Merhaba arkadaşlar, benim elimde bi tane eski ddr 400 socket 939 anakart var. İşlevsel olarak bir sıkıntısı yok çalışıyor(on board ekran kartı ile). Fakat üstünde 3 tane diyot şiş ve bunlardan dolayı anakartın pci exp. slotu çalışmıyor(farklı ekran kartlarıda denedim sonuç aynı). Bende evde lehimle bu diyotları çıkarıp yenisini takmaya çalıştım. Fakat diyotları sökmeyi bir türlü başaramadım. Levye ile ısıtınca diyotun altındaki lehimleri kopartamadım. Bu konuda yardımca ihtiyacım var. Maddi durumum şu an el vermediği için yeni bir bilgisayar toplayamıyorum. Yardımcı olabilcek varsa memnun olurum.
Yokmu arkadaşlar yardımcı olabilecek kimse?
Eriyen lehimi çekmek için ya elektronik malzeme satanlar 5-10 liraya kalem gibi pompalar vardır ondan alacaksın veya anten kablosunu soyup dışındaki kafes şeklinde örülü kablodan 15-20 cm uzunluğunda çıkart lehimini eriteceğin ayağın üzerine koy lehim eriyince kaldır bunu bir kaç kez tekrarla eriyen lehim kabloda kalacak çıkartması kolaylaşır (dikkatli yapmak gerek lehim diğer yerlere bulaşmasın)
soğuk lehimler sandığınız kadar basit bir şekilde sökülmez. en azından son kullanıcı için geçerli bir kural yani lehim makinası veya havya ilede adlandırılabiliyor bu sökme işleminde yetersiz kalır . sizin ihtiyacınız olan 280 veya üstü derecede sabit olarak sıcak havayı diot,kondansatör veya herhangi devre elemanının lehimli bacaklarına tutmanızdır burada işin içine mantık girmekte. elinizde lehim kiti yok ise bu kit teknik servislerde bulunmaktadır. sıcak havayı sabıt olarak lehim li bacaklara tutabileceğiniz bir çözüm bulmanız sıcaklık derecesi düştükce sizin lehimli bacaklara tutma süreniz artacaktır. lehim makinesi ile lehimlerin uclarına değdiripte eritmeniz neredyse imkansızdır. elinizde başka imkan yok ise saf kullanılmamış lehim telini havanın ucuna değdirerek bir parça alınız daha sonra lehimli bacağa getirerek soğuk lehim ve sizin yaptığınız lehimin birleşmesini sağlayınız iki lehimde o an aşırı ısıdan yavşaya bilir buda lehimi çıkarmanıza yardımcı olabilir KEsinlikle Lehim Pompası kullanınız.ak si taktirde lehimi sökmeniz imkansız denebilcek kadar zorlaşıcaktır.
anakart lehimleri tv devreleri kadar basit bir şekilde sökülemiyor malesef. diğer arkadaşın dediği gibi hava üfleyen cihazı 360 derecede çalıştırmak gerekiyor
bahsettiğiniz şişen parçalar diyot değil kondansatördür... ince uçlu bir havya ve lehim pompası yeterlidir... önce ayaklardan birinin lehimini ısıtacaksınız... lehim erimeye başlayınca pompayı lehime yanaştırıp... pompanın emiş düğmesine basacaksınız... pompa sıvı haldeki lehimi kendine çekecektir... parçanın her iki ucundaki lehimi tamamen çekmeden... parçayı yerinden çıkarmayınız... kalan lehim artıkları deliği tıkarsa yeni parçayı yerine takamazsınız... bu sefer deliği açmak için uğraşırken anakart hasar görecektir... tüm kondansatörleri söktükten sonra.... numuneye göre yenisini alınız... + ve - uçlarına dikkat ederek yerine takıp... lehimlerini yapınız... kolay gelsin...
Cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar. Sorun kondansatörlerden değilmiş. Chipset yanmış :D Yeni bi anakart yolu göründü.