Şimdi Ara

AMD işlemciyi doğru kullanamıyor muyum?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
764
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Sistem şu şekilde:
    İşlemci: AMD Phenom X4 9950 Black Edition
    Anakart: Asus Crosshair II Formula
    İşletim Sistemi: Vista Ultimate 64bit

CPU-Z programını kullanarak işlemci değerlerine baktığımda aşağıdaki sonucu gördüm: İşlemci sanki 1.3 GHz hızında çalışıyor gibi. Oysa ki Vista, bilgisayar özelliklerinde 2.61 GHz olarak çalıştığını gösteriyor.

Ama bu işlemci hakkında internette bulduğum değer şu şekilde: 2.6 GHz

Göreceğiniz gibi cihaz daha düşük bir voltaj veriyor aynı zamanda.
    BIOS ayarlarında birşeyleri atlıyor muyum acaba?
    Şu an herşey otomatik ayarlar ile çalışıyor.

Özetle bu işlemci şu an 1.3 GHz de mi çalışıyor yoksa 2.6 GHz de mi???
    1.3'de çalışıyorsa nasıl bir BIOS ayarı yapmak gerek?
    Bu Asus Cool&Quiet özelliği yüzünden mi bu şekilde çalışıyor?

Yardım için PM atarsanız çok sevinirim.
    Hepinize iyi yıllar, iyi forumlar dilerim.

• Biosta bir ayar var; Fsb hızıyla alakalı tam ismini unuttum. Bilgisayarı daha doğrusu işlemciyi yük vermediğin zaman uyutuyor. Güya tasarruf yapmayı düşünmüşler ama. Fsp hızı olması lazım dediğim gibi onu işlemcinin gerçek mhz hızıyla aynı yaparsan bu sorun ortadan kalkıyor. Bende ki 800 mhz ye kadar düşmüştü.
  • biosdan cool n quiet ayarını kapatırsan 2.6 da çalışır..bu özellik güç tasarrufu sağlıyor yük fazla olmadığı zaman voltajı ve çarpanı düşürerek..bilgisayarı kastırdığın zaman 2.6 çıkar dikkat ettiysen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0245653D0 -- 1 Ocak 2010; 23:08:36 >
  • cool quiet i kapat biöyle dene muhtemelen sorun çözülecek
  • bu bir sorun değil bir çalışma şekli, güç tasarrufu sağlıyor sistem yüksek performansa ihtiyaç olmadığı zaman.
  • Cevaplarınız için çok teşekkür ederim ancak...

Asus ve AMD, Cool & Quiet isimli özelliği ile bu işlemci performans ayarını sağlıyor (güya).
    Ancak sorunum BIOS'tan bu özelliği kapatsamda, ve hatta manuel kontrolü ele alıp işlemci çarpanını 13x ve VCore voltajını da 1.312 seviyesine getirsem de işlemci hızı hep bu görünüyor.

Şimdi durum daha da vahimleşti.
    Gittim AMD Phenom X4 965 BE aldım. Anakart aynı.
    Yine bu tasarruf modu kapalı olmasına rağmen bu sefer makine iyice abartarak 800 MHz'e düşürüyor işlemci hızını. Normal hızı 3.4 GHz olması gerekirdi.

Anakartın BIOS güncellemeleri tamam.
    Ama bir türlü çıkamadım işin içinden...

İşin en sinir bozucu tarafı, işlemciye yüklendikçe performansı da artmıyor :-(
    CPU-Z hep aynı değerleri gösteriyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi definal -- 4 Ocak 2010; 4:15:14 >
  • BIOS'da Cool&Quiet özelliği kapalı bile olsa Windows'da "Denetim Masası" -> "Güç Seçenekleri" -> "Güç Düzenleri" alanına gelin ve bu kısımda "En Az Güç Yönetimi" ya da "Taşınabilir bilgisayar" seçeneği seçili ise bu özellik aktif olabilir. BIOS, güç yönetimini işletim sistemine bırakıyordur.
    Kontrol etmenizde yarar var. Benim bilgisayarda bu seçenek "Ev/Ofis Masası" olarak görünüyor ve işlemci olması gerektiği gibi çalışıyor.
    (Windows'un ne cins Türkçesi var be! )
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • @DoubleDragon
    quote:

Windows'un ne cins Türkçesi var be!

• Durumu mecburen acımasız yoldan çözdüm.
    Asus Crosshair II anakartların tamamında bu sorun maalesef mevcutmuş. Sıkıntı şu anki en son sürüm BIOS ile dahi giderilemiyor. Yeni bir BIOS yapılıyormuş ama henüz piyasaya sürülmemiş.
    Bu sebeple yeni bir anakart alarak durumu çözdüm (Gigabyte 790gx chipsetli).

AM2+ ve AM3 işlemciler, eğer kartınız DDR3 destekli değilse, DDR2 800 MHz üzeri ram modülleri ile sıkıntı yaşıyor.
    Malumunuz genelde 4 ram slotu olur ve bunlar iki-iki çift kanal olarak çalışır.
    800 MHz de çalıştırırsanız sorun yok ancak 1066'ya çıktığınız anda AM2+ ve AM3 işlemciler dar boğaza giriyor ve sistem instabil bir hale geliyor. Hatta BIOS dahi açılmayabiliyor.

Yapabilecek iki şey var:
    1. RAM modüllerini çift kanal çalıştırırsınız ancak 800 MHz üzerine çıkmazsınız.
    2. RAM modüllerini iki ayrı kanalın slotlarına takıp "single" (tek) modda çalıştırıp 1066 ya da üstüne çıkabilirsiniz.

Soruyu sorup kendim cevabını vermiş gibi oldum ama öğrendiklerimi paylaşayım istedim.
    Yardımcı olmaya çalışan tüm arkadaşlara teşekkürler tekrar.
    İyi forumlar.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.