Şimdi Ara

AMD FX 8120 vs INTEL i5 3570K sizce hangisi? ve FX 4100? Guncellendi!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.111
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Şimdi biliyorum karşılaştırma belki biraz tuhaf gelebilir. Sanki aynı siklet değilmişler gibi geliyor ama biraz okursanız neden böyle bir karşılaştırmaya gittiğimi anlayabilirsiniz. Buarada AMD 2800+ yaklaşık 8 yıl kullanan birisiyim.

PC ihtiyaç sebebi tamamen günlük kullanımdır. Oyun ihtiyacı büyük ihtimalle olmayacaktır ya da olsa bile LCD monitör eski çözünürlük yüksek değil, HD çözünürlükte oyun ihtiyacı olmayacak.

Lütfen bundan sonrası için aşağıda "GÜNCEL MESAJ" dediğim yeri okur musunuz.

Beni yukardaki karşılaştırmaya itense tamamen ekran kartı ve ekstradan bir soğutma sistemi alınıp alınmayacağına karar veremem. Nasıl yani diyeceksiniz, Intel i5 3570K 3. nesil bir işlemci olduğundan iGPU olarak HD 4000 var. Intel HD 4000 performansı ile ilgili olarak aşağıdaki linklere bakabilirsiniz.
    http://www.anandtech.com/show/5771/the-intel-ivy-bridge-core-i7-3770k-review/9
    http://www.pcper.com/reviews/Processors/Intel-Core-i7-3770K-Ivy-Bridge-Processor-Review/HD-4000-Processor-Graphics-Perfor
    Anadığım kadarıyla Intel giriş seviyesi ekran kartlarıyla yarışacak cinsten dahili bir ekran kartı tasarlamış. Oyun ihtiyacımın da olmadığını düşünürsek bu büyük bir avantaj, beni harici ekran kartı almaktan kurtarıyor. Öte yandan i5 3570K ivy bridge mimaride olsa da (biliyorsunuz biraz ısınma probleminden bahsediliyor) kutusunda gelen stok fan ile hız aşırtma yapıldığında 4.0-4.2 GHz görenler var. Daha fazlası için daha iyi bir soğutma sistemi elbette gerekir. Ancak AMD FX 8120 için eğer daha iyi performans almak istiyorsam bir fan almam gerekecek, çünkü stok fan ile yumuşak da olsa kararlı bir hız aşırtma yapabileceğime inanmıyorum. Aşağıdaki linkte AMD vs Intel'in güç tüketimlerine bakabilirsiniz. AMD hız aşırtma yapıldığında inanılmaz güç tüketiyor. Hatta ben uzun süre böyle kullanıldığında ya işlemcinin ya da ana kartın bir yerde patlayacağını düşünüyorum. Dolayısıyla i5 3570K stok fan ile yumuşak bir hış aşırtma ile beni idare edebilir gibi geliyor. AMD içince yumuşak, çok fark etmez hız aşırtma yapılacaksa orta karar bir fana ihtiyac var gibi duruyor.

Şimdi bu durumda hesap şu;
    1. sistem - Eğer AMD FX 8120 alınırsa,
    AMD FX 8120 - 360 TL
    XFX HD5570 GDDR3 - 101 TL -> Giriş seviyesi bir ekran kartı
    THERMALTAKE CONTAC30 - 97 TL
    Gigabyte 990FXA-D3 - 287 TL
    Toplam : 845 TL

2. sistem - Öte yandan Intel i5 3570K olursa;
    i5 3520K - 520 TL
    GA-Z77-D3H - 290 TL & GA-Z77-DS3H 241 TL
    Toplam : 810 - 761 TL (farklı anakartlara göre)

Oyun oynamayacağım ve yaparsam eğer yumuşak bir hız aşırtma yapacağımı düşünürsek 2. sistem sanki daha avantajlı gelyor. i5 3570K üstelik stok haliyle bile FX 8120'den daha iyi bir işlemci ki muhtemelen uzunca bir süre de hız aşırtmadan kullanacağım. Öteki türlü madem AMD FX 8120 alıyorum ve bu kadar masraf yapıyorum o zaman biraz da olsa hız aşırtmalıyım ki verdiğim paranın bir anlamı olsun. Hız aşırtsam bile FX 8120'nin i5 3570K ne kadar zorlayacağı şüpheli... Tabi şu da var AMD FX 8120 alınıp hız aşırtmadan da kullanılabilir. O da bir müddet işi görecektir. Bunu da düşünmüyor değilim.

Amacım bir kasa toplamak ve yıllarca bir daha açmamak. Gittiği yere kadar beni götürsün ama ilk bir kaç sene de biraz performans göstersin. Tercihimde yardımcı olursanız ya da farklı bakış açıları, öneriler getirirseniz sevinirim. Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mythief -- 24 Temmuz 2012; 19:51:47 >

• i5 3570k ile fx8120'nin günlük kullanımda farkını görmek zor. i5 3570k seçiminde Anakart olarak Z77-DS3H'den ziyade AsRock z77 pro3 veya MSI Z77 g43'te düşünülebilir aynı fiyat civarına.

Öte yandan intel düşük güç tüketimiyle daha uygun. Harici bir kart ile de amd'li sistem grafik performansı olarak daha iyi.
  • ekimde piledriver fx ler piyasaya çıkıyor haberin olsun.
  • @DemirAtlı
    AMD için yeni seri geliyorsa bu serinin fiyatı daha da azalacaktır ancak ihtiyaçtan dolayı PC'yi şuan hemen toparlamam gerekiyor. Bu da şu demek ucuz diye AMD alacağım ama çok sürmeden aldığım fiyat aşağıya düşeceği için içim yanacak sinir bozucu.. neyse..

@HiqhWoltage
    Günlük kullanımda farkı hissetmek zor elbette ancak uzun vadede AMD beni x yıl götürürse Intel sanki x+1 belki x+2 yıl götürür gibi geliyor. AsRock z77 pro3 veya MSI Z77 g43'e gelince bunlar da seçilebilir. Ana kartta 250 TL'nin üzerine çıkarsam eğer herhalde Z77-D3H alırım, arada S olmayanı.

Amacım hem uygun olacak, hem uzun süre beni götürecek bir PC toparlamak. Başka ekstra görüşünüz olursa sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mythief -- 20 Temmuz 2012; 19:29:33 >
  • 'Tamamen Günlük Kullanım' demişsiniz.
    Peki niye böyle ultra üst düzey işlemcilere gerek duyuyorsunuz ? Bundan 1-2 yıl sonra teknolojinin neler getireceğini kestirmek zorken giç gerek yok.
    Günlük kullanımda bir Phenom x4 965- 955, Fx 4100 veya i3 2100, i5 2300 gibi işlemciler tabiri caizse ' canavardır'.
    Artan paranızlada alırsınız orta seviye bir ekran kartı, nadir bile olsa oynayacağınız oyunlardan zevk alırsınız.
    HD 5570 gibi kartlar alınmaz bence.
  • Tamamen gunlu kullanimsa 8120 daha mantiklidir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • gunluk kullanım ıcın cok sacma secenekler olmus.amd x2 bıle fazlasıyla yeter gunluk kullanım ıcın.senın dedıgın ıslemcıler ust duzey kullanıcılar ıcındır.anakartta max 100 tl ye gayet guzel anakartlar mevcut.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dark matter -- 20 Temmuz 2012; 22:25:30 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: bonser24

gunluk kullanım ıcın cok sacma secenekler olmus.amd x2 bıle fazlasıyla yeter gunluk kullanım ıcın.senın dedıgın ıslemcıler ust duzey kullanıcılar ıcındır.anakartta max 100 tl ye gayet guzel anakartlar mevcut.

Kesinlikle katılıyorum.
  • ****** GUNCEL MESAJ ******

Arkadaşlar cevaplar için teşekkürler. Şimdi anlatamadığım nokta sanırım şu oldu herkes günlük kullanım olayına takılmış.

Ben bugün 800-1000 civarında kasa toplarsam ucuza getirirm ama 2-3 yıl içinde o kasa artık mort olur. O gün tekrar çözüm üretmem gerekir. Eğer şimdi biraz masrafa girersem 1000-1400 civarına beni 5-6 sene götürebilecek bir kasa toparlayabilirim. Ne alırsanız alın belli bir noktadan illa tırtlayacak ama idare ettiği yere kadar gitsin istiyorum. AMD 2800+ 8 yıl kullanan birisi olarak söylüyorum bunları.

Anladığım kadarıyla AMD Bulldozer mimarisinde istenilen başarıyı elde edememiş ve yine anladığım kadarıyla bir iyileştirme yapıyor. Hatta güncellenmiş versiyon işlemciler sanırım piysada ama Türkiye'de satışı yok. Örnek FX 4100 Zambezi var ama FX 4170 Zambezi bulamadım. Neyse zaten bu yılın son çeyreğinde de yeni nesil FX'ler geleceğinden AM3+ soketini kullanan daha güncel bir işlemci alma şansımın olabileceğini düşündüm.

Bu sebeple şöyle bir sistem toparlamaya karar verdim. Bunu bir değerlendirirseniz sevinirim.

ISLEMCI: Amd FX 4100 - 249,55 TL
    ANAKART:
    *Asus-M5A99X-EVO 328,71 TL
    Gigabyte 990XA-UD3 268,71 TL
    Msi 990XA-GD55 257,17 TL
    EKRAN KARTI:
    Asus EAH6670 (128BİT) 1GB GDDR3 DP 16X - 159,94 TL
    *Asus EAH6670/G (128BİT)1GB GDDR5 D.P+OYUN BUNDLE - 210,77 TL
    BELLEK: Corsair CMZ8GX3M2A1600C9 2*4GB, 1600Mhz - 118,84 TL
    HDD: Intel 120GB SSD 330 SERİSİ SATA3 - 254,86 TL
    KASA ve PSU: Cooler Master HAF 912 600W - 252 TL

Alternatif ana kart ve ekran kartlarından tercih ettiklerimi * ile gösterdim. Toplam maliyet 1289 - 1411 TL arasında değişiyor. Yeni nesil AMD'ler 2013 ilk çeyreğinde Türkiye'ye gelse 2014 sonlarına doğru ki bu 2 yıl yapar, elimdeki FX 4100'ü elden çıkartıp bana daha fazla performans verecek AM3+ soket yapısında bir işlemci alabilirim. Yeni işlemcinin çıktığı tarihten itibaren gene 1-1.5 yıllık arada da o işlemcinin fiyatı da biraz düşmüş olur.

Şimdi katılanları, katılmayanları ve ana kart ile ekran kartı tercihimde yardımcı olacakları dinleyebilirim. Fazla sürem kalmadı en geç yarın şiparişleri vermem gerekiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mythief -- 24 Temmuz 2012; 19:48:50 >

• yahu işlemci konusunda neden bu kadar abartılıyor anlamak zor bende E8200 var normalde 2.6 ghz ben overclockla 3.0 yaptım hd5770 ekran kartım var 4gb 800 mhz ddr2 ram var piyasadaki tüm oyunları yüksek kalitede oynayabiliyorum ha ekran kartı daha iyi olsaydı daha performanslı oynardım o ayrı konu ama olayın işlemciyle düşündüğün kadar alakası yok yani oyun oynayacaksın zaten normal internettede gezerken veya altta bir sürü şey açıkkende oynuyorum oyun hiçbir performans kaybı yaşamıyorum günlük kullanıcılar öyle işlemciyi yoracak şeyler yapmıyor zaten.

Ayrıca 8gb ramı nerede kullanacaksın çok merak ettim şöyle bir görev yöneticisine bak şuanda bilgisayarın kaç kullanıyor ne kadar boşta bende 4 var 2 si kullanılıyor windows 7 64 bit ultimate var oyun oynarken 3.5 a falan çıkıyor 4 yeter ama aklın kalıcaksa 6 gb al yıllarca yeter arkadasımda 4 kullanıyordu gitti 4 daha ekledi hiçbir fark göremedi olamaz zaten kullanmadıktan sonra sana hız sağlamaz ram boşuna para kaybı gün gelicek elbet 4 yetmeyecek 8 gerekicek o zaman çok daha uygun fiyata alırsın şimdilik gereği yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rothsystem -- 24 Temmuz 2012; 20:06:18 >

• Kardeşim zaten teknoloji çok hızlı gelişiyor, kendi işlerini görebilecek bir sistem topla, çok fazla ileriyi düşünme.

2. mesajındaki seçimlerde iyileşme gördüm; Fx 4100 güzel seçim olur ama 990 chipset anakarta sıcak bakmıyorum.
    970 Chipset idealdir, fazlasına ihtiyaç yok.

Fx işlemciler ve 970 yongası ddr3 1866 mhz bellek hızını destekliyor, bundan tam verim alabilmek için bellek seçiminide 1866 mhz olabilir. CL değeri ne kadar düşük olursa o kadar iyidir.

Ekran kartı orta seviye birşey yeter ; HD 6750 GDDR5 gibi..
  • 970 in şahı budur. Ayrıca UEFİ biosun görüntüsünü ve kullanım kolaylığını anlatmaya gerek yok.

http://www.eksenbilgisayar.com/store/ProductDetails.aspx?productid=91446
    oyunla aranız olmadığına göre bütçeyi fazla şişirmemek baabından ,

http://www.eksenbilgisayar.com/urun/powercolor-radeon-hd5670-1gb-ddr3-128-bit-ekran-karti.aspx

,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metin abi 65 -- 24 Temmuz 2012; 21:43:07 >

• quote:

Orijinalden alıntı: metin abi 52

970 in şahı budur. Ayrıca UEFİ biosun görüntüsünü ve kullanım kolaylığını anlatmaya gerek yok.

http://www.eksenbilgisayar.com/store/ProductDetails.aspx?productid=91446
    oyunla aranız olmadığına göre bütçeyi fazla şişirmemek baabından ,

http://www.eksenbilgisayar.com/urun/powercolor-radeon-hd5670-1gb-ddr3-128-bit-ekran-karti.aspx

,

Hocam naptın ona verilecek parayla 990 yonga alınır

• fx4100 alacagına i3 ıslemcı alman her turlu daha mantıklı olacaktır.i3 2100 olabılır.anakartta 100-200 tl ye cok guzel anakartlar var.ekran kartı olarakta 100-150 tl ye gırıs sevıyesı olanlar mevcut.5670 uygundur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hsnksy92

Kardeşim zaten teknoloji çok hızlı gelişiyor, kendi işlerini görebilecek bir sistem topla, çok fazla ileriyi düşünme.

2. mesajındaki seçimlerde iyileşme gördüm; Fx 4100 güzel seçim olur ama 990 chipset anakarta sıcak bakmıyorum.
    970 Chipset idealdir, fazlasına ihtiyaç yok.

Fx işlemciler ve 970 yongası ddr3 1866 mhz bellek hızını destekliyor, bundan tam verim alabilmek için bellek seçiminide 1866 mhz olabilir. CL değeri ne kadar düşük olursa o kadar iyidir.

Ekran kartı orta seviye birşey yeter ; HD 6750 GDDR5 gibi..

HD 6750, HD 6670 göre daha avantajlıymış. Arada 20 TL fark ediyor ama performas olarak daha fazlasını veriyor mantıklı buldum.

Ana kart seçimi beni en çok zorlayan oldu. Niyetim öyle bir ana kart olsun ki AMD Vishera çıktığında beni sıkıntıya uğratmasın. Açıkcası acelem olmasa şuan AMD almazdım ama acelem var ve fiyat olarak çok yükseklere çıkmak istemiyorum.

Ana kartta marka tercihim ASUS olduğundan diğerlerine oranla biraz daha pahalı görünüyor. İlk etapta Asus-M5A99X-EVO düşündüm ama şuan Asus-M5A97-EVO düşünmüyor değilim. CrossfireX düşünmüyorum ama aslında M5A97'de istersen yapabiliyorsun sanırım yalnız iki kart x4 olarak çalışacak. Beni tek düşündüren M5A99X sistem veriyolu 5.2 GT/s iken M5A97 4.8 GT/s.

http://lenzfire.com/2012/07/am3-socket-piledriver-based-amd-vishera-cpu-fx8350-specs-leaked/
    AMD Vishera okuduğum kadarıyla 2012'nin son çeyreğinde piyasaya sürülecek. Ben hemen almam ama Türkiye'deki satış tarihinden itibaren 1, 1.5 yıl sonra fiyatı makul seviyeye geldiğinde belki işlemciyi değiştiririm. Olası çalışma hızlarına baktım da FX8350 için "4 GHz clock frequency (up to 4.5 GHz to 4.7 GHz in turbo-boost 3.0)" umarım M5A97 beni yarı yolda bırakmaz, gerçi yeterli görünüyor. Yoksa Asus-M5A97-EVO da gayet iyi bir ana kart gibi duruyor.

• FX4100 için hangi anakarta karar verdiniz şimdi? Ben de ona göre bakayım
  • Asus-M5A97-EVO alacağım gibi duruyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.