Bildirim
amfinin gücünü ölçme
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
Giriş
-
öncelikle amplinin çıkış empedansını bilmen lazım.
sonra 1kHz lik bir sinyal kaynağı,bir osiloskop ve
bir de 4 veya 8 Ohm luk bir yüke ihtiyacın var.
Minimum bu şartlarda gerçeğe yakın bir ölçüm yapabilirsin...
Daha kolayı şemanı ve besleme voltajını yaz ki takriben
kaç Watt olduğunu söyleyeyim.
Mesela entegreli mi, transistörlü mü ,veya kaç adet hangi
transistör var çıkışta gibi... -
Ayrıca bu ölçeceğin veya tahmin edeceğim güç cihazın RMS (GERÇEK)
gücü olacağından alacağın hoparlör bu gücün minimum 2.2
katı güçte olmalı minimum... -
quote:
Orjinalden alıntı: untayk
Ayrıca bu ölçeceğin veya tahmin edeceğim güç cihazın RMS (GERÇEK)
gücü olacağından alacağın hoparlör bu gücün minimum 2.2
katı güçte olmalı minimum...
Hoparlörün gücü neden amplinin çıkış gücünün minimum 2.2 katı kadar olmalıdır?...böyle bir zorunluluk neden olsun?...konuyu biraz daha açarmısın.. -
RMS güç = Continious güç = Saf sinüs ( kırpılmadan öncesi !!! )
PMPO güç = Müzik güç = iyi bir amplifikatörde yaklaşık 2 x RMS güç
Yani müzik güç gerçek gücün 2 katını ifade eder (Özellikle Bass vurduğunda) ... yani biz amplinin gerçek gücünü ölçebilir veya tahminde bulunursak bu güç RMS olacaktır. Ancak maalesef piyasamızdan alınacak
hoparlörde Müzik güç , hatta PEAK güç yazılı olacaktır...
Olay tamaman bu... Amplifikatörü de dışarıdan alsa idi sorun yoktu...
Çünkü onda da PMPO veya PEAK (5-10 ms süreli pals) güç yazacağından
sorun olmazdı... Satan kişilerin çoğu bunu bilir..
Benim 20 yıllık meslek hayatımda yaptığım engüçlü ampli 600 Watt Rms..
Ancak iddiaya göre 1500-2000 Watt pc speakerleri var.. 600 Watt cihazın
sırf trafosu 15-20 Kg...Dijital pc speakerine ben rastlamadım ( var olabilir !!!)
Eveeeet ... hangi pc speakerının amplisi 5 kg??? Bilmem çare olabildim mi? saygılarımla...
-
yani öneriniz yalnızca arkadaşın yaptığı ampli için ve kullanacağı speaker'ın "dandik" olduğu varsayımına göre yapıldı...yoksa standart cihazlar için bu öneri doğru değil. Bir speakerın gücü, amplinin gücünün minimum 2.2 katı fazla olmalıdır tavsiyesi genellenirse yanlış olur.. -
Gerçek değerlerin yazıldığı cihaz ve hoparlörler için tabii ki bu geçerli olamaz... Bu durum maalesef piyasamızda yaygın olarak bulunan türk/çin malları ağırlıkta olmak üzere müzik güç veya bazen MAXIMUM güçlerin belirtildiği malzemeler için geçerli. Burada biz arkadaşımızın yapacağı devrenin RMS gücü üzerine değerlendirmede bulunduk... Normal Şartlarda hoparlör gücü (TEDBİR OLARAK ) %10 fazlası yeterlidir.
bu fazlalık göze alınmaz ise özellikle bass larda hoparlör gücünün
limitlerinde olunacağı için sesler bozulacaktır... saygılarımla... -
benim bildigim en guclu class-ab ampli crown ma-10000. three-phase 208v ile calisiyor.kanal basina yaklasik rms 5kW kadar cikis gucu verebiliyor ve kanal basina 0.5 ohm'a kadar inebiliyor.yaklasik 7U-8U kasa.ikinci en guclu bildigim ampli yine crown i-tech 8000.o da kanal basina rms 4kW gucunde.bu ampli pfc smps beslemeli ve hopalor cikis sistemi de 500khz BCA switch-mode output.yani hoparloru de pwm control switch mode ile suruyor.2U kasa 12.7 kg agirliginda ve su anda dunyanin en gelismis digital control sistemleri ile donatilmis.ucuncu olarak bildigim en guclu ampli digam-7000.bu ampli de 1U kasa ve kanal basina rms 3.5kW cikis gucunde, 9.5kg agirliginda ve yine full pwm sistemli switch-mode bir ampli.PEKİ NEDEN BU KADAR YUKSEK GUC? 1-su anda rms 1kW gucunde subwoofer hoparlorleri uretiliyor.(ornegin beyma) 2-ampli guc ve distortion testleri sine-wave signal ile yapilir ve bu sinyalin crest factor'u 3dB'dir.ama bir hoparlor sine-wave ile diil pink-noise ile test edilir.bu sinyalin crest factor'u ise AES standartlarina gore 6dB'dir. yani baska bir deyisle bir hoparlore AES pink-noise signal ile rms 1kW guc gonderilmesi gerekiyor ise bu hoparlorun sine-wave signal ile ayni empedace'a minimum rms 2kW gonderebilecek gucte bir ampliye baglanmasi gerekir sinyalin peak distortion'a girmemesi icin.yani ampli ve hoparlor power test sinyalleri farklidir.PEKİ MUZİKTE DURUM NE? hoparlor uretici firmalar tarafindan muzik sinyalinin en yakin taklidi olarak C.F=6dB olan pink-noise kabul ediliyor ve bu yuzden hoparlor testlerinde bu sinyal kullaniliyor.muzik sinyalinde ise hoparlorun calistirildigi frekans bandina gore hoparlore giden sinyalin crest factor'u de degiskenlik gosterir.calisma frekans araligi daha dar olan subwoofer'larin 1 ila 1.5 kat daha guclu, daha genis calisan ust hoparlorleri icin de 2 kata kadar daha guclu ampliler ile surulmeleri onerilir.3- ornegin JBL'in HLA serisi ust hoparlorlerinin lo-mid'leri 16ohm rms 600w gucundedir.bu hoparlorden 4 adet paralel calisabilmek icin minimum 4ohm 2.4kW'lik bir guc gereksinimi duyar.APOGEE'nin de rms 2.4kW'lik subwoofer'lari vardir. bu konularla ilgili daha detayli ve dogru bilgilere ulasmak isterseniz bazi adresler vereyim.http://www.crownaudio.com/http://pro-audio.powersoft.ithttp://www.apogeesound.com/http://www.jblpro.com/ tabiki bu bahsettiklerim profesyonel sistemler ve markalardir.bu tip sistemler ornegin maracana stadi ebadindaki yerleri seslendirmek icin falan kullanilir... (bu yazim bu forumdaki baska bir bolumde yazdigim bir yaziydi.buradaki konuyla da ilgili oldugu icin aynen buraya koydum)
-
Yahu burak kardeşim arkadaş amplinin 10-20 Watt üzerindeki hoparlörden bahsediyor... Konu ile ilgisini dijitalden kurdun galiba ancak sanıyorumki bu yapılan ampli 50 - 100 Watt bişeydir...bahsettiğin sistemler bana bile lüks geliyor... Bu arada eski çalıştığın yerdeki projeni gördüm ve hayran kaldığımı söyleyebilirim...
ellerine sağlık... İyi bir çalışma ve emek harcanmış..Takdir ettim.. Oraya benim girme durumum oldu ancak
yeterli güveni alamadığım için uymadı... Senin gibi iş yapan birini tutamayanlar benim gibi çamur ( hakkımı arayıp hak yemediğim için öyle diyolar ) birini hiç tutamazlar dedim ve şu an çalıştığım yerde devam kararı aldım
Seninle bi şekilde tanışmak isterdim mahzuru yok ise...
-
tabiki bir mahsuru yok.tanisalim.amplim icin soylediklerine tessekur ederim.ben sadece elimden gelenin en iyisini yapmaya calistim.ama kimseye yaranamadik.simdi daha iyi baska bir ampli yaptim.aklim erdigi kadar yapmaya calisiyorum nacizane.ben de tanismak isterim. burakkayiket@hotmail.com -
resimde JBL HLA serisi hoparlorlerin pdf'lerinden bir alinti goruluyor... -
mailine cevap yazdım . ancak JBL i göremiyorum... -
bahsettigim guclerin buradaki konuya cok abarti kactiginin farkindayim ama benim anlatmak istedigim esas olarak ampli ve hoparlor guc sevilerinin oranidir.ornegin pdf'de HLA subwoofer'in maximum input voltaji rms 72V,peak 144V olarak belirtilmistir.tabiki application'lara bakildiginda bu degerler maximum kullanilmiyor garantiye almak icin.bu subwoofer 4ohm rms 1.6kW'tir.bu subwoofer'in surulmesi icin JBL tarafindan onerilen ampli gucu rms 1.6kW ile rms 2.4kW arasindadir.kullanilacak ampli gucunu belirleyen o hoparlorun calistirilacagi frekans bandidir.calisma bandi daraldikca ampli ve hoparlor gucleri 1/1'e yaklasiyor.subwoofer'larin da rms 1/1 guclerde surulmesi idealdir.ama eger hoparlor full-range calistirilacak ise hoparlore gidecek olan sinyalin crest factor'u yukselecegi icin amplinin rms gucunun hoparlorun rms gucunun 2 kati olmasi gerekir.ama bu ince bir nokta.bu guc oranlarini calisma frekans bandinin genisligi belirler.bu oranlar dikkate alinmadan her hoparlor 2 kat guclu ampli ile surulurse hoparlorler cayir cayir yanar yada full range kasayi 1/1 guc oraninda ampliyle calistirmaya kalkarsaniz verim alinmaz.onceki sirkette bunu anlatmaya calistim ama kimse onemsemedi.bunun icin ozellikle subwoofer'larimiz frekans bandi ve crest factoru dikkate alinmaksizin hep 2 kat daha guclu ampli ile suruldugu icin surekli olarak yaniyorlardi.
-
ok.drekt pdf adresini veriyorum. http://www.jblpro.com/pub/manuals/hlamanl.pdf -
Ben bu açıdan hiç düşünmedim doğrusu... dervişin fikri-zikri meselesi...
Benim işkolumda genelde full range seslendirme yapıldığı için gerçekten hiç aklıma gelmemişti... Bence sen de HAKLISIN... -
ok.ben de mail attim... -
quote:
Orjinalden alıntı: untayk
öncelikle amplinin çıkış empedansını bilmen lazım.
sonra 1kHz lik bir sinyal kaynağı,bir osiloskop ve
bir de 4 veya 8 Ohm luk bir yüke ihtiyacın var.
Minimum bu şartlarda gerçeğe yakın bir ölçüm yapabilirsin...
Daha kolayı şemanı ve besleme voltajını yaz ki takriben
kaç Watt olduğunu söyleyeyim.
Mesela entegreli mi, transistörlü mü ,veya kaç adet hangi
transistör var çıkışta gibi...
Yaptıgım devre su:
[simage][/simage]
amfinin cıkıs empedansı 4ohm olacak sekilde devreyi kurdum.Devreyi aldıgım
kaynakta gücü 100W(8ohm icin) diyor.Ancak oradaki devrede, beslemede kullanılan trafo
2x28V (80V DC)/8A cıkıs veriyo.Ayrıca cıkısta kullanacagım 4ohm'luk yukun kac wattlık guce
dayanabilecek kapasitede olması gerekiyor.
/>
-
verdiğin şemada besleme voltajın +-35V Unstabilize olarak görülüyor. Bu tasarımdaki bir amplide çıkacak olan RMS Voltaj takriben ( Vcc + Vss )/4
Volt civarıdır. Yani takriben 17V RMS çıkış verebilir. Bu da Ohm kanununun bir bağıntısı olan P=VxV/R formülünden 17*17/4=72 Watt civarı bir güç demektir.
Şu anda forumdaki diğer yazılara bakıp hoparlör uydurabilirsin sanırım.
Şayet osiloskop ve 1kHz kaynağın var ise ölçüm de yapabilirsin.
Ancak bu işlem senin 1kHz deki gücünü belirtecektir... kullanacağın hoparlörün 4 Ohm un altında olmamasına dikkat edersen iyi olur. Aksi taktirde besleme voltajını düşürmen gerekecektir... ,
Deneylerinde başarılar dilerim... -
Sinyal jeneratörü ve osiloskop var.Yalnız cıkısta 4ohm'luk ne tur bir yuk kullanabilirim hoparlor dısında.
İlgin icin tesekkurler. -
"+-35V unstabilize gözüküyor" demekle neyi kasdediyorsun?Ayrıca formuldeki Vss degerinin ne oldugunu
acıklarsan sevinirim
Benzer içerikler
- anfi korumadan nasıl çıkar
- anahtar priz montaj fiyatı
- lehim pastası ne işe yarar
- akülü araba şarj olmuyor
- evin yarısında elektrik var yarısında yok neden
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X