Anakart RGB, Kasa ARGB sorunsalı
Arkadaşlar, oğlum için bir oyuncu PC'si topladım. Kasa olarak "Rampage Alpha-X 4x12 cm Rainbow Fan 600W 80 Plus Bronze RGB Led Oyuncu Kasası"nı aldım. Anakart olarak Gigabyte B450M S2H. RGB konusunu çok bilmediğim için sıkıntı yaşıyorum. Bu konuyu ürünler geldikten sonra biraz biraz anlamaya başladım, çok şey okudum ancak halen emin olamadığım konular var. Hatta daha ürünler gelmeden bir fan çoklayıcı port sipariş etmiştim, onu da iade ettim. Anakartta 4 pinli (12v, PWM'li) erkek RGB_LED soketi var. Normalde kasada da dişisi olur onu oraya takarız diye bekliyordum ama kasadan çıkan kablo (11-1) şeklinde üç pinli dişi bir konnektör. Okudukça bunun 5V ARGB olduğunu anladım. Bu 3 pinli kablonun dışında, kasanın 4 fanından T şeklinde (birbirine seri bağlayabilmek için) standart molex dişi kablolar geliyor. Kasanın önünde de dik bir ARGB şerit led var. Reset düğmesine bastıkça RGB modu değişiyor. Demek ki içinde bir kontrolcu var (ön kapağı açmadım. ön panelin tüm kabloları üst yandan çıkıyor. İlk bağlantıda denemek için öndeki 2 fanı birbirine bağlayıp onları da PSU'dan gelen molex'e bağlayınca fanlar çalıştı, rainbox ledleri de ışı veriyor, fakat renkler hareket etmiyor. Reset düğmesine bastıkça, PSU'ya bağladığım değil, bağlamadığım (dönmeyen) fan ledleri değişiyor. Ben de fanları kullanabilmek için mecburen 3 önde ve 1 arkadaki fanı birbirine seri bağlayıp kullanıyorum. 3 pinli uç ise anakarta bağlanmadan boşta duruyor. Reset düğmesi öndeki şeritli kısmın rengini değiştiriyor, fan ledleri ise normal rainbow görüntüsünde, değişmeden öylece yanıyor. Nette araştırırken çok fazla dönüştürücü ve kablo gördüm ancak hangisi en uygun maliyetle benim sorunumu çözer bilemiyorum. Mümkünse hem yazılım ile hem de reser düğmesi ile renkleri kontrol edebilir miyim? Değilse en azından anakartın PWM özelliğini kullanabilmek ve reset düğmesine basarak fan rgb modlarını değiştirebilmek (tabii ki fanlar çalışırken) istiyorum. Anakartta tek fan çıkışı, kasada da 4 fan var diye daha önce akasa fan çoğaltıcı almıştım onun konuyla hiç alakası yokmuş zaten :) Konuyu bilen ya da tecrübe etmiş arkadaşlar yorum yaparsa sevinirim.
Meslek: Öğretim Görevlisi
Dell XPS 15 9560 i7 16GB - Gigabyte B450M S2H AMD Ryzen 5 2600 16GB RX570 Kia Cee'd Motion 1.6 CRDI 115hp A/T 2009 Met. Gri - Samsung Galaxy S8 Plus [Sakarya] |
[Sakarya] |
Son Giriş: 3 yıl önce
Son Mesaj Zamanı: 5 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 27
İkinci El Bölümü Mesajları: 1
Konularının görüntülenme sayısı: 5.287 (Bu ay: 81)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Kia