Şimdi Ara

amfi çıkışına direk ses çıkışı bağlayabilirmiyiz? gain kısarak (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
4.228
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: mtelektro

quote:

Orjinalden alıntı: Elbruz

Evet,yazdıkların doğru olabilir.Ama şu da var,4 ohm hoparlör bağlanan amplilerin çıkışlarında da 4 ohm mu empedens oluyor?Bilmiyorum ama zannetmiyorum da.Yani örneğin 4 ohm ampliye 8 ohm hoparlör sorunsuz bağlanabiliyor.Ya da örneğin bir mp3 çalara 16 ohm kulaklık bağlanıyor,16 ohm'luk mp3 çalar ampliye bağlanınca sorun teşkil etmiyor.Yani burada teybin dahili ampli çıkışında sabit bir empedanstan söz etmek ne kadar doğru,sonuçta hoparlör gibi tek bir bobin yok,bir çok devre elemanı ve değişken gerilimler mevcut.Ve akımın aktığı yöndeki empedans önemli değil mi?Yani ampli girişi yüksek empedanslı,burası okey,eğer bu ampliye girmek için uygun olan yüksek empedans isteyen bir oto teybinin preampli çıkışına 4 ohm'luk hoparlörü bağlarsak yakarız,aynı şeyin ters yönde geçerli olacağını sanmıyorum.

Araya koyduğun dirençlerin problemi çözmesinin nedeni de empedans uyumu değil,voltaj ya da akımın yüksekliğidir diye tahmin ediyorum.Sonuçta pc hoparlörünün içindeki de preampli değil,besleme amplisi.Ne kadar zayıf da olsa STK entegreye girmek için yüksek bir sinyal üretiyor.Ve koyduğun dirençler de besleme seviyesi çıkışı preampli seviyesine düşürmüştür.Aynı entegreye bir walkman ya da mp3 çaların düşük empedanslı (ya da ona uygun diyelim) ama çok düşük güçlü çıkışını girersen ısınma sorunuyla karşılaşmazsın.

Oto teybinde ise aynı taktik işe yaramaz,dirençleri yakar,çünkü teybin çıkışı pc hoparlöründen epey yüksek.Ama en az 10 wattlık dirençlerle senin yaptığın gibi bir çözüm yaratılabilir.Ama ses kalitesi nasıl olur tartışılır.

biraz daha geniş anlatayım, bu konuyu bilmeyen kalmasın ki önemli bir konu tutup ampli çıkışı ampli girişine bağlanırsa sonuç hüsran olur, yangın bile çıkabilir mazallah..
    öncelikle ampli çıkışlarında paralel direnç ve kondanstör bağlıdır, sebebi ise sabit empedans elde etmek mesela 4 ohmsa 10 ohmluk teş direnç bağlarsın ki amplinin iç direnciyle hoparlörün ki eşit olsun diye onları mühendislik hesabına kaçıyor ama hiç bir devre elemanı sabit direnç göstermez özellikle de alternatif akımda bunu da unutmamak lazım. evet ters yönde de geçerli neden dersen yüksek akım ve gerilimli bir çıkışı sen düşük akım gerektiren devreye verirsen devren çalışmasa bile yanar.. çünkü ona göre girişte direnç ve kondanstör değeleri, belirnelmiştir ve direk op-amp tarzı hassas bir yükseltece verilir bundan dolayı ampli çıkışı hiç bir surette ampli girişine bağlanmaz...

mp3 çalar vs vs bağlamaya gelince ise mp3çaların zaten çıkış kaç volt ki ve kaç amper akım veriyor ki burdan faydalanıyoruz işte.. sorun gücün fazla olamsı. güç ne kadar fazla, risk de o kadar fazla. bu aşırı hıza benzer ne kadar güç istersen ısı o kadar maliyet bir kadar artar ve devre saha titiz malıdır. dirençlerin 2 yönlü yafdası oldu dediğim gibi birincisi akımı sınırlamak için seri bağladım, ikincisi de empedansı ayarlamak için paralel bağladım
    evet, araba teybinin çıkışı daha yüksek yaklaşık 20-22 watt kadar bunun içindir ki gidin siz yeni bir teyp alın 2. el 2050 gibi pioneer çakın bi tane keyfinize bakın.. oldum oalsı orijinal teypleri ve de yuvasını sevmem hala lcd ekran kullanıyorlar yaaaa

Şimdi tamam,ama yine de benim dediğim daha ön planda,empedanstan ziyade giriş alınan cihazın voltaj ya da akımının yüksek olması sahneyi belirliyor.İşte senin yaptığında da empedans yükselse bile asıl kazancı akımın düşmesinden elde etmişsin.

Sonuç olarak o kadar para verip ampli sub gibi cihazları aldıktan sonra bir de ünite alıp temiz temiz ses almak daha mantıklı.

• Elyaf malzemeyı en sonunda bı Pet Shopta buldum bugun ama sanki biraz pahalı geldi yaw 500gram ı 35 ytl nebılım azcık içime oturdu gibi sanki Amann ama napım ıste wooferın kutusunun ıcıne dolduracam artık şu davul gibi seslerden kurtulacağım
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.