Şimdi Ara

AMD Ryzen 5000 Zen 3 İşlemciler [ANA KONU] (713. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14.946
Cevap
128
Favori
676.004
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
50 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 711712713714715
Sayfaya Git
Git
sonraki

AMD Ryzen 5000 Zen 3 İşlemciler [ANA KONU]

(En Son Oy Tarihi: 17.1.2025)
Giriş

almadım 5800x3d biraz hata ettim. korktum hiç önermediler çünkü

• fen0men0 kullanıcısına yanıt

Hocam parça parça upgrade etmiştik kardeşimin sistemi. En son işlemciyi değiştik ram takviyesi yaptık. alacağımızda bende araştırmıştım, yetersiz gelir ve çok ısınma problemi olur diye genelde yorumlar vardı ama anakartıda ileride değiştirme planımız vardı o yüzden aldık geçtik. Dediğim gibi bi sıkıntı olmadı şimdiye kadar. Olacağını da pek sanmıyorum inşallah olmaz.

• huso kullanıcısına yanıt

r5 1600'lü sistemde 32000mhz de 2x8 gb memtest86 geçiyor 3400'de çakılıyor. 1.35v belirtmişler acaba az mı diye 1.55v bile verdim yemedi. Test ettiğim sistemde bile Crucial ramleri 3733mhz çalıştırabiliyordum. Kafamı karıştıran 2 kit'inde sorunlu gelme olasılığı. Bu kadar yüksek sorunluysa değişim yerine geri iade de yapabilirim ama 35dolar gift kart vardı onu aradan çıkarmaktı amacım zaten ramleri alırken. Yoksa Tr'de benzer fiyatlara vardı.

• fen0men0 kullanıcısına yanıt

hocam ben orada optimize et diyorum, hepsi -30 oluyor en sonunda. sizce ince ayar olarak gireceğim değerleri nasıl tespit edebilirim?

• Omara kullanıcısına yanıt

ince ayar dediğim devamlı her değerde stress testi yapıp denedim. genelde ilk iki çekirdek en güçlüler oluyor. onlara biraz düşük değer verdim yoksa bende de ilkinde -18 -25 -30 -30... çıkmıştı ama stabil çalışmıyordu. bende bir bir düşürüp buldum. biraz hatta güvenli bölge ekledim 2 de ben düşürdüm

• Nymphetaminê kullanıcısına yanıt

Öncelikle anakart ve işlemci birbiriyle çok uyumsuz. şöyle ki 5800x3d fazlasıyla performans odaklı ama anakartınız güç ve ısı dağılımı açısından bu işlemciyi gerektiği gibi besleyecek, stabilitesini koruyacak özelliklere sahip değil. Sahip olduğunuz anakartın vram leri, yani işlemcinin bir nevi aküsü, güç kaynağı niteliğinde ki elektronik devreleri, 5800x3d yi tatmin edecek, performans açısından potansiyelini kararlı bir şekilde ortaya çıkarabilecek kalitede değil. Buna ek olarak bu devrelerin terini atacak, bir nebze olsun soğutacak, heatsink dediğimiz ısı emici materyallerden de yoksun bir anakart.

Hazırda sizi şimdilik idare etse de, kısa vadede vramler, mosfetler ve kondansatörler, 5800x3d nin talep ettiği enerjiyi karşılamaya çalışmaktan aşırı derecede yorgun düşüp cartayı çekecekler..

Kasa ve cpu soğutucusu olarak yeterli ekipmanlar ama o anakarta o işlemci baştan yanlış olduğu için aşağıdaki çözümler işe yarar veya yaramaz bilemiyorum. Ben yine sunayım;

Msi anakartlarda bios üzerinde kombo strike seçeneği mevcut. İşlemci çekirdek ve güç yönetimini ayarlayarak, daha düşük sıcaklıklarda ve daha stabil çalışmasını sağlıyor. Sizin anakartın biosunda buna benzer bi seçenek var mı bilmiyorum, onu bir araştırın. Şayet ki anakartınızda böyle bir ayar seçeneği yok ise pbo2 tuner isimli bir program mevcut. Yine işlemcinin stabilitesini ve sıcaklık değerlerini bu program aracılığıyla düşürebilme olasılığınız yüksek. Ytb üzerinden arattığınızda program ve kullanımıyla ilgili yeterli sunumlar mevcut.

• Yuzarsif-06 kullanıcısına yanıt

Teşekkürler hocam. Evet o programı dün araştırırken görmüştüm deneyeceğim bugün. Dediğim gibi sonradan anakartı da upgrade edecektik. Şimdilik bu şekil devam ediyor kardeşim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nymphetaminê -- 18 Mayıs 2023; 12:39:52 >
  • Beyler tavsiyelerinizi almak istediğim için yazıyorum şimdiden teşekkür ederim.

Öncelikle MSI Unify X570 Corsair 2x16 3200 mhz ram ve 5900x işlemcim var.

İşlemciyi Noctua U14S ile soğutmama rağmen işlemci oyunlarda ısınıyor çok rahat 75-80 derece oluyor.

İşlemciyi soğutmak için undervolt yapamaya ve birkaç tane makale okudum,video izledim.

Öncelikle curve optimizerdan tek tek test ederek tüm coreları ayrı ayrı undervoltladım(bazıları 30, 2-3 tanesi 19 civarı). Hem occt hem de cinebench'te test ettim ve makina stabil çalıştı.

Sonra direkt işlemci voltajını da -0.750 verdim ve testlerde bir sıkıntı çıkmadı.

Ancak oyun oynarken(topu topu world of warships) stress testlerini başarı ile geçmesine rağmen 2-3 kere restlerle karşılaştım. Bunun dışında ise bazen tüm gün firefox çalışıp günlük rutin işleri yaparken sanki windows bozuluyor ki hani ya yavaş çalışmaya başlıyor ya da unresponsive dedikleri durum oluyordu. Son durumda -0.500 ile tüm coreları 18'e çektim.

Geçenlerde ise Diablo stress testine direkt makina siyah ekran verdi ve ses takıldı.

Şuan işlemci -0.500 undervolt ve curve olarak da -15. Ancak istediğim sıcaklıkları elde edemiyorum.

Benim anlamadığım stress testlerinde hata vermeyen sıkıntı çıkarmayan sistem neden böyle oluyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mad_Wolf

Beyler tavsiyelerinizi almak istediğim için yazıyorum şimdiden teşekkür ederim.

Öncelikle MSI Unify X570 Corsair 2x16 3200 mhz ram ve 5900x işlemcim var.

İşlemciyi Noctua U14S ile soğutmama rağmen işlemci oyunlarda ısınıyor çok rahat 75-80 derece oluyor.

İşlemciyi soğutmak için undervolt yapamaya ve birkaç tane makale okudum,video izledim.

Öncelikle curve optimizerdan tek tek test ederek tüm coreları ayrı ayrı undervoltladım(bazıları 30, 2-3 tanesi 19 civarı). Hem occt hem de cinebench'te test ettim ve makina stabil çalıştı.

Sonra direkt işlemci voltajını da -0.750 verdim ve testlerde bir sıkıntı çıkmadı.

Ancak oyun oynarken(topu topu world of warships) stress testlerini başarı ile geçmesine rağmen 2-3 kere restlerle karşılaştım. Bunun dışında ise bazen tüm gün firefox çalışıp günlük rutin işleri yaparken sanki windows bozuluyor ki hani ya yavaş çalışmaya başlıyor ya da unresponsive dedikleri durum oluyordu. Son durumda -0.500 ile tüm coreları 18'e çektim.

Geçenlerde ise Diablo stress testine direkt makina siyah ekran verdi ve ses takıldı.

Şuan işlemci -0.500 undervolt ve curve olarak da -15. Ancak istediğim sıcaklıkları elde edemiyorum.

Benim anlamadığım stress testlerinde hata vermeyen sıkıntı çıkarmayan sistem neden böyle oluyor.

Hocam cpu offset -0.05 verilir. Siz -0.5 mi verdiniz ? 1.4v çalışan işlemci 0.9v çalışır. Yoksa yanlış mı yazdınız ?

Ryzen master ile bakın iki ana çekirdeğe -10 verip diğer çekirdeklere -15, -18 ,-20 birini deneyin.

Offset olarak da -0.050 verin max vereceğiniz 0.075 olsun daha fazla vermeyin.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Apache Air Fighter kullanıcısına yanıt

Yanlış yazdım -0.0500 :)

Stress teste sıkıntı çıkmaması neden oluyor onu anlamadım

Sonuçta orda da sıkıntı çıkması gerekmiyor mu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mad_Wolf -- 21 Mayıs 2023; 11:8:7 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mad_Wolf

Yanlış yazdım -0.0500 :)

Stress teste sıkıntı çıkmaması neden oluyor onu anlamadım

Sonuçta orda da sıkıntı çıkması gerekmiyor mu

Bende de 5800X yemedi mesela -25 all core. Stress testi 30.dk dan sonra error vermişti. Bende -15 ana çekirceklere verdim -20 de kalanlara. Standarta göre baya rahatlama oldu. Offset vermedim frekansı düşürüyor. Bende de Arctic 240mm soğutucu var. Noctua D15 ayarında.

U14S soğutunun arkasına bir tane daha fan eklemeyi deneyebilirsiniz.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Apache Air Fighter kullanıcısına yanıt

Valla yanlış hatırlamıyorsam minimum 30 dakika stress testi yaptım ve reset atmadı.

Benim core'ları da şu şekilde yaptım OCCT'de hangi core'un patladığı yazıyor onları düşüre düşüre yaptım

Aklımda kalan -18 2 core 25-28 civarı diğer core'lar sıkıntı çıkarmadı

Ama oyunlarda çıkıyor anlamadım.

• Bugia B kullanıcısına yanıt

Sana tavsiyem Monitorün 144 hz ize 144 sabitl fps ayarını. yada 165 hz ize aynı şekilde. fazla fps alsanda monitorden dolayı fazla alacağın fps bir anlam ifade etmeyecektir.

• şimdi benim beyin durdu..

hw info da işlemci ghz olarak ismini değiştirdiğim ve işlemcinin anlık saat hızını gösteren değerle, cpu z nin gösterdiği değerler anlık olarak hep farklı.

gpuz masaüstünde ve oyunlarda neredeyse sabit olarak 4450 ghz leri gösterirken hw info masaüstünde de oyun esnasında 3700 ile 4450 arasında sürekli değişken değerler gösteriyor.

anlayabilen var mı !

AMD Ryzen 5000 Zen 3 İşlemciler [ANA KONU]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yuzarsif-06 -- 25 Mayıs 2023; 2:26:17 >

• Yuzarsif-06 kullanıcısına yanıt

hocam gpuz o sırada çalışan çekirdeklerden en yüksek olanı gösteriyor diye biliyorum. hw info her çekirdeği tek tek ayrı gösteriyor. mesela gpuz de atıyorum 3. çekirdek 4500 çalışırken diğerleri düşük sonra tabi 5 saniyede bir falan çekirdek değişiyor 4. çekirdek 4500 e çıkıyor diğerleri düşüyor. bu yüzden hep sabit değer gösteriyor. ben öyle biliyorum.

• 5900x e takılı 8*2 Crucial Ballistix micron e-die ramlerim var anakartımda 4 slot var ve ben 2 tane daha aynısından alıp 8*4 yapmak istiyorum varmı bu şekilde kullanan sorun yaşarmıyım

• xman_91 X kullanıcısına yanıt

4x8gb micron e-die takılı şekilde kullanıyorum, 2 si 3000mhz cl15, 2 si 3600mhz cl16 hepsi tekli olarak alındı yani dual kit bile değiller buna rağmen hepsini 3800mhz sub timing full tweaklı 58ns alacak %100 stabil şekilde kullanıyorum.

Fakat bu iş anakart ilede alakalı.

• 
Sayfa: önceki 711712713714715
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.