< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
AMD Ryzen Mobil 8000 Serisi [ANA KONU] Laptop Tavsiye & Tartışma (3. sayfa)
-
-
GTX 1650 Mobil bile birçok oyunda 780M'den %10 ila %30 arası daha yüksek performans veriyor. 1660 Ti çok uçuk kalır yanında.
-
Düşündüğüm gibi değilmiş. Ben sistem toplamayı düşünüyorum. İşlemci olarak Ryzen 7 9700X’i gözüme kestirdim. Fakat ekran kartı konusunda çok kararsızım. 4K kartı aramıyorum. 1080p’de ultra grafiklerde sorunsuz iş yapabilecek bir ekran kartı olmalı. Bildiğim kadarıyla RTX 4060 Ti 1080p kartı olarak geçiyor. Fakat sorun şu ki VRAM’i çok düşük. Bir de tabi fiyat konusu var. RX 7700 XT sanki en iyisi gibi. Fakat Nvidia’nın yeni 5000 serisinde GDDR7 belleklere geçeceği konuşuluyor. O kadar parayı da eskiyecek GDDR6’ya vermek pek mantıklı gelmiyor. Bununla birlikte Nvidia’nın GPU’daki daha kararlı yapısı da var tabi. Hatta AMD’nin yeni 8000 serisinde de GDDR6’ya devam edeceği söyleniyor.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Şu anda para yeterse en f/p kart tartışmasız 7900 GRE, Nvidia 5000 serisinde GDDR7'ye geçse de büyük bir performans sıçraması göreceğimizi sanmıyorum. Beni asıl korkutan Radeon 8000'in fiyatlandırması. Eğer rakibi GDDR7'ye geçerse AMD 8000'de çok agresif bir fiyatlandırmaya sahip olabilir. Bu da 7000 serisi alanları üzebilir.
-
7900 4K kartı değil mi hocam? 1080p için darboğaz yapar.
Hayır ya, 7900 GRE Ryzen 7 9700X'e darboğaz filan yapmaz, 1080p için şimdilik biraz overkill olur o kadar. Bu arada öyle bir sistem toplayıp da 1080p monitör neden? Bence oyunculuğun altın noktası 27 inç 2K'dır. 2K monitör alırsanız 7900 GRE biçilmiş kaftan olur ve ileriki yıllarda da sorun yaşamazsınız. Ben 2014 model 21.5 inç normal Samsung monitörden 27 inç 2K 180 Hz Agile Splendor IPS Acer monitöre geçtim. Resmen çağ atlamış gibi oldum. 6650 XT gibi 1080p diye geçen bir kart ile canavar gibi 2K oynuyorum. Gerçi Deep Rock Galactic gibi oyunlar zaten yüksek grafik kartı istemiyor ama :) En son nesil AAA oyunlara girmezsem üzüleceğimi de sanmıyorum.
-
Hocam monitöre para vermek istemiyorum. Televizyon var 50 inçlik FHD 60 Hz. Yeter bana. Aslında yetmez de olay çok başka. Ben devasa bir ekranda oynamak istiyorum. Gönlümden geçen Dolby Vision destekli gerçek 10 bit renk derinliğine sahip 120 Hz ve 65 inçlik MiniLED ya da OLED 4K televizyon. Ama öyle bir televizyon zaten tek başına bir sistem parası. 27 inç gibi küçücük bir panelde oyun falan oynamak istemiyorum. O sebeple de evdeki 60 Hz panele sahip 50 inçlik Samsung televizyona uygun sistem kuracağım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Jingles -- 6 Ağustos 2024; 0:53:15 >
Anladım, hayırlı olsun o halde, yine de f/p bakımından 7900 GRE veya 7800 XT düşünebilirsiniz. Gerçi aralarında çok az fark varken 7900 GRE çok daha mantıklı. Bu arada isminin "7900" olduğuna bakmayın, aslında kendisi 7800 XT'ye daha yakın olacak şekilde 7800 XT ile 7900 XT arasındaki boşluğu doldurdu ve bu yüzden bu karta "7800 XTX" dememiz daha doğru olur ama işte Çin'de tutulsun diye "Golden Rabbit Edition" mı ne öyle bir isim vermişler ve üst seviye hissettirsin diye de "7900" şeklinde numaralandırmışlar. Bu f/p kartının Çin dışına çıkacağı da düşünülmüyordu ama Nvidia SUPER kartlar ve indirimlerle AMD'yi sıkıştırınca 7900 GRE de global hale geldi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloodin -- 6 Ağustos 2024; 14:58:42 > -
Sağol hocam. Şimdilik elimde günlük kullandığım HP 255 G8 dizüstü var. Ryzen 5 5500U ve dahili Radeon GPU mevcut. Haliyle eski oyunları yükleyeceğim. GTA 5, NFS: Hot Pursuit ve NFS: Rivals kuracağım. Gördüğüm kadarıyla bu oyunlara gücü yetiyor. Hatta NFS (2016)’yı bile 720p’de düşük grafiklerde 60 fps oynatabilmek mümkün. Tabi TDP’nin 25W olması gerekiyor.
Burada işlemci TDP oranını yükseltince performansta artış oluyor. Bendeki dizüstünde standart 15W gücünde ama 5500U’nun tam gücü 25W seviyesinde. Adam bunu artırabiliyor. Bende şimdi işlemciyi 15W seviyesinden 25W’a çıkarmayı düşünüyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
GTA 5
NFS: HP
NFS: Rivals
NFS (2016)
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Hocam dizüstünde watt ile oynamak çok tehlikeli, elinde bir Thinkpad olsa yap derdim, gerçi zaten Thinkpad olsa kendisi sürekli 25’de çalışırdı ama HP 250’nin soğutma sistemi 25 Watt’ı soğutamaz, en iyi ihtimalle throttle yaşar, kötü ihtimalle işlemciyi yakarsın. Önerim önce en son BIOS’u yükle, sonra AMD driver sitesinden önce Chipset’i, sonra ekran kartını en son sürüme yükle. Bu sayede olabilecek en yüksek performansı alırsın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloodin -- 7 Ağustos 2024; 17:16:41 >
Merhaba hocam, henüz Türkiyede satışa çıkmadı sanırım ama ThinkPad E14 G6 hakkındaki yorumlarınız nedir? Ne fiyatla gelirse alınabilir bir makine olur sizce? Models kısmında Türkiye kodlu modeller de var ama daha ithalat sürecinde mi anlamadım. Aşağıya modelin linkini bırakıyorum.
psref.lenovo.comhttps://psref.lenovo.com/Product/ThinkPad/ThinkPad_E14_Gen_6_AMD -
Thinkbooklarda lenovo çift fan, geniş fan gibi reklamlar yapmıştı çıktığında. 4700u lu modellerde mesela ben 21.5 watt gördüm. Yani kendisi ihtiyaç halinde 25w ta çıkıyor. Ne kadar uzun devam ettirebilir bunu bilemiyorum. Ancak tüm gece yüksek öncelik modunda video convert ettim. Watt kontrolü yapmadım ama tabanını hava alabileceği bir zeminde iken 90 derece üstüne çıkan cpu sıcaklığına rağmen performans kaybı olmadı. Yeni modellerde de bu durum geçerlidir sanırım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 9 Ağustos 2024; 17:6:17 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
BIOS güncellemesi yaptım. Cihaz aslında fena değil. Valorant falan da oynatıyor. Ama yeri gelir televizyonu değiştirince bile HDMI sürümü sıkıntı. Cihaz maksimum 4K@30Hz destekliyor. Masaüstü kurmaktan da vazgeçtim. Taşıma sıkıntısı var ve bulunduğun yerde mecbur sabit duracak. Aklımda Asus TUF Gaming A15 (2023) FA507NU-LP158 (Ryzen 5 7535HS ve RTX 4050) var. Cihaz bulunduğu fiyata göre bedava. Fakat beni düşündüren bir şey var. RTX 4000 serisi çıkalı iki yıl oldu. RTX 5000 serisinin eli kulağında. 3 nm ile üretilecek olması ciddi bir avantaj. RTX 2000 serisinden beri üç nesildir kullanılan GDDR6 bellekten GDDR7 belleklere geçiş yapacak. Bu bağlamda 5000 serisi hem düşük nm hem yeni mimari hem yeni yazılımsal teknolojiler hem de GDDR7 bellek güncellemesi gibi genel manada ciddi bir güncelleme paketi ile gelecek ve performansta önemli bir sıçrama olacağını düşünüyorum. 4000 serili bir cihaz almak şu an bir hata mı olur diye aklımda sorular var. Neden dersen GTA 6 da iki yıl sonra çıkmış olacak ve piyasadaki en güncel seri olarak 5000 serisi bulunacak. Fragmanda gördüğümüz grafikler bile muazzam görünüyor. Hala da grafikler geliştirilmekte. 4050 ya 4060 alırsam sıkıntı çıkarma ihtimali var gibi görünüyor. Çünkü 4050'de 6 GB, 4060'ta ise 8 GB VRAM var. 1080p'de bile artık ultra ayarlarda 8 GB yetersiz geliyor. GTA 6 için 1080p'de en az 10 GB VRAM gerekecek sanırım. Aldıktan sonra keşke az biraz bekleseydim de 5050/5060 bir cihaz alsaydım dedirtir mi bilmiyorum. 5050'nin bu avantajlarıyla 4060'tan çok daha iyi bir kart olacağını düşünüyorum.
-
böyle başka bir laptop var mı? illa 8000 olmasına da gerek yok 7000 serisi kaliteli ve fiyatı kazık olmayan bir ultrabook?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Fiyat bandınız nedir hocam? Sayın @Bloodin ona uygun bir cihaz önerebilir? Tabi başka kriterleriniz varsa bunları bilmek de elemede yardımcı olur...
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Fiyat maks 40K ve aslında 2 laptop arasında kaldım.
1- https://shop.asus.com/tr/90nb1473-m00370-asus-vivobook-s-15-oled-m5506.html (3K OLED, 8845HS, 32 GB RAM ve nefis tasarım, 1.5kg 75WH)
2- https://www.akakce.com/laptop-notebook/en-ucuz-asus-vivobook-16x-k3605vu-n1166-i5-13500h-16-gb-1-tb-ssd-rtx4050-16-wuxga-notebook-fiyati,395052636.html#m-gallery (4050, 1.8 kg 70WH)
2. çok daha F/P ve benim için mantıklı olan ancak tek fanlı o yüzden yük altında 4050-13500H ikilisi daha güçlü olsa da topu topu ne kadar faydalanabilirim ki? emin olmamakla birlikte 4050 35-45W bi şey olsa gerek.
Durum böyle olunca 1. seçenek de yanına yazdığım ekstralarla daha "hoş" bir seçenek oluyor.
evde halihazırda 5600X 4070 16 GB RAM'li bir kasa var zaten, o yüzden üniversitedeyken Unreal Engine açıp build alabilsin yeterli, bu isteğimi iki laptop da yerine getiriyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
arkadaşlar adobe after effects'in ve adobe illüstratör'ün jet hızında çalışacağı, güçlü, hafif, sessiz bir makine arıyoruz. bütçe sorunu yok, yurt dışından alınacak. önerileriniz neler olur? 2D kurgu video çalışmaları için kullanacağız. bazen de photoshop, illüstrasyon vs.
bu aradığımız özelliklerin hepsini bir arada bulmak zor ise alternatif de duymak isteriz. şimdiden çok teşekkürler.
-
-
T14 gen 5'in Ryzen 7li versiyonunu görünce ağzımın suyu aktı ama Türkiye garantilisini servet fiyatına satarlar. Ben E14 gen 6'yı beklemeye devam edeyim en iyisi :)
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X