Şimdi Ara

AMD, Zen 6 mimarisini TSMC 3nm sürecinde üretebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
132
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
20. Sırada  bugün en iyi #6
Sayfa: 1
Giriş
  • AMD, Zen 6 mimarisini TSMC 3nm sürecinde üretebilir
    Dünyanın önde gelen yarı iletken üreticilerinden AMD, gelecek yeni nesil Zen 6 mikro mimarisinde üretim süreçleri temelinde önemli değişiklikler yapabilir. Daha önce AMD hakkında doğru bilgiler paylaşan ChipHell forumundaki bilgilere göre Zen 6’nın CCD kalıbı TSMC’nin 3nm N3E sürecinde üretilebilir. Ayrıca I/O yongalarının (cIOD ve sIOD) da 4nm N4C üretim sürecinde yenileneceği ifade ediliyor.

Zen 6 için TSMC N3E iddiası

TSMC'nin N3E üretim süreci, mevcut N5 sürecine kıyasla yüzde 20 hız artışı, yüzde 30’dan fazla enerji tasarrufu ve yaklaşık yüzde 60 mantıksal yoğunluk artışı sunuyor. Bu süreçte EUV çift desenleme tekniği kullanılarak bu iyileştirmeler mümkün kılınıyor. Mevcut Zen 5 işlemci çekirdeklerinde kullanılan TSMC N4P ise N5’e göre sınırlı iyileştirmeler sunuyor.

Eğer AMD, Zen 6 ile işlemci alanındaki liderliğini devam ettirmek istiyorsa TSMC’nin gelişmiş N3E üretim sürecine geçmesi en doğru tercih olacaktır. Öte yandan bir diğer dikkat çekici yeniliğin ise I/O yongalarında olacağı iddia ediliyor. AMD, bu yongaları mevcut 6nm üretim süreci yerine 4nm N4C sürecinde üretmeyi değerlendiriyor. Bu geçiş, özellikle masaüstü işlemcilerde dikkat çekici yeniliklere olanak sağlayabilir. Örneğin daha gelişmiş bir entegre GPU (muhtemelen RDNA 3.5 mimarisi), daha güçlü entegre NPU veya DDR5 bellek kontrolcülerinin daha yüksek hızlara ulaşan CUDIMM’ler için optimize edilmesi gibi avantajlar elde edilebilir.

Ayrıca Bkz.AMD Ryzen 5 7400F sessizce tanıtıldı: İşte özellikleri

AMD, bilindiği gibi bir sonraki işlemci neslinde de AM5 soket ile devam edecek. Dolayısıyla PCIe cephesinde herhangi bir güncelleme öngörülmüyor. Bu platform, cIOD’un 28 adet PCIe Gen 5 hattı sunmasını sağlıyor. Ancak, işlemcinin USB arayüzünde bir güncelleme yapılabilir ve on-die bir kontrolcü sayesinde USB4 desteği eklenebilir. AMD'nin Zen 6 tabanlı işlemcilerinin 2026 sonunda çıkması bekleniyor.

Kaynak:https://www.techpowerup.com/331230/amd-to-build-zen-6-ccd-on-tsmc-3nm-process-next-gen-ciod-and-siod-on-4nm

• "Zen7 TSMC 2nm'ye göz kırptı."

• Sayın Editör şu ifade nedir?
    "TSMC'nin N3E üretim süreci, mevcut N5 sürecine kıyasla yüzde 20 hız artışı, yüzde 30’dan fazla enerji tasarrufu ve yaklaşık yüzde 60 mantıksal yoğunluk artışı sunuyor."

Başlıkta hata içerikte hata özensiz çeviri derken yine bir haberi kontrol etmeden haber girmişsiniz, anlaşılan o ki umurunuzda değil.

• mehmet_clk M kullanıcısına yanıt
    Takıldığınız yeri anlayamadım: "The TSMC N3E node offers a 20% speed improvement, over 30% power savings, and approximately 60% logic density increase over TSMC N5"

• Metin Yasir Akpınar kullanıcısına yanıt
    Kral editör sen misin? Döverek mi yaptırıyorlar editörlüğü? Bir çok okuduğum makalede aşırı bir özensizlik var. Araştırmaları daha doğrusu makale demiyelim de anilizlerde ki araştırmaları sizde yapmıyorsunuz rica ediyorum yüzdeler ve anlatımlara dikkat edin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmutbaba12 -- 18 Ocak 2025; 01:13:47 >
  • Metin Yasir Akpınar kullanıcısına yanıt
    "and approximately 60% logic density increase over TSMC N5"
    şu kısım n5 üretim süreciyle %60 daha fazla transistor olmalıydı, logic density derken küçülen devre alanı sebebiyle daha fazla transistör konulması sebebiyle logic/transistör yoğunluğunun artması olarak belirtilmiş, dilimize çeviri yaparken anlatımı mantıki yapmanız lazım, oradaki mantık kastı silikon devre oluyor. chat gpt daha iyi çeviri yapıyor tavsiye edebilirim size zaman kazandırır ve hata yapmanızı ihtimalinizi düşürür, tabiki alıntı yaptığınız yazıda ifade bozukluğu yoksa.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmet_clk -- 18 Ocak 2025; 01:17:34 >
  • mehmet_clk M kullanıcısına yanıt
    Transitör yoğunlu diye kullanmak burada eksik olmaz mı? Nihahetinde logic density'den kasıt bir alana sığdırılabilen tüm mantık devrelerini (transistörler, kapılar, ara bağlantılar gibi) ifade ediyor; yani üst bir ifade. Ama bu söylemin ağırlıklı olarak - daha doğrusu doğal olarak - transitörlerle ilgili olduğunu biliyorum. Dolayısıyla bunu bilerek bu kullanımı yaptım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.