Şimdi Ara

AMD Ryzen 9 9900X ve Core i9-14900KS karşılaştırıldı: İşte sonuçlar (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
42
Cevap
0
Favori
1.389
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

7800X3D güzel bir işlemci ama cehaletle eleştirdiğiniz insanlar gibi yanılgı içerisindesiniz. Intel 10nm altına uzun süredir inemediği için enerji tüketim problemi yaşıyor bu kabul edilemez bir gerçek fakat arm işlemcilerdeki gibi litte, big işlemci mimarisi ile oyun ve benzer şekilde düşük, orta CPU kullanımında 14900KS gibi sırf sidik yarışısında burun farkıyla öne geçmek için çıkarılmasını saymazsak Intel nm farkından oburiksliğini bu little, big mimarisi ile genel kullanımda baya kotarıyor.

Kaldı ki gelip 1080P'de 3D Cacheden ciddi fayda elde edebilen oyunlarda aynı fps'yi daha düşük güç başarısıyla bakın 7800X3D, çok daha iyi işlemci başarılı demek gülünç. Intel'i savunmak zorunda kalmaktan hoşlanmıyorum zira Amd atak yapana kadar Amd'nin 2 yıldır yaptığı gibi bize iyi geçiriyordu. Gelip buraya Allah aşkına Amd'ye bütünüyle hala kullanıcı dostu firma klişesi yapmayın. Z790 anakartlar kaç paradan başlıyor? Muadili X670E anakartlar kaç paradan başlıyor?

Allah Amd'den razı olsun 3,5 yıl aynı anakart yongaları kullanılabiliyormuş fakat Amd kardeş buradan elde ettiği zarar mı yada seri üretim maliyet artışının bundan dolayı azalmasından mı nedir AM5 anakartlar aynı yonga bağlantı kapasitesi, genişliliği ile Intel'e göre ciddi pahalılaştı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 10 Temmuz 2024; 19:49:5 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Intel, Amd'ye hem bizim gibi bireysel tüketicilerde hem de kurumsal tarafta ciddi kayıp verdiği için bir kaç yıldır 10 nm'nin altına inebilmek için kendi yarı iletken cpu üretimlerine ciddi yatırım yapmak zorundaydı ve normal olarak bu konuya maddi, manevi odaklanmaları dışında Covid ile yarı iletken üretim sorunu sonrasında ek olarak Abd ve Ab ülkeleri hem bir daha olası bir salgın ve benzeri krize karşı TSMC'ye karşı bağımlılığı azaltmak, hem de Çin'in Tayvan'ı yutma girişimi olması durumunda farklı firmalarda Ab, Abd'de üretim yapabilsin güncel ürünler sunabilsin diye Intel'e kaymak tadında ciddi hükümet teşvikleri, anlaşmaları yapıldı. Intel ile Amd'nin arasındaki rekabette Abd, Almanya Intel'e milyar dolarlık yatırım, teşvik desteği verirken niye Amd'ye vermeyip haksız rekabete sebep oluyorlar diyecek olursak çünkü Amd'nin yarı iletken yonga üretim tesisi, altyapısı ne yazık ki yok. Intel 1-2 yıldır şu nanometre, daha da altına 3-5 yıl içerisinde tam bir şekilde geçiş yapacağız haberlerinde haklı çıkarsa Amd'nin 3-4 yıllık tiranlığı gibi 3-4 yıllık Intel tiranlığı dönemini yaşamamış çok yüksek bir olasılık.

Zira TSMC, Yapay Zeka ile Nvidiası ayrı Apple'ı ayrı Intel'le boy ölçüşebilecek şekilde hızla benzer nm'lere düşmeye yakın zamanda erişse bile Nvidia, Apple mı ilk o daha düşük nm'li yonga siparişlerini dolduruyor, Amd'nin işlemcilerine ne zaman sıra gelir bakalım. Umarım yanılırım...

Ekleme: Şimdi baktım Intel'in Lunar Lake 3nm yongaları şuan kendi tesislerini yetiştiremedikleri için herhal TSMC'den sipariş geçmişlerAMD Ryzen 9 9900X ve Core i9-14900KS karşılaştırıldı: İşte sonuçlar Intel'in yeni sıfır ekipmanlarla kurduğu fabrikalar tam düzene oturmadan büyük ihtimal yukarıda söylediğim gibi Intel totaliteresi dönemine biraz daha var, rahatızAMD Ryzen 9 9900X ve Core i9-14900KS karşılaştırıldı: İşte sonuçlar 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 10 Temmuz 2024; 20:15:44 >

• leonkennedy35 kullanıcısına yanıt

yoo her zaman böyledi. ben 1 tane ST performansında inteli geçen AMD işlemcisi hatırlamıyorum mesela. dediğin gibi oyunlarda yüksek performans göstermesinin nedeni 3d v-cache, st performansı açık ara farkla intelde geride kaldı hep.

• Halikarnas Şakşakçısı kullanıcısına yanıt

Ryzen 5000 serisi rakibi olan intel 10000 serisinden ST anlamında daha güçlü?? Açık ara farkla birde. Ayrıca 11000 serisi ile kafa kafaya? Bilgi satmadan önce doğru olup olmadığına bakarsanız sevinirim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Halikarnas Şakşakçısı kullanıcısına yanıt

ST performansında AMD önde 5000 serisinden beri. Hatta Intel 11. nesil ile de ST ve MT'de eskisi gibi üstünlük sağlayamayınca verimlilik çekirdeklerine geçtiler 12. nesil ile beraber, MT performansı artmış oldu Intel işlemcilerin böylece.

• leonkennedy35 kullanıcısına yanıt

11. nesil aylar sonra çıkıyor bir de 5000 serisinden, ona rağmen Intel üstünlük sağlayamayınca 12. nesil ile beraber performans ve verimlilik çekirdeklerine geçiyor Intel. Orada işi biraz daha kurtarmış oluyor ama Intel bu sefer de 3D işlemcilerden fark yiyor oyunlarda.

Hala hamle bekliyorum Intelden bakalım. Yoksa Nvidia gibi AMD tekel duruma geçerse hiçbir şey eskisi gibi olmaz :D

• Mylevi M kullanıcısına yanıt
    Ne yazmış ki mesajı silmiş?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Symbianist -- 19 Temmuz 2024; 22:41:32 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Symbianist S kullanıcısına yanıt

Valla abi sanırsam en işsiz ve canı sıkılan zamanına denk gelmiş. Amd yi büyük bir hayalgücüyle uzun uzadıya yerdiği gibi , inteli de yere göğe sığdıramadığı 45 satır yazı vardı.

şimdi intel herkesin beklediği gibi patladı belki ondan silmiştir belki moderasyon , foruma böyle deliler fazla demiştir bilemiyorum.

AMD Ryzen 9 9900X ve Core i9-14900KS karşılaştırıldı: İşte sonuçlar İyi güldüm.

Marka fanatikliği ne aptalca birşeydir.Bugün AMD olur yarın Intel olur,o an hangisi iyiyse ve sana hitap ediyorsa onu alır kullanırsın.

Birde işin komik tarafı bu tarz boş beleş ortalıkta bağırınca sanıyolar ki gerçekliği değiştirecekler.

Ekran görüntüsü yok mu bir okusaydık. Çok merak ettim şimdi ne yazdı bu arkadaş?

• Symbianist S kullanıcısına yanıt
    AMD Ryzen 9 9900X ve Core i9-14900KS karşılaştırıldı: İşte sonuçlar

Yıllar değişiyor, kişiler değişiyor yazdıklarıma teknik yanıt verememiş ve veremeyecek olan bu yüzden kuyruk acısı sahibi olmuş, benim birkaç ayda bir tüm mesajlarımı sildiğimi bilmeyen tiplerin çaresizce kişisel atak çabaları hiç değişmiyor AMD Ryzen 9 9900X ve Core i9-14900KS karşılaştırıldı: İşte sonuçlar 

Karşısında yine yeni yeniden tek ve biricik olduğunu sanan NEO'yu görmüş THE Architech/mimar gibi hissediyorum bazen kendimi. Ben bunları haşat etmekten yoruldum bunlar kaşınmaktan yorulmadılar.  

Hayır diyelim benim birkaç ayda bir mesajlarımı neredeyse tamamen sildiğimi bilmiyorsunuz eyvallah da;

"hah Boşnağın açığını buldum yazdıklarına yanıt veremedim, içimden atamadığım ağır bir kuyruk acım da var o halde buradan saldırayım"

diye fena gaza gelmeden önce bu adam 7 yıldır burada yazıyor, ara ara işi azalınca/keyfi isteyince fena da yazıyor o halde nasıl oluyor da bu adamın hep 40-50 mesajı olduğu görünüyor diye iki dakika düşünmek de mi zor geliyor size? 

"Çok merak ettim şimdi ne yazdı bu arkadaş?"

O kadar çok merak ediyorsan yeniden yazayım: Kunteper canavarının tarihsel geçmişinin öz-benliğe tümevarımsal yakınsama analizini yapmıştım kısaca. Ek olarak da serbest dalış sırasında agaşona başlamadan yapılan kulak eşitlemenin önemini ve suyun dibinde geçirilen süreye etkisini anlatmıştım.

Bir de, sözüm meclisten dışarı, kimi AMD severler derneği üyeleri 3-5 şey okuyup öğrensin diye o benchmark testinin AVX512'yi ağır şekilde kullandığını, (haklı olarak) tüketici odaklı yerine server odaklı tasarlanan Zen5 mimarisinin nasıl normal kullanıcının hemen hiçbir işine yaramayan AVX512 desteği için nasıl ciddi transistör bütçesi harcadığını, intel'de bu desteğin tüketici klasmanında Alder Lake'in ilk versiyonlarından beri olmadığını dolayısı ile o test özelinde görülen skorların normal kullanıcı açısından çok bir anlam ifade etmediğini, Zen5 tarafında ise sunucu temelli tasarlanması sebebiyle deli dolu AVX512 desteği sayesinde skorun şiştiğini teknik olarak uzun uzun yazarak en bilgisiz, en gaza gelmiş AMD fanboyunun bile okuduğunda anlayabileceği basitlikte açıklamıştım güncel durumu.

Yani ortada teknik bir mesaj vardı her zamanki gibi... Konuda da açıkça gördüğün gibi AMDciler genelde bu konularda bilgi olarak çok zayıf olduğundan bana yine yanıt verememiş, her zamanki çaresizlikleri ile kıvrana kıvrana bana hakaret etme yoluna gitmişler ki bu benim en büyük zevkim. Adeta burada bulunma amacım. Bunlar benim manda derili olduğumu bilmedikleri için sallıyor ama bunların halini görünce esas keyfe gelen benim haberleri bile yok. 

Ben bir mesaj çakıyorum 3 hafta niye yazdın o cevap veremediğimiz şeyi :(( diye arkamdan ağlıyorlar. 

Ben o mesajı siliyorum bu sefer de niye sildin diye arkamdan 3 hafta ağlıyorlar.

Ben sizin kafanızın içinde kira vermeden/rent free yaşıyorum dediğimde de bir 3 hafta daha onun için ağlıyorlar.

Tabi ben o mesajda kimi AMDcilerin AVX512 desteği intel'de varken ama AMD'de yokken forumu;

"AVX512 ne gereksiz bir şeydir yeeaaaaaaa, güç tüketimini patlatmaktan başka hiçbir işe yaramıyor yeaaaaaa, bana AVX512'nin işe yaradığı 1 tek yer bile gösteremezsiniz yeaaa"

ve benzeri yazılar ile doldurduklarını, AVX512 desteği intel tüketici ürünlerinde kalkıp AMD'ye gelince bu tiplerin eski yazdıklarının tam tersini yazmaya başladığını falan göstermiştim.

Değerli hocam ben kimi AMDcilerin bir öyle bir böyle konuştuğunu göstermeyi, bu durumlarını açık etmeyi, sonra da arkamdan günlerce haftalarca ağlatmalarını izlemeyi çok seviyorum zira.

Sayın hocam, ben yıllardır yazılarımı ara ara silerim çünkü birçoğu bilgi açısından yerlerde süründüğü halde çok klasik bir şekilde özgüveni tavan olup bilmediği konular hakkında bile car car konuşan ağır AMD fanboylarının bir şeyler öğrenmesini pek istemiyorum.

Saygıdeğer hocam bak bir gün bir oturdum senin ne yazdı acaba diye meraklandığın mesaj da dahil mesajların çoğunu sildim. Öyle bir silmişim ki mesaj sayım 144'den 33'e düşmüş. Bunu yıllardır yaptığımı bütün forum bilir. Tazeler de zamanla öğrenir. 

Bu durumu bilmeyenler de yıllardır bilindiği üzere gaza gelir ve benden gerekli yanıtı alır AMD Ryzen 9 9900X ve Core i9-14900KS karşılaştırıldı: İşte sonuçlar 

Ben teknik yazarım. Yazdığım şeyi ispatlar gösteririm. Ağır AMD fanboylarını de en çok yoran üzen şey budur. Bak ben mesaj yazmışım bu sayfada bana teknik yanıt gelmemiş.

Şurada yanlışsın diyebilen çıkmamış zira çıkması mümkün değil. Yazdığım mesaj tümüyle doğru. Biz gücümüzü doğrulardan ve bilgiden alıyoruz. Benim yazdığımdan etkilenen, derin üzüntüye düşen tipler bana kişisel olarak saldırmış başka da yapabildikleri bir şey yok. 

Bilgisi az, cesareti çok tipler bu seviyede kalsınlar ki biz de daha fazla dalga geçelim. Yani mesela 2-3 hafta önce yazdığım işlemci tasarımında L1-L2-L3 büyüklükleri neye göre belirlenir konusuna girdiğim ciddi emek harcadığım bir mesaj vardı. Bir konuda bir kardeşimiz neden L3'ü arttırmıyorlar diye sorunca yazmıştım. Yazmam dakikalarımı aldı. O bilgi seviyesine varmam ise yıllarımı almıştı. Benim için değerli birkaç forumdaş o yazıyı okudu karşılıklı yazıştık amaç hasıl oldu ve ben o yazıyı da bu sildiğim mesajlarla beraber sildim. Yazmak 10 dakikamı silmek ise 2 saniyemi aldı.

Güzel forumdaşlar yanında kimi şanslı AMD fanatikleri okudu, 3-5 şey öğrendi. Amaç hasıl oldu ve sildim.

Bu işler böyle.

Bugün 2 sene önce söylediğinin tam tersini söyleyen AMDcilere bu kadarı fazla bile. Öğrenen öğrendi kaçıran şansına küssün. 

Bak mesela benim bu foruma boşta veya boşa yakın çalışmada zen işlemcilerinin rakibine göre ne kadar daha fazla güç çektiğini anlatmam değil ama öğretmem tam 3 yıl aldı. Ben bu konuyu 3 yıl önce ilk yazdığımda ne hakaretler ne isyanlar ne suçlamalar bir bilsen. Bunla pek bir şey bilmez hocam. Veriye de yeni bilgiye de kapalı çoğu. AMD fanboyunun hası bunlar. O sebeple öğretmemiz 3 senemizi aldı.

E şimdi tabi bilgisi az cesareti çok bu tipler 5800X3D oyunda şöyle verimli böyle güzel ağğğbiiiii, 7800X3D oyunda rakibinden 50 watt az çekiyor ağğbiiiii diye 7/24 lagaluga ve propaganda yaparken biz sıradan kullanıcı 2 saat oyun oynuyorsa 5 saate sistemi boşta yada webde gezinme gibi durumlarda kullanıyor. O yüzden 7800X3D kullanıcısının 13600KF kullanıcısından daha çok elektrik faturası ödeme şansı var dediğimizde şoka giriyor suratımıza anlamsızca bakıyor yapabilecekleri tek şey olan inkar ve hakarete başvuruyordu. 

Ben bunları yazdıkça oluşan ağır kuyruk acısından bahsetmiyorum bile. O kuyruk acısını yazılarında görmek inanılmaz zevkli.

Peki sonunda ne oldu? 3 sene sürdü ama bunlara yaza yaza öğrettik bu durumu. Şimdi aralarından birkaç iyice efsane tip dışında o konuda yazabilen yok. Parça parça ettik propagandalarını ve yanlış bilgilerini.

Halbuki bunlar ağır AMD fanboyu olmasa gerçekten tüketici faydasını düşünse 7800X3D'nin oyunda düşük enerji kullanımını 5 paragraf yazdıktan sonra bir cümle ile ama boşta tüketimi de şu fareyi hareket ettirince de şunu tüketiyor rakibi ise böyle diyebilirlerdi. Demediler demezler. Bunu diyebilseler Boşnak Ağa yazmazdı bile bu foruma. Ama sıradan kullanıcının resmi tam olarak görebilmesi için ADMcileri sinirden hop hop hoplatan zıp zıp zıplatan biri lazım görüyorsun.

3 dakika sürmesi gerek şey 3 sene sürdü vaziyeti anlamaları ama sonuçta oldu.

Ama ben sevmiyorum bu durumu. Bunların bilgisizliği sürdükçe bunlarla dalga geçmesi daha kolay ve daha eğlenceli oluyor. O yüzden mesajlarımı hem paşa keyfim öyle istediği için hem de AMDciler daha az şey bilsin öğrensin diye ara ara siliyorum zira her bir mesajım adeta bir kitap adeta bilgi deposu adeta bir makale. 

Mesela benim yazılarımı okudukça sinirden elleri ayakları titreyen bir tip var yurtdışı forumlardan birinde. Bu tip neredeyse 7/24 forumda takılır ve gecenin 4'ünden gündüzün 3'üne sürekli mesaj atar kendi açtığı konuda.

Yaşamı, hayatı, sosyal hayatı öyle zengin biri bu arkadaş. Ne zaman o yurtdışı foruma baksam gecenin köründe atılmış ve sonra da yanıt geldikçe anında yanıtlanmış şekilde devamı gelmiş mesajlarını görürdüm. Durmaksızın sayfa yenilemekten biri bana bir şey yazmış mı acaba diye düşünmekten klavyesindeki f5 tuşunun eskidiğine şüphem yok. Tüm hayatı adeta bu olmuş. Gerçekten çok üzücü.

Şimdi mesela hayatı bundan ibaret olan böyle tiplerin benim o forumda yazdığımdan etkilenmesi, dertlenmesi ama yazdığım şeyler teknik olarak da doğru olduğu için cevap da verememesi, bu sebeple çaresizce bana saldırmaya çalışmasını izlemek ne kadar büyük bir keyif ne kadar büyük bir zevk sen bilir misin?

Yurtdışı forumlarda bazı kardeşlerimiz uğraşma bu tiple, 7/24 forumda yaşayan belli ki tüm hayatı bu olan, iş durumu ve arkadaş durumu belli ki sallantıda bu tipleri gaza getirme hayatları zaten belli ki pek iç açıcı değil bu adamları daha da üzme dediğinde ben tabi hak edene hakkettiğini vermek toplumsal bir zorunluluktur diyordum. Yurt dışı forumlarda böyle eğlenceli tiplerden bolca var.

Neyse ki buralarda yok.  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 21 Temmuz 2024; 14:11:13 >

• Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    Dostum işlemci tavsiyen var mı? Oyun için demiyorum. Yeni nesil kodek olan H.266/VVC için diyorum. Şöyle çatır çatır H.266 video renderlayan bir işlemci lazım.

• Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

İntel çipleri yıllardır alan açısından çipin ciddi bir bölümün medya motoru / media engine'e ayırıyor. Hatta bu işi o kadar iyi kotarıyorlar bu işe o kadar önem veriyorlar ki 4090 ile doğru dürüst oynatamadığın bazı codec'leri intelin dandik işlemcileri yağ gibi akarak izletiyor.

H266 desteğini ben de merak ediyordum hocam. Bir ara bakmıştım.

Kaynak: intel

İntel yeni teknoloji tanıtım turunda Lunar lake için VVC desteğini kesinleştirdi. Dolayısı ile Arrow Lake'de de olma ihtimali var. Temmuz başı gibi bazı ekstra işaretler de geldi ama kesinleşmedi henüz.

Arrow lake bu konuda rakibinden önde olacaktır diye tahmin ediyorum. Şu aşamada 13 ve 14. nesillerle ilgili ciddi bir açıklama gelmeden bu işlemcileri öneremem kimseye. Durum müsait ise sonbaharı beklemeni öneririm hocam.

• Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    AMD tarafında resmi olarak VVC desteği olan ve encode edebilen işlemci var mı? Görünen o ki Intel tarafında piyasada satışta olan ürünler arasında resmi VVC desteğine sahip işlemci yok. Özellikle mevcut işlemciler 4K VVC içeriklerde ciddi sıkıntılar çekecekler.

• Mr. Jingles kullanıcısına yanıt

AMD ve nvidia tarafında henüz destek yok hocam.

İntel bu desteği Xe2'ye gömdü. Lunar Lake Xe2 ile geldiği için destek var. Ancak Arrow Lake masa üstü Xe1 ile geliyor. Xe1'de destek yok. Ancak bu sefer de arrow lake zarında "media engine" içine gömmüş olabilirler H266 donanım hızlandırıcısını. Önceki mesajımda yazdım intel'in bu konuya ne kadar önem verdiğini.

İşlemcide olmasa bile Xe2 ekran kartlarında kesin destek var. Mimari ayrıntısına girmeyelim, Xe1'de yapılan donanım hatalarının tamamını düzelttiler. Nvidia ile yarışmak zor ama yine de Xe2 baya güzel geliyor Xe1'e göre.

Dediğin destek önemli. İleride bunu sıkıntısını çeken çok kişinin Xe2 GPU alma yoluna gidebileceğini düşünüyorum. İntel de bunu düşünmüş olmalı ki erken davranıyor.

(kaynak: intel)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 22 Temmuz 2024; 12:13:6 >

• Testeki model 9900x 9950x değil.

• Hobar kullanıcısına yanıt
    Bende ondan bahsetmişim. En tepe modeli 9950X daha fazla alır demişim. Okumuyorsun galiba yorumları.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Son derece yanlış bir kıyaslama. Çünkü işlemcinin ismi Ryzen 9 9900X yazıyor. Kıyaslanması gereken asıl işlemci i9-9900K olması gerek. Çünkü sayıların aynı olması gerek.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.