Şimdi Ara

AM4 Anakartlar Konusu (26. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
2.310
Cevap
105
Favori
50.024
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
238 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    B450 gaming plus ile B450M gaming plus' u karıştırmayın diyor.
  • No Way Out kullanıcısına yanıt
    Kaliteli bir heatsink yapmak için mühendisler yıllarını mı vermesi gerekiyor? Ya da çok maliyetli bir şey mi? 100 gramlık metal parçası yahu alt tarafı. Ve sadece yüzey alanını geniş tutmak gerekiyor. Über seviyede bir mühendislik gereksinimi de yok. Liseli bir çocuğa söylesen yapar. İdeal bir heatsinkin tasarımı da az çok belli. GPU'larda veya CPU hava soğutucularının heatsinklerinde gördüğümüz tasarım. Ama bırakın ucuz anakartları pahalılarında bile böyle ideal bir heatsink kullanılmıyor? Aorus x470 gaming 7 dışında hiçbir modern anakart gerçekten bir heatsink kullanılmış gibi gözükmüyor. Nedir bunun sebebi? Hepsi şekil şukul görünen bir üst yüzey altında 3-5 girinti çıkıntısı olan metal parçaları. Üretimi/dizaynı bu kadar basit/ucuz bir şey olan heatsinkleri neden inatla dandik yapıyorlar anlamıyorum. Ucuza kaçıyorlar diyemiyorum çünkü ucuz olduğunu hiç sanmıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nkvelioglu -- 17 Mayıs 2019; 15:6:18 >

• nkvelioglu N kullanıcısına yanıt
    Öncelikle şunu belirteyim ilk mesajda heatsink lafı çok geçiyor ama aslında listede dediğin gibi X470 Gaming 7 dışında heatsink kullanan ürün yok diğerleri kozmetik amaçlar göz önüne alınarak şekil verilmiş blok parçası. Birşeyin heatsink olabilmesi için tower tipi cpu soğutuclarımız gibi finli alüminyum yapraklara sahip olması gerek.

Kaliteli heatsink yapmak çok kolay ve 20 yıldır bildikleri birşey isteseler en iyisini yaparlar zaten bunu 10 yıl önce yapıyorlardı, X48 anakartları inceleyin. Peki neden artık heatsink yerine uyduruk bloklar kullanılıyor?

Artık devir değişti, bunun sebebi "gaming" kafası. Günümüzde son kullanıcının çoğu görüşüne göre ürün tercih ediyor, işlevselliğe performansa filan bakmıyor. Görünüş, tasarım, rgb, gaming gibi oyuncaklar günümüzde işlevselliğinin önüne geçmiş durumda. Üretcilerde hem daha ucuz olduğu için hemde istedikleri gibi şekil verebildikleri, boyayabildikleri için blok kullanmayı tercih ediyor üstüne daha fazla satmasına(marketing) neden oluyor.

Kullanmak istediklerinde günümüzde iyi heatsink yapabildiklerinin örnekleri; X299 Dark, Z390 Master ve Xtreme, X470 Gaming 7

AM4 Anakartlar Konusu

Aynı şey anakartların genel kalitesi içinde geçerli, piyasada ki en iyi anakartlar; Dark, OC Formula, Apex, Xpower, SOC Champion/Force modelleriydi bunların ortak noktası LN2 OC için üretilmiş modeller üzerinde gereksiz gaming şeyleri yoktu. Ama artık "OC Formula, SOC Champion, Xpower"bu "gaming marketingi" nedeniyle üretilmiyor, günümüzde görsellik işlevselliğin önüne geçmiş durumda. En basit örnek son kullanıcı bakıyor "bunlar ne ya diyor 2 ram slotu var, simsiyah, boş gözüken ürünler" ben gidip ejderha kanlı Gaming 99999 modelini alırım diyor halbuki bilmiyor ki o 2 ram slotu olması daha iyi. Şu an piyada ki zihniyet buyken kaliteli ürünlerin azalmasına sebep oluyor. Geçen bir araştırma okumuştum ürünün kutusuna "Gaming" yazmak bile ciddi miktarda o ürünün "Gaming" yazmayan %100 aynı ürüne göre daha fazla satmasına sebep oluyormuş. Xpower adında satılan modellerinin zamanla Xpower gaming titanium'a dönüşüp sonra kalkması bile buna en somut kanıt. Mesela Z390 Apex modeli Formula ve Extreme modellerinden hem daha ucuz hem çok daha kaliteli fakat gaming kafasında ki son kullanıcı tarafından tercih edilmiyor. Ürüne bakıyor 2 ram slotlu anakart mı olurmuş diyor kestirip atıyor halbuiki bilmiyor ki şu an dünyada ki en yüksek ram mhz hızına Z390 Apex ile çıkılsın;
    Crucial
    Ballistix Elite 4000 Earns DDR4 Overclocking World Record | Crucial.com
    https://www.crucial.com/about-us/crucial-stories/ballistix-elite-world-record

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 17 Mayıs 2019; 15:54:22 >

O modellerin satılmamasının tek sebebinin görsellik olması fikri bana biraz şüpheli geliyor. Ucuz anakartları anlarım bilinçsiz halk görselliğe ve isme göre kanaral alır ama... Anakarta 250+ dolar verecek birinini sadece görselliğe göre anakart seçeceğini sanmıyorum. En azından çoğunun... Bir de şekil şukul olurken de düzgün performans verebilecek tomahawktaki gibi heatsinkler de var. İstenilse öyle de yapılabiliyor. Ama Asus x470 prime proya bakıyorsun küfür gibi bir... şey var. Heatsink demeye bin şahit ister. Cidden pahalıya mı patlıyor düzgün heatsink üretmek anlamıyorum ki. Metal parçası alt tarafı. Eskiciye versen bozuk para alırsın.
  • hocam bilgisayar toplayacağım sitede aorus gaming 7 yok onun yerine ne önerirsin x470 gaming pro carbon ile arasında çok fark var mı? Oc yapmayacağım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evochi E kullanıcısına yanıt
    oc yapmayacaksaniz bu anakartlara gerek var mi? x470 almanizda ki temel sebep nedir? surda x570 lere pek birsey kalmadi aslinda ama pc acil lazimsada alma bekle denmez, ömür geciyor derseniz haklisiniz.
    pro carbonun mosfetleri daha kötü, gaming 7 ye nazaran ve heatsink olarakta gaming 7 basarili gel gelelim ki gigabyte türkiye yetkilisi ne forumda cevap veriyor ne de telefonlara cikiyormus, servisi mechul diyorlar. Yazilimlarinda da sorun var galiba, bir kac konu vardi forumda yanlis hatirlamiyorsam. Böyle güzel bir anakarti alip servisinin olmayisi büyük talihsizlik. Bir marka kendi kendini nasil bitirir adli film cevirsek basrolü gigabyte oynar sanirim.

Gerçek bir heatsink kullanmak tabiki daha maliyetli fakat günümüz ürünlerinde daha güzel görünmesi için gereksiz parçalar mevcut, bunlara harcannan para soğutucnun daha işlevsel olmasına harcanabilir. Fakat dediğim gibi günümüzde görüntü>fonksiyon olduğu için üreticiler soğtucu kalitesini gözardı ediyor.

Bu videoda tamda bu konu anlatılıyor;

• AM4 Anakartlar Konusu
    AM4 Anakartlar Konusu

X570 Gaming Plus'da bile pch fan varsa demek ki tüm X570'ler fanlı olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 17 Mayıs 2019; 19:25:5 >

B550 çıkmayacak galiba. Sızıntılar hep X570' ten geliyor.
    Avrupa'da bu isi amator olarak yapan(al sat yapan) biri olarak cevap vereyim bu konuda. Turkiye gibi degil buralarda. Bir bilgisayara 3000 euro veren kisi simarik bir 14 yasindaki bebe olabiliyor ve inanin bana hicbir ozelligini okumuyor. Giriyor en iyisi hangisi 2080 ti, heh isikli sekilli sukullusundan bastim aldim diyor, en iyi islemci ne 9900k heh ondan da aldim, en iyi fan hangisi buna, nxzt rgb sekilli sukullu basiyor atiyor sepete. Sirf bu kafadan oturu almayacagim kadar yuksek ekran karti almis oldum. Gainward'in sifir kutusunda RTX 2070'ini 4200 krona aldim, 4200 kron'a 1070 ti Rog Strix veya Superclocked Evga ikinci el garantisiz veya 3 ay garantili falan alabilirsin anca dokuk halde. Neden cunku biri dumduz kart, oburu ROG STRIX SUPERCLOCKED GAMING X ULTRA TURBO OYSHHH REV 4.8
    Adamlar 1080 ti aliyor 15 yasinda daha, 2080ti cikinca direkt satiyor Ebay'de.
    Zengin gerizekali bebeden cok ne var ABD ve Avrupa'da?
    X570 almayacağım kesin artık. Isı borusu ile falan bir şekilde pasif soğutmalı ürün çıkar belki tek tük ama pasif soğutmada her türlü sıcak çalışan bir çipset olacaktır. X570 defteri açılmadan kapanmış oldu B550 yi de göreceğiz bakalım. X399 threadripper anakartlarda bile fan yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 17 Mayıs 2019; 22:10:38 >
  • Max 30 küsür W güç tüketen GT 1030' u fansız gayet başarılı bir şekilde soğutan pasif soğutmalı kartlar var. Hatta 60-70 küsür W tüketimlere kadar çıkan GTX 1050 TI' ın bile pasif soğutmalı versiyonları var. İyi hava alan bir kasada yeterli oluyor. X570' in 15W' ının vız gelmesi lazım. Sorun muhtemelen anakartlarda düzgün bir heatsink yerine güzel görünen boktan bir heatsink kullanmak istemeleridir yine. Ama o boktan heatsink tasarımı da artık yetersiz geldiği için güzel gözükmesi adına fan kullanmayı tercih etmişlerdir. B550 de eğer çıkarsa farklı olacağını hiç sanmıyorum. Hem tüketim hem de fan bulunması açısından.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nkvelioglu -- 17 Mayıs 2019; 22:25:55 >
  • L.J kullanıcısına yanıt
    Steam kullanıcıları arasında (bu da oyuncuların çoğu demek) uzun süredir en çok kullanılan ekran kartı açık ara farkla GTX 1060. Arkasından da 1050, 1050ti, 960, 1070 gibi yakın seviyede kartlar geliyor. Ayrıca 1080p den yüksek çözünürlük kullanılma oranı %6,4. Bu da dünya genelinde insanların çoğunun 1000 dolardan ucuz PC kullandığı anlamına geliyor. Dediğiniz zenginlerden her yerde illa ki vardır. Ama çoğunluk olduklarını sanmıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nkvelioglu -- 17 Mayıs 2019; 22:49:57 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: nkvelioglu

Steam kullanıcıları arasında (bu da oyuncuların çoğu demek) uzun süredir en çok kullanılan ekran kartı açık ara farkla GTX 1060. Arkasından da 1050, 1050ti, 960, 1070 gibi yakın seviyede kartlar geliyor. Ayrıca 1080p den yüksek çözünürlük kullanılma oranı %6,4. Bu da dünya genelinde insanların çoğunun 1000 dolardan ucuz PC kullandığı anlamına geliyor. Dediğiniz zenginlerden her yerde illa ki vardır. Ama çoğunluk olduklarını sanmıyorum.
    O kullanıcıların çoğu uzakdoğulu falandır. Batı Avrupa ve Abd'de 1000 dolara zaten 2060'lı sistem kuruluyor. 1000 dolar dediğin milletin elinin kiri.

Zaten B chipsetli ürünler X'den 3-4 ay sonra çıkıyor.
  • Kullandığım anakartın B350 çipsetini yanlış değil ise Aida64 55nm ve TDP sini 3.8W olarak gösteriyor. X570 kaç nm olacak acaba?

Burdaki linkte X370 ile beraber TDP 6.8W olarak görünüyor.
    www.anandtech.com
    Analyzing B450 for AMD Ryzen: A Quick Look at 25+ Motherboards
    https://www.anandtech.com/show/13091/analyzing-b450-for-amd-ryzen-a-quick-look-at-all-the-motherboards

AM4 Anakartlar Konusu

• Şimdiye kadar sızan MSI,Biostar ve Colorful x570 anakartların hepsinde aktif soğutma var. X570 PCIE 4.0 ve çift Nvme X4 desteğinin bedeli ısı gibi duruyor. Genel bir tepki var yabancı mecralarda da. Fansız model çıkaran olur mu bilmiyorum. Belki eski nesil anakartlarda olduğu gibi bakır borulu ve kanatlı sağlam pasif soğutmalı modeller de çıkar. X570 fanları sonuçta küçük. Umarım saçma bir gürültü yapmazlar. X570 ve Ryzen 3000 sistem kurmayı düşünüyorum ama B550 de bekleyebilirim.

• Cayır cayır yanan mosfetlere ufacık dandik soğutucu koyarlar, anakart chipsetine fanlı soğutucu koyarlar bunlar mühendisleri paralı üniversitelerden yattığı yerden diploma alanlardan topluyorlar heral.
  • Gigabyte Ga AB B350 Gaming 3 model anakart sahibiyim. Acaba 3. nesil Ryzenlerden verim alabilir miyim yoksa anakart upg. etmem gerekecek mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Evochi

hocam bilgisayar toplayacağım sitede aorus gaming 7 yok onun yerine ne önerirsin x470 gaming pro carbon ile arasında çok fark var mı? Oc yapmayacağım.
    Hocam overclock yapmayı düşünmüyorsan X470 anakartlara boşuna para verme. B450 Tomahawk işini fazlasıyla görür.

• 
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.