Şimdi Ara

Animelerde isimlerin sonuna getirilen ekler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
0
Favori
3.084
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bunların anlamı veya Türkçe'deki karşılığını falan bilen var mı? Ben sadece "aniki"nin "abi" gibi bir anlamı olduğunu biliyorum, onun dışında chan, senpai, sama falan bir sürü şey söylüyorlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: uchihaitachi

http://ictenchan.wordpress.com/2009/05/22/animelerde-gecen-japonca-san-kun-chan-unvanlari/
    animeye ilk başladığım zamanlarda bende çok merak ederdim anlamlarını kafama takılır dururdu
    bi süre sonra alışıyosun anlamlarını kendi başına çıkartıyosun.
    şahsen ben 1-2 ek dışında hiç googledan eklerin anlamlarıyla ilgili arama yapmadım

chan : birisinin kendine yakın hissetiği kızlara söylenir
    kun : chanın tersi olarak erkeklere söylenir
    senpai : diğelim a ve b kişisi var a kişisi b den daha deneyimli. ozaman a kişisi b kişisinin senpaisi oluyor
    sensei : ögretmen
    san : saygı duyugun bi insana söylenir
    sama : buda sanla aynı fakat tek farkı sama daha çok devlet büyükleri tarzı insanlara kullanılan bir ektir .

ben böyle biliyorum yanlışım olabilir

• quote:

Orijinalden alıntı: lasts0ul

animeye ilk başladığım zamanlarda bende çok merak ederdim anlamlarını kafama takılır dururdu
    şahsen ben 1-2 ek dışında hiç googledan eklerin anlamlarıyla ilgili arama yapmadım

chan : birisinin kendine yakın hissetiği kızlara söylenir
    kun : chanın tersi olarak erkeklere söylenir
    senpai : diğelim a ve b kişisi var a kişisi b den daha deneyimli. ozaman a kişisi b kişisinin senpaisi oluyor
    sensei : ögretmen
    san : saygı duyugun bi insana söylenir
    sama : buda sanla aynı fakat tek farkı sama daha çok devlet büyükleri tarzı insanlara kullanılan bir ektir .

ben böyle biliyorum yanlışım olabilir

Alıntıları Göster
    Eyvallah arkadaşlar, sağolun

• quote:

Orijinalden alıntı: Sexxx Dreams

quote:

Orijinalden alıntı: uchihaitachi

http://ictenchan.wordpress.com/2009/05/22/animelerde-gecen-japonca-san-kun-chan-unvanlari/

.

Alıntıları Göster
    o devlet büyükleri yalan animelerde -sama genelde birine yağ çekmek yüceltmek istenince kullanılıyor

bide benim anlamadığım olay bazen chan ı erkekler içinde kullanıyolar

mesela gintama yı izleyen varmı bilmiyorum ama orada dizinin baş kadın karakteri olan kagura dizinin baş erkek karakteri olan gintoki ye sürrekli ginchan diyor

garip bu japonlar yav

• quote:

Orijinalden alıntı: Devil to the Metal

o devlet büyükleri yalan animelerde -sama genelde birine yağ çekmek yüceltmek istenince kullanılıyor

bide benim anlamadığım olay bazen chan ı erkekler içinde kullanıyolar

mesela gintama yı izleyen varmı bilmiyorum ama orada dizinin baş kadın karakteri olan kagura dizinin baş erkek karakteri olan gintoki ye sürrekli ginchan diyor

garip bu japonlar yav

Alıntıları Göster
    chan çocuklara ve küçümsemek amacıylada söyleniyor bazen
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Haklı
  • quote:

Orijinalden alıntı: GöLGe_TeaM

quote:

Haklı

Alıntıları Göster
    sensei,doktor olarak da kullanılabiliyor örneğin Marcoh(off fma:brotherhood da bitti) ya da Shizuka-sensei() yanılıyor muyum?

• quote:

Orijinalden alıntı: Gabriel Van Helsing

sensei,doktor olarak da kullanılabiliyor örneğin Marcoh(off fma:brotherhood da bitti) ya da Shizuka-sensei() yanılıyor muyum?

Alıntıları Göster
    Heralde kendi aralarında kullanıyolar sadece,yolda görüp sohbet etmiştim azcık hiç san,sama,kun demediler direk omai,anatava diye gittiler.En sonunda slum dunk ve death note dedimde ortak bir amaca bağlandı konu

• quote:

Orijinalden alıntı: riaz

Heralde kendi aralarında kullanıyolar sadece,yolda görüp sohbet etmiştim azcık hiç san,sama,kun demediler direk omai,anatava diye gittiler.En sonunda slum dunk ve death note dedimde ortak bir amaca bağlandı konu

Alıntıları Göster
    İCHİ , NI , SAN ...!
  • quote:

Orijinalden alıntı: VII_outLaw

İCHİ , NI , SAN ...!

Yon, go, roku?

• quote:

Orijinalden alıntı: Kyrafionn

quote:

İCHİ , NI , SAN ...!

Yon, go, roku?

çalarım sazı telli...x)
  • quote:

Brotherhood ta edward ın alponse-kun deyişi hala aklımda
  • quote:

Orijinalden alıntı: Chidori

quote:

Brotherhood ta edward ın alponse-kun deyişi hala aklımda

Alıntıları Göster
    japonca böle işte

• quote:

quote:

İCHİ , NI , SAN ...!

Yon, go, roku?

Shichi, Hachi, Kyu(Şapkalu u)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Baybars

quote:

quote:

İCHİ , NI , SAN ...!

Yon, go, roku?

Shichi, Hachi, Kyu(Şapkalu u)

Alıntıları Göster
    Nami saaaaaan Robin Chaaaaaaaaaan

• quote:

Orijinalden alıntı: Alone D. Walker

Nami-Swaaaaan Robin-Chwaaaan
  • quote:

Orijinalden alıntı: Baybars

quote:

Orijinalden alıntı: Alone D. Walker

Nami-Swaaaaan Robin-Chwaaaan

Alıntıları Göster
    35
    00:03:30,780 --> 00:03:35,240
    Bir yetişkinsen, yakın olduğun
    kızlara ilk adı ile hitab etmelisin.

36
    00:03:35,275 --> 00:03:38,425
    Neden böyle garip şeylere kafayı takıyorsun?

37
    00:03:38,460 --> 00:03:41,750
    Yusuke-san "Onee-chan" diyor.
    (Onee-chan; Abla, büyük kız kadreş)

38
    00:03:41,785 --> 00:03:44,530
    Ve ablası da ona Yu-kun diyor.

39
    00:03:44,565 --> 00:03:45,875
    İkiside yetişkin.

40
    00:03:45,910 --> 00:03:48,740
    Sana isminle hitab ediyorum, Fuko.

41
    00:03:48,775 --> 00:03:51,620
    Benim bahsettiğin Nagisa-san.

42
    00:03:52,840 --> 00:03:58,170
    İkiniz çok yakın olmanıza rağmen soy adlarınız ile
    birbirinize hitab etmeniz çok soğuk bir davranış.

43
    00:03:58,205 --> 00:04:02,340
    Eğer bir yetişkinsen ona diğerleri gibi hitab etmelisin.

44
    00:04:02,375 --> 00:04:04,095
    Hiç mantıklı değil.

45
    00:04:04,130 --> 00:04:08,515
    Haklı. Böyle bir şeyi birden söylemen...

46
    00:04:08,550 --> 00:04:11,420
    O zaman ilk adlarınızla
    birbirinize hitab edin.

47
    00:04:11,455 --> 00:04:13,445
    Okazaki-san sana "chan" ve...

48
    00:04:13,480 --> 00:04:16,570
    ...Nagisa-san da sana "kun" ile hitab etmeli.

Clannad adlı bir animeden alıntı yaptım belki aklına takılan bazı soru işaretlerini giderir

Edit ;

-Chan:
    Seslenilen kişiyi sevimli buldugunu gösterir.Kendinden büyük birine -chan ile hitap etmek kabalık göstergesidir.Bebekler,Genç kızlar,Çocuklar,Hayvanlar,Sevgililer ve çok yakın arkadaşlarda kullanılır.
    Kendinden küçükler için -Örnegin bir öğretmenin kendi öğrencisine sakura-kun diye seslenmesi- veya birbirlerini tanıyan yaşıtlar arasında kullanılır.Genel olarak erkeklerde kullanılır fakat katı birşey değildir.Bayanlar içinde kullanılabilir yani.

Aile içi seslenişlerde kullanılabilir.Örneğin Okaa-san anne demenin bir yoludur.Fakat okaa-chan gibisinden bir ifade bulunmamaktadır.Onee-san veya Onii-san da aynı durumdadır.

Bir kasabada san ile şu şekilde seslenebilirsiniz:Nikuya-san -(Nikuya kasap dükkanı demektir.)

Hayvanların isimlerinede san eklenilebilmektedir.Örneğin Rabbit-san bol miktarda geçmektedir.Genelde çocuklar bu şekilde söyler.Bay tavşan anlamına gelmektedir.

Eskiden -San eki yerine no-kimi kullanılmaktaydı.
    -Kohai:
    Kendinden küçüklere söyleniş stili.Senpai'nin tam zıttı.4. sınıfa giden biri 3. sınıfa giden birine kohai diye seslenebilir.Fakat pek kullanılmamaktadır.
    Kendinden üstün seviyedeki kişilere,müşterilere,kraliyet soyundan gelen kişilere söyleniş stilidir.Hizmetçilerde para aldıkları kişilere -Sama eki ile hitap etmektedir.-Sanın bir üst versiyonu gibidir fakat birkaç farklı kalıptada kullanılmaktadır:
    ore-sama -Ore ben demektir.Kendini üstün görme,karşı tarafı aşağılama anlamı vardır.Özellikle TTGL'deki kamina ''Benim kim olduğumu düşünüyorsun'' derken bol miktarda kullanır.
    o-machidō sama -Beklettiğim için üzgünüm anlamı vardır.Pek bekletmene gerekte yoktur aslında.örneğin biriyle buluşacaksan ve o kişi senden önce oraya varmışsa,sen zamanında varmış olsan bile bunu söylemek gelenektir.
    o-tsukare sama-Bir kişi çok çalıştıktan sonra söylenen bir tabir.Tam türkçe anlamı yok.Örneğin bir çocuk çok yazılıya çalışmışsa,annesi ona çay getirdiğinde bu ifadeyi kullanır.Çeviride en çok zorlayan kelimelerdendir.
    go-kurō sama -Birşeyler çabalamış,gayretlemiş insanları takdir etmek amaçlı söylenir.O-tsukare ile hemen hemen aynıdırlar.
    -Dono:
    -Sama ile -Senpai arasında bir saygı anlamında kullanılır.
    Ara sıra karşımıza çıkan bir deyim.Biraz daha resmiyetli konuşmalarda söylenir.Örneğin annesi ile bayağıo samimi olan birinin annesine ''Haha'' diye seslenmesi yeterliyken,aralarında mesafe olan veya sülale gereği öyle konuşması gereken durumlarda Haha-ue diye seslenilmektedir.
    Tanıtılması belkide en zor ifadelerden biridir.-Chan'ın bozulmuş halidir.Bebek versiyonu gibi birşey.Karakterler genellikle tatlı olabilmek için isimlerin sonuna -Tan eklemektedir.-Chan bozulduğundan dolayı,-Tan'ın erkeklere karşıda söylenmesinde bir sakınca yoktur.
    -Chama veya -Tama olarakda kullanılmaktadır.
    Kelime olarak Abi demektir.Onii-san,Onii-chan,Ani-kun,Onii-sama,Ani-sama,Aniki gibi şekillerde kullanılabildigi gibi,sadece Onii veya Ani olarakta kullanılabilmektedir.Hepsinin anlamı abi olmakla birlikte,Onii kelimesini bir isim olarak görüp,yanındaki ekleri ayrıyetten bakıp anlamlarını çıkarabilirsiniz.
    Hepsi aynı anlamda olup,Anne demektir.Sadece aralarında resmiyet ile terbiye arasında kalmış bir fark vardır.Örneğin aşırı disiplinle yetiştirilmiş bir karakter annesine haha-ue derken,normal şehir havasındaki bir karakter okaa-san diyebilmektedir.Aralarındaki bu sıralama:
    Haha-ue > Okaa-san > Haha > Mama şeklindedir.
    Oyaji ise hemen hemen ihtiyar anlamına gelmektedir..Türkçedeki Peder ifadesine yakın bir ifade.

Alıntıdır - Link

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zack06 -- 4 Eylül 2010; 23:52:18 >

• quote:

Orijinalden alıntı: zack06

35
    00:03:30,780 --> 00:03:35,240
    Bir yetişkinsen, yakın olduğun
    kızlara ilk adı ile hitab etmelisin.

36
    00:03:35,275 --> 00:03:38,425
    Neden böyle garip şeylere kafayı takıyorsun?

37
    00:03:38,460 --> 00:03:41,750
    Yusuke-san "Onee-chan" diyor.
    (Onee-chan; Abla, büyük kız kadreş)

38
    00:03:41,785 --> 00:03:44,530
    Ve ablası da ona Yu-kun diyor.

39
    00:03:44,565 --> 00:03:45,875
    İkiside yetişkin.

40
    00:03:45,910 --> 00:03:48,740
    Sana isminle hitab ediyorum, Fuko.

41
    00:03:48,775 --> 00:03:51,620
    Benim bahsettiğin Nagisa-san.

42
    00:03:52,840 --> 00:03:58,170
    İkiniz çok yakın olmanıza rağmen soy adlarınız ile
    birbirinize hitab etmeniz çok soğuk bir davranış.

43
    00:03:58,205 --> 00:04:02,340
    Eğer bir yetişkinsen ona diğerleri gibi hitab etmelisin.

44
    00:04:02,375 --> 00:04:04,095
    Hiç mantıklı değil.

45
    00:04:04,130 --> 00:04:08,515
    Haklı. Böyle bir şeyi birden söylemen...

46
    00:04:08,550 --> 00:04:11,420
    O zaman ilk adlarınızla
    birbirinize hitab edin.

47
    00:04:11,455 --> 00:04:13,445
    Okazaki-san sana "chan" ve...

48
    00:04:13,480 --> 00:04:16,570
    ...Nagisa-san da sana "kun" ile hitab etmeli.

Clannad adlı bir animeden alıntı yaptım belki aklına takılan bazı soru işaretlerini giderir

Edit ;

-Chan:
    Seslenilen kişiyi sevimli buldugunu gösterir.Kendinden büyük birine -chan ile hitap etmek kabalık göstergesidir.Bebekler,Genç kızlar,Çocuklar,Hayvanlar,Sevgililer ve çok yakın arkadaşlarda kullanılır.
    Kendinden küçükler için -Örnegin bir öğretmenin kendi öğrencisine sakura-kun diye seslenmesi- veya birbirlerini tanıyan yaşıtlar arasında kullanılır.Genel olarak erkeklerde kullanılır fakat katı birşey değildir.Bayanlar içinde kullanılabilir yani.

Aile içi seslenişlerde kullanılabilir.Örneğin Okaa-san anne demenin bir yoludur.Fakat okaa-chan gibisinden bir ifade bulunmamaktadır.Onee-san veya Onii-san da aynı durumdadır.

Bir kasabada san ile şu şekilde seslenebilirsiniz:Nikuya-san -(Nikuya kasap dükkanı demektir.)

Hayvanların isimlerinede san eklenilebilmektedir.Örneğin Rabbit-san bol miktarda geçmektedir.Genelde çocuklar bu şekilde söyler.Bay tavşan anlamına gelmektedir.

Eskiden -San eki yerine no-kimi kullanılmaktaydı.
    -Kohai:
    Kendinden küçüklere söyleniş stili.Senpai'nin tam zıttı.4. sınıfa giden biri 3. sınıfa giden birine kohai diye seslenebilir.Fakat pek kullanılmamaktadır.
    Kendinden üstün seviyedeki kişilere,müşterilere,kraliyet soyundan gelen kişilere söyleniş stilidir.Hizmetçilerde para aldıkları kişilere -Sama eki ile hitap etmektedir.-Sanın bir üst versiyonu gibidir fakat birkaç farklı kalıptada kullanılmaktadır:
    ore-sama -Ore ben demektir.Kendini üstün görme,karşı tarafı aşağılama anlamı vardır.Özellikle TTGL'deki kamina ''Benim kim olduğumu düşünüyorsun'' derken bol miktarda kullanır.
    o-machidō sama -Beklettiğim için üzgünüm anlamı vardır.Pek bekletmene gerekte yoktur aslında.örneğin biriyle buluşacaksan ve o kişi senden önce oraya varmışsa,sen zamanında varmış olsan bile bunu söylemek gelenektir.
    o-tsukare sama-Bir kişi çok çalıştıktan sonra söylenen bir tabir.Tam türkçe anlamı yok.Örneğin bir çocuk çok yazılıya çalışmışsa,annesi ona çay getirdiğinde bu ifadeyi kullanır.Çeviride en çok zorlayan kelimelerdendir.
    go-kurō sama -Birşeyler çabalamış,gayretlemiş insanları takdir etmek amaçlı söylenir.O-tsukare ile hemen hemen aynıdırlar.
    -Dono:
    -Sama ile -Senpai arasında bir saygı anlamında kullanılır.
    Ara sıra karşımıza çıkan bir deyim.Biraz daha resmiyetli konuşmalarda söylenir.Örneğin annesi ile bayağıo samimi olan birinin annesine ''Haha'' diye seslenmesi yeterliyken,aralarında mesafe olan veya sülale gereği öyle konuşması gereken durumlarda Haha-ue diye seslenilmektedir.
    Tanıtılması belkide en zor ifadelerden biridir.-Chan'ın bozulmuş halidir.Bebek versiyonu gibi birşey.Karakterler genellikle tatlı olabilmek için isimlerin sonuna -Tan eklemektedir.-Chan bozulduğundan dolayı,-Tan'ın erkeklere karşıda söylenmesinde bir sakınca yoktur.
    -Chama veya -Tama olarakda kullanılmaktadır.
    Kelime olarak Abi demektir.Onii-san,Onii-chan,Ani-kun,Onii-sama,Ani-sama,Aniki gibi şekillerde kullanılabildigi gibi,sadece Onii veya Ani olarakta kullanılabilmektedir.Hepsinin anlamı abi olmakla birlikte,Onii kelimesini bir isim olarak görüp,yanındaki ekleri ayrıyetten bakıp anlamlarını çıkarabilirsiniz.
    Hepsi aynı anlamda olup,Anne demektir.Sadece aralarında resmiyet ile terbiye arasında kalmış bir fark vardır.Örneğin aşırı disiplinle yetiştirilmiş bir karakter annesine haha-ue derken,normal şehir havasındaki bir karakter okaa-san diyebilmektedir.Aralarındaki bu sıralama:
    Haha-ue > Okaa-san > Haha > Mama şeklindedir.
    Oyaji ise hemen hemen ihtiyar anlamına gelmektedir..Türkçedeki Peder ifadesine yakın bir ifade.

Alıntıdır - Link

Alıntıları Göster
    Şu Japon okullarındaki büyüklük küçüklük mevzusu gerçekten karışık.(Senpai(Sempai gibi telaffuz ediliyor.) felan.)

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.