Şimdi Ara

AMD Phenom 9600BE - lyravega incelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
41
Cevap
0
Favori
1.642
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Asus M3A32-MVP Deluxe/WiFi-AP Solo
    AMD Phenom 9600BE
    OCZ Reaper 2x1GB 1066Mhz DDR2
    SAPPHIRE ATI HD 3870 TOXIC 512MB 256BIT GDDR4
    Linklerden ilgili incelemelerimi bulabilirsiniz.

Özellikleri:
    2.3Ghz her çekirdek için
    Ayrı ayrı overclock özelliği
    3600MT/s transfer hızı
    HT3.0 desteği

BE extra:
    Çarpanlar serbest

Görüşlerim:
    ERRATUM 298 - TLB ERRATA
    Bill Gates'e göre bu sorun "brain dead processor" olarak tanımlanmakta. İlginç, çünkü bu işlemcilerle fazla sayıda ms-dos penceresi açamıyorsunuz.

AMD'nin yorumu:
    "It’s unfortunate that the TLB erratum that affects the AMD Phenom 9500 and 9600 processors has garnered as much attention as it has. Unfortunate not just for AMD, but for customers because I believe it has been blown out of proportion. Every processor, ours and our competition’s, has errata. Phenom is no different. Erratum number 298 is L3 protocol issue which can cause a system hang when running certain client workloads. That may sound scary, but some perspective is needed. It is extremely unlikely desktop users are going to find themselves in a scenario that could trigger this erratum. I won’t go so far as to say no one will ever see it, because I’m not going to claim absolutes like that, and AMD wants to always land on the side of caution and prudence. That’s why I’d point out that the fix is in. We’ve communicated a BIOS modification to motherboard vendors that will ensure system stability, and we’re implementing a silicon fix in future CPUs. But what really stands out to me is that we put a switch in the AMD OverDrive utility that enables PC users to disable the BIOS workaround. That should send a message of our confidence that desktop users should not lose sleep about this particular erratum."

TLB Errata L3 cachede meydana gelebilecek bir hata. Ancak AMD bu konuya bir çözüm getirmiş. AMD Overdrive'nın updateli versiyonunu kullanarak sağ üstteki yuvarlak tuşu sarı veya kırmızı duruma getirerek yada biosunuzdan TLB patchini disable ederek bundan kurtulabilirsiniz. Eğer enable bırakırsanız, bazı testlerde performansınızın çok düştüğüne şahit olabilirsiniz.
    BAD CORE
    Bazı işlemcilerde bir çekirdek sorunlu olabiliyor. Bu çekirdek, çoğunlukla 3. çekirdek oluyor. Bunu test etmek için çekirdekleri teker teker overclock yapıp diğerleri kadar dayanmayan bir çekirdek bulmanız, ve hemen garantiye vermeniz. Yeni CPU istemeniz.
    790FX uyumu
    Yeni BIOS güncellemeleri ile daha iyi bir performans yakalanabilir, ancak şu an performanstan 100% sonuç aldığımı sanmıyorum.
    Son olarak
    AMDnin gecikmelere rağmen piyasaya sürdüğü Phenomlar şu aşamada tam tatminkar değil. Yeni anakart biosları ve artan uyum ile performansın daha da artacağını düşünüyorum. Ancak rakibinin 2.33lük sistemine karşın Phenom'un bu modeli şu anda hazır olmadığını hissettiriyor.

***Bu arada önceden yazdıklarım için özür dilerim. Towarscke arkadaşımın yazısı ve yukarıda AMD'nin açıklamasını da okuyunca yüreğime su serpildi desem yeridir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lyravega -- 21 Mayıs 2008; 17:36:35 >

• Erratum zaten biliniyordu, niye gidip aldın ki.
  • aylardır üstüne basa basa söylüyoruz forumlarda sonu 50 ile biten phenomlardan alın diye.

geçmiş olsun diyeceğim gerek de yok aslında ortada çok da önemli bir durum yok

Biosunuzdan TLB fixini devredışı bırakıp kullanın bu sayede b3 revizyon bir phenomdan farkı kalmaz. Bir problem çıkaracağını sanmıyorum. bir çok dos penceresi açmak isterseniz(ki neden açılır bilmem) biostan fixi devreye sokarsınız olur biter. Üzülmeyin yani keyfini çıkarın sisteminizin.Problem çıkaracağını sanmıyorum.
    En kötü ihtimal ilerde fiyatlar düşer 9950 alırsınız olur biter.

AMD neden bunları piyasaya sürdü derseniz durum şöyle. BU problem kola kolay ortaya çıkacak bir problem değildi. Hatta belkid egünlük kullanımda hiç gissetmeyeceksiniz bile. AMD bunları şatışa çıkardıktan sonra geri toplatsaydı elinde bu hatanın düzelmiş haliyle verebileceği işlemci yoktu. Yaklaşık 5 ay sonra çıktı düzelmiş işlemciler. Eğer AMD geri toplatma kararı alsaydı bu şirketin tamamen sonu olacaktı. Yaptıkları ayıp olabilir ama çaresizlikten yaptılar bu ayıbı.

AMD'den yine şaşmayın derim. Her işinizi rahatlıkla görebileceğiniz yenilikçi işlemciler üretiyorlar.Bir hata yapmış olabilirler bunu her firma yapmıştır. Pentium 2'lerde de benzer bir sorun olmuştu yanlış hatırlamıyorsam. Önemli olan bu hatalardan ders almaları.

Eğer şu an cache'e sahip işlemci kullanabiliyorsak bu AMD sayesindedir. Yoksa bugün bile tek çekirdek cache'siz celeronları 150 dolardan alıyor olurduk.

• saidakkas @ Ah be abi. Keşke o 3 günümü aldıktan sonra araştırmaya harcayacağıma, önce araştırıp öyle alsaydım. Gerçekten şu an içimen sinmeden kullanıyorum bilgisayarı.

tvardar @ Cevabınız için teşekkür ederim. Geçen geçti zaten ama gerçekten içime sinmeden kullanıyorum. Benimki BE, acaba düzgün müdür, değil midir onu da tam olarak anlayamıyorum ya (bir de bilgisayar mühendisi olacak ilerde, tabi tabi). Şu an sistemde denge (stability) testleri uyguluyorum, ram-cpu-anakart çerçevesinde. Ama gerçekten parayı biraz savurduğumu düşünüyorum...
  • yazınızdan çözemediiim bi durum işlemci bug ı üzerine yazı yazmışınız ama sizin işlemcinizde çıkmamış(allaha şükür die belirtmişiniz) ancak yazınızda hata ile karşılaştıınız veya karşılaşmadııınız bi test veya uygulama

sizin incelemelerinizin sonuçlarını yansıtacak veriler sunabilirmisiniz??
  • yazinizda cok yerde 298 numarali hatadan bahsetmsiniz; sanki bir "298 nolu hata cok kotu bir hatadir; dunyanin en kotu hatasidir.. AMD sebep oldu buna!!!" diyecekdiniz de...

fakat B2 versiyonlari ciktiginda TLB zaten biliniyordu... AMD'nin kendi dokumanlarinda 298 diye bir "TLB erratum"'dan bahsedilmez... cunku 254 nolu TLB probleminden sonra, AMD tarafindan bildirilmis hic bir hata TLB hakkinda degildir.. yani 298. TLB hatasini konu alan hic bir AMD dokumani yok... lutfen forumu yanlis yonlendirmeyelim... 298 diye bir hata varsa o TLB hatasi ile ilgili degil... enazindan AMD tarafinda TLB'yi konu alan 298 nolu bir hata mevcut degil...

sadece bazi testlerde bu sorundan bahsediliyordu ki; bu testler evde yapabildigimiz testler degil.. bunun icin islemci yerlestirme konsolunun bulundugu ozel labratuar gerekli... aksi taktirde "BA" revizyonlar daha fazla hataya sahipdiler ve test islemcisi "Engineering Sample" olarak butun yayin organlarina gonderildiler... o zaman herkes deli gibi test yapti ama o zaman TLB hatasindan hic bir sorun cikmadi..

yani daha fazla hatasi olan eski revizyon; tam anlami ile dibine kadar test edildi; ama TLB sorunu hic bir sorun teskil etmedi.. ama yeni B2 revizyonlar satilmaya baslaninca olay kasip kavruldu... bana bunun anlamini siz soyleyin... bu bir Intel spekulasyonu mudur; degil midir?

TLB hatasi butun mevcut islemcilerde var.. ve Intel'de de sana en az 3 tane TLB bolgesi hatasi cikartabilirim... (islemci basina 3 tane) amacim Intel'i kotulemek degil... cunku daha once ben de yeterince arastirma ve yeterince haber yaptim...

Son olarak; yanlis hatta, hatali fikrlerinizi ve kendi kafanizdan uydurdugunuz hatali problemlerin sozde numaralarini vererek internetten arama yaptirmanizin hic bir anlami olmadigi gibi; cesitli komplo teorileri yaratarak, Insanlarin yanlis sekilde yonlendirilmesine katkida bulunmayi amaclayan bu yazinizi kesinlikle kiniyorum...

ama yine de saygilarimla..

• Dünyanın en kötü hatasıdır demeyecektim, sadece endişeliyim. Ne yapar ne eder tam olarak bilmem. Hızımı çok azaltcaksa da içime sinmez. AMD satın aldım, sonra internetten bir sürü şey okudum. AMD kullanıyorum şu an, insanları yanlış yönlendirmeye de çalışmıyorum. Sadece ne biliyorsam onu yazıyor, araştırın diyorum. Kendi kafamdan uydurduğum hatalı problemler de yok, AMD kendi söylüyor, kendi kabul etmiş. Komplo teorisi yaratmamın sebebi de niye 4 çekirdekten bir anda 3 çekirdeğe dönüldüğünü bulmaya çalışmak.

Bu arada biraz daha araştırma yaptım, yazımı düzelticem şimdi.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SATILIK AMD PHENOM II X6 1100T
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bende kullanıyorum. Korkma birşey olmaz, senin ve benim gibi bir sürü kullanıcı var hatta bir çoğu anakartlarda bios tlb fix'i kapatarak kullanıyor. Bende kullanıyorum aynı şekilde hala bir sorunla karşılaşmadım.

Şimdi 4'ten üçe dönmek demişsin bu zaten AMD'nin programındaydı. Bu olay maalesef bilgisayar sektöründe terse işliyor. İlk önce düşük model çıkacağına ilk olarak en iyisi sonra diğerleri çıkıyor. Neyse sen tlb'yi falan boşver yeni işlemcinin keyfini çıkar.

Hayırlı olsun.
  • öncelikle hayırlı olsun özünde iyi bi işlemci almışsınız keyfini çıkrtmaya bakın bence.

bios dan fix seçeneğini kapayıp işlemciyi tam performans kullanabilirsiniz. üstelik black ediiton olduğu için oc konusunda da diğer modellere göre üstün bi model.

arkadaşlarında dediği gibi günlük kullanımda neredeyse rastlayamayacağınız bi hata için kendinizi bu duruma sokmanın ve sisteminizden soğumanızın bi anlamı yok. dediğim gibi artık almışsınız ve tam kapasite kullanmaya bakın.ha almadan önce bu konuyu açsaydınız biz de tabiki sonu 50 ile biten b3 revizyonları tercih edin derdik.

işlemciyi oc ile birazda iteklerseniz güçlü bi sisteme sahip olabilirsiniz.

3 çekirdek meselesine gelirsek de , amd bi, anda 3 çekirdeğe dönmedi 4 çekirdek üretimini sürdürüyo ve 45nm ye geçince de daha başarılı işlemciler üretecektir. 3 çekirdekdeki mantık intelin aynı fiyat aralığındaki 2 .çekridekli işlemcilerini hem performans konusunda hem fiyat konusunda sıkıştırmak. amd çekirdek üstünlüğnden yararlanmak istiyo, sonuçta basitçe düşünürsek aynı fiyata 2 çekirdek mi alırsın 3 çekirdek mi?

tabi bunu pratiğe yansıtması için x3 lerin saat hızlarının artması, çok çekirdek destekleyen uygulamaların daha da çoğalması ve çoklu çekirdek desteklemeyen programlarda x3 lerin c2d lerle en azından aynı seviyede olması gerekiyo. çünkü x3 ler düşük saat hızları nedeniyle şu an için sadece 2 den fazla çekirdeği destekleyen uygulamalarda c2d leri geçebiliyo.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trulli -- 21 Mayıs 2008; 18:06:08 >

• quote:

Orjinalden alıntı: lyravega

Dünyanın en kötü hatasıdır demeyecektim, sadece endişeliyim. Ne yapar ne eder tam olarak bilmem. Hızımı çok azaltcaksa da içime sinmez. AMD satın aldım, sonra internetten bir sürü şey okudum. AMD kullanıyorum şu an, insanları yanlış yönlendirmeye de çalışmıyorum. Sadece ne biliyorsam onu yazıyor, araştırın diyorum. Kendi kafamdan uydurduğum hatalı problemler de yok, AMD kendi söylüyor, kendi kabul etmiş. Komplo teorisi yaratmamın sebebi de niye 4 çekirdekten bir anda 3 çekirdeğe dönüldüğünü bulmaya çalışmak.

Bu arada biraz daha araştırma yaptım, yazımı düzelticem şimdi.

AMD'nin Intel gibi bir islemci cekirdegi dizilimi soz konusu degil... basli basina AMD bambaska bir yapi degisikligi yapti... 65nm'de esi benzeri olmayan bir 4 cekirdek uretti... dunyada 65nm kalinliginda bir objeyi gozu ile secebilen; eli ile hissedebilen adam yok... olasi bir cekirdek hatasi; hatanin kaynaklandigi ve olustugu durumlarda iptal ediliyor... bu sebeple 3 cekirdekli islemcilerin olmasi normal... ama hatali cekirdekle bir islemci piyasaya surulmez... gosteren kisi de 3 cekirdekli bir islemci almis ve 4 cekirdekli aldim diye yutturuyordur... aksi taktirde 4 cekirdek olan yeni hic bir AMD islemcisinde boyle bir problem yok...

ayrica senin gordugun TLB problemi 298 kodlu... kim bilir ne problemi... AMD'de oyle bir problem mevcut degil... AMD'nin tek TLB problemi var onun da hata kodu 254... baska da TLB problemi yok... yani sebep tlb problemi ise; Intel'de de var... hatta q6000 serisinde icinde "TLB" ile ilgili bilginin gectigi bir suru problem var...

endiseni bosuna yazmanin hic bir anlami yok.. ben patch kullanmiyorum... bende 9500 B2 revizyon var... daha hic sorun yasamadim...
    insanlari germeyelim... sen yenisin belli, ama boyle bir konusmaya gerek yok... hele komplo teorisine hic gerek yok... zaten hersey olmasi gerektigi gibi ilerliyor...

eger komplo teorisi uretmek istiyor isen; Intel'in neden son saticilari denetledigini ve neden AMD reklamlarini kaldirttigini sorman gerek... biz en son orda kalmistik.. bak bakalim kac yerde AMD posteri var? kac yerde AMD reklami goruyorsun?

saygilar... yanlis anlama olmasin lutfen..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 21 Mayıs 2008; 18:01:48 >

• Arkadaşım için rahat olsun, ben phenomla ilgili internetten bi çok teste baktım. Hiçbirinde overclock yapıp işlemciyi zorladıklarında bile kilitlenme olduğunu okumadım. Tam bilmiyorum ama bug, bilgisayar üzerine birden çok server kurarsan ortaya çıkıyor, o işi de şirketler Windowsa her makina için ayrı lisans parası vermemek için tek bilgisayar üzerinden bi sürü server açarak yapıyor. İşlemcini yeni almışsın, güle güle kullan. takma bunu kafana ...
  • amd işlemcilerde asla hiçbir sorun, hata yoktur/olamaz uydurmayın, piyasada şu anda alınabilecek en kral işlemciler amd dir. Çamur atmayın
  • Sağolun arkadaşlar, içim rahatladı iyice. Lisan-ı hata yaptık ise affola.
  • Birde şu kitlenme olayını çözebilsem. TLB Patch kapattıktan beridir ilk kilitlenmeyi yaşadım. Hadi bakalım
  • AMD X2 Serisi ile özellikler windsor çekirdeği ile Intel'in Core2Duo işlemcilerinden hem performans hem de güç tasarrufu olarak geride kaldı.

65nm Brisbane çekirdeği ile güç tüketimi ve ısı bakımından intel'i yakalamış olsa da bu işlemcilerle aynı mhz'de Intel ile boy ölçüşemedi.
    3400mhz'e Overcloklu bir brisbane 3000mhz'de çalışan e8400 ile aynı başarımı sağlayabiliyor. Fakat e8400'ün de 4.0ghz civarlarına overclocklandığını unutmamak lazım. Intel 45nm üretime geçmesiyle yine bir adım önde.

Peki neden AMD'ler bu kadar yüksek frekanslara çıkamıyor? Çünkü AMD teknolojisi bu bakımdan Intel'den önde takip ediyor. Bellek kontrolcülerini işlemciye entegre edeli yıllar oldu. Intel ise önümüzdeki sene çıkacağını bildirdiği NEHALEM Platformu işlemcileriyle bu mimariye geçecek. Bu durumda bu kadar overclock olmaları oldukça zor olacak.

Bunları neden anlattım, x3 neden piyasaya sürülüyor demişsiniz. X2'ler ile Core2DUo'ların gerisinde kalan AMD 3 çekirdekli işlemcileri Intel'in 2 çekirdeklileri ile aynı fiyatlara sunarak pazar kapmayı hedefleyecek.
    Peki başarabilecek mi? Şu an için core 2 duo'lar genel anlamda öne geçiyor. Fakat ikiden çok çekirdek destekleyen programların ve oyunların bundan böyle etrafı saracağını gözönünde bulundurursanız x3'ler çok iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkacaklar.

Özellikle yazın çıkacak olan Race Driver GRID adlı oyunda x3'ler core 2 duo'ları geride bırakacaklar diye düşünüyorum. Çünkü bu oyunun çoklu çekirdek dağılımı çok iyi bir şekilde programlanmış.

Eğer x3 8750 e8400 ile aynı fiyattan pazara girerse çok satacağına inanıyorum.

Konu ile basit anlatımlı ve detaylı bir inceleme bulunuyor lütfen okuyun.
    http://www.darkhardware.com/st.php?u=reviews/amd-phenomx3-8750-01

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lethian -- 21 Mayıs 2008; 20:13:30 >

• quote:

Birde şu kitlenme olayını çözebilsem. TLB Patch kapattıktan beridir ilk kilitlenmeyi yaşadım. Hadi bakalım

Yahu sen başta hata yapmışsın. Amd işlemci alırken dikkat edilecek 3464654 tane husus var ...

1- Anakartı itinalı seçmen lazım, öyle her işlemci ile önüne gelen anakartı kullanamazsın, belirli seri numaraları ve değişik modelde, farklı chipsetli anakartlar var
    2- Ram alırken çok dikkat etmen lazım, öyle bakkaldan marketten aldığın ramlarla olmaz bu iş, anakarta göre tavsiye edilen belirli seri numaralı ramlar var, bulamazsan eğer sipariş verip yurt dışından temin etmen lazım.
    3- Çekirdeklerin biri, fabrika işçileri tarafından çitletilmişmi ? 3 çekirdekmi 4 çekirdekmi ? doğal mı ? suni mi ? şeklinde araştırman gerekiyor
    4- Tlb- errata sorunları için, hangi anakartı kullanıyorsan ilgili siteye girip yeni bios veya software patch varmı yokmu araştırman gerekiyor, gerekirse o forum senin bu forum benim 45464 sayfa kullanıcı sıkıntılarını okuduuktan sonra karar vermen gerekiyor.
    ....
    ...
    ...

Veya kısayoldan Towarscke arkadaşa danışman gerekiyordu ama neyse ... geçmiş olsun.

• tvardar, teşekkürler dostum

Kumandan, bundan sonra her şeye dikkat edicem zaten. AMDde ilk defa böyle bir problem yaşıyorum. Errata sorununa doğru düzgün bakmadan aldım. RAMlar de QVL uyumlu. Neyse abi sağolun ya. Öyle böyle kullanacaz, masraf ettik bir kere.
  • quote:

tvardar, teşekkürler dostum

Kumandan, bundan sonra her şeye dikkat edicem zaten. AMDde ilk defa böyle bir problem yaşıyorum. Errata sorununa doğru düzgün bakmadan aldım. RAMlar de QVL uyumlu. Neyse abi sağolun ya. Öyle böyle kullanacaz, masraf ettik bir kere.

hiç canını sıkma. güle güle kullan sistemin çok güzel
    hiç bir sorun yok o işlemcide. kullanırken sorun yaşarsan lütfen haber ver. Ben daha günlük kullanımda somut bir sorunla karşılaşanı duymadım. Towarschke arkadaşımız daha detaylı bilgi vermiş zaten bu konuda.
  • Tşk inceleme için
  • quote:

Orjinalden alıntı: Kumandan

quote:

Birde şu kitlenme olayını çözebilsem. TLB Patch kapattıktan beridir ilk kilitlenmeyi yaşadım. Hadi bakalım

Yahu sen başta hata yapmışsın. Amd işlemci alırken dikkat edilecek 3464654 tane husus var ...

1- Anakartı itinalı seçmen lazım, öyle her işlemci ile önüne gelen anakartı kullanamazsın, belirli seri numaraları ve değişik modelde, farklı chipsetli anakartlar var
    2- Ram alırken çok dikkat etmen lazım, öyle bakkaldan marketten aldığın ramlarla olmaz bu iş, anakarta göre tavsiye edilen belirli seri numaralı ramlar var, bulamazsan eğer sipariş verip yurt dışından temin etmen lazım.
    3- Çekirdeklerin biri, fabrika işçileri tarafından çitletilmişmi ? 3 çekirdekmi 4 çekirdekmi ? doğal mı ? suni mi ? şeklinde araştırman gerekiyor
    4- Tlb- errata sorunları için, hangi anakartı kullanıyorsan ilgili siteye girip yeni bios veya software patch varmı yokmu araştırman gerekiyor, gerekirse o forum senin bu forum benim 45464 sayfa kullanıcı sıkıntılarını okuduuktan sonra karar vermen gerekiyor.
    ....
    ...
    ...

Veya kısayoldan Towarscke arkadaşa danışman gerekiyordu ama neyse ... geçmiş olsun.

Amd'yi kötülemek için sallayıp durma be kumandan saçmalıyorsun onca zaman amd kullandım hiç birinde o kadar ayrıntılı incelemedim hiç te bi problemle karşılaşmadım desteksiz sallama istersen kumandan saçmalıyorsun.

TBL hatası herhangi bir probleme hiç sebep olmadı okadar asus'un forumlarını okudum kimsede hanging olmamış.

Daha bu 1.5 yılda 4 tane amd makine toplarım 2'si kendime 2 si arkadaşlarımda hiçbirinden şikayet duymadım hemde onboard anakartlar aldırdım fazla pahalı olmasın diye kimse şikayet etmiyor be kumandan okadar teknik serviste çalıştım okadar intel sistemlerde problem yaşadım hatta yanan intel işlemciler gördümde bir kez olsun amd işlemcinin yandığını görmedim masal anlatmayı kes en iyisi.

Kardeşim crysis oynarken işlemci fanının plastik kısmı kırıldı işlemci fansız olarak çalıştı sonra beep verip kapandı işlemciye hiç bir şey olmadı bide amd çok ısınır yok yanar bu palavraları atmayın yeter artık fanatiksen kendine fanatik ol.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.