selamlar 1980 li senelerde yarı profesyonel yarı zevk için stereo müzik anfileri imal ediyordum. o zamanlar pioneer sony Marantz vs. seslendirme sistemleri ile rekabet ederdik. İmkansızlıklar içinde kaliteli cihaz üretmeye çalışırdık . Ticareti beceremeyince işimizi geliştirip fabrika sahibi olamadık. Aradan 25 sene geçtiği halde memleketimizdeki elektronik cıhaz üreticilerinde kalite zihniyeti yerleşmediği gibi ; Elektroniği para kazanma amacıyla istismar etmeye son kademeden devam ediyorlar. Sonuçta çinlilerle bile rekabet edemez haldeyiz. Akibetimiz Hayrola.
tam damarima bastin arkadasim... cin'in allah belasini versin!!! soylari kuruyasica pislikler!!! tabi dedigin gibi bir de cesetci zihniyetle sadece kisa vadede az koyup cok kazanayimdan baska bi bok dusunmeyen,benim,senin ve bir cok isini seven,kaliteye onem veren,birseyler yaratmaya calisan insanlarin onunu keserek turkiye'nin hep geri kalmasini saglayan yatirimcilar...tabi bide isine 1gr. saygisi olmayan, scope'un dahi ne oldugunu bilmeden igrenc uretimler yaparak made-in turkey zihniyetinin olusmasina neden olan ve ulkemizi batiran insanlar... burasi bizler icin yanlis ulke...
Burak Kaygılanma, Herşey olacağına varır, Kazancında ayağına kadar gelir. Ben yaradana sığınıp bir tercih yaptım, ( Matrix filminden alıntı : tercihlerde bir illuzyondur. ) Şu andaki ekonomik ortamın halini bilmeme rağmen; Elektronik mesleğimi serbest olarak yapacağım. İşin Maddiyatını Hesab etmedim, sadece manevi kuvvetle işe girişiyorum; Kötü elektronik fabrikatörü işçisini iş sahibi edermiş, Hayatta başarılar dilerim!
üstat hala buralardamısın? şöle kaliteli bi gitar amfisi yapmaya niyetlendim. bi kaç şema buldum netten ama bu işin ince hesabı çokmuş meğer. yardımcı olabilirmisin?
selamlar.eger istedigin sey lambali ampli ise o tip ampli yapmiyorum uzgunum.ama ilgilenirsen yakinda bitecek bir tek kasa derdi kalmis olan rms 1,8KW class-ab bir amplim var ve uygun fiyata verebilirim istersen...???
üstat ellerine sağlık eminim çok güzel olmuştur ama biz kendimiz bişe üretmek istiyoruz... bir enstruman amfisi yaparken nelere dikkat etmek gerek gibi bişe soracaktım ama neyse iyi-uygun bişe arayan olursa bi şekilde yönlerdiririm sana,
eger beni asmayan bir konuysa tabiki yardimci olmak isterim... ogrenmek istedigin tam olarak nedir?
Ya bişi sorcam bas anfisiyle diğer anfiler arasındaki fark nedir?
Sesler ve hoparlörler frekans bandında ayrılmışlardır.Tiz sesler yüksek frekansta çalıştıkları gibi bass seslerde alçak frekanslarda çalışırlar.Bu mantıktan yola çıkarak bass amplisinin çıkışında alçak geçiren bir filtrenin olması beklenebilir.Diğer yandan bass hoparlörler genelde güçlü oldukları için güçlü amplilere ihtiyaç duyarlar ve bu durumda AB sınıfı yerine daha az akım çeken ve verimliliği daha yüksek olan "D" sınıfı ampliler kullanmak yerinde olur.
Bunlar kişisel kanaatlerim.Arkadaşlar eğer varsa hatalarımı düzeltirler yada ekleme yapabilirler.
Kolay gelsin...
inşallah vaktin olurda cevaplarsın çünkü bende soru çok, benim yapmak istediğim şey elektro gitar için bir çalışma amfisi. üzerinede bir kaç tane pedal ekleyecem, bass tiz orta distortion overdrive reverb ayarları olacak
müzisyenler sesi bas tiz orta diye ayırıyor. yükselteç devresinde sırasıyla alçak band ve yüksek geçiren filitreler kullanılarak sesi üç kanala ayırmak mümkün, filitrelerin peşine gelecek yükselteçlerlerlede sesi yükseltip uygun hoparlörlere verirsir.
şimdi eğer buraya kadar doğrulsa bu filitrelerin kesim frekensları kaç olacak? bu ayarlı yapılabilirmi? yükselteçlerin kazançları ayarlı olacak ama galiba sınıfları değişik olacak, bass için D sınıfı lazımmış diğerleri için hangi sınıf makbuldür? ve yükselteçlerin max kazançları ne olmalı? bir ensturuman(mesela elektro gitar) amfisi ile ile ses amfi si arasında ne fark vardır? enstruman amfileri ile ensturuman arasına takılan pre amfiler empedans uyuşturmayamı yarar? veya ne işe yarar? mikrofon pre amfisi ile gitar pre amfisi değişikmidir?
yazdiklarindan anladigim kadariyla sen sistemini 3 yol bi-amp calistirmak istiyorsun.gereken electronic crossover'in bukum frekanslarini kullanilacak hoparlorlerin ozellikleri ve calisacaklari kasa ve varsa horn ozellikleri belirler ve ayarli yapilabilir tabiki.tavsiyem 3 yol 24dB/oct butter..yuksek kalite ses icin class-d ampliyi tavsiye etmem.D sinifi switch-mode cikislar yuksek verim ve dusuk isil dagilim yonunden iyidir fakat yuksek kalite ses icin onemli bir gereksinim olan damping factor'leri cok dusuktur.benim bu konudaki tavsiyem bass,mid ve tweter icin hepsine class-ab'dir.( tabiki iyi uygulanmis bir class-ab ) ampli konusunda sana yardimci olabilirim eger daha detayli bir bilgi verebilirsen. ama ne yazikki preampliler konusunda calismadim.ben sadece audio'nun guc bolumleri uzerinde calisiyorum...saygilar...
benim fiyatim sizlere pahali gelebilir... 800 euro. yakinda bir resmini koyarim belki buraya...saygilar...
valla merak ettim.en yakın zamand akoyda bakalım.
ya transistörlerin yüksek çıkış için en yuksek güçte wattını düşürmemek için ne yapmak lazım? yukarıda ki mesajlaraa bakarsak soğutmak lazım..iyide ben istiyorum ki watajı yüksek transistörü yüksek voltaj ve ampere rağmen düşmesin....ki bu şekilde kayıp az olur diyorum..bu durumda transistörün buyuk mü olması lazım...kızıyorum ya..
selamlar... kayıpsız bir transistör ancak ideal kabul edilen şartlarda mümkün... Yani pratikte yok böyle bir şey. Ancak iyi bir soğutma ( mesela 25 dereceyi geçmeyecek bir soğutma ve gerekenden fazla güç transistörü kullanılarak bu kayıp telafi edilir pratik hayatta. Mesela max. güç harcaması 150 Watt olan bir transistör , 50W güç çekilebilecek gibi bir devre tasarlanırsa , transistörler çökemez. Olayın aslı bu. Basitçe bu durum şöyle açıklanabilir : Amerikalı bir firma , 100W bir ampliye 400W lık , avrupalı bir firma 200W lık , çin firması 100W lık ve bizden bir firma ise 50W lık toplam transistör koyarlar. Bu değerleri pratik olarak rastladığım ürünlerde gördüklerime göre söylüyorum. İstisnaları illaki vardır ama yaklaşık olarak uygulama böyle. Şimdi hangi transistörlerin yüke vurulduğunda çökebileceğini siz tahmin edin bakalım... ruh_ibezelye arkadaşım... istediğin cihaz , 5-10 ayrı aygıtı bir bünyede toplayan bir aygıt. Hiç tavsiye etmem böyle bir cihazı. Sebebi ise bir cihaz ne kadar çok parçadan oluşursa , o kadar çok problem çıkartacağı kuralıdır. Bence herbir parçayı modüler ( rack mount - rak sistem ) gibi bir parçalar halinde yapmalısın. Durum böyle olunca da herbir parçayı ayrı ayrı sorarsan daha net cevaplar alırsın. Sorunuzun şekli sanki , araba yapacağım , motor , defransiyel , hidrolik fren , abs nedir gibi aşırı kapsamlı bir soru olmuş. Öz olarak bir-iki şey söyleyebilirim : Mikrofon preamplisi ile gitar ınki farklıdır...mikrofonun seviyesi , frekans karakteristiği , dinamiği vs vs vs bir gitarın manyetiğinden çok farklıdır. Ampliler ise aynıdır... sadece girişlerine konulan filtrelere göre bas ampli - mid ampli gibi isimler alabilirler. Yalnızca bir bas ampli için |burak| kardeşimizden öğrendiğim kadarı ile , damping faktörü yüksek bir ampli olması gerekirmiş. Class-d yi pek tavsiye etmem... Ülkemizde onu yapmak için malzeme bulmada aşırı sorun yaşayacağın için... Class-AB rahatlıkla yapılabilir. 3 yollu ampli için aktif-crossover tavsiye ederim. Yapmak zor olacaktır ama hazırları da çok fahiş fiyatlarda olmamalı... Böyle bir sistemin can alıcı ve en fiyatlı kısmı ise mikrofon ve hoparlördür. Ayrıca kaliteli manyetiklerin de uçuk rakamlara satıldığını duydum... Kolylıklar diliyorum
BURAK KARDES SENİN BU DÖKÜMANLAR ACEMİLER İÇİN İYİ AMA BEN SENDEN BU 2X110V BESLEMELİ VE 2X 900W ÇIKIŞ GÜCÜNDEKİ AMFİNİN DEVRE ŞEMASINI BANA YOLLARSAN ÇOK SEVİNİRİM BEN DE BİR ELEKTRONŞÜİKÇİ OLARAK BU TÜR DEVRELERDEN VE BÜ TÜR İŞLERLE UĞRAŞMAKTAN HOŞLANIYORUM SANA MAİL ADRESİMİ YAZIYORUM YOLLARSAN SEVİNİRİM. İŞTE ADRESİM: SEHZADE_000@HOTMAİL.COM DEVREYİ SENDEN BEKLİYORUM.VERDİĞİN BİLGİLER İÇİNDE AYRICA SAOL.SELAMETLE...
en iyi aktif crossover devresi kimdeyse lutfen bana gondersın. acılen sub-bass cıkıcına ıhtıyaacım var. kalıteluı olmalı . bundan sonra ben de burdayım. cok sık gelemem ama mail adresıme ve msn.ime yazarsanız yardımcı olmaya calısırım. her turlu alış-verıse hazırım ama once AKTİF CROSSOVER.......... :P cok acil ya kızmayın hemen.. mail= lazyboy_0@mynet.com msn= bankaci36@hotmail.com