Şimdi Ara

AMD Phenom II X6 1090T işlemci için 6gb Sata 3 destekli anakart arıyorum.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.075
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Mevcut sistemimde Asus M4A785TD-V EVO Anakart kullanıyorum. işlemcim AMD Phenom II X6 1090T. Bilgisayara ssd disk takmak isterken bir araştırma yaptım ve anakartın SATA 2 desteklediğini gördüm. Sata II'ler 3Gb hız sağlarken SATA III'ler 6gb hıza ulaşıyor. Sata 2'lerde maksimum yazma okuma hızı 280 mb olurken sata 3'ler 550 Mb oluyormuş.

bilgisayarıma bir SSD almayı düşünüyorum. almayı düündüğüm ssd'nin okuma yazma hızı 450 veya 480 mbit olacak.

1. Sorum. aradaki hız farkı için ana kartı değiştirmeme gerek var mı? (bilgisayarın diğer özellikleri işimi görüyor. 4X2 8 GB 667 mhz ddr3 ram var. işlemciyi de yazmıştım) sata 2 ile sata 3 arasındaki ssd performansında dikkate değer bir değişiklik olur mu?

2. Sorum Anakartı değiştirmem gerekirse AMD Phenom II X6 1090T işlemciye uygun Sata III destekleyen hangi anakartları düşünmeliyim. ya da hangi anakartların işlemcime uygun olup olmadığını anlamanın yolu var mı?

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim

• Nerdeyse 2 kat hız farkı olur ssd için ..tabiki anakartı değiştir..

Anakartların sitesinde işlemci destekleri yazar ona göre alırsın

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: gunemerhaba

Mevcut sistemimde Asus M4A785TD-V EVO Anakart kullanıyorum. işlemcim AMD Phenom II X6 1090T. Bilgisayara ssd disk takmak isterken bir araştırma yaptım ve anakartın SATA 2 desteklediğini gördüm. Sata II'ler 3Gb hız sağlarken SATA III'ler 6gb hıza ulaşıyor. Sata 2'lerde maksimum yazma okuma hızı 280 mb olurken sata 3'ler 550 Mb oluyormuş.

bilgisayarıma bir SSD almayı düşünüyorum. almayı düündüğüm ssd'nin okuma yazma hızı 450 veya 480 mbit olacak.

1. Sorum. aradaki hız farkı için ana kartı değiştirmeme gerek var mı? (bilgisayarın diğer özellikleri işimi görüyor. 4X2 8 GB 667 mhz ddr3 ram var. işlemciyi de yazmıştım) sata 2 ile sata 3 arasındaki ssd performansında dikkate değer bir değişiklik olur mu?

2. Sorum Anakartı değiştirmem gerekirse AMD Phenom II X6 1090T işlemciye uygun Sata III destekleyen hangi anakartları düşünmeliyim. ya da hangi anakartların işlemcime uygun olup olmadığını anlamanın yolu var mı?

Tüm 970, 990X, 990FX çipli AM3+ anakartlar sata 3 destekler ve işlemciniz de bunlara uyar.

Ancak sata için bahsedilen 500-550 MB hızlar ancak ve ancak SSD->SSD arasında büyük boyutlu dosya aktarılması vb esnasında (sıralı erişim) görülebilir. Ki bu da normal kullanımda normal bir kullanıcının nadir karşılaşacağı bir durumdur.

Windowsun kendisi, oyunlar, programlar vb ise genelde 4K-64K şeklinde rastgele erişim kullanırlar. yani normal bir kullanıcının SSD ile yapacağı işlerin en az %95 kadarı rastgele erişim ile olur. Bugün makul sayılan iyi sata3 SSD diskler bile rastgele erişimde anca Sata-I hızına ulaşabiliyorlar, değil ki sata II kalsın. Ancak üst seviye pahalı SSD tipleri rastgele erişimde sata-1 sınırını geçebiliyorlar.

Yani alacağınız SSD diski sata 2 portuna bağladınız diye kaybedeceğiniz perf farkı anca %5 filan olur en fazla.

Bence fazla masraf yapmayın bu yüzden. İlerde hazır AM3+ anakart aldım bari FX-8 filan da alayım diyecekseniz o ayrı tabii.

• Teşekkürler Melikulupinar. 6 çekirdek ile 8 çekirdek arasında işlemciye ekstra masraf yapmaya değecek kadar bir fark olacağını sanmıyorum, onun için düşünmüyorum. Söylediklerinizden anladığım; normal bir kullanıcı için ssd'nin artısı sistemin, programların hızlı açılması sadece.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gunemerhaba -- 7 Nisan 2015; 13:22:22 >
  • quote:

Mevcut sistemimde Asus M4A785TD-V EVO Anakart kullanıyorum. işlemcim AMD Phenom II X6 1090T. Bilgisayara ssd disk takmak isterken bir araştırma yaptım ve anakartın SATA 2 desteklediğini gördüm. Sata II'ler 3Gb hız sağlarken SATA III'ler 6gb hıza ulaşıyor. Sata 2'lerde maksimum yazma okuma hızı 280 mb olurken sata 3'ler 550 Mb oluyormuş.

Sata 2 ile sata 3 arasinda yari yariya hiz farki olabiliyor anakart olarak ise msi 970 gaming tavsiyemdir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: FairLighty

quote:

Sata 2 ile sata 3 arasinda yari yariya hiz farki olabiliyor anakart olarak ise msi 970 gaming tavsiyemdir

Teknik olarak o kadar fark var ama, Melikulupinar'ın bahsettiği konu da dikkat çekici. yani günlük kullanıcı için, ya da kendi çapında grafikle uğraşanlar için o kadar fark olmadığından da bahsedildiğine rastladım başka platformlarda da..

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: FairLighty

quote:

Teknik olarak o kadar fark var ama, Melikulupinar'ın bahsettiği konu da dikkat çekici. yani günlük kullanıcı için, ya da kendi çapında grafikle uğraşanlar için o kadar fark olmadığından da bahsedildiğine rastladım başka platformlarda da..

250 Km basan Araba ile ile 130 Km basan araba arasındaki fark nedir ?
    Sizin sata I-II-II durumu buna benzer aynen.

Yani 250 km basmayı gerektirecek ne kadar yol var. Kaç defa bu bu hıza çıkabilirsiniz, kaç defa böyle kullanabilirsiniz ?
    Anca otoyolda filan ki, otoyolun bile iyi-düz kısmı olması lazım.

SSD ile de 500 hızları görmek böyledir. Hem SSD bu hıza çıkabilmeli (araba) hem de yol (programların kullanım şekli) buna uygun olmalıdır.

Bu da ancak ve ancak SSD->SSD büyük dosya aktarımı ile falan olur. Tek bir SSD ile bu yapılamaz.

Veya 16-32 GB ramlı makinelere filan 3-5 GB ve büyük dosya yüklemek lazım ki çok çok nadir bir durumdur. Bu boyutta dosyalar bile belleğe segmentlenerek parça parça yüklenir çünkü. Blok yükleyen normal kullanıcıya yönelik bir uygulama yok denecek kadar azdır.

Yada büyük boyutlu veri yazma (render-encod filan) yapmanız lazım. Şu an en güçlü işlemciler ile bile bu boyutta veri yazmayı gerektirecek encode yapamazsınız. Bunun için özel kartlar vb gerekir.

Windows-oyunlar-programlar filen böyle hıza ulaşabilecek GB büyüklüğünde dosyalardan oluşmazlar. Küçük küçük çok sayıda dosyadan (exe, dll, ocx, vb vb) oluşurlar. yani yüklemeleri de parça parça olur ve bu hızı yine göremezsiniz.

Kısaca sata-II ile bu tür işler yapmıyorsanız (normal kullanıcı bunlara %5 bile ihtiyaç duymaz) kaybedeceğiniz perf farkı devede kulak kalır.
    Bugün sata 2 arabirimi sata kullanan tüm SSD disklerin rastgele erişiminden çok daha fazlasını sunar. (sıralı da dediğim gibi)
    Kısaca böyle büyük dosyalarla uğraşmıyorsanız bana göre masrafa da gerek yok. (ilerde işlemci de değişecekseniz olabilir)

SSD her zaman işe yarar mı sorusuna cevap hayırdır. Normal kullanıcı için çok elzem değildir.
    Örneğin benim imzama bakın SSD yoktur. Keşke olsaydı diye eksiklik de duymadım. Üstelik encode, vmware, programlama, simülasyon gibi ağır işler de yaparım.

Düz kullanıcı (günlük-oyun vb) için SSD sadece windows ve programların yüklenmesini hızlandırır o kadar. Yan win 15 değil 40 saniyede açılınca, oyun-program 10 saniyede değil 30 saniyede yüklenince sabırsızlıktan ölmüyorsanız sorun da yoktur. Kesinlikle oyunlarda FPS artışı filan yapmaz veya işlemcinin gücünü neyin artırmaz.

Ancak photoshop-render-encode-database vb gibi yoğun veri üretimi veya erişimi gerektiren iş yapıyorsanız gerçekten büyük fark yaratır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.