Şimdi Ara

Anakart Çipset Isınması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
2.755
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Aslında ilginç bir durum var. Bu normal mi yoksa bir problem mi bilemiyorum. MSI 990FXA-GD80 Anakartı bir yıla yakın kullandım. Şimdi servise gönderdiğim MSI yerine uygun fiyatlı bir anakart seçmeye karar verdim ve Gigabyte 970A DS3P aldım. Ama ortak bir problem var. İkisinin de kuzey köprüleri ateş gibi yanıyor. Bu durumun en azından 970/990X/990FX çipsetli tüm anakartlarda olduğunu ve bunun normal olduğunu düşünmeye başladım. Bu sıcaklıklar programlarda görünmüyor. Kullanıcı anakartım 20-30 derecede diye sevinirken kuzey köprüsü el yakacak derecelere geliyor. Tabi çok fazla fark edilmiyor böyle olunca.

Anakartların ısınan bölgeleri aşağıdaki resimlerde kırmızı dikdörtgen içine aldığım kısımlar. Resimleri aklıma gelen temsili modellerden aldım. Isınıp ısınmamayla ilgili bir şey yok:

Anakart Çipset Isınması  Anakart Çipset Isınması  Anakart Çipset Isınması

Ayrıca benim ölçtüğüm değer de şu şekilde:

Anakart Çipset Isınması  Anakart Çipset Isınması

Siz de 970/990X/990FX çipsetli anakartlarınızın (Diğer AMD ve Intel anakart sahipleri de yazabilir) bu bölümlerini boşta ve yük altında varsa bir termometreyle, yoksa parmağınızı dokundurarak sıcaklığını ölçüp buraya yazarsanız sevinirim. Hem bunun bir sorun olup olmadığını araştırır ve sorunsa çözüm arar, değilse de içimiz rahat kullanırız. Dikkat edilmesi gereken husus bu bölgelerde sensör bulunmaması ve bu nedenle bu bölgelerin sıcaklığının herhangi bir programda görünmemesi.

• valla bu problemin adı ilk 990xa-ud3 te duyulmaya başladı ondan sonra yayıldı gitti sıcak olduğunu biliyordum da 65 üstü de çokmuş ya chipset böyle herhalde ds3p ud3 gd80 g46 g43 hepsinde bu sorun az çok var
  • Normalde orada bir işlem görülür ve ısınması doğaldır. Aşırı ısınması kasa içi iyi soğutma olmazsa artar. Bunu önlemek için extra fan takılıp üzerine üflenmesi sağlanırsa sorun ortadan kalkar.
  • @tarkolar

Soğutuculara çalışma sırasında dokunulmaması fark edilmesini güçleştiriyor. Ben elimle sıcaklık kontrol etmeyi sevmesem fark etmezdim belki.

@dadaş orhan

Yan kapağa fan takabilirsem sıcaklık biraz azalır umarım. Uzay kurulum yaptığım için elimdeki yedek ekran kartını kullanmıştım. Kuzey köprüsünün altında PCI Ex. yuvasına HD 7950'yi takınca bölge iyice ısınabilir.
  • Bende de gigabyte var 78lmt-s2pt bazen 60 derece bazen 40 derece anakartı ne kadar yorduğuna bağlı ama gigabyte in fiberglas teklonojisi biraz farklı bilmiyorum msi da durum
    nedir ama tavsiyem chipset soğutucusu takabiliyorsan tak.
  • Her durum için bi hain planımız vardır.

Antalya bimeksten şu fan alınabilir.
    http://www.bimeks.com.tr/urun/111592/xilence-40mm-kasa-fani-coo-xpf40-w-.aspx#dealers
    veya bu.

veya bi elektronik malzeme satıcısına gidilir. 40 MM LİK FAN SATIYORLAR.

Daha sonra gereken malzeme.
     Anakart Çipset Isınması

Bu çoklayıcının, bir ucundaki soketi keserek kablolar(4 KABLO UÇLAR AÇIK OLACAK ŞEKİLDE) hazırlanır.

Daha sonra aşağıdaki fotoğrafa bakılarak 5 volt ve 7 volt şeklinde bağlantı yapılarak denenir. Bu voltajlarda devir azalacağından ,fanımız fazla ses yapmaz.ÇÜNKÜ DİREK MOLEX İLE BAĞLARSAK 12 VOLTTA 40 MM FAN ÇOK SES YAPAR.

Anakart Çipset Isınması

Tabi bu bağlantlıları yapmak için fanın kablosunu da keseceksin.

Sıra geldi 40 mm fanımızı kuzey köprü soğutucu bloğuna montaja. Aşağıda 2 resim verdim. hangisi uyarsa, Fanın 2 vida deliğinin olduğu yerlere japon yapıştırıcıyı sürüyorsun. Dışarda 30 sn kadar bekletip, soğutucu buloğunda 2 küçük sarı daire ile gösterilen yerlere denk gelecek şekilde yapıştırıyorsun. 2-3 dk baskıda tut.yapışır.
    Fazla yapışkan sürme,akmasın.
    İşlem başarı ile tamamlanıp,start aldığında köprünün anormal soğuduğunu göreceksin. Niye soğuk diye şikayet etmiyesin bu sefer de.
     Anakart Çipset Isınması

Anakart Çipset Isınması

Fanı ölçekli çizdim,gerçektede kaplıyacağı alan çizdiğim kadar olacak.

• Çok teşekkür ederim hocam. Planınız çok güzel olmuş. Elinize sağlık. :)

En kısa zamanda bunu deneyip burada sonucu paylaşırım. Yan kapaktan hava üfletmeyi bir şekilde becerebilirsem gerek kalmayabilir yalnız.

Ben de zamanında şöyle bir nane yemiştim yine bir köprü yongasını soğutmak için:

Anakart Çipset Isınması

Yalnız yine de benzer anakart kullananların kendi anakartlarında bu tip ısınmalar olup olmadığına dair yorumlarını bekliyorum. :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    işlemci
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hasan07-36

Çok teşekkür ederim hocam. Planınız çok güzel olmuş. Elinize sağlık. :)

En kısa zamanda bunu deneyip burada sonucu paylaşırım. Yan kapaktan hava üfletmeyi bir şekilde becerebilirsem gerek kalmayabilir yalnız.

Ben de zamanında şöyle bir nane yemiştim yine bir köprü yongasını soğutmak için:

Anakart Çipset Isınması

Yalnız yine de benzer anakart kullananların kendi anakartlarında bu tip ısınmalar olup olmadığına dair yorumlarını bekliyorum. :)

her ne kadar voltajı ile oynansada 40 mm bir fanin oldukça sesli çalışacağını düşünüyorum linktekihttp://www.vatanbilgisayar.com/xigmatek-cn881-porter-cn881-chipset-sogutucu/productdetails.aspx?I_ID=46100 soğutucuyu alırsanız daha iyi olacağı düşüncesindeyim garanti kapsamı dışına çıkartır mı anakartı bir fikrim yok ancak o fani oraya yapıştırmaya kalkarsanız da garanti problem çıkartacaktır. Hangisi aklınıza yatarsa onu deneyin derim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bende benzer yüksek sıcaklık ölçümlemiş ve kafaya takmıştım.anakartım asus crosshair formula z

https://store.donanimhaber.com/6c/67/a3/6c67a3249dc15837b28d19f51b1bafd9.jpg

kuzey köprüsü 50-60 derece aralarında idi.soğutucu takmak yada fan konumlandırma imkanım yoktu.
    Sonra farkettim ki devasa işlemci soğutucum anakartın kuzey köprüsünü kapatıyor.Kuzey köprüsüne hava akışını engelliyor.
    işlemci soğutucum THERMALTAKE FRIO

https://store.donanimhaber.com/f4/f8/d5/f4f8d5d286bee5c3cb78a3a25ba11051.jpg

deneme amaçlı kardeşimin üstten aldığı havayı alta üfleyen xigmatek marka işlemci soğutucusunu monte ettim.tam modelinin fotosunu bulamadım ama şuna benziyor.

https://store.donanimhaber.com/b2/09/84/b20984ca182cf4e5419e741f4f23684f.jpg

sonuç: anakartın kuzey köprüsü 40 dereceyi bile görmemişti.
     Anakart Çipset Isınması Anakart Çipset Isınması Anakart Çipset Isınması

• merhaba 970A-DS3 rev3.0 kullanıyorum boşta 35 oyun oynadıgım zaman max.45 derece oluyor chipset elimi 2 saniye tutamıyorum üstünde

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Metin abinin yöntemi Akasa 40 mm fanı kullanarak uyguladım. Çok da güzel oldu diyebilirim. Uygulamayı anakartın soğutucusuna hiçbir şekilde yapıştırıcı sürmeden yaptım.

Aşağıdaki resimde soğutucu üzerindeki Gigabyte yazan yerin etrafındaki bu bölümle arasında küçük bir boşluk olan iki metal bölümü işaretledim.

Anakart Çipset Isınması

Ben fanı monte ederken bu iki noktayı kullandım. İlk önce titreşimi önlemesi ve sağlamlığı arttırması için fanın altına çift taraflı bant yapıştırdım. Daha sonra fanın karşı vida deliklerinden birer tane plastik kablo toplama kelepçesi geçirdim. Kelepçeyi o gördüğünüz ince boşluktan geçirip işaretlediğim yeri kavrayacak şekilde geçirip kelepçeyi kilitledim ve uçlarını kestim.

Bu resimde kelepçe de siyah olduğu için çok net olmasa da yaptığım şey görünüyor.

Anakart Çipset Isınması

Sistemin genel hali şu şekilde:

Anakart Çipset Isınması

Anakart Çipset Isınması

Ölçtüğüm sıcaklıklar ise şu şekilde oldu:

Not: Taktığım küçük fana "NB fan" diyorum.

Testlerde yük altına almak için Prime 95 ve Furmark'ı birlikte kullandım. Testlerde oda sıcaklığına dikkat edilmiştir.

KUZEY KÖPRÜSÜNE YÖNELİK TESTLER

CPU tam yükte ve Kasa fanları yarıda, NB fan tam devirde:

Kuzey Köprüsü: 45 °C

CPU tam yükte ve Kasa fanları yarıda, NB fan kapalı:

Kuzey Köprüsü: 66 °C

Görüldüğü gibi 21 derecelik bir fark oluştu işlemci yük altındayken ve fanlar kapalı değilken.

GENEL SICAKLIK TESTLERİ

CPU-GPU tam yükte ve Kasa fanları yarıda, NB fan tam devirde:

İşlemci: 48 °C
    Ekran Kartı: 71 °C
    Kuzey Köprüsü: 55 °C
    Anakart Güç Devresi: 64 °C

CPU-GPU tam yükte ve Kasa fanları yarıda, NB fan yarım devirde:

İşlemci: 48 °C
    Ekran Kartı: 71 °C
    Kuzey Köprüsü: ~65-68 °C
    Anakart Güç Devresi: 64 °C

CPU-GPU tam yükte ve Kasa fanları tamamen kapalı, NB fan tam devirde:

İşlemci: 57 °C
    Ekran Kartı: 73 °C
    Kuzey Köprüsü: 67 °C
    Anakart Güç Devresi: 78 °C

CPU-GPU tam yükte ve Kasa fanları tamamen kapalı, NB fan tamamen kapalı:

İşlemci: 57 °C
    Ekran Kartı: 73 °C
    Kuzey Köprüsü: 85 °C
    Anakart Güç Devresi: 78 °C

Tüm fanlar kapalıyken kuzey köprüsünde 85 derece ölçmemin nedeni fan kontrolcünün 85 derecede alarm verip bölgedeki fanı açması nedeniyle. Yoksa daha yukarı da çıkabilirdi. Corsair H80i ve ekran kartı fanları test boyunca sabitlenmedi. Sıcaklığa göre devir yükselttiler.

Dün oda sıcaklığına dikkat etmeden yaptığım testlerde ise

İşin özü Metin abinin yöntemi çok iyi bir şekilde işe yaradı.
     Anakart Çipset Isınması

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasan07-36 -- 15 Ağustos 2014; 22:38:05 >

• Çok süper olmuş. Kırk yılda bi işe yaradık ,demek ki.
  • Kronik bir problem galiba ben de 760G çipset FX 6100 ile 70 dereceyi gördüm kuzey köprüsünde.
  • 7 TL lik Akasa fan ile olaya kesin çözüm.
  • @metin abi 52

Estağfirullah hocam. Her zaman işe yarıyorsunuz. Anakartın pasif soğutucusuna da tam fan takılmak için biçilmiş kaftan desek yalan olmaz. Azıcık daha olsa oraya fan vida delikleri açacaklarmış. :)

Aslında gerçekten 6 cm gibi bir büyüklükte yavaş dönen bir fan olsa süper olur üst model anakartlarda. Extreme Intel modellerinde var ama AMD'de rastlamadım. Hem ısınmayı azaltır, hem de stabiliteyi arttırır. Belki de etkisi olmaz, ben fazla takıyorumdur sıcaklığa. Ölçüm sırasında 85 derece olduğunda bile stabilite bozulmadı.

@Dunn

Dediğiniz gibi çipsetlerde genel bir ısınma problemi (belki problem de değil ama benim gibiler kıllanıyor.) var hocam. Bu konuda yazdım mı bilmiyorum ama ısınmayla ilgili Gigabyte Türkiye'yi aramıştım. Bu çipseti taşıyan tüm anakartların markadan bağımsız olarak ısındığını söylediler. Teknobiyotik servisi de aynı şeyi söylemişti.

Bu arada yan kapağın üst tarafına fan takamıyorum. Çünkü iki fan + Corsair H80i radyatörü üstteki fan yuvasının bir bölümünü kapatıyor. Yine 1 cm gibi boşluk kalıyor arada ama bu benim ince profil fana bile yeterli gelmiyor. Onun için de ben hain bir plan düşündüm. :D Ama bunu uygulaması biraz daha zor gibi.

Öncelikle bize bozuk bir PSU lazım.

Anakart Çipset Isınması

Kırmızı renkteki yerlere birer delik açılacak. Bu delikler yardımıyla o plaka Corsair H80i'nin ön fan bölümüne normal vida ile tutturulabilecek.

Mavi yerlerden sonrası fazlalık. Oralardan kesilip fanın olduğu yer haricindekiler atılacak.

Delinen deliklerden normal vidalar yardımıyla Corsair H80i'ye sabitlenen plakanın fan yuvasına norma şekilde bir 12 cm fan bağlanacak ve bu içeri üfleyecek. Sanırım böyle bir şey olabilir. :)
     Anakart Çipset Isınması

• arkadaslar benimde ısı ile yorumum olacak :), anakart üzerindeki chiplerin üzerinde termaller bulunmakta,bu termaller zamanla özelliğini yitiriyor ve chiplerimize zarar veriyor ,bilya değişimi sayesinde bu sorunlar ortadan kalkabilir eger cihazınızdaki ısı arttıysa termal değişikliği yapın ,oda olmazsa kalıblama işlemi yapılması gerekir benim videolarım var amaç bilgi paylaşmak izlemek isterseniz youtube.com/BGA TURKEY yazın ilk çıkıyo,
    eger konuyla alakalı desteğim olduysa ne mutlu bana...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.