Şimdi Ara

Ankara Üniversitesi raporu:'Sorular şifreli, sınavı iptal edin'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.169
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Ankara Üniversitesi sınavı değerlendirdi
    12 Nisan 2011 Salı, 09:35:04
    Sultan UÇAR/AHT

Türkiye’nin şifreli kopya tartışmalarıyla gündemine oturan YGS’yi (yükseköğretime geçiş sınavı) ilk kez bir üniversitenin Ölçme Değerlendirme Bölümü inceledi ve kurul kararı aldı.

Ankara Üniversitesi Ölçme Değerlendirme Bölümü, YGS’deki testleri ve uygulanış yöntemini ölçme-değerlendirme açısından bilimsel olarak değerlendirdi. Yapılan tespitlere göre, Temel Matematik Testi’nde yer alan sorularda; adayların soru kökünü ve seçenekleri hiç okumadan belirtilen şifre uygulanarak 40 sorudan 30’un üzerinde sorunun doğru cevabına hemen ulaştığını belirledi.

Sınavın iptal edilerek, ikinci basamakla birlikte yapılması istenildi. ÖSYM’nin “Kişiye özgü kitapçık” tezini de kurul incelemesiyle çürüttü. 1.7 milyon öğrenciye; Konu/tema birliği olan, soruların kolaydan zora sıralanmış, sayılarla ifade edilen seçeneklerin ise küçükten büyüğe ve büyükten küçüğe sıralanması için ayrı test kitabı oluşturulmasının bilimsel olarak mümkün olmadığı vurgulandı.

İnceleme sonunda hazırlanan ve ÖSYM Başkanlığı’na da gönderildiği öğrenilen kurul kararında, “Soruyu ve şıkları okumadan 40 sorudan 30’un üzerindeki doğru cevaba hemen ulaşılıyor. Psikolojik yük altında sınavlara hazırlanan öğrenciler ile onları maddi-manevi büyük fedakârlıklarla yetiştiren velilerimizin kuşkularını ortadan kaldıracak en uygun çözüm sınavın iptali ve bu yıla özel birinci ve ikinci aşama sınavlarının bir arada yapılmasıdır” denildi.

http://www.haberturk.com/polemik/haber/619898-sorular-sifreli-sinavi-iptal-edin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi priapo -- 12 Nisan 2011; 10:38:01 >

• Başbakan dedi iptal edilmeyecek.
    Bu ülkede adalet böyle işte.
  • ÖSYM YGS'de "sehven" (yanlışlıkla) şifreleme yapıldığını kabul etti.

reklam ÖSYM, YGS'deki şifreli kopya iddiaları ile ilgili öğrencilere gönderdiği mektupta, sınavda "sehven" (yanlışlıkla) şifreleme yapıldığını kabul etti.

Mektupta şöyle denildi:

"Tüm adaylara verilen soru kitapçıklarında sorunun doğru cevap seçeneği rastgele biçimde değiştirilirken, diğer seçeneklerin yerleri de ratgele değiştirilmesi gerekirdi. Ancak, geliştirilen yazılım çalıştırıldığında her soru için rastgele verilmesi gereken değerler sehven sıralı olarak verildiğinden, oluşturulan soru kitapçıklarında bazı sorularda en büyük değerli seçeneğin hemen sağındaki seçeneğin doğru cevap olması durumu ortaya çıkmıştır."

Vatan
    http://www.gercekgundem.com/?p=364106

• YGS skandalına mizahi yorum

http://www.gercekgundem.com/?p=364107
  • ankara üni kendi şaibelerini kaldırsın önce...
  • quote:

Orijinalden alıntı: The StrongHold

ankara üni kendi şaibelerini kaldırsın önce...

Ne şaibesi varmış Ankara Üniversitesinin?

İşinize gelmeyince böyle çamur atıyosun Ankara Üniversitesine..

Sen önce ÖSYM'nin şaibesiyle ilgilen..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi priapo -- 13 Nisan 2011; 12:32:43 >
  • ODTÜ Mezunlar Derneği

Diğer pek çok akademik kurum, sendika ve uzmanlar gibi sivil toplum örgütleri de YGS’ye yönelik görüşlerini açıklamaya devam ediyorlar. Onlardan birisi de ODTÜ Mezunlar Derneği. İşte görüşleri:

“Son günlerde, 1.700.000 öğrenciyi ilgilendiren Yüksek Öğretime Giriş Sınavı’nda cevapların şifrelenmesi ile ilgili birçok formül ve söylemle karşılaşmaktayız. Bunun yanında şifrelerin çözümünde temel olan Mod ve Medyan kavramlarının bazı özel kurumlarda sınavdan birkaç gün önce müfredat dışı olmalarına rağmen anlatılmaları ve arama motorlarında sınav öncesi en çok araştırılan anahtar kelimeler olmaları ise şifrelemenin önceden bilindiğini düşündürmekte; bazı okullarda sadece kız öğrencilerin sınava girmesi otomasyon sistemine müdahale edilebildiği izlenimini güçlendirmekte ve kişiye özel sınav kitapçığı ve cevap anahtarı hazırlanması her türlü spekülasyona açık olunduğu izlenimini vermektedir.

2010 yılında yapılan KPSS kopya iddiaları nedeniyle tekrarlanmış, eğitim bilimleri sınavından 120’de 120 soru yapan 350 kişi tekrar edilen sınavda 70 soru barajını aşamamıştı. İnsanların kaderiyle oynayan bu çete ve ilişkileri daha çözülememiş ve ÖSYM kurumsal kimlik olarak aklanmamışken, ikinci bir skandal patlak vermiştir. Gençlik bu gelişmelerden en çok yara alan kesimdir ve YÖK ile ÖSYM’ye karşı duydukları güvensizlik had safhaya ulaşmıştır. Ortaya çıkan durumun temelinde kurumsal yapısı değişikliğe uğrayan ve şifrelemenin nedeninin güvenlik arttırılması olduğunu söyleyen ÖSYM bulunmaktadır; ÖSYM ise çelişkili açıklamalarda bulunmakta ve hatayı yetkisiz bir başka kurumun üstlendiği görülmektedir. Ülkede gelişen güvensizlik ortamı daha da genişlemiş, doğrudan beş milyon insanı ilgilendiren geleceğin belirlenmesi sınavı ile ilgili ciddi şüpheler oluşmuştur.

İçinde yüksek oranda eşitsizlik barındıran, ilgi alanı ve yetenek seçimlerinin bulunmadığı, eğitmen ve derslik eksikliğinin bulunduğu, öğrencilerin diyalektik eğitim almak yerine test çözme yarışına sokularak eğitime yabancılaştığı, kendi içinde yetersiz ve özel eğitim kurumlarına muhtaç Ortaöğretim sistemi sonunda yapılan güvenilir ve ‘kendi içinde adil’ bir sınav olan YGS’ye de artık güven duyulmadığı ve eğitim sisteminin tamamen çalışmaz duruma düştüğü gerçeği ise gözden kaçmaktadır.

Bu durum çerçevesinde, acilen mevcut yöneticilerin görev, yetki ve sorumlulukları gözden geçirilmeli, ÖSYM Başkanı ve Milli Eğitim Bakanı istifa etmeli, YGS sınavı yenilenmeli bundan sonraki uygulamalar özerk kurumlar tarafından yapılmalıdır.

Sınavlara hazırlanan tüm öğrencilerimize, kaybettikleri her saatin kendilerini olumsuz etkileyeceğinin bilinciyle davranmalarını ve bir an önce bu olumsuz atmosferden uzaklaşarak, derslerine çalışmayı sürdürmelerini öneriyoruz.”

http://www.abbasguclu.com.tr/egitim/sonuclar_aciklanmadan_bir_kez_daha_dusunuldu_mu.html

• quote:

Orijinalden alıntı: The StrongHold

ankara üni kendi şaibelerini kaldırsın önce...

Ne adamsın ya
  • Bir Japon,böyle bir hata yapmaz ama,olaki yapsın diyelim..Bırakın öğrencilere mektup yazmayı,bırakın istifa etmeyi..harakiri yapardı..
    Bu kadar pişkinlik olmaz..olmamalı..ülkemin gençleri buna müstehak değil..
    Bu adam gece gözlerini kapatırken hiç mi vicdanını sorgulamaz?
    Burada bir tek kişinin bile mağdur olması,sıralamada yerinin değişmesi bile yeterli bir istifa sebebidir.
  • hata olması kopya cekildiği manasına gelmez

doğru olan açıklamayı yaptı

reddetse bal gibi yalan söylemiş olacaktı
  • quote:

Orijinalden alıntı: CeFurkan

hata olması kopya cekildiği manasına gelmez

doğru olan açıklamayı yaptı

reddetse bal gibi yalan söylemiş olacaktı

Yaptığı açıklama yalanlarını topladığı bir mektuptan başka birşey değil.

Doğru olan hiçbir şey de yok.

Ayrıca kopya çekilmemiş olsa bile (kopya var mı yok mu bunu şu an bilemeyiz) bu hatanın göz ardı edilmesi gerektiği anlamına gelmez.
  • quote:

Orijinalden alıntı: priapo
    Bir Japon,böyle bir hata yapmaz ama,olaki yapsın diyelim..Bırakın öğrencilere mektup yazmayı,bırakın istifa etmeyi..harakiri yapardı..
    Bu kadar pişkinlik olmaz..olmamalı..ülkemin gençleri buna müstehak değil..
    Bu adam gece gözlerini kapatırken hiç mi vicdanını sorgulamaz?
    Burada bir tek kişinin bile mağdur olması,sıralamada yerinin değişmesi bile yeterli bir istifa sebebidir.

Aynen katılıyorum hocam
  • bu sınavı bütün yapılan haksızlıklara ragmen iptal etmeyecekler yani bir takım kişiler hiç hak etmedikleri yerlere bölümlere yerleşecek bundan önceden böyle oluyordu şimdide aynısı olacak ama çok yakında gereken cevabı biz onlara verecez ben böyle insanların ülkemi yönetmesini hazmedemiyorum
  • Ya bazı arkadaşlarım seçimde cevap verilecek diyor ama görücez.Nasıl cevap vericeksek bu halk son derece cahil ve bağnaz.Kime oy vericekler gene akpye.Bakın hala birileri savunmaya devam ediyor bunları sizce oylarında bir azalma olucak mı hayır.Daha çok şey yazardım ama anlayanlar için yazardım gelip yorumumu alıntı yapıp beni sinirlendirmesini istemem.Herneyse ben dersime döneyim nede olsa şifreci tanıdığımız yok.
  • bu zamanda şakirt olmak varmış bee
  • Türkiyenin adaletinden kurtulan çakallar yukarıda allahın adaletinden kurtulamayacaklar.Sonsuza kadar herkes hakkını haram edecek allah korkusu olan bunu yapmaz zaten.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.