Şimdi Ara

Anakart RGB, Kasa ARGB sorunsalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
2
Favori
6.988
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar, oğlum için bir oyuncu PC'si topladım. Kasa olarak "Rampage Alpha-X 4x12 cm Rainbow Fan 600W 80 Plus Bronze RGB Led Oyuncu Kasası"nı aldım. Anakart olarak Gigabyte B450M S2H. RGB konusunu çok bilmediğim için sıkıntı yaşıyorum. Bu konuyu ürünler geldikten sonra biraz biraz anlamaya başladım, çok şey okudum ancak halen emin olamadığım konular var. Hatta daha ürünler gelmeden bir fan çoklayıcı port sipariş etmiştim, onu da iade ettim. Anakartta 4 pinli (12v, PWM'li) erkek RGB_LED soketi var. Normalde kasada da dişisi olur onu oraya takarız diye bekliyordum ama kasadan çıkan kablo (11-1) şeklinde üç pinli dişi bir konnektör. Okudukça bunun 5V ARGB olduğunu anladım. Bu 3 pinli kablonun dışında, kasanın 4 fanından T şeklinde (birbirine seri bağlayabilmek için) standart molex dişi kablolar geliyor. Kasanın önünde de dik bir ARGB şerit led var. Reset düğmesine bastıkça RGB modu değişiyor. Demek ki içinde bir kontrolcu var (ön kapağı açmadım. ön panelin tüm kabloları üst yandan çıkıyor. İlk bağlantıda denemek için öndeki 2 fanı birbirine bağlayıp onları da PSU'dan gelen molex'e bağlayınca fanlar çalıştı, rainbox ledleri de ışı veriyor, fakat renkler hareket etmiyor. Reset düğmesine bastıkça, PSU'ya bağladığım değil, bağlamadığım (dönmeyen) fan ledleri değişiyor. Ben de fanları kullanabilmek için mecburen 3 önde ve 1 arkadaki fanı birbirine seri bağlayıp kullanıyorum. 3 pinli uç ise anakarta bağlanmadan boşta duruyor. Reset düğmesi öndeki şeritli kısmın rengini değiştiriyor, fan ledleri ise normal rainbow görüntüsünde, değişmeden öylece yanıyor. Nette araştırırken çok fazla dönüştürücü ve kablo gördüm ancak hangisi en uygun maliyetle benim sorunumu çözer bilemiyorum. Mümkünse hem yazılım ile hem de reser düğmesi ile renkleri kontrol edebilir miyim? Değilse en azından anakartın PWM özelliğini kullanabilmek ve reset düğmesine basarak fan rgb modlarını değiştirebilmek (tabii ki fanlar çalışırken) istiyorum. Anakartta tek fan çıkışı, kasada da 4 fan var diye daha önce akasa fan çoğaltıcı almıştım onun konuyla hiç alakası yokmuş zaten :) Konuyu bilen ya da tecrübe etmiş arkadaşlar yorum yaparsa sevinirim.

• https://forum.donanimhaber.com/gamepower-warcry-incelemesi-2-odali-tasarim-performans-oyuncu-kasasi--140877632#140877632

Şu konuda benzer sorun yaşayan bir arkadaşa açıklamıştım hocam, isterseniz bir göz gezdirin.

3pin ve 4pin leri birbirine takmayın bu arada yakarsınız kabloları yada anakarta zarar verirsiniz.
  • Muten Baba kullanıcısına yanıt
    Hocam hangi mesajdaydı acaba hatırlıyor musunuz çok mesaj var tek tek okumak zor olacak
  • 12.sayfada

------------

Onurcum son kez anlatıyorum.

Anakart RGB, Kasa ARGB sorunsalıAnakart RGB, Kasa ARGB sorunsalıAnakart RGB, Kasa ARGB sorunsalıAnakart RGB, Kasa ARGB sorunsalı

3 tane pini olan - ARGB - 5V
    4 tane pini olan - RGB - 12V

12V olanı ( 4 pinli ) zaten istesende takamazsın çünkü 5V olanda 3 pin girişi ( yuva ) olduğu için girmez.
    5V olan ( 3 pinli ) olana ama 12V ( 4 Pinli olanı ) takabilirsin , ama sakat durum kesin sıkıntı çıkar. Kablo erir yanar vs.

Yani ARGB - ARGB ye RGB - RGB ye bağlanacak.

Sendeki fanların hepsi ARGB yani 3 pinli. Anakartında yukarıdaki resimlerdeki gibi ARGB olması lazım yani 3 pinli olacak. Bu yoksa çevirici alman lazım varsa destekliyor demektir.

Psu ' ları molex ile birbirine bağladın , zaten hepsi dişi erkek aynı zamanda onlar tamam. 9 fanı 3 molex'e grupla aslında sıkıntı olmaz ama böyle daha kolay gizlenir kasa içerisinde.

Sonra fandaki 3 pinli dişi erkek uçlardan başla b,rb,r,ne takmaya dişi erkek şekilde hepsini birbirine bağla sıra sıra.

Anakartındaki 3 pinli bağlantıya en yakın olan fanından başla , sırayla devam et.

1. fanın dişisi boşta kalacak , 1. fanın erkeğini 2. fanın dişisine , 2.fanın erkeğini 3.fanın dişisine, 3.fanın erkeğini 4.fanın dişisine , 4.fanın erkeğini 5.fanın dişisine , 5.fanın erkeğini 6.fanın dişisine tak , tamam bitti. Elinde başladığın yani 1.fanın dişisi ile 6. yani son fanın erkeği kaldı. 6.fanın pin korumasını tak o boşta duracak. 1. fanın dişisini götür 3 pinli ARGB olan yere tak.

Hayırlı olsun.

• Bendeki durum bundan biraz daha farklı aslında. Bende 4 fan ve bunlardan çıkan 4 molex (hepsi birbirine, oradan da psu'dan gelen molex'e bağlanıyor) ile tek bir 3 pinli 5v kablo var (dediğim gibi reset düğmesinden mod değişimi var, ön panel içerisinde bir kontrolcü olmalı). Yani bir çoklayıcı/çoğaltıcıya ihtiyacım yok. Sadece doğru bir 12V-5V dönüştürücü kullanmam yeterli olacak gibi görünüyor. Anakarta bağlanacak o tek kablo tüm fan RGB'lerini yönetecek zaten. Web'de çeşitli ürünlere denk geldim ama işimi ucuza çözecek en doğru ürün hangisidir onu bilmiyorum. Malum bu ürünler kaba bir resim ve detaylı açıklamalar olmadan satılıyor. Sadece ne olduğunu bilen alıyor. Ayrıca o dönüştürücüyü kullandığımda hem anakart yazılımından hem de mevcuttaki gibi reset düğmesinden fan RGB modlarını değiştirebilecek miyim ona emin değilim. Teşekkürler.

• Merhabalar ben argb headerı rgb sokete takmak gibi bi hata yaptım gigabyte girişlerinde sıkıntı çıkmıyordu yerine oturdu fakat fanlarımın ledleri az bişey yandı sonra baktım garip yanıyor kapadım soketi çıkardım bi dahada yanmadı küçük yeşil bir ışık yanıyor sadece şimdi kontrolcüden deniyorum acaba neden olmuş olabilir fanların rgb si mi gitmiştir kablolar mı ?

• Anakart RGB, Kasa ARGB sorunsalı
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: mrkeles62

Merhabalar ben argb headerı rgb sokete takmak gibi bi hata yaptım gigabyte girişlerinde sıkıntı çıkmıyordu yerine oturdu fakat fanlarımın ledleri az bişey yandı sonra baktım garip yanıyor kapadım soketi çıkardım bi dahada yanmadı küçük yeşil bir ışık yanıyor sadece şimdi kontrolcüden deniyorum acaba neden olmuş olabilir fanların rgb si mi gitmiştir kablolar mı ?

Büyük ihtimalle çöp oldu hocam. Ben de aynı şeyi yaptım. Benim ledler de çalışmıyor şu an.

• Zeevac kullanıcısına yanıt
    Konuyu hortlatıyorum ama aynı şeyi yaşadım şu an . Çözüm bulabildiniz mi acaba
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.