambargo yemis ve gelismemis bir ulke gibiydi. mimarisi guzeldi lakin bakimsizdi yollari genisti parklari doluydu. neyse o sirada sofyaya goturduklerinde bir akrabam bana tip okumami onermisti. cunku benim icin sorun olmayacakti ama o zamanlar asp yeni cikmis , frontpage kullaniyoruz yani yapilan isler o kadar cesitli degildi. bende tip zor bilgisayar daha kolay dedim ve muh devam ettim ( bugun ise sadece c# bilmek yetmiyor, yaninda css, html, sql, EF, java, java kutuphaneleri, bootstrap, xml, json yapilarini en azindan bilmeniz gerekiyor ve mvc frame geldi. yani 1000 turlu sey istiyorlar) bu yonden cok pismanim. keske doktorluk secseydim.

sonrasinda okul isleri pek iyi gitmedi en basinda. uniden prof ile tartistim beni birakti. imza vermedi ve imzasi olmadan hic bir sinava giremiyordum. sovyet sistemi vardi. herseyi birakip donmeye karar vermistim. askerlik yapacak ve evlenip surunecektim belki.

neyse bolum degistirdim ve 1 senemi hice saymislardi. sonra tekrardan sifirdan basladim. okulu bitirdim. sonra donmeyi dusundum ama Turkiyeye donmek istemiyordum. bu yuzden 2009 da ve 2010 larda ingiltereye gittim. ilk gittigimde o ulkeye hayran kalmistim. dedim ben burada okuyucam. basladim okullari arastirmayi. oxford, economic university of london vs hepsine mailler attim yardim istedim bilgi almak icin. hep donduler geri ama para cok sorundu. 40.000 pound verirsem not ortalamam ile kabul edilecektim. ama sonucta babam ve annem sigortali insanlardi. neyse.

sonra AB komisyonu bati avrupada okuyacak ogrenciler icin kredi , burs veriyormus. dedim arastirayim. sonra baktim ingiltere ab statusunde yararli ogrencilerin okul ucretlerinin yarisini, diger ceyregini ise ab komisyonu oduyormus. yani bana 1/4 i kaliyordu odemek icin. kaydimi yaptim ve okula basladim ingilterede.

su anda hulya avsarin kizi mesela benim unide normal bolum icin 30.000 pound vermis senelik. ben master bolumunu 4000 pounda okudum. tabi ab vatandasi biri 16.000 pound oderken. oversea denilen yani deniz asiri ab vtandasi olmayanlar icin bu rakam 30.000 pound civari idi.

hatta bir turk kizi ile tanismitim okulun ilk gunu international students meeting vardi master course ogrencileri icin. kiz newcastle da okumus. 18.000 pound vermis gazetecilik icin. master icin ise 26.000 odeyecekmis.ben 4000 e geldim diyince kiz bildigin asaglamisti beni `sen super zekalimisin yaaa? ben neden o kadar oduyorum o zaman yani` hani boyle fok baligi gibi konusan zengin kizi tipindendi.

neyse okula basladim. lakin calisma iznim yoktu. ogrenci olarak part time calisabilirdim. bunun icinde sari bir kart aliyorsunuz. alirken imaniniz gevriyordu. yok turkiyeden veya bulgaristandan saglik sigortam odenmis olmaliymis, yok belli bir para gostermeliymisim, yok ev sahibinden teminat vs vs ... full time calismak icin ise mavi bir kart veriyorlardi home office den. onu almak icin ise once sari kart alacaksiniz parttime calisim. 6 ay sonra mavisi icin basvurabiliyordunuz.

bu yuzden 2 sene calisamadim 2014 sonuna kadar. 2015 yilinda bg den gelenler icin calisma izni verildiginden calisma izni aldim ve bir sirkette ITci olarak calismaya basladim support departmaninda. iki ayri ofis vardi. Turkce bildigim icin sorun olunca ben gidiyordum. local olarak win2012 olan pc vardi birinde orada AD ayarlarini yapiyordum. diger ofiste te AD ayarlarini yapiyordum ayrica jira server vardi onunla ilgileniyordum. calisma ortami rahatti ama It ciler cok dusuk maas aliyordu yazilimcilara gore. mesela benim maasim 2000 pound civari idi cumartesileri de calisiyordum ve vergisi dusunce 1650 pound oluyordu. bu para ingiltere icin cok iyi idi. amacim IT sektorunde is yapip ayni anda kendimi yazilim alaninda gelistirip o sektorde ise baslamakti. cunku ITci 30.000 ortalama alirken senede yazilimci 40.000 pound ortalama ile basliyordu. ama planlar uymadi. 29 yasindaydim kimseye asik olmama 35 e kadar hovarda takilip 35 de biri ile evlenip cocuk yaparim diyordum. iste olmadi aklimi celdi biri.

ama iste dusunmeden is yaptim. asik olmustum. iste bugun esim olan kisi o zaman ingilterede kalmami istemedi. kisnaiyordu. evdekiler de baski yapmsiti. 1 sene ara verdim. lakin beklenmedik sekilde brexitte cikis yaptilar ingilizler. planlarim alt ust olmustu. iste 2 senede ortalama 10.000 pound biriktirmistim. sirf ailemi dinledim ve ingiltereden dondum kizin memleketine gittim.

lakin iste birkac ay once almanyaya geldim. babam burada calisiyor. kardesim ailem burda yani. buraya gelmeden once herkes bana `almanyada maaslar yuksek. herkes ingilzice biliyor, is bulursun` demisti.

geldim durum oyle degilmis fark ettim. ancak berlin ve munih gibi international firmalarda is bulabilirsin ingilizce. duisburg kreifeld dortmun gibi kucuk sehirlerde almanca sartmis. ingilizleri sevmiyorlar almanlar. maaslar yuksek olabilir ama vergiler kol gibi. mesela babamin maasi 2300 euro olarak geliyor. ben 2500 saniyordum. ama soyle babam 2300 aliyor ama babamdan sadece 280 euro gelir vergisi, 180 euro saglik sigortasi, bakim sigortasi ve issizlik sigortasi diye ayrica 503 euro vergi kesiliyor. yani toplamda 800 euro vergi oduyor. ingilterede ise saglik sigortan yok. NHS her turlu sorununu karsiliyor. senden 45.000 euroya kadar %20 vergi aliyor. 45.000.01 cent olunca ise %40 vergi kesiyor.

ekleme:

bu arada part time calismak icin bir alman kargo sirketine basvurdum. ayda 40 saat calisip 449 euro alicam. lakin alman job centera bas vurdugumda bana ek olarak 420 euro, hanima 420 euro cocum icin ise 260 euro destek verecegini soylediler AWO dan. yani 1500 euro bedavadan alicam toplamda devletten. ayrica benim ve hanimin yazilacagi herhangi bir almanca kursun parasi da devletten gelecekti. bunun yaninda cocugum icin kinder garden da devletten odenecek.

gel gelelim kkh sigortasina gittim cuma gunu. ingilizce konustuk . dedim kendim oduycem. aile sigortasi cunku almanyada mecburi imis kendi sigortani odemen lazim ilk geldigin gunden itibaren. neyse herseyi getirdik. bayan tamam dedi.

fakat cuma aksam saatlerine dogru bir adam aramis, calismadigimi soyleyince offf pufff cok zor olcak demis sozum ona kkh sigortasindan. ulan oduycem ama odetmiyorda. nasil is bu almanlarin ki anlamadim. kimse isini duzgun yapmiyor ama iste ekonomik dev almanya. inanmak istemiyorsunuz ama cidden isi bilmeyen bir cok alman var devlet ve ozel sektorde. eski evdeki elektrik hesabimizi deaktif ediyoruz. kadin tamam diyor bir daha eski ev adresiniz icin sizden kesilmiycek diyor. ulan bu ay yine kardesimin hesabindan 70 euro kesilmisdi. yine gittik bu sefer baskasinin yanina. sisteme gec islemis vs vs salladi. belli ki o arkadasi yapamamisti.

güzel bir yazı olmuş hocam fakat siz hep yurtdışını zorlamışsınız benim göz sonradan açıldı acaba hiç denk geldiniz mi türkiyede okuyup orda iş bulan çalışan? mesela önümüzdeki yaz staj istiyorum yurtdışında hiç denk geldiniz mi siz?

• quote:

Orijinalden alıntı: Dreazz

quote:

Orijinalden alıntı: justaprogrammer

Birkac arkadas yurtdisinda egitim olarak sorular sormus. cevapliyayim.

ekleme:

güzel bir yazı olmuş hocam fakat siz hep yurtdışını zorlamışsınız benim göz sonradan açıldı acaba hiç denk geldiniz mi türkiyede okuyup orda iş bulan çalışan? mesela önümüzdeki yaz staj istiyorum yurtdışında hiç denk geldiniz mi siz?

barda tanismitim. iki kibrisli turk turkceler bozuk. huseyin bolt ile takilmis ve hesabini da odemisler iki mimar. 13.000 pound hesap odemisler. bir insan neden huseyin boltun hesabini oder ki ?

• quote:

Orijinalden alıntı: imammmm

Merhaba Hocam, bilgisayar mühendisliği hazırlık okumuş, bu sene 1 e başlıyacağım. Sizi bir çok konu da hakim gördüğümden dolayı kariyerinizi çok merak ediyorum. Sakıncası yoksa kendinizden bahsedebilir misiniz?

Bu bölümdeki gönderiler beni de açıklıyor zaten, benzer konulardaki diğer gönderilerime de bakarak fikir edinebilirsin. Onun dışında daha da anlatayım diyorsan Türkiye'de anlatacağım cok şey kalmadı ne anlatayım? Bu ülkede kariyer denilen şeyin önemi kalmadığını düşünüyorum,bu konuda 2 önceki yorumuma bak: İnşaat işçileri ile aynı düzeyde hissediyorum kendimi dedim ki şaka olduğu kadar gerçek. Avrupa'ya gidersem anlatacağım şeyler çıkabilir belki. Şu anda faturaları ödemekle meşgulum : ) Beni faturalarımla başbaşa bırakın : ) (Şaka ve gerçek)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 30 Kasım 2019; 19:11:21 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.