Şimdi Ara

amfinin gücünü ölçme (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.740
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • unstabilize tam regüleli ( stabilize ) olmayan bir beslemeyi ifade eder.Yani
    regüle devresi uygulanmamış yani sadece diyot ve kondansatörden oluşan besleme devresi...
    Vcc genelde + beslemeyi ve Vss ise - beslemeyi ifade eder... yalnız bir hatam şu olmuş: aslında Vee demeli idim... Çünkü devrede mosfet yok.
    Vcc kollektöre giden voltaj ve Vee emitere giden voltaj olarak düşün.
    Vdd drain Vss ise source beslemesi gibi... anlatım tarzımda hata varsa özür dilerim ancak pratik bir anlatım için bu terimleri kullandım...
    Yani Vcc = +35 VDC Vee = -35 VDC
  • 4 Ohm yük sorunu yeni farkettim kusura bakma...
    En pratik yöntem elektrikçiden alacağın soba rezistans teli ile olur... tabii bir de bu teli saracağın bir taş... teli bir mengeneye sıkıştırıp bükmeden düzeltip 4Ohm u ölçü aleti ile ölç ve yaklaşık 20-30 cm fazlalık bırakarak kes. teli taşa sar ve mümkün ise bildiğimiz klemenslerin içindeki iletken kısmı çıkar ve iki ucuna tak... Burada dikkat etmen gereken şey yükün mümkün olduğunca 4Ohm olması ve ısınacak olması...
    Bence bu taşı da havada kalacak şekilde bir tahtanın üzerine monte ediver... Malum yangın tehlikesi...
    Tek sorun krom nikel telin ısındığında değerinin artması . ancak değeri az değişenlerini bankalar caddesinde bulabilirsin... O yüzden çok uzun süre yüklenip ölçeceğin değerler seni biraz yanıltacaktır. Ama amaç birşeylerin hakkında fikir sahibi olmaksa iş görür... daha pahalı önerilerim de olabilir istersen...
    Sonuç : Ampliye 1kHz i uygula ve sinüsün tepelerinin kırpılmaya başladığı değeri ölçü aleti ile ölç. Karesini alıp yüküne böl ve kabaca bir güç ölçmüş ol...Aslı true RMS veya Audio mVmeter ile olur ama bu da seni çok yanıltmaz.. Yani ampli 5 W mı 50 W mı ayırd edebilirsin hiç olmazsa. aksi durumda hiç bir şey bilmemek de var...

• Bunun ölçmenin tek yolu bir osiloskoptur,

Bir amplinin gerçek çıkış gücü Rms değerle ölçülür yani (clipping) kırpmasız verebileceği maksimum güçle.

Bir amplinin girişine sinyal jeneratörü ile 1khz den başlayıp çeşitli frekansalarda sinyal verirsiniz çıkışı osiloskopa bağlarsınız ekranda izlersiniz normalde sinüs dalga vermeli sinüsün yapısı bozulmaya başladığında yani dalganın tepeleri kırpılmadan önceki son voltaj amplinin verebileceği gerçek maksimum çıkış gücüdür. Bu voltajı alıp watt değerine çevirirseniz gerçek değer çıkar bunun formülü:

Çıkış voltajının karesi bölü hoparlör empedansıdır.

Ekranda görünen sinüs sinyalinin tepeleri kırpıldığında buna clipping yani kırpma denir bu noktadan sonra ampli daha yüksek çıkış verebilir ama çıkan sinyal distorsiyonlu,ses kalitesi bozuk bir sinyal olacaktır hatta uzun süre hoparlörü maruz bırakirsanız hoparlörün bobinine zarar bile verebilir, o yüzden kırpılmış sinyal dikkate alınmaz gerçek çıkış gücü hakkında gercek bilgi vermez..

O yüzden bir osiloskopla test yapmadan bir amplinin gerçek çıkış gücünü asla tam olarak bilemezsiniz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.