merhaba arkadaşlar elimde devresi yanmış ana kucağı var 12 v adaptör ile multivibratör ya da flip flop devresi kurmak istiyorum fakat hızını da ayarlayabilmem lazım devreden çıkan hız muhtemelen benim istediğimden hızlı ya da yavaş olacak bunun için malzeme tavsiyesi verebilir misiniz? youtubeda gördüğüm bir videoda 3v güç üzerinde 2 adet potansiyelmetre, NE555 entegre ve 16 v 47uf kondansatör ile devresi yapılmış bu devreye 12v güç versem sorun olur mu? yine bu devrenin yanıp sönme hızını daha çok yavaşlatmak için kondansatörün uf değerini yükseltsem fayda eder mi? teşekkürler |
ana kucağı için yeni devre tavsiyesi
-
-
Ne555 15 volta kadar stabil çalışabilir, 12v vermenizde entegre açısından bir sorun yok. Potansiyometre ile frekans ayarını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
hocam dün bu devreyi yaptım potansiyelmetrenin birinden kırmızı ışık ve duman çıktı 10 k potansiyelmetre kullanmıştım küçük gelmiş olabilir mi devrede hatalı bağlantı yapmadığımı düşünüyorum
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fixers -- 17 Mart 2021; 9:58:27 > -
Devre şeması veya internette yer alan hali varsa paylaşır mısınız. İnternette bazen hatalı devre tasarımları da olabiliyor.
arkadaş videonun başında çizmiş tam olarak şu devreyi uyguladım motora güç gitmedi galiba gücü arttırmaya çalışırken potansiyelmetreden böyle bir tepki geldi multimetre ile baktığımda potansiyelmetrede sorun görünmüyor hala çalışıyor kendisi
-
Devrede bir problem görünmüyor ama yapan arkadaş kağıt üzerinde biraz karışık çizmiş, umarım hatalı bağlantı sebebiyle entegre yanmamıştır.
Temelde,
Entegrenin 1 nolu bacağı eksiye
4 ve 8 nolu bacağı birleştirilip artıya
2 ve 6 nolu bacağı birleştirilip kondansatör artısına
Kondansatör eksisi devrenin eksi hattına
İki potansiyometrenin orta bacakları birbirine ve bu orta bacaklardan bir kablo ile entegrenin 7 nolu bacağına
İki potansiyometreden birinin sağ bacağı devrenin artısına
Diğer potansimetrenin sağ bacağı kondansatörün artısına bağlanacak.
Flio flop çıkış ucu entegrenin 3 nolu bacağıdır.
Şimdi buraya dikkat; bu entegre çıkışı motor beslemez sadece led yakabilecek kadar akım verir ki devre 3 volttan yüksek gerilimle kurulduysa led bile uygun bir dirençle bağlanmalıdır. Doğrudan motora bağladıysanız entegre yanmış olabilir
Flip flop çıkışı uygun bir transistör yardımıyla güçlendirilerek ancak ampul, motor gibi güç tüketen cihazlara bağlanmalıdır.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
hocam bu işi ben kıvıramayacak gibiyim tam olarak benim ihtiyacım olan şey 1sn güç var 1sn güç yok şeklinde bir devre n11 gibi sitelerde birçok 12v flip flop devresi mevcut fakat hepsi farklı nitelikte benim işimi görebilecek olanı önerir misiniz ?
-
İnternette doğrudan alıp sizin motora bağlayabileceginiz hazır devre bulmak çok zor. Ancak hazır kurulmuş ve üzerindeki pot ile istediğiniz frekans çıkışını alabileceğiniz 555 devre kartları bulunur. Onlardan alıp ister röle tetikleyerek isterseniz güç transistörüne bağlayarak işi çözebilirsiniz. Yani illaki motora bağlamak için ekleme yapmanız şart. Röle işin en kolayı, çünkü onun da hazır kurulmuş hali internette yaygın sadece iki devreyi ve motoru birbirine kablo ile bağlamak kalır ancak röle her saniye başı çıt çıt ses yapar rahatsız eder. Sessiz olsun derseniz 555 devresi ve transistör ile bağlantıyı tarif edebilirim.
hocam şunu (https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/kaan-elektronik-12v-flip-flop-hobi-devresi-monteli-mosfetli-P156087241) alsam transistör eklemeye gerek var mı ? kendi orjinal kartında da mosfet kullanılmış dediğiniz ses yapma olayı varmıdır bunda ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fixers -- 17 Mart 2021; 15:44:44 > -
Yoo gayet güzel, üzerinde mosfet transistör var zaten, röle olmadığı için ses sorunu olmaz tabi. Bu çift çıkışlı, siz motor için tek çıkışını kullanacaksınız. Sadece fiyat abartılı.
quote:
Orijinalden alıntı: mustyyyyy
Yoo gayet güzel, üzerinde mosfet transistör var zaten, röle olmadığı için ses sorunu olmaz tabi. Bu çift çıkışlı, siz motor için tek çıkışını kullanacaksınız. Sadece fiyat abartılı.Aynen biraz pahalı ama başka çare kalmadı bana göre bütün bilgiler için teşekkürler hocam. Bu arada motor olduğu gibi çocuğun oturduğu mekanızmaya bağlı değil debryaj gibi sistem yapmışlar çok fazla güç gelirse motor boşa dönüyor yavaş kalkıp yavaş duruyor tek ihtiyacım olan gücün gelip gitmesiydi gerekli konfor olur diye düşünüyorum. Şimdi aklımda kalan tek soru acaba tek yönlü güç yeterli olur mu ters yöne de flip flop çıkışının diğerini bağlasam daha iyi verim alırmıyım? geldğinde deneyeceğim
-
sank işi bitirmişsiniz de son destek lazım :! Çözüm bu anda olur, almayı dşündüğünüz devrelrde de sorun yaşayabiliriniz.
555 entegresinde devre kurarken üzerindeki kondansatörler küçük değerde olmalı yoksa entegre üzerinden boşaldığı için zarar verebilir.
Transistör, mosfet vb kullandığınzda yükü direk güç kaynağından alıp,yine ona akıtmalısınız, entegre üzerinden yük akıtacak hatalı bağlantı olmamalı.
ayrıca ssr röleler sessiz çalışıyor olmalı hatırlatalım.
Diğer taraftan sadece flip flop için 555 gerekmez, iki transistörle basit devreler mevcut.
-
Rica ederim kolay gelsin...
Devre üzerindeki iki transistör sırayla tetiklenir, birinden + birinden - çıkış alınır. İkisini birden aynı motora besleme olarak bağlamak problem oluşturur.
İş bitirmek açısından şöyle hazır birşey düşünebilirsiniz
(hobi değil de tamir yaptığınız için hazır modül önerdim. Dışarıdan da kontrol edilebiliyor, butonlara basmak şart değil )
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 18 Mart 2021; 16:43:7 > -
keşke daha önce görseydim yine de teşekkürler. Şimdiki şekilde de çalışıyor ama istikrarsız arada sallama hızında ufak değişiklik oluyor nedenini anlamadım bu çok daha iyi görürmüş işimi
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X