Şimdi Ara

alternatif sogutma - King K-6100 Portatif Hava Soğutucu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
0
Favori
62.089
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu tur cihazlarin en uygun oldugu kullanim durumlari sunlardir.

Balkon; birde gunesi kesen tenteniz varsa iceride klima bile olsa oturun balkonda hem temiz hava alin hem serinleyin.

Kapisi acik is yerleri; Siz iceride klimayi yine calistirin ama kapiya bir tane bunlardan koyun, hava perdesi gibi calissin.

Guney doguda catida, terasta uyumak gibi guzel bir sansa sahip olanlar; Eger hava hala cok sicaksa bunlardan biri sizin isinize yarar.

Bu durumlar disinda kapali hacimde bu cihazlar sizi ancak bogar. Terleme tam ihtiyacimiz oldugu yerde yani derimizin uzerinde evaporatif soguma etkisiyle ciddi sicaklik dusumu yaratir. Fakat bagil nem % 65-70 lerin uzerine ciktikca terin buharlasmasi ve dolayisiyla ciltteki evaportif soguma azalir. Bu cihazlar kapali ortamda nemi kisa surede % 100'lere cikararak terlemenin faydasini yok eder. Bunun disinda cigerlerimizdede yine ciger icindeki nemin alinan nefesle buharlasmasiyla yine evaporatif etkiyle hem icimiz serinler hemde cigerlerimizin kanallarindaki sivi fazlaligi onlenerek daha iyi oksijen emilimi saglanir ama bu cihazlar nemi arttirinca bu olay sekteye ugrar ve fazla nemli havada yasadigimiz nefes darligi hissini yasamaya baslariz.

• quote:

Orijinalden alıntı: cengizumur
    Bu durumlar disinda kapali hacimde bu cihazlar sizi ancak bogar.

Benim de bahsettiğim şey bu bu aletler (cooler) içerideki hava ile dışarıdaki havanın iletişiminin kesildiği durumlar için uygun değil. Kuru iklim bölgelerinde yazın soğuyarak perncereden giren nemli (nem miktarı, kuru ilklim bölgelerinde yaz zamanı bile rahatsız etmeyecek kadar düşüktür.) odanın ve sizin ısınızı düşürürken ısınacak ve ısınan hava pencereden dışarı çıkacak. Pencereyi kapatırsanız nem artar haliyle...

Doğru kullanımda, şehir içi gölgedeki sıcaklığı 15 derece kadar düşürür. ister oda içi ister oda dışı. Ki bu da sizi bilmem, belki siz klima insanısınızdır ama birçoklarını ferahlatır.
    quote:

Terleme ciddi sicaklik dusumu yaratir. Fakat bagil nem % 65-70 lerin uzerine ciktikca terin buharlasmasi ve dolayisiyla ciltteki evaportif soguma azalir.

Yalnız siz olayı yanlış anlamışsınız, bu alet vantilatör gibi terlemiş insana rüzgar üfleyerek buharlaşma yapmaz. Zaten buharlaşarak soğutulmuş hava üflenir. İnsanın tekrar terlemesine ihtiyaç olmadığı gibi, kendi kullandığım yerlerde terlemeyi bırak, serinlikten başka bişey (nem veya bunaltı) hissetmemiştim.

Bu aleti doğu ve güneyde (türkiye dışında)milyonlarca insan kullanıyor. Eğer siz bunalmışsanız veya odadaki nem miktarı artmışsa, cooler kullanımınızda bir hata var demektir. Ya deniz kenarı gibi yüksek nem içeren bir bölgede kullanıyorsunuz( ki zaten yüksek olan nem düzeyi buharlaşmayla bir miktar daha artıyor, coolerleri kuru iklimde kullanmalısınız.), ya odada doğru havalandırma sağlamıyorsunuz, ya da kullandığınız cooler gerçek bir cooler değil yani ortama soğumamış su buharı veren bir vantilatör. ya da buharlaşma yüzeyi yetersizliğinden dolayı yeterli soğutmayı yapamıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sdymz -- 15 Ağustos 2010; 2:23:47 >

• Merhaba arkadaşlar bende başkka bi üründen bahsedicem bende bir fuarda buna benzer daha kaliteli bi ürün aldım.Arkasında su tankı var tankın içine bi miktar su dolduruyorsunuz ve suyun içinde dondurulmuş buz aküleri atıyorsunuz.Soğuyan su sezsiz bi pomba vasıtası ile çekiliyor ve şelale gibi akıtılıyor.Suyun tam önünde yaklaşın 15-20 cm çapında plastik evaparatör yardımı ile sudaki serinlik önce önündeki alimunyum radyotör gibi pete çarpıp geçiyor(soğutucu petek).Bu petek gelen her serin rüzgarla biraz daha soğuyor müthiş serinletiyor.9 v enerji ile çalışıyor cihaz hem ıstoyor hemde soğutuyor soğuturken sadece 50wattlık tüketim yapıyor.Üzücü olan şuan bozuk ve ben internetten bunu yapan birileri varmı diye bakıyordum sizlerin king yorumunu okudum o cihazı dün 14 ağustos 2010 mecidiyeköy darty de gördüm 250 civarı bir ücreti var pek güzel bi tasarımı var önüne şaşal şişe gibi su tankı var belki dedim soğuk su verilse biraz serinletir.Şuan heryer vida ve parçalarla dolu bi ara bu ürünün resminide eklerim merak edenler için.

• quote:

Orijinalden alıntı: sdymz

quote:

Bu durumlar disinda kapali hacimde bu cihazlar sizi ancak bogar.

Benim de bahsettiğim şey bu bu aletler (cooler) içerideki hava ile dışarıdaki havanın iletişiminin kesildiği durumlar için uygun değil. Kuru iklim bölgelerinde yazın soğuyarak perncereden giren nemli (nem miktarı, kuru ilklim bölgelerinde yaz zamanı bile rahatsız etmeyecek kadar düşüktür.) odanın ve sizin ısınızı düşürürken ısınacak ve ısınan hava pencereden dışarı çıkacak. Pencereyi kapatırsanız nem artar haliyle...

Doğru kullanımda, şehir içi gölgedeki sıcaklığı 15 derece kadar düşürür. ister oda içi ister oda dışı. Ki bu da sizi bilmem, belki siz klima insanısınızdır ama birçoklarını ferahlatır.
    quote:

Terleme ciddi sicaklik dusumu yaratir. Fakat bagil nem % 65-70 lerin uzerine ciktikca terin buharlasmasi ve dolayisiyla ciltteki evaportif soguma azalir.

Yalnız siz olayı yanlış anlamışsınız, bu alet vantilatör gibi terlemiş insana rüzgar üfleyerek buharlaşma yapmaz. Zaten buharlaşarak soğutulmuş hava üflenir. İnsanın tekrar terlemesine ihtiyaç olmadığı gibi, kendi kullandığım yerlerde terlemeyi bırak, serinlikten başka bişey (nem veya bunaltı) hissetmemiştim.

Bu aleti doğu ve güneyde (türkiye dışında)milyonlarca insan kullanıyor. Eğer siz bunalmışsanız veya odadaki nem miktarı artmışsa, cooler kullanımınızda bir hata var demektir. Ya deniz kenarı gibi yüksek nem içeren bir bölgede kullanıyorsunuz( ki zaten yüksek olan nem düzeyi buharlaşmayla bir miktar daha artıyor, coolerleri kuru iklimde kullanmalısınız.), ya odada doğru havalandırma sağlamıyorsunuz, ya da kullandığınız cooler gerçek bir cooler değil yani ortama soğumamış su buharı veren bir vantilatör. ya da buharlaşma yüzeyi yetersizliğinden dolayı yeterli soğutmayı yapamıyor.

sdymz,

Sizden sonra yazdim ama bu sizin yazdiklariniza katilmadigim anlaminda degildir. Terleme fonksiyonunun ne olduguyla ilgili durumu yanlis anladigimi zannetmiyorum sizde durumu neden yanlis anladigimi tam olarak aciklamamissiniz.

Deri terledigi zaman vucut sogumak istiyorum demektedir. Bagil nemin ne oldugunu biliyorsunuzdur ve bagil nem %100 oldugunda artik sicaklik ne olursa olsun buharlasma olmaz. Deride, bardakta veya cihaz icindeki su artik buharlasmadan oldugu yerde kalir. Buharlasma olmadigindan havadan suya buharlasma isisi transferi olmaz. Ve havanin ve suyun sicakligi dusmeden, degismeden, ve insanda sogumadan kalir.

Sicaklik ne olursa olsun insan cigerleri solunum yoluyla bir miktar su kaybetmelidir. Derimizde terlediginde, terledigi bolgede o terin buharlasip o bolgeyi sogutmasini beklemektedir. Butun bunlarin olabilmesi icin insanin bulundugu ortamdaki havanin su buharlastirma kapasitesini kaybetmemis olmasi, suya doymamis olmasi, kisaca %60'larin altinda bagil neme sahip olmasi gerekir. HVAC sistemlerin %50 civarinda bir nemi konfor seviyesi olarak esas almalarindaki sebepte budur.

Sizinde yazdiginiz gibi bu cihazlarin oldukca kuru iklimde kullanilmasi gerekir. Bu cihazlar havayi sogutur ama sogumak icin buharlastirdigi suyuda havaya ekledigi icin bu nisbeten sogumus hava insan cildiyle bulustugunda daha serin olsada artik teri buharlastirip cildi yani insani sogutma kapasitesini bir miktar kaybetmistir.

Sonucta bu cihazlarin kullanildigi yerde hava oyle kuru olmalidirki bu cihazdan cikan nemli hava hala daha % 55-60 civarinda bir nemden daha fazlasina sahip olmamalidir.

Hep soylenir bu cihazlar klima degildir diye. Aslinda klima ile ortak bir noktalari vardir. Ikiside maddenin sividan buhar haline gecerken ortamdan isi cekerek ortam isisini dusurmesi esasina dayanir. Klima veya heat pump kapali devre cevrimdir, R22 veya R410 sistem icinde doner durur. Bu sistemlerde ise refrigerant veya sogutucu gaz sudur, acik cevrimdir.

Hepimize sadece bu tur basit ve cevreci sistemlerle konforun saglanabildigi mimariye ve sehir duzenlemesine sahip ortamlarda yasama sansi diliyorum.

• Bağıl nem, oldukça kuru iklim diyerek insanların kafasını karıştırmış olabiliriz. Daha basit ve net bir anlatımla özetleyelim istersen.

İç anadolu, doğu anadolu ve güneydoğu anadolu'da iklim cooler(sulu soğutucu) kullanmaya uygun olacak kadar kurudur. Hatta biçilmiş kaftandır.

Deniz kenarı gibi bölgelerde ise, sıcaklıkla birlikte denizden buharlaşma da artar. Cooler in buharlaştırdığı nem olmadan bile, insan zaten havadaki nemden rahatsız olmaktadır. Bu yüzden bir de sulu cooler ler ile nem artırılmamalı, bu iklim şartlarında sulu cooler kullanılmamalıdır. Klimaya yönelinmelidir.
  • quote:

Bağıl nem, oldukça kuru iklim diyerek insanların kafasını karıştırmış olabiliriz. Daha basit ve net bir anlatımla özetleyelim istersen.

İç anadolu, doğu anadolu ve güneydoğu anadolu'da iklim cooler(sulu soğutucu) kullanmaya uygun olacak kadar kurudur. Hatta biçilmiş kaftandır.

Deniz kenarı gibi bölgelerde ise, sıcaklıkla birlikte denizden buharlaşma da artar. Cooler in buharlaştırdığı nem olmadan bile, insan zaten havadaki nemden rahatsız olmaktadır. Bu yüzden bir de sulu cooler ler ile nem artırılmamalı, bu iklim şartlarında sulu cooler kullanılmamalıdır. Klimaya yönelinmelidir.

Bende basit anlatima; bu klimayi kapali ortamda kullanmayin, guneydoguda hatta arabistanin colunde bile olsaniz kapi pencere kapali ortamda bu tur cihaz sogutma yerine isitma yapar diyerek bir ek yapayim.

• quote:

Bende basit anlatima; bu klimayi kapali ortamda kullanmayin, guneydoguda hatta arabistanin colunde bile olsaniz kapi pencere kapali ortamda bu tur cihaz sogutma yerine isitma yapar diyerek bir ek yapayim.

Ben de bir düzeltme yapayım; klima değil, cooler.... Kendi ürünlerini klima diye satanlar yanlış adlandırma yapıyorlar.

Ve evet, kapı pencere kapalı olursa, rutubetli sıcakla hamam konforu yaşatır :D

Havalanmaya yetecek kadar pencere açık olmalıdır. Ancak cooler yeterli havalanma olduğunda, pencereler açık olduğu şartlarda dahi o şehrin gölgedeki sıcaklık değerini oda içerisinde 15 derece kadar düşürür.
  • quote:

quote:

Ben de bir düzeltme yapayım; klima değil, cooler.... Kendi ürünlerini klima diye satanlar yanlış adlandırma yapıyorlar.

Ve evet, kapı pencere kapalı olursa, rutubetli sıcakla hamam konforu yaşatır :D

Havalanmaya yetecek kadar pencere açık olmalıdır. Ancak cooler yeterli havalanma olduğunda, pencereler açık olduğu şartlarda dahi o şehrin gölgedeki sıcaklık değerini oda içerisinde 15 derece kadar düşürür.

Ben buna klima demek istemem yukarida surcu lisan etmisim. Ben buna net olarak cooler'da demek istemem. Icime sinerek bir sey diyeceksem ben buna "cihaz" demek isterim.

Son cumlenizin netligi normal vatandasin kafasini karistirabilir, cunku 15 derece cok iddiali bir rakam. Sanki "yeterli havalandirma" olursa her odada 15 derece dusum garanti gibi bir anlam cikiyor, bu dogru degil.

• Her ne kadar cihazların kullanım klavuzlarında buna benzer bir ifade yazsa da, kendim ölçmedim tabi. Ama iyi bir cooler in çalıştığı bir odada da klimayı aramadım hiç.

İyi bir cooler derken yukarıdaki cihazı kastetmiyorum elbet. Sanırım adı geçen "cihaz" (king) ile kötü bir tecrübeniz olmuş. Ancak cooler işe yaramaz bir "cihaz" olsaydı, on milyonlarca kullanıcısı olmazdı.

Yurt dışında çalıştığım süre içinde özellikle iran ve arap memleketlerinde envai çeşidini hem kendim çok tecrübe ettim, hem de kullanılan ortamlarda bulundum.

Teşbihte hata olmazmış derler. "Tonlarca ağırlıkta uçak, koca demir parçası nasıl uçuyor dostum? Ne? Uçuyor mu? Hayatta inanmam!" der gibisiniz. Halbuki ben gözlerimle gördüm hatta içinde uçtum. "Uçak, belki bilmem kaç bin ton ama, uçuyor işte dostum" :)

Sizin kağıttan yaptığınız uçağın 10 mden fazla uçmaması boeing firmasını bağlamıyor.

• Açık ortamlarda bu alet son derece güzel oluyor ama kapalı ortamlarda nemi artırdığı için özellikle elektronik aletlerin olduğu ortamlarda zararlı olabilir.

Oda tipi klimalarda da ısıyı dışarı atmasını geçtim sonuçta bir motor çalışacak. Çalışan motor ortamı ısıtacak. Üstten soğuturken, alttan ısıtacak.
  • bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak demek böyle birşey herhalde... çalışan motor bir vantilatör motoru... Bir de akvaryum pompası... Ne kadar ısı yayabilir? Üstelik serinleyen milyonlarca oda var ortada. Yani ben varsayımlara dayanarak konuşmuyorum. Gördüğüm ve uyguladığım, şu anda milyonlarca kişinin kullandığı şeyi söylüyorum. Ama siz bilgi sahibi bile olmadan fikir sahibi oluyorsunuz.

Kuru iklimde (örneğin iç anadolu) çalışan bir coolerin olduğu havalanan bir oda, yazın coller çalışmayan bir deniz kenarı şehrinden daha kurudur.

Cooler çalışmayan bir odadan daha rutubetli olacağı doğrudur. Ama daha serin olacağı da doğrudur. Yani deniz kenarı kadar bile rutubete neden olmuyorken, deniz kenarı şehirlerde yıllarca elektronik aletler çalışırken ve birşey olmuyorken, o kadarcık rutubetin elektronik aletlere ne kadar zararlı olur bunun miktarını verebilir misiniz?

Bir soru da kendimden ekliyelim. Sıcak elektronik aletlerin ömrünü ne kadar kısaltır? Peki serin bir odada çalıştığı için elektronik aletlerin ömrü ne kadar uzar? üstelik bunu yaparken, sadece bir vantilatör kadar eletrik yaksa?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sdymz -- 18 Ağustos 2010; 17:22:08 >

• kardeşim deldir duvarı giderken kapat ve boya en iyisi klima galiba
  • King 6400 portatif klima aldık.ilk gece yatak odasına koyduk cam açık vaziyette... soguttu kapatmak zorunda kaldık..ertesi gün salona koyduk dısarısının derecesi 33 iken içerisi 27 dereceye kadar indi.Salon biraz büyük ve camdan boruyu saldığımızıda düşünülürse iyi bir değer...
    Duvar yada cam deldirmek istemeyen arkadaşlar için bir önerim var bir sunta veya kontrplak alın ve camınıza monte edin.deliği ona açın ben öyle yaptım.kontrplagın etrafınada cam - kapı izolasyon bantlarından bantlayın toplam maliyeti iki cam için 21 Tl civarında...
    Cihazın soğruması iyi ama tek problemi gürültüsü.Carrefourdan aldık eve gelince müthiş bir gürültü...
    Tercih size kalmış...
  • bende iran tipi var çöl sıakları için
    benim bulunduğum yerde nem az olsa da yine var ihaza su koyuyorum günde 32 lt den fazla su harcıyor üflediği hava serin ve iş görüyor ama klima gibi serinlik beklemeyin ama kapı ve pencereler açık olmak zorunda yoksa içerisi iğrenç oluyor adana gibi yerlerde işe pek yaramaz kanımca
  • Bu soğutucu cihazlar Bodrum gibi deniz kenarı ama nem oranı düşük bölgeler içinde uygun mudur ?
  • Antalya gibi yerlere uygun mudur?

Ayrıca kullanan arkadaş varsa

http://www.hepsiburada.com/liste/king-duo-fresh-9000-btuh-portatif-klima-k-6400/productDetails.aspx?productId=evkingk6400&categoryId=17453

cihazın + ve - lerini söyleyebilir mi?
  • blyss E AC 51 evaporatif sogutucu deneyen var mi? Vasra memnun musunuz
  • quote:

bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak demek böyle birşey herhalde... çalışan motor bir vantilatör motoru... Bir de akvaryum pompası... Ne kadar ısı yayabilir? Üstelik serinleyen milyonlarca oda var ortada. Yani ben varsayımlara dayanarak konuşmuyorum. Gördüğüm ve uyguladığım, şu anda milyonlarca kişinin kullandığı şeyi söylüyorum. Ama siz bilgi sahibi bile olmadan fikir sahibi oluyorsunuz.

Kuru iklimde (örneğin iç anadolu) çalışan bir coolerin olduğu havalanan bir oda, yazın coller çalışmayan bir deniz kenarı şehrinden daha kurudur.

Cooler çalışmayan bir odadan daha rutubetli olacağı doğrudur. Ama daha serin olacağı da doğrudur. Yani deniz kenarı kadar bile rutubete neden olmuyorken, deniz kenarı şehirlerde yıllarca elektronik aletler çalışırken ve birşey olmuyorken, o kadarcık rutubetin elektronik aletlere ne kadar zararlı olur bunun miktarını verebilir misiniz?

Bir soru da kendimden ekliyelim. Sıcak elektronik aletlerin ömrünü ne kadar kısaltır? Peki serin bir odada çalıştığı için elektronik aletlerin ömrü ne kadar uzar? üstelik bunu yaparken, sadece bir vantilatör kadar eletrik yaksa?

Honeywell CL201AE modeli var bir arkadas aldı ve tavsiye etti. İstanbulda oturan birisi olarak işe yarar mı acaba. Fiyatı 499 TL.

http://www.ufomarketim.com/UrunDetay.aspx?UrunID=173

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• İstanbulda havanın sıcak olduğu ginlerde havadaki bağıl nem de yüksek oluyor diye biliyorum. Dolayısıyla bu aletleri istanbul için tavsiye etmiyorum. Ama ankara, iç anadolu, doğu ve güneydoğu anadolu gibi kuru havası olan bölgeler için şöyle bir örnek vereyim.

Şu an Ankara'da oturduğumuz evde sıcaklık termometremize göre dışarıda gölgede 40 derece. işin kötü tarafı dışarıda yaprak bile kımıldamıyor. Aksi gibi tam da işyerimden yıllık iznimi kullanıyordum. normal şartlarda en üst katta olan ve neredeyse 10 saat güneş alan odalarda oturmak mümkün değil. Normal vantilatörler adamın yüzüne iğrenç bir sıcak çöl rüzgarı estiriyor. çaresizlikten nefret ederek biraz kullanabilirsiniz. Ama klimaya alışmışsanız, neyapar eder ya klimalı bir yere geçerdiniz, ya da edeceğiniz zararı ve tüm handikaplarını bile bile mobil klima gibi bir harcama yapardınız.

Evimde irandan getirtmiş olduğum sulu cooler kullanıyorum. Neredeyse işyerimdeki demirdöküm klima kadar sessiz çalışıyor. Çalışma mantığı gereği pencereler açık. Aksi durumda içerideki nem miktarı artardı. Ve rahatsız ederdi.

Pencerekler açık, dışarıda cehennem sıcağı var ve yaprak kımıldamıyor. Ama buharlaşmalı soğıtucum (Sulu cooler) neredeyse demirdöküm split klimam kadar serin bir hava üflüyor. Zevkten dört köşeyim. Hava fazla serin geldiği için en düşük hız ayarında çalıştırıyorum. Pencereler açık olduğu için hiç bir zaman klima çalıştırılan bir oda gibi hasta edecek derecelere düşmüyor. Hoş düşmesin de zaten. Yoksa insan dışarı çıkmak zorunda kaldığında ciddi sıcak şoklarına maruz kalırdı.

Coolerin hava üflemediği yerler bile pecerelerin açık olmasına rağmen, dışarıdan 7-8 derece kadar daha serin. Üflediği hava ise 15 derece kadar daha serin. Coolerin çalıştığı oda ile çalışmadığı odalar arasında dramatik bir sıcaklık farkı var. Üstelik hava üflediği yerlerde on numara konfor.

Çalışma mantığı vantilatör gibi rüzgar üflemek değil, serinlettiği havayı hafif hafif size göndermek. Yani demek istediğim öyle vantilatör gibi kuvvetli bir rüzgarı yok. Hafif ve serin bir hava çıkışı var. Rüzgar yönünü de sürekli sağa sola ve yukarı aşağı tarama yapacak şekilde ayarlarsanız, on numara konfor.

İyonizerli sistemler ise beş para etmez. mantıkları sizi rutubetle ıslatmak, sonrasında rüzgarla da sizi kurutarak serin hissettirmek ama ne kadar sağlıksız olduğunu takdir edersiniz. Bu iş için en ideali, geniş bir buharlaşma alanından geçen havanın coolerin içinde serinlemesi ve size tatlı hafif serin bir hava üflemesi. Bunun için de ne kadar geniş buharlaşma ızgaraları olursa, hava o kadar yavaş ve tatlı geçer.

Üstelik bunları yaparken saatte 70W kadar elektrik harcıyorlar. Yani tüm gün boyu yaktığımız elektrik için endişe etmeden keyifle kullanıyoruz.

Bu yukarıdaki arkadaşın linkini verdiği ürün bu dediklerimi yapabilecek bir ürüne benziyor. Ancak kullanmadım tabi ki %100 emin olamam. Ancak fiyat böyle bir ürün için biraz yüksek geldi. İçinde alt tarafı bir vantilatör, bir basit pompa, bir de buharlaşma ızgaraları var. Bu ürün için 300-350 makul değerler. Sezon başında süpermarketlerde bile 220 civarına çin malı ürünler doluydu.. Gerçi onların buharlaşma ızgaraları daha ufaktı ama, bu da daha büyük olsun 350 olsun 480 ne ya?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sdymz -- 28 Temmuz 2012; 15:47:48 >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.