Bildirim
amfi çıkışına direk ses çıkışı bağlayabilirmiyiz? gain kısarak
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü, 1 Mobil
Giriş
-
Ben de bu iki model arasndayım yorumlarınızı bende bekliyorum. -
Aslında ikiside güzel ancak bn olsam componetleri kullanirim çünkü baslari ne bastiricak nede tizleri hepsinin ayni kalitede çalicak. Pioneerin cok güzel 20 cm hoparlörü ikinci eli 100 lira jbl in sifiri 130 lira fark bu ?quote:
Orijinalden alıntı: cemalkirman
Ben de bu iki model arasndayım yorumlarınızı bende bekliyorum. -
birşey soracağım bu getz teyibinin çıkışlarına amfiyi direk bağlasak arka kapılardan ses çıkışlarını çekerek amfiden de gaini kıssak sadece bass bağlayabilirmiyiz çevirici almadan? orjinal hoparlorlerede tweeter bağlasak nasıl olur? çeviriciyi kullanmadan amfiyi bağlayabilirmiyiz?quote:
Orijinalden alıntı: gokhan2
Aslında ikiside güzel ancak bn olsam componetleri kullanirim çünkü baslari ne bastiricak nede tizleri hepsinin ayni kalitede çalicak. Pioneerin cok güzel 20 cm hoparlörü ikinci eli 100 lira jbl in sifiri 130 lira fark bu ?
Alıntıları Göster
not: konu başlığı değişmiştir forum kirlenmemesi için :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasan12532 -- 7 Nisan 2008; 22:22:18 >
-
Amfide sadece RCA giriş varsa bağlanmaz,bağlansa da sesi teypten belli bir seviyenin üstüne çıkarmamak gerekir,çünkü en baba amfi maksimum 6.5 volt giriş kabul ediyor,çoğunda bu rakam 4-5 volttur.Teybin hoparlör çıkışından gelen voltaj sesi çok açınca bas vuruşlarında 7-8,hatta 10 volta kadar çıkabilir,bu da amfi girişini yakabilir.quote:
Orijinalden alıntı: hasan12532
birşey soracağım bu getz teyibinin çıkışlarına amfiyi direk bağlasak arka kapılardan ses çıkışlarını çekerek amfiden de gaini kıssak sadece bass bağlayabilirmiyiz çevirici almadan? orjinal hoparlorlerede tweeter bağlasak nasıl olur? çeviriciyi kullanmadan amfiyi bağlayabilirmiyiz?
not: konu başlığı değişmiştir forum kirlenmemesi için :)
Alıntıları Göster
-
amfi jameson usa 540 2*100 yada 1-300rms veriyorquote:
Orijinalden alıntı: Elbruz
Amfide sadece RCA giriş varsa bağlanmaz,bağlansa da sesi teypten belli bir seviyenin üstüne çıkarmamak gerekir,çünkü en baba amfi maksimum 6.5 volt giriş kabul ediyor,çoğunda bu rakam 4-5 volttur.Teybin hoparlör çıkışından gelen voltaj sesi çok açınca bas vuruşlarında 7-8,hatta 10 volta kadar çıkabilir,bu da amfi girişini yakabilir.
Alıntıları Göster
http://www.hepsiburada.com/productDetails.aspx?CategoryId=252854&productId=otm252232
peki böyle bir durumda bası teypten a kıssak işimizi görürmü? kapı hoparlorleri orjinal duracak çünkü onlara tweeter takalım şimdilik idare etsin diyoruz ama olurmu? çeviriciler çle işimize yaramalık ne kadardır yada kullanamazsak tabi mecburen alıcaz :(
-
quote:
amfi jameson usa 540 2*100 yada 1-300rms veriyor
http://www.hepsiburada.com/productDetails.aspx?CategoryId=252854&productId=otm252232
peki böyle bir durumda bası teypten a kıssak işimizi görürmü? kapı hoparlorleri orjinal duracak çünkü onlara tweeter takalım şimdilik idare etsin diyoruz ama olurmu? çeviriciler çle işimize yaramalık ne kadardır yada kullanamazsak tabi mecburen alıcaz :(
Alıntıları Gösterquote:
Orjinalden alıntı: hasan12532
o anfıyı boşver sen, 2. elde olsa git markalı bişeyler al, çünkü hem teypte anfı cıkısı yok diyorsun bu durumda markası bellı olmayan anfı cıkıs adaptoru kullanacaksın buda muhtemelen noise sebep verecek almısken jbl 75.4 bişi al,onların uzerınde high input(hoparlör seviyesi giriş) özelliğide var miss gibi kullanırsın
Benim aracımdakı sıstem de senın bahsettıgın gıbı 4 tane arabanın orjınal uyduruk hoparlörü + jbl wofer +sony anfı var , sorun tizler olmuyor tam aksıne tizleri yeterınce duyuyorsun ama mid ve mid bass seslerde sıkıntı cekıyorsun. kesinlikle sesi dinlemeden tweeter takayım deme. Bende senın dedıgın hataya dustum tweetırları söktüm attım. Bu ay 1 cıft 6982s pioneer hoparlör alıcam onları taktıktan sonra tekrar tweeter la denıyecegım.
-
jameson usa 540 amfi elimde mevcut maalesef yeni amfi almıcam için bunu kullanmam gerekiyor:( pioneer 306c 1000watt portsuz kutu ile kullanabilirim düşüncesindeyim elimde 1 çiftte pioneer 20 cm yuvarlak tse 2090 hoparlorumde var ama orjinal çıkışa bağlarsam pek verim alamam kanısındayım diye bağlamayı düşünmedim hiçquote:
Orijinalden alıntı: msserinquote:
o anfıyı boşver sen, 2. elde olsa git markalı bişeyler al, çünkü hem teypte anfı cıkısı yok diyorsun bu durumda markası bellı olmayan anfı cıkıs adaptoru kullanacaksın buda muhtemelen noise sebep verecek almısken jbl 75.4 bişi al,onların uzerınde high input(hoparlör seviyesi giriş) özelliğide var miss gibi kullanırsın
Benim aracımdakı sıstem de senın bahsettıgın gıbı 4 tane arabanın orjınal uyduruk hoparlörü + jbl wofer +sony anfı var , sorun tizler olmuyor tam aksıne tizleri yeterınce duyuyorsun ama mid ve mid bass seslerde sıkıntı cekıyorsun. kesinlikle sesi dinlemeden tweeter takayım deme. Bende senın dedıgın hataya dustum tweetırları söktüm attım. Bu ay 1 cıft 6982s pioneer hoparlör alıcam onları taktıktan sonra tekrar tweeter la denıyecegım.
Alıntıları Göster
-
Olmaz arkadaşım. Bendede getz var teybi değiştirdim. Pioneer deh-6950 aldım. Paşa paşa kullanıyorum. Orjinal teypte alacağın sesin %40 verimini anca alırsın bass ayarlamasını yapamazsın çok sorunlu olur. Sen en iyisi bir teyp al ve bağla yoksa çok düşük verim alırsın...quote:
jameson usa 540 amfi elimde mevcut maalesef yeni amfi almıcam için bunu kullanmam gerekiyor:( pioneer 306c 1000watt portsuz kutu ile kullanabilirim düşüncesindeyim elimde 1 çiftte pioneer 20 cm yuvarlak tse 2090 hoparlorumde var ama orjinal çıkışa bağlarsam pek verim alamam kanısındayım diye bağlamayı düşünmedim hiç
Alıntıları Göster
-
o kadar para olsa hemen alıcaz :) jant alınca para kalmadı:( idare etsin zaten bass bass olupta comp. olmasını bizde steriz de şu anda durum elverişli değil sade bass olsun şimdilik yeter :)quote:
Orijinalden alıntı: _By_BoSs_
Olmaz arkadaşım. Bendede getz var teybi değiştirdim. Pioneer deh-6950 aldım. Paşa paşa kullanıyorum. Orjinal teypte alacağın sesin %40 verimini anca alırsın bass ayarlamasını yapamazsın çok sorunlu olur. Sen en iyisi bir teyp al ve bağla yoksa çok düşük verim alırsın...
Alıntıları Göster -
quote:
o kadar para olsa hemen alıcaz :) jant alınca para kalmadı:( idare etsin zaten bass bass olupta comp. olmasını bizde steriz de şu anda durum elverişli değil sade bass olsun şimdilik yeter :)
Alıntıları Gösterquote:
o kadar para olsa hemen alıcaz :) jant alınca para kalmadı:( idare etsin zaten bass bass olupta comp. olmasını bizde steriz de şu anda durum elverişli değil sade bass olsun şimdilik yeter :)
valla en başta acayıp keyıflı gelıyor ama 3 4 gun sonra, nasıl diyeyım hımm aslında duydugun seyin bass değilde arabanın sadece sallandıgını ve bu duyamadıgın yuk db gucteki ama dusuk frekanstakı seslerın kulaklarını rahatsız ettıgını anlıyorsun. Yani gumbur gumbur arac sallanıyor mantıken duydugun ses hıcde rahatsız edecek yukseklıkte değil ama elınde peceteyle kulaklarını sureklı sılmek zorundasın ve arabadan ınınce kulaklarında bı cınlama ve mıllet sana sağırmısın duymuyormusun benı dıyor. Yani mid ve mid-bass seslerı duyamadıgın ıcın aracın ıcınde cok yuksek ses yokmus gıbı hıssedıyorsun ama sub wooferdan gelen ve senın net algılayamadıgın 20hz ın altındakı tıtresımler ilerde ciddi sorunlara dahi yol acabılır. Neyse ben 1 cıft ovalıde takttımmı bu sorun ortadan kalkmıs olacak
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi msserin -- 8 Nisan 2008; 0:30:27 >
-
eyv saol bizde takalım o zaman pioneer ts-e 2090 250 watt gerçi ama olsun :)quote:
valla en başta acayıp keyıflı gelıyor ama 3 4 gun sonra, nasıl diyeyım hımm aslında duydugun seyin bass değilde arabanın sadece sallandıgını ve bu duyamadıgın yuk db gucteki ama dusuk frekanstakı seslerın kulaklarını rahatsız ettıgını anlıyorsun. Yani gumbur gumbur arac sallanıyor mantıken duydugun ses hıcde rahatsız edecek yukseklıkte değil ama elınde peceteyle kulaklarını sureklı sılmek zorundasın ve arabadan ınınce kulaklarında bı cınlama ve mıllet sana sağırmısın duymuyormusun benı dıyor. Yani mid ve mid-bass seslerı duyamadıgın ıcın aracın ıcınde cok yuksek ses yokmus gıbı hıssedıyorsun ama sub wooferdan gelen ve senın net algılayamadıgın 20hz ın altındakı tıtresımler ilerde ciddi sorunlara dahi yol acabılır. Neyse ben 1 cıft ovalıde takttımmı bu sorun ortadan kalkmıs olacak
Alıntıları Göster
-
valla bu arada heyseyı bı anda yapmak zorunda deılsın, tek tek ayrı ayrı alıp yavas yavas toplayıp ama adam akıllı markalı toplamak en mantıklısı, ben ılk basta anfıyı aldım 1 ay evde durdu sonra gıttım wooferı aldım sonra kutuyu aldım falan yanı bıran once olacak dıye ucuza kacııp gereklı gereksız cıhazlara para verme, işte bu ay ovallerı alırım gelecek ayda bi pioneer teyp alıcam pioneer 4050ub gibi bişi, bakalım daha sonrasındada gıder belkı kapı ıclerıne adam akıllı kapı ıclerındekı orjınal hoparlörleri değiştiririm falan fılan, yavaş yavaş olsun ama adam akıllı markalı uzun ömürlü kaliteli olsun.quote:
Alıntıları Göster
-
haklısın katılıyorum herşeyi hemen yapamıyoruz durumu olan yapabiliyor ancak :Squote:
Orijinalden alıntı: msserin
valla bu arada heyseyı bı anda yapmak zorunda deılsın, tek tek ayrı ayrı alıp yavas yavas toplayıp ama adam akıllı markalı toplamak en mantıklısı, ben ılk basta anfıyı aldım 1 ay evde durdu sonra gıttım wooferı aldım sonra kutuyu aldım falan yanı bıran once olacak dıye ucuza kacııp gereklı gereksız cıhazlara para verme, işte bu ay ovallerı alırım gelecek ayda bi pioneer teyp alıcam pioneer 4050ub gibi bişi, bakalım daha sonrasındada gıder belkı kapı ıclerıne adam akıllı kapı ıclerındekı orjınal hoparlörleri değiştiririm falan fılan, yavaş yavaş olsun ama adam akıllı markalı uzun ömürlü kaliteli olsun.
Alıntıları Göster
-
quote:
Alıntıları Gösterquote:
Orjinalden alıntı: msserin
quote:
Keşke herkes senin gibi şunu bir anlasa.Sanayide bir dükkanda gördüm,adam ufacık Honda CRX'e iki tane JBL GT4-15 koymuş,üstelik de ön koltukların arkasına,öne bakacak şekilde yerleştirmiş.Ben başta arabayı görmemiştim,dükkanın kapısı kapalıydı,tam kapının önüne geldim,içerden adam yoğun bas olan bişeyler açtı,kapı üzerime yıkılacak sandım ve kulaklarımı o mesafeden bile rahatsız etti.Ve bunu yaparken adam o devasa iki hoparlörün tam önünde koltukta oturuyordu.
Adam caddede 20 metre ötenden geçerken arabadan gelen bas senin içini titretiyor,ve adam bununla arabanın içinde gidiyor.İşte bu yüzden arabaya 200-250 watt'tan daha güçlü bir subwoofer koymayı tamamen mantıksız buluyorum,hatta onu bile makul seviyede dinlemek gerekli bence.Eğer arabadan inince kulaklarda çınlama ve geçici duyma eşiği yükselmesi oluyorsa,o çınlama ve eşik yükselmesi zamanla kalıcı hale gelebilir.Öyle olmasa bile özellikle 4 khz civarında kalıcı kayıp olabilir,çünkü gürültüden etkilenmede en önce bu frekans bölgesi etkileniyormuş.Sadece o frekans bölgesi etkilendiği için kişi farketmeyebilir,ama yaş ilerledikçe daha alt frekanslara da inip konuşmayı duyma güçlüğü başladığında işin farkına varır.
Bir örnek,kuzenim iki sene önce asteğmen olarak askere gitti,kulakları askerden önce sapasağlamdı,askerde takım komutanı olduğu için silah atışlarında askerlerin başındaymış.Atış yaptıkları yer açık alandaymış ama üstü çatıyla kapalıymış.Onların atışı bittikten sonra da kendi başına geçip epey bi mermi yakıyormuş.Askerden geldi,kulaklarım sanki eskisi kadar iyi duymuyor gibi demeye başladı.Benim bilgisayarda oturduk,digital recordings isimli profesyonel işitme testleri olan bir sitede test yaptık.Bu sitede 20 hz'den 20 khz'e her frekansta ve 90 db'e kadar her seviyede ses üretmek mümkün.Kalibrasyon da var,ve uygun yöntemi de yazmışlar.Elimden geldiğince kalibre yaptım,kulaklıklarım da Philips'in kaliteli olanlarından,bilgisayarım da çok sessiz.Benim kulaklarım 1 khz'den 10 khz'e kadar 10 db sesleri belli belirsiz duydu,aynı testi onda yaptık,o da her 1 khz'lik adımda 10 db ve yukarısını duydu,ama 4 khz'e geldiğimde eşik bir anda 45 desibele fırladı.Kulağında çınlama yok,fısıltıyı da duyuyor ama bazen gürültülü ortamlarda konuşmayı anlamakta zorlanabiliyor.
Bu yüzden bu forumda araçlarında bu tarz sistemler olan herkese tavsiyem,kulaklarınıza çok dikkat edin.Ses sistemi kuracak olanlar da,bas-miz-tiz dengeli bir sistem kurun,direk bas da tiz de köklemeyin.SQ,yani ses kalitesine ses seviyesinden öncelik verin.Orta güçte sistemi orta seviyede açıp çok rahat duymak,güçlü sistemde sesi kökleyip hasarlı kulaklarla duymaktan daha iyidir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elbruz -- 8 Nisan 2008; 16:18:36 >
-
Bir şeyi unutmuşum,sistemin 20 hz'in altına inebilen bir sistem olmasına da gerek yok.Çünkü aynı db seviyesindeki 3 khz ses,30 hz'den daha fazla rahatsız eder.Yani asıl hasarı veren de 20 hz'in altı değil,duyulan sesin yüksekliği de hasar yapabilir.quote:
Orijinalden alıntı: Elbruzquote:
Orjinalden alıntı: msserin
quote:
Keşke herkes senin gibi şunu bir anlasa.Sanayide bir dükkanda gördüm,adam ufacık Honda CRX'e iki tane JBL GT4-15 koymuş,üstelik de ön koltukların arkasına,öne bakacak şekilde yerleştirmiş.Ben başta arabayı görmemiştim,dükkanın kapısı kapalıydı,tam kapının önüne geldim,içerden adam yoğun bas olan bişeyler açtı,kapı üzerime yıkılacak sandım ve kulaklarımı o mesafeden bile rahatsız etti.Ve bunu yaparken adam o devasa iki hoparlörün tam önünde koltukta oturuyordu.
Adam caddede 20 metre ötenden geçerken arabadan gelen bas senin içini titretiyor,ve adam bununla arabanın içinde gidiyor.İşte bu yüzden arabaya 200-250 watt'tan daha güçlü bir subwoofer koymayı tamamen mantıksız buluyorum,hatta onu bile makul seviyede dinlemek gerekli bence.Eğer arabadan inince kulaklarda çınlama ve geçici duyma eşiği yükselmesi oluyorsa,o çınlama ve eşik yükselmesi zamanla kalıcı hale gelebilir.Öyle olmasa bile özellikle 4 khz civarında kalıcı kayıp olabilir,çünkü gürültüden etkilenmede en önce bu frekans bölgesi etkileniyormuş.Sadece o frekans bölgesi etkilendiği için kişi farketmeyebilir,ama yaş ilerledikçe daha alt frekanslara da inip konuşmayı duyma güçlüğü başladığında işin farkına varır.
Bir örnek,kuzenim iki sene önce asteğmen olarak askere gitti,kulakları askerden önce sapasağlamdı,askerde takım komutanı olduğu için silah atışlarında askerlerin başındaymış.Atış yaptıkları yer açık alandaymış ama üstü çatıyla kapalıymış.Onların atışı bittikten sonra da kendi başına geçip epey bi mermi yakıyormuş.Askerden geldi,kulaklarım sanki eskisi kadar iyi duymuyor gibi demeye başladı.Benim bilgisayarda oturduk,digital recordings isimli profesyonel işitme testleri olan bir sitede test yaptık.Bu sitede 20 hz'den 20 khz'e her frekansta ve 90 db'e kadar her seviyede ses üretmek mümkün.Kalibrasyon da var,ve uygun yöntemi de yazmışlar.Elimden geldiğince kalibre yaptım,kulaklıklarım da Philips'in kaliteli olanlarından,bilgisayarım da çok sessiz.Benim kulaklarım 1 khz'den 10 khz'e kadar 10 db sesleri belli belirsiz duydu,aynı testi onda yaptık,o da her 1 khz'lik adımda 10 db ve yukarısını duydu,ama 4 khz'e geldiğimde eşik bir anda 45 desibele fırladı.Kulağında çınlama yok,fısıltıyı da duyuyor ama bazen gürültülü ortamlarda konuşmayı anlamakta zorlanabiliyor.
Bu yüzden bu forumda araçlarında bu tarz sistemler olan herkese tavsiyem,kulaklarınıza çok dikkat edin.Ses sistemi kuracak olanlar da,bas-miz-tiz dengeli bir sistem kurun,direk bas da tiz de köklemeyin.SQ,yani ses kalitesine ses seviyesinden öncelik verin.Orta güçte sistemi orta seviyede açıp çok rahat duymak,güçlü sistemde sesi kökleyip hasarlı kulaklarla duymaktan daha iyidir.
Alıntıları Göster
-
arkadaşlar hiç bir ampli çıkışını ampli girişine bağlayamazsınız, nedenini ise kısaca ve öz anlatayım. bilindiği üzere genelde güç çıkışları 4 ohm civarı olur yani çok düşük kısa devre olunca uçurursunuz her yeri ama ampli ya da pre-ampli girişleri ise çok düşük gain ve gerilim seviyesine sahip olduğu için ses kaynağını zorlamasın diye yüksek ohmajlı olur yani 27 kiloohm ve üstü ( genelde 47 kdır ve 1.4 volt rms girişe sahiptir) biz buna 4 ohm bağlarsak sizce nolur. geçen sene başıma geldi, aslında tecrübe olsun diye de girdim bu işe. okuldaki pc hoparlörü yaklaşık 5 watt çıkışlı. bunu alıp stk 4048 ( 150 watt) entegresinin girişine girmek istedim. girdim de. ama entegre acayip ısındı ve bir süre sonra aşırı akım çekmeye başladı, seste pek problem yok bass bağlıydı zaten. sonra girişe seri 47 k atayım dedim bi de buna paralel 18 k bağladım ki 4 ohm ile 18 k biribirine paralel olup çekilen akım düşsün diye anfi çıkışından. ve oldu işte bundandır ki teybin güç çkışları hiç bir zaman ampli girişine bağlanmaz. bağlamak zorunda kalırsak bile yüzü astarını geçer, ya da benim gibi basit bir şekilde empedans uygunlaştırıp filtre etmeniz lazım girişi...quote:
Bir şeyi unutmuşum,sistemin 20 hz'in altına inebilen bir sistem olmasına da gerek yok.Çünkü aynı db seviyesindeki 3 khz ses,30 hz'den daha fazla rahatsız eder.Yani asıl hasarı veren de 20 hz'in altı değil,duyulan sesin yüksekliği de hasar yapabilir.
Alıntıları Göster
-
Evet,yazdıkların doğru olabilir.Ama şu da var,4 ohm hoparlör bağlanan amplilerin çıkışlarında da 4 ohm mu empedens oluyor?Bilmiyorum ama zannetmiyorum da.Yani örneğin 4 ohm ampliye 8 ohm hoparlör sorunsuz bağlanabiliyor.Ya da örneğin bir mp3 çalara 16 ohm kulaklık bağlanıyor,16 ohm'luk mp3 çalar ampliye bağlanınca sorun teşkil etmiyor.Yani burada teybin dahili ampli çıkışında sabit bir empedanstan söz etmek ne kadar doğru,sonuçta hoparlör gibi tek bir bobin yok,bir çok devre elemanı ve değişken gerilimler mevcut.Ve akımın aktığı yöndeki empedans önemli değil mi?Yani ampli girişi yüksek empedanslı,burası okey,eğer bu ampliye girmek için uygun olan yüksek empedans isteyen bir oto teybinin preampli çıkışına 4 ohm'luk hoparlörü bağlarsak yakarız,aynı şeyin ters yönde geçerli olacağını sanmıyorum.quote:
Orijinalden alıntı: mtelektro
arkadaşlar hiç bir ampli çıkışını ampli girişine bağlayamazsınız, nedenini ise kısaca ve öz anlatayım. bilindiği üzere genelde güç çıkışları 4 ohm civarı olur yani çok düşük kısa devre olunca uçurursunuz her yeri ama ampli ya da pre-ampli girişleri ise çok düşük gain ve gerilim seviyesine sahip olduğu için ses kaynağını zorlamasın diye yüksek ohmajlı olur yani 27 kiloohm ve üstü ( genelde 47 kdır ve 1.4 volt rms girişe sahiptir) biz buna 4 ohm bağlarsak sizce nolur. geçen sene başıma geldi, aslında tecrübe olsun diye de girdim bu işe. okuldaki pc hoparlörü yaklaşık 5 watt çıkışlı. bunu alıp stk 4048 ( 150 watt) entegresinin girişine girmek istedim. girdim de. ama entegre acayip ısındı ve bir süre sonra aşırı akım çekmeye başladı, seste pek problem yok bass bağlıydı zaten. sonra girişe seri 47 k atayım dedim bi de buna paralel 18 k bağladım ki 4 ohm ile 18 k biribirine paralel olup çekilen akım düşsün diye anfi çıkışından. ve oldu işte bundandır ki teybin güç çkışları hiç bir zaman ampli girişine bağlanmaz. bağlamak zorunda kalırsak bile yüzü astarını geçer, ya da benim gibi basit bir şekilde empedans uygunlaştırıp filtre etmeniz lazım girişi...
Alıntıları Göster
Araya koyduğun dirençlerin problemi çözmesinin nedeni de empedans uyumu değil,voltaj ya da akımın yüksekliğidir diye tahmin ediyorum.Sonuçta pc hoparlörünün içindeki de preampli değil,besleme amplisi.Ne kadar zayıf da olsa STK entegreye girmek için yüksek bir sinyal üretiyor.Ve koyduğun dirençler de besleme seviyesi çıkışı preampli seviyesine düşürmüştür.Aynı entegreye bir walkman ya da mp3 çaların düşük empedanslı (ya da ona uygun diyelim) ama çok düşük güçlü çıkışını girersen ısınma sorunuyla karşılaşmazsın.
Oto teybinde ise aynı taktik işe yaramaz,dirençleri yakar,çünkü teybin çıkışı pc hoparlöründen epey yüksek.Ama en az 10 wattlık dirençlerle senin yaptığın gibi bir çözüm yaratılabilir.Ama ses kalitesi nasıl olur tartışılır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elbruz -- 8 Nisan 2008; 19:53:39 >
-
quote:
Evet,yazdıkların doğru olabilir.Ama şu da var,4 ohm hoparlör bağlanan amplilerin çıkışlarında da 4 ohm mu empedens oluyor?Bilmiyorum ama zannetmiyorum da.Yani örneğin 4 ohm ampliye 8 ohm hoparlör sorunsuz bağlanabiliyor.Ya da örneğin bir mp3 çalara 16 ohm kulaklık bağlanıyor,16 ohm'luk mp3 çalar ampliye bağlanınca sorun teşkil etmiyor.Yani burada teybin dahili ampli çıkışında sabit bir empedanstan söz etmek ne kadar doğru,sonuçta hoparlör gibi tek bir bobin yok,bir çok devre elemanı ve değişken gerilimler mevcut.Ve akımın aktığı yöndeki empedans önemli değil mi?Yani ampli girişi yüksek empedanslı,burası okey,eğer bu ampliye girmek için uygun olan yüksek empedans isteyen bir oto teybinin preampli çıkışına 4 ohm'luk hoparlörü bağlarsak yakarız,aynı şeyin ters yönde geçerli olacağını sanmıyorum.
Araya koyduğun dirençlerin problemi çözmesinin nedeni de empedans uyumu değil,voltaj ya da akımın yüksekliğidir diye tahmin ediyorum.Sonuçta pc hoparlörünün içindeki de preampli değil,besleme amplisi.Ne kadar zayıf da olsa STK entegreye girmek için yüksek bir sinyal üretiyor.Ve koyduğun dirençler de besleme seviyesi çıkışı preampli seviyesine düşürmüştür.Aynı entegreye bir walkman ya da mp3 çaların düşük empedanslı (ya da ona uygun diyelim) ama çok düşük güçlü çıkışını girersen ısınma sorunuyla karşılaşmazsın.
Oto teybinde ise aynı taktik işe yaramaz,dirençleri yakar,çünkü teybin çıkışı pc hoparlöründen epey yüksek.Ama en az 10 wattlık dirençlerle senin yaptığın gibi bir çözüm yaratılabilir.Ama ses kalitesi nasıl olur tartışılır.
Alıntıları Gösterquote:
Orjinalden alıntı: Elbruz
Evet,yazdıkların doğru olabilir.Ama şu da var,4 ohm hoparlör bağlanan amplilerin çıkışlarında da 4 ohm mu empedens oluyor?Bilmiyorum ama zannetmiyorum da.Yani örneğin 4 ohm ampliye 8 ohm hoparlör sorunsuz bağlanabiliyor.Ya da örneğin bir mp3 çalara 16 ohm kulaklık bağlanıyor,16 ohm'luk mp3 çalar ampliye bağlanınca sorun teşkil etmiyor.Yani burada teybin dahili ampli çıkışında sabit bir empedanstan söz etmek ne kadar doğru,sonuçta hoparlör gibi tek bir bobin yok,bir çok devre elemanı ve değişken gerilimler mevcut.Ve akımın aktığı yöndeki empedans önemli değil mi?Yani ampli girişi yüksek empedanslı,burası okey,eğer bu ampliye girmek için uygun olan yüksek empedans isteyen bir oto teybinin preampli çıkışına 4 ohm'luk hoparlörü bağlarsak yakarız,aynı şeyin ters yönde geçerli olacağını sanmıyorum.
biraz daha geniş anlatayım, bu konuyu bilmeyen kalmasın ki önemli bir konu tutup ampli çıkışı ampli girişine bağlanırsa sonuç hüsran olur, yangın bile çıkabilir mazallah..
öncelikle ampli çıkışlarında paralel direnç ve kondanstör bağlıdır, sebebi ise sabit empedans elde etmek mesela 4 ohmsa 10 ohmluk teş direnç bağlarsın ki amplinin iç direnciyle hoparlörün ki eşit olsun diye onları mühendislik hesabına kaçıyor ama hiç bir devre elemanı sabit direnç göstermez özellikle de alternatif akımda bunu da unutmamak lazım. evet ters yönde de geçerli neden dersen yüksek akım ve gerilimli bir çıkışı sen düşük akım gerektiren devreye verirsen devren çalışmasa bile yanar.. çünkü ona göre girişte direnç ve kondanstör değeleri, belirnelmiştir ve direk op-amp tarzı hassas bir yükseltece verilir bundan dolayı ampli çıkışı hiç bir surette ampli girişine bağlanmaz...
mp3 çalar vs vs bağlamaya gelince ise mp3çaların zaten çıkış kaç volt ki ve kaç amper akım veriyor ki burdan faydalanıyoruz işte.. sorun gücün fazla olamsı. güç ne kadar fazla, risk de o kadar fazla. bu aşırı hıza benzer ne kadar güç istersen ısı o kadar maliyet bir kadar artar ve devre saha titiz malıdır. dirençlerin 2 yönlü yafdası oldu dediğim gibi birincisi akımı sınırlamak için seri bağladım, ikincisi de empedansı ayarlamak için paralel bağladım
evet, araba teybinin çıkışı daha yüksek yaklaşık 20-22 watt kadar bunun içindir ki gidin siz yeni bir teyp alın 2. el 2050 gibi pioneer çakın bi tane keyfinize bakın.. oldum oalsı orijinal teypleri ve de yuvasını sevmem hala lcd ekran kullanıyorlar yaaaa
-
BENDEDE VAR PİONEER TS 2090 1CİFT YAKLASIK 12 13 SENELIK KOLON AMA YENILERINDE DAHA IYI CLIYO BENCE AMA BKIMINI YAPMAN LAZIM TAVSIYE EDERIM AMA SATMAYA GLDINMI UCUZA GDER 40 50 YTLYE ANCAK SATMK ISTERSEN AMA GUZEL CALIYO YANI BAS GBI CLIYO YANI SESI IYI ALIRSIN 2090LARDAN AMA YINE SIZ BILIRSINIZquote:
Orijinalden alıntı: mtelektroquote:
Orjinalden alıntı: Elbruz
biraz daha geniş anlatayım, bu konuyu bilmeyen kalmasın ki önemli bir konu tutup ampli çıkışı ampli girişine bağlanırsa sonuç hüsran olur, yangın bile çıkabilir mazallah..
öncelikle ampli çıkışlarında paralel direnç ve kondanstör bağlıdır, sebebi ise sabit empedans elde etmek mesela 4 ohmsa 10 ohmluk teş direnç bağlarsın ki amplinin iç direnciyle hoparlörün ki eşit olsun diye onları mühendislik hesabına kaçıyor ama hiç bir devre elemanı sabit direnç göstermez özellikle de alternatif akımda bunu da unutmamak lazım. evet ters yönde de geçerli neden dersen yüksek akım ve gerilimli bir çıkışı sen düşük akım gerektiren devreye verirsen devren çalışmasa bile yanar.. çünkü ona göre girişte direnç ve kondanstör değeleri, belirnelmiştir ve direk op-amp tarzı hassas bir yükseltece verilir bundan dolayı ampli çıkışı hiç bir surette ampli girişine bağlanmaz...
mp3 çalar vs vs bağlamaya gelince ise mp3çaların zaten çıkış kaç volt ki ve kaç amper akım veriyor ki burdan faydalanıyoruz işte.. sorun gücün fazla olamsı. güç ne kadar fazla, risk de o kadar fazla. bu aşırı hıza benzer ne kadar güç istersen ısı o kadar maliyet bir kadar artar ve devre saha titiz malıdır. dirençlerin 2 yönlü yafdası oldu dediğim gibi birincisi akımı sınırlamak için seri bağladım, ikincisi de empedansı ayarlamak için paralel bağladım
evet, araba teybinin çıkışı daha yüksek yaklaşık 20-22 watt kadar bunun içindir ki gidin siz yeni bir teyp alın 2. el 2050 gibi pioneer çakın bi tane keyfinize bakın.. oldum oalsı orijinal teypleri ve de yuvasını sevmem hala lcd ekran kullanıyorlar yaaaa
Alıntıları Göster
Benzer içerikler
- araba farı kaç lümen olmalı
- plaka boyama
- kumho lastik yorumları
- arabadan çift taraflı bant nasıl çıkar
- contası yanık araba kaç km gider
- renault logan
- 2024 mtv tablosu
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X