Şimdi Ara

AMD Ryzen 9000 işlemciler ortaya çıktı: İşte modeller ve daha fazlası (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
55
Cevap
3
Favori
2.695
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

dayı boş yapıyorsun. bu iki firmanın hissedarı zaten baba pay olarak Vanguard, yancısı ise Blackrock. hala intel amd kavgası yapılıyor. görüldüğü üzre hangisi üstünlüğü ele alsa, saplama derdine düşüyor. karlarını katlama derdine düşüyor. yani hissedarları ne derse o oluyor.

ben 7900x'i değiştirmek için sebep görmedim. 9900x en azından 16 çekirdek olmalıydı.

• Herhangi bir markanın pazarlamacısı gibi olmayarak şuraya yazayım;

İntel zamanında çok uzun bir süre 4/8 işlemci üretti. Fakat AMD'nin yaptığı gibi IPC'yi ciddi şekilde arttırarak yapmadı bunu. Özellikle 22nm ve 14nm'de her yeni nesilde %5 fark koyarak ilerledi. Fakat AMD Ryzen ile sadece IPC'yi değil çekirdek sayısını da haliyle arttırarak ilerledi. Bu sayede intel 8700K'lardan itibaren ona ayak uydurmak için 12.nesile kadar o şekilde gelip 12.nesille P Core / E Core sistemine geçti. Birazda güç tüketimi ve NM olayı yüzünden yaptı bunu.

AMD'nin şu an çekirdek arttırmamasının en temel nedeni IPC'yi geliştirip, NM'yi her nesilde düşürüp (ki intel bunu yapamadı çok uzun zaman 14nmde çakılı kalıp), Infinity Fabric'i, CPU Mimarisini ve Saat Frekanslarını kademeli olarak her nesilde üstüne koyarak geliştirmeyi amaçlamış olması. Bir de bunun içinde 3DVcache olayı da var.

Şu an mainstream kullanıcıların çok büyük kısmı için çekirdek sayıları fazlası ile yeterli. Zaten render alan adam da GPU üzerinden bu işleri hallediyor. CPU üzerinden yapanda EPYC tercih ediyor. Muhtemelen artık 10 veya 11.ci seride E Core veya daha fazla çekirdek düzenine zaten geçecek AMD. EPYC işlemcilerde bunu fazlası ile yapıyor 96 çekirdek işlemcisi var. Oyun oynayan değil de iş yükü nedeniyle çok fazla çekirdek isteyen direkt o işlemcilere yöneliyor.

Günümüzün tipik mainstream işlemcisi 8/16, 6/12 core modeller. Intel i5 veya Ryzen 5 serisi ile i7, R7 serileri.

Hatta en fazla pazarpayına sahip işlemciler 12400, 12600K ve türevine denk gelen modeller.

6/12 ya da 8/16 Core işlemci kullanıpta "lanet olsun böyle işlemciye oyunda oynanmıyor performansı da yok" diyen bir kullanıcı bugüne kadar hiç görmedim. Autocad, Solid, Premier gibi programlardan gündelik ofis işlerine kadar fazlasıyla yeterli. Oyunda da gayet tatmin edici bu işlemciler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Orodruin -- 1 Haziran 2024; 15:34:3 >

• Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

Alıntı

metni:
    Ryzen 5 9600 8/16Ryzen 7 9700 12/24Ryzen 9 9900 16/32Bitti gitti hocam. 9950X olmasına gerek yok. Böyle bir mecburiyet yok. Zaten önceden yoktu. 16/32 getirince eklediler. Şimdi de gider. Önemli olan tüketicinin hakkı ve 2024-25 yılında rakibi uçmuş gitmişken orta segment işlemcinin 6/12 olmaması.

Haklısın hocam öyle geldi diye öyle gitmesine gerek yok. O şekilde daha iyi olur ama nerede tüketiciyi düşünen? Bunlar kar amaçlı sirketler sonuçta ne kadar işlemci sattıkları önemli tüketicinin ne istediği değil.

Alıntı

metni:
    "Tam tersi bu işi bilen herkes böyle olacağını biliyor."Hayır benim yazdığım hemen 16 yada 32 çekirdek CCD görmeyeceksiniz lafı P çekirdekleriyle alakalı. Zira herkes biliyor ki AMDciler E çekirdeklerine (ilk AMD getirmediği için) ilk günden itibaren nefret kustuğundan bahsettikleri şey (sen hariç belki) 16 hatta 32 P çekirdekli tek CCD.Bu da öyle hemen gelmeyecek. Sebebini yazdık. Birde E çekirdekleri intel yöntemindeki gibi kümelendiğinden ve büyük performans getirdiğinden 8 adet P uzun süre yeterli kalacak.

Evet 32 performans çekirdeğini anca Zen 6'da göreceğiz haklısın. Çünkü o kadar çekirdeği bir araya getirmek şu anki şartlarda mümkün değil. Zen 6 2nm olacak ama 2026'da çıkacak.

Bu yüzden Intel Alder Lake ile beraber verimlilik çekirdeklerini getirerek çok mantıklı bir hamle yaptı. Güç tüketimini artırmadan (sadece p çekirdeklerine kıyasla) çekirdek sayısını artırmış oldu. Bu sayede oyunlar 8 performans çekirdeğini kullanırken çok çekirdek kullanan uygulamalarda verimlilik çekirdekleri devreye girdi.

AMD ise bunu çekirdek sayısını artırmak yerine çekirdek performansı artırarak yakalamaya çalıştı.

Ki üst seviye Ryzen 9'larda bu başarılı oldu ama R7 ve R5 işlemciler geride kaldı.

Alıntı

metni:
    8P + ne kadar ekleyeceklerse e çekirdek. Bak intel doğrusunu yapıyormuş...

Evet oyunlar 8 çekirdekten fazla kullanmadığı ve tek çekirdek performansına baktığı için uzun bir süre bu şekilde devam edebilirler.

Alıntı

metni:
    Başka bir şey diyeyim sana, Zen4c çekirdekleri intel mantığındaki e çekirdeklerden bile değil. Kısılmış Zen4 çekirdekleri. Bu sebeple intel muadillerine göre çok daha büyük bir alan kaplıyor. İntel'de bu iş için tamamen ayrı bir ekip var Amerika'da. P çekirdeklerini ise başka bir gurup tasarlıyor on yıllardır. 4 gracemont çekirdeği bu sebeple 1 P çekirdeği alanı kadar kaplıyor. Skymont büyüdüğünden oran 1:2 ye yükseliyor ama hala Zen4c gibi değil.
    AMD bu işi yine tam olması gerektiği gibi yapmıyor gibi geliyor ama bir çıksın bakarız. Eğer düşündüğüm gibi ise AMD e çekirdekleri hüsran olabilir.

Evet Intel'in verimlilik çekirdekleri gibi değil daha çok Zen çekirdeklerinin önbelleği çıkarılıp (L3 hariç) optimize edilmiş hali. Bu sayede daha az alan ve güç kullanıp benzer performans vermesi amaç.

Mesela 32 çekirdekli işlemcinin yarısı Zen 5 yarısı Zen 5c çekirdeği olabilir Intel gibi.

https://www.custompc.com/amd/zen-5-hybrid-cpu

Alıntı

metni:
    Esas mesele ne biliyor musun ben kişisel olarak tercih etmediğimden AMD sistem kurmuyorum kendime. Ne AM4 ne AM5 var, ne de olacak bende. Buna rağmen AMDcilerin haklarını ben savunuyorum.Elinde AM4 yada AM5 kartı olan yada olacak olan adam ise bana karşı çıkıp firmayı savunuyor bahane üretiyor daha fazla çekirdeğe gerek yok kardeşim, R5 işin 6 çekirdek yeter falan diyor.Lafım sana değil ama: Ulan bana ne sen memnunsan değil mi ama. Sen kendi hakkını değil ama milyar dolarlık firmanın hakkını savun bana ne? Ben bildiğimi yazacağım, tüketici ve teknolojik ilerlemenin yanında olacağım. Beğenmeyen bu durumu ağlayarak günlüğüne yazabilir.

Tebrik ederim objektif olmak gerekiyor zaten. Bir firmadan ürün satın aldın diye o firmayı savunmak zorunda değilsin.

İyi forumlar dilerim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zadnxcom -- 1 Haziran 2024; 16:18:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İddialara göre zen4x3d 9700x tarafından avg da oyunlarda geçilecek deniyor. Bakalım öyle olacak mı göreceğiz. X3d nin 8c dan fazla cpularda efektif çalışmaması sorunu da halloldu diye biliyorum. Üstüne 65w tdp deniyor ki bu da gerçekse güzel bir haber. Yıl olmuş 2024 mavisine hasta olduğum! intelim gibi kışın soba benzeri oda ısıtan 300w güç harcayan cpular kullanmayalım artık

Zen4 teki hatanın üstüne gidilmemesi iyi oldu. Rakibin çaresizlikten etrafa çekirdek saçıp gpu kadar güç tüketirken amd nin izlediği yolu her zaman takdir edilesi bulurum. Bunu da millete 5 nesil 4c/8t veren bu süre zarfında da ipc nin i sini sunmayan intele yapması da ayrı bir keyfimi yerine getiriyor ne yalan söyleyeyim Bu sefer zen 3 leap ine benzer bir şey bekliyorum hem p hem de w da.

Zen5x3d lerin de intelin arrow lake ine karşı atak olarak çıkarılacağını tahmin ediyorum. Zen5 zen4x3d yi oyunlarda geçiyorsa zen5x3d nasıl olur cidden merak ediyorum

Edit: Notumuzu ekleyelim. Yazdıklarım bu söylentiler doğru ise geçerli. Zen 4 söylentileri doğru çıkmadı mesela.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 1 Haziran 2024; 22:3:57 >

Hocam cahilliğimi maruz görün ama ben amd olsam sizin eleştirinize, "e daha fazla çekirdek istiyorsan r7 veya r9, çekirdek sevdalısıysanız veya seviyorsanız sunucu İşlemcimiz var" derdim.

Yanlış mıyım?

quote:

bugün intel mesela çok çekirdek gücünde i5-13500 ile Ryzen 7 7800X3D tokatlıyor.

Hocam kusura bakmayın ama biraz abartmışsınız. Fiyat haricinde benzer performanstalar özellikle oyunlarda 7800X3D çok önde.

quote:

Ben bu açıdan 7800X3D ye biraz üzülerek bakıyorum yalan yok. Hatta bu işlemciyi zirve işlemcisi sananlar bile olabilir aman dikkat hocam.

Oyun için alınacaksa öyle zaten fiyatına göre. Lütfen objektif olun.

quote:

Bak önceki sayfada skymont E çekirdekleri nasıl bir canavar oldu, gümbür gümbür geliyor yazıyoruz. Intel'in hedefi AMD bile değil anlık olarak. Lunar lake ile 4+4 te büyük süskse yapacak ultra taşınabilirlerde. Rakibi Apple ve Qualcomm. AMD'nin bu pazara ürünü var mı mesela? Bunlar pazar payı ve başarı için ciddi olumsuzluklar.

Evet var hocam? "U" serisi var, El konsollarında popüler olan Ryzen Z1 Extreme var (devamı da geliyor). Ayrıca ARM CPU'lu ve RADEON GPU'lu Sound Wave APU serisini geliştiriyorlar. Biraz araştırın lütfen.

https://www.youtube.com/watch?v=u19FZQ1ZBYc&feature=youtu.be

Diğer konularda haklısınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zadnxcom -- 1 Haziran 2024; 21:1:24 >

Hocam her anlamda zirve işlemci istiyorsanız Ryzen 9 7950X3D var 14700K ile benzer performans ve fiyatta.

Seçenek var yani rekabet de budur zaten. Tercih tüketicinin.

Alıntı

metni:
    Lunar Lake'i takip etmeni öneririm. AMD U serisi her anlamda Apple M serisinin rakibidir diyorsan ben bir şey diyemem buna tabi. Gelen Lunar Lake bu klasmanı hedefliyor. Bambaşka bir seviye. Zaten M3 ile tam anlamıyla falan kapışacak bir seviyeye geldiysen U serisi de nal toplar diğer yan intel serileri ile. İntel hızla buraya gidiyor. Ondan diyoruz AMD'nin acilen kendine gelmesi lazım.

Takip ediyorum zaten Arrow Lake ile benzer ama mobil odaklı bir mimari olacak.

Ayrıca son çıkan Ryzen AI işlemciler (Ryzen 8040) direkt olarak Intel Core Ultra ve Apple M serisinin rakibi.

Tabii AMD ve Intel ARM mimarisini kullanmadığı için Apple kadar verimli değiller. O yüzden AMD ARM işlemcili Sound Wave APU'yu (2026) geliştiriyor.

Zen 5 (Ryzen 9050) Strix Point APU'lar (Zen 5+RDNA 3.5) ise Lunar Lake'in rakibi olacak.

Alıntı

metni:
    Mesela bilirsin M serisi çıktığından beri yeni bir tayfa türedi işlemci mimarileri hakkında hemen hiç bir şey bilmemelerine rağmen bir kaç yıldır her yere "gelecek arm'da, X86 rezil, X86 ölecek yihuuuuuu" falan yazanlar. Bunları da uyandırmaya çalıştık ama gözleriyle görmeden inanmayacaklardır. Lunar lake ve Skymont mesela bu tipleri de uyandıracak.
    İhtiyar delikanlı X86 nelere kadir onlar da görecek.
    Gelen şey öyle bir şey. Ben AMD'yi de buralarda görmek isterim.

X86 ölmeyecek ama yapısı gereği ARM kadar da verimli olamayacağı için ARM işlemciler watt başına performansta daha iyiler. Tabii bunu aynı nm'de karşılaştırmak lazım çünkü AMD ve Intel, Apple gibi en iyi üretim sürecini kullanamıyor(du).

Intel'in çok iyi (hatta rakiplerinden daha iyi) bir üretim süreci kullanması lazım ki watt başına performansta Apple M serisi ile yarışsın (yapmak istedikleri de bu).

AMD o yüzden X86 ve ARM kullanacak. Yani hem Intel hem Apple ile rekabet edecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zadnxcom -- 1 Haziran 2024; 22:47:3 >

Aynen hocam haklısınız sağ olun bu arada sizinle tartışmak bir zevk :)

Alıntı

metni:
    İntel fanatiği hiç yok. Görmedim duymadım.

Şu an AMD yükselişte olduğu için fanatiği daha çok eskiden de tam tersi herkes Intel'ciydi :D

Sh*ntel’i hiç sevmem fakat katılıyorum. Minimum çekirdek sayısı 8, ve Ryzen 7’ler de 12 çekirdekli olmalı artık. Samsung bile Exynos’da *10 çekirdekli işlemciler üretiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mystiery_ -- 1 Haziran 2024; 22:41:58 >
  • Executor Arhentir E kullanıcısına yanıt

Vay be ne gelişme! 7 nesilde sadece cımbızla çekip aldığın bir kaç sınıf işlemcide geliştirme yapılmış. İyi madem memnunsun bir 7 nesil daha çekirdek sayıları kalsın böyle. Belli ki zaten sunucu işlemcisi kullanıyorsun, benim gibi avam değilsin.

• Yanlış bilgi verdin, bende düzeltim.Belli ki benim kadar dikkatli değilsin ve sektörü iyi takip etmiyorsun.

Threadripper serisi sunucu işlemcisi değil, HEDT segmenti.EPYC serisi sunucu işlemcileridir.

Desktop'ta İntel'in 24 çekirdeği anca AMD'nin 16 çekirdaği ile başa çıkmasını "gelişme" gibi görüp üstüne 2 katı fazla güç tüketimini olumlayan birini görünce gülüyorum.

Avam mavam kim zengin kim züğürt beni ilgilendirmez.Bu konu'da yazı yazan bazı üyelerin aksine(!), İki firma da babamın oğlu değil.Ben F/P oranına bakarım.

AMD Ryzen işlemcileri çıkartana kadar intel ile olan rekabette çoktan havlu atmıuştı.8 tokmak Bulldozer işlemcileri çok iyi bilirim :)

Şuan 14900KS işlemcisine 700 doalr verebilecek durumda olsam; yerine 500 dolara ryzen 7950x artı 200 dolara anakart almak daha akıl kârı geliyor.

@Darklord Sauron

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Executor Arhentir -- 2 Haziran 2024; 0:12:52 >

• Ryzen 8000G ve 8000F serisi var zaten.

G ile biten modeller grafik tarafı güçlendirilmiş APU işlemci serisi.

F ile biten modeller grafik birimi hatalı olduğu için kapatılmış modellerdir.

Bu serinin cpu tarafı ısı ve güç tüketimini dengelemek için kırpıulmış. Haliyle 7000 serisine kıyasla bir miktar yavaş kalıyor.

@Din Djarin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Executor Arhentir -- 2 Haziran 2024; 0:58:24 >
  • Executor Arhentir E kullanıcısına yanıt

Kendin epyc'den bahsetmişsin, ben sana treadripper demedim ki. Yanlış bilgi vermedim, 7 nesilde belki 50 tane işlemci çıkmış, bunun içinden 3-5 tanesinin çekirdek konfigrasyonu değişti diye bunun adı gelişme mi olacak?

Konuyu benim kızdığım noktadan başka noktaya niye kaydırıyorsun onu da anlamıyorum. Intel zamanında aşırı boostlu işlemcileri piyasaya sürdü ve şimdi unreal engine 5 ile bu işlemciler patlamaya başladı çünkü ilk defa işlemciyi dibine kadar zorlayan bir motor ortaya çıktı. 10 yıl boyunca aynı çekirdek konfigrasyonları kullanışacaksa gelişme bunun neresinde? Yarın birgün tüm çekirdekleri efektif kullanan uygulamalar çıksa ve 6-8 çekirdek işlemciler yetmemeye başlasa 10 nesil birden aynı darboğaza girecek, bir zahmet firmalar verilen parayı hak eden ürünler ortaya koysun. Ben intel güzellemesi yapmıyorum ama sen amd'den hisse almışcasına toz kondurmuyorsun. Eğer müşteri kitlesi amd'nin bu halinden memnun olursa amd hep yerinde sayar.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.