Şimdi Ara

AMPLİ TASARİMİ...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
0
Favori
8.157
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • burada verdigim dokumanlar ampli tasarlayip yapmak isteyenler icin onemli oldugunu dusundugum test sonuclaridir.burada anlattigim ,yeni baslayan ve class-AB sinifi ampli tasarlamak isteyenlerin istedikleri cikis gucune gore kullanmalari gereken cikis guc transistoru sayilarini nasil belirlemeleri gerektigidir.test sonuclarini gordugunuz ampli rated olarak 2x110V DC simetrik beslemede calisan , tek kanal yuklemede 4ohm'a rms 1kW , stereo yuklemede rms 2x900W guc veren bir amplidir.

• bu cizimde de bir npn guc transistorunun yaklasik olarak power derating egrisini verdim.elimle cizdigim icin biraz kotu olmus olabilir kusuruma bakmayin.eger bu egrinin orjinal seklini gormek isterseniz int'te adi gecen transistorun datasheet'ine bakabilirsiniz.pratik olarak 25''deki dissipation power'i verilen bir bipolar transistorun 100''deki dissipation power'i 25''dekinin yaklasik 1/2.5 veya 1/3'u civarindadir.

• Yani başka bir tabirle , bahsi geçen transistör 100 dereceye geldiğinde , artık 150Watt lık değil de sanki 50Watt lık bir transistör mü sayılır... Şayet öyle ise buradan giderek , soğutucu boyutu , rengi ve kalitesi çok önemlidir diyebilir miyiz...
  • evet.aynen dedigin gibi...
  • ok... bundan sonra biraz daa dikkat ederim .. Deee patronlara bunu nasıl izah edebilirim acaba die düşünüyorum...
  • hic dusunme.kesinlikle izah edemezsin.ben denedim olmuyo.deveye hendek atlamak patrona laf anlatmanin yaninda cocuk oyuncagi.ama ne yalan solim ki hipnoz yolunu denemedim.belki ise yarar...
  • ok ... bak bu hiç aklıma gelmemişti ... hemen ööörenmeye başliim.. Hani ne derler... YA TUTARSA...

• Yahu arkadaşlar bırakın 1kw'larıda biraz milletinde işine yarayacak güçte yapılabilirliği kolay amfi devre şemalarınız varsa verinde yararlanalım..mesela bana lazım, evimdeki pioneer cs 9030(arkalarında220wat yazıyor) kabinlerim de kullandığım yine pioneer marka mosfet güç katlı a405 serisi (90+90wat)amfim'in yüksek volümlerde yetersiz kaldığını hissediyorum bi öneride bulunursanız sevinecem..
  • sana bu konuda onerim su olacak.sen eger evde kullanacagin gucte bir sistem istiyorsan bence daha guclu ampli yapmakla ugrasma.iyi bir ampli yapmak cok maliyetli ve zahmetli bir is cok yuksek guclu olmasa dahi. senin evinde kullandigin sistem passive-crossover 'li bir sistem muhtemelen.passive-crossover hoparlorlerin verimi dusuktur ve tek bir ampli cikisindan full-range sinyal gonderildiginde butun frekans bilesenleri ust uste bindigi icin hoparlorun isteyecegi peak voltaj genligi yuksek olur ve amplinin cikis peak voltaj kapasitesi yetersiz kalacagi icin ses acildiginda seste bozulmalar olur ve ampli yetersiz kalir.bu durumu giderebilmek icin electronic crossover ile hoparlorlerin her birinin ayri ampli ile surulmesi gerekir.sana onerecegim daha guclu bir ampli yapmakla ugrasmak yerine oturup cok daha ucuza mal olacak bir elektronic crossover yapip hazir bir ampli daha alip hoparlorlerin icindeki passive crossover'lari iptal edip her bir hoparloru ayri kanaldan surmen olacaktir.bunu yaptiginda full range gelen audio sinyalinin frekans bilesenlerini onceden ayirarak ampli kanallarina ,oradan da hoparlorlere gondericegin icin sinyalin crest factor'u duseceginden ampli kanallarindan daha yuksek verim alman mumkun.ornegin bu islemi gerceklestirdiginde bass hoparlorune sadece bass sinyaller electronic olarak filtrelenerek gittigi icin bass seslerde 1.5 -2 kata kadar daha yuksek ses alman mumkun olacaktir...

• Hocam bu kabinler pioneer mühendisleri tarafından tasarlanmış 3yollu 35cm civarı çok kaliteli bas hoperlöre sahip kabinler öyle dandik bişey değiller, yani ilaveler yapmaya gerek olduğunu pek sanmıyorum ses kaliteleride gayet başarılı fakat yukarıdada söylediğim gibi amfi çıkış gücü belli, bence daha çok güç yetmezliği var gibi.amfimi daha güçlü bir amfi ile değiştirsemmi,değiştirirsem en az ne güçte bir amfi almam lazım?ve crossover için ayrıca başka bir amfi daha alman gerekli demişsin bu nasıl bir amfi olacak mono güç amfisimi nasıl?her hoperlör için (tveteer,medium,bas )ayrı amfimi kullanacağız.
  • dedigimi yanlis anladin.ben hoparlorlerin kotu demiyorum kesinlikle.benim anlatmaya calistigim sey senin de dedigin gibi amplinin gucunun yetersiz kalmasi olayi.ve teknik olarak neden yetersiz kaldigini anlatmaya calistim.bu durumun ne hoparlorlerin ne de amplinin kalitesiyle alakasi yok.tamamen teknik bir olay.daha guclu bir ampli ile hoparlorlerini surmek en basit yol.ama sen illa kendim yapacam diyorsan bu ampliyi zahmetli bir is oldugu icin bu yolu onerdim.hoparlorunun 220W oldugunu yazmissin ama hangi gucu 220W ???.int'ten hoparlore baktim ama malesef profesyonel hoparlorlerde oldugu gibi detayli bir datasheet verilmemis.bu hoparlor bana 50W-100W rms gibi gorundu.bana daha detayli bilgi verebilirsen sana daha dogru bilgi verebilirim.bana hoparlorunun 1) rms power 2) music program power 3) peak power 4) rated empedance degerlerini soylersen iyi olur.fazla konusarak kafani utuledimin farkindayim kusuruma bakma ama sana yanlis bilgilerden yola cikarak hopalorunu yaktirtmak da istemem.

• Burak arkadaş doğru söyler, eğer frekanslarını bölmessen yani bu işi aktif veya pasif bir cross-overla yapmazsan böyle ses bozukluklarıyla hayatın boyunca karşılaşmaya mecbursun.Tabi kabininin içinde pasif bir cross-over olabilir o zaman istediğin sese göre ya amfini yada kabinlerini yükselticeksin çünkü anladığım kadarıyla amfi-kabin uyuşmazlığı yaşıyorsun.Seçim sana kalmış, ama amfinin ve kabinlerinin rms ve peak güçlerini öğrenirsen seçimi daha kolay yapabilirsin-- SEO--
  • Şayet Pioneer 220Watt yazmışsa doğru söyler ... Ancak bu güç RMS mi PMPO yazıyor... Şayet bu belli ise ki kabinin arkasında yazar . Ona göre gücü belirleyebilirsek çalıştırılmış bir amplifikatör şeması verebilirim. Ancak bu bahsedilen gücü RMS olarak kabul edip mesele 220 Watt RMS bir amplifikatör bağlarsanız hoparlör göçebilir ( tabii bu arada hoparlörün içerisindeki pasif filtredeki kaybı da gözönünde bulundurmalıyız ! ).
    Aktif crossover da ( örneğin 3 yollu aktif filtrede ) herbir hoparlöre ayrı bir amplifikatör bağlanır. Yani stereo için 6 adet amplifikatör. Ancak şunu da belirtelim ki bunların hepsi aynı güçlerde değil. Mesela bass 150W orta 50W ve tiz 20W gibi... Tabii bu oranları hiçbir hesap yapmadan salladım şu anda... Ama anlatmak istediğimi tarif edebildiğimi sanıyorum. Benim şahsi kanaatimce bir ev için aktif crossover sistemi ( hazır alınacaksa ) lüks.Sizin durumunuz için amplifikatör gücünü arttırmak daha makul gibi... Canım Pioneer hoparlör filtresini çöpe atıp , bir dünya masraf yapmaktansa , kaliteden biraz taviz verilebilir gibi geliyor bana...
    Bu arada yaptığım kısa bir gezi sonucunda şunları da vurgulamam gerektiğini fark ettim... Öncelikle , amplifikatörünüzün 2x90 Watt olanını bulamadım ancak rastladığım diğer tüm a405 serisi amplilerin çıkış güçleri 4 Ohm a göre belirtilmiş idi. Şayet elinizde herhangi bir evrakta teknik bilgiler varsa bakmanızı öneririm. Çünkü kabinleriniz 8 Ohm. Bunun manası şayet ampliniz 2x90W ise dahi hoparlörden alabileceğiniz gücün 2x45 olmasıdır. Ayrıca kabinler için bulabildiğim bilgiye göre de müzik güç /PMPO güç 220Watt mış. Yani kabaca bir hesapla aslında kabinin gerçek gücünün/RMS 110Watt gibi olduğunu söyleyebiliriz. Bunu tespit etmenin en güzel yolu ise teknik dokümanlara bakmak...
    Şayet tahminlerde bulunduğumuz bu bilgilerin aslını bize bildirebilirseniz , yardımcı olmaya gayret ederiz... Saygılarımla.

• Arkadaşlar cevaplarınız için gerçekten teşekkürler.. Untayk arkadaşımında söylediği gibi fazla profesyonele kaçmaya gerek yok kabinler ev için gayet yeterli,ama genede rms değerine bir bakacağım,ona göre bi amfi belirleriz.
  • ok. haberinizi bekliyorum... İyi günler dilerim ...
  • Tasarımcılar için küçük ama hatırı sayılır bir kaynak!!!

HIGH EFFICIENCY AUDIO POWER AMPLIFIERS
    design and practical use

http://purl.org/utwente/fid/1351

pdf formatında farklı kaydedin
  • Tekrar teşekkürler...
  • rica ederim...
  • ben de tesekkur ederim...
  • ampli tasarlamak isteyen arkadaslar varsa elimden geldigince yardimci olmak isterim.saygilar...
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.