Şimdi Ara

[ANKET] en çok kullandığınız 10 uygulama ; program, oyun, uygulama adı vs. vs.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
341
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • [ANKET] en çok kullandığınız 10 uygulama ; program, oyun, uygulama adı vs. vs.

• Yanlarına kullanım sıklığını yazıyorum. Bir programın kullanım sıklığının az olması gereksiz olduğu anlamına gelmiyor. Örneğin bleachbit'i 15-20Günde bir kullanmama rağmen olmazsa olmaz. Kullanım şekli öyle de ondan. Sonra Gparted nadir kullanıyorum ama elimin altında olması şart. Gibi...

Chromium - sık - web tarayıcı. Chrome'a göre biraz daha hafif geldi bana.
    Jdownloader - sık - Her türden dosya indiricisi. IDMAN alternatifi ve muazzam özellikleri var. Java tabanlı olup, hemen hiçir dağıtımda kurulu gelmez. Şahsi tercihim olduğundan win ve linux tarafında devamlı yüklerim.
    GIMP - sık - Adobe Photoshop yerine kullanılabilen kompleks ve gelişmiş bir piksel tabanlı görsel editleyici, fotomontaj yazılımı.
    Audacious -sık - son derece hafif ve gelişmiş bir müzik kutusu yazılımı. Winamp muadili denebilir.
    VLC -sık - Güzel bir video oynatıcısı. Diğerlerinden önce çıkan çok fazla özelliği var.
    Kolourpaint4 -sık - Windowstaki paint.exe'nin linux muadili. Kesinlikle benim için gerekli ve bir sistemin temel yazılımlarından birisi.
    Gedit -orta - güzel bir not defteri. Farklı kaydet seçeneklerinde linux, IBM ve windows standartlarında metin kodlamasında kayıt yapabiliyor.
    Libreoffice ve Kingsoft Office -orta Kingsoft şart değil. Ama ofis yazılımı muhakkak lazım oluyor. Bu gelişmiş bir ofis yazılımı ve Writer, calc, impress ve draw modüllerinin kurulu olması şart.
    Transmission -nadir - torrent indirici. uTorrent alternatifi.
    Mozilla Thunderbird -nadir - Mail aracı. Reklamsız ve sıkıntısız maillere bakabiliyorsun ve önemli maillerin varsa bilgisayarına kaydetmeni sağlıyor. Ayrıca birden fazla hesabın varsa aynı anda açabiliyorsun.
    Evince -sık - PDF belge açıcı, adobe acrobat alternatifi.
    XnConvert -orta - resim dönüştürücü converter.
    Mate'in gözü veya Gnome'un gözü resim görüntüleyicisi (Eye of mate - Eye of Gnome) -sık Bir resmi neyle açıp bakıcaksın? Temel sistem gereksinimlerinden birisi. Bir resme tıklatınca açıp bakmanı sağlayan, linux tarafındaki bana göre en iyi yazılım.
    Pulse Audio ses sistemi -olmazsa olmaz. Windowstaki realtekin, linuxtaki hali diyebiliriz. Ses denetimi yapmanı sağlıyor.
    Audacity -orta Gelişmiş Ses düzenleme yazılımıdır. Hikaye uzun. Complicated :)
    Handbrake -nadir - Video dönüştürme yazılımı. Format factory gibi.
    K3B -nadir - CDlere DVDlere dosya veya imaj yakma yazılımı.
    Kazam -nadir - masaüstü video kayıt ve resim alma yazılımı.
    Mediainfo -orta - bir videonun tüm teknik özelliklerini gösterir. Videocular için gerekli.
    SoundConverter -orta Ses ve video dosyalarını mp3 gibi popüler ses dosyalarına çevirir.
    Disks -nadir - Disk partisyon editörü. İçerisinde biçimlendirme, disk güvenli silme, partisyon oluşturma seçenekleri de var.
    Bleachbit -orta - CCleaner benzeri çöp silme yazılımı. Gerekli.
    DVDisaster -neredeyse hiç, bozuk CD-DVDlerden veri kurtarma programı.
    Hardinfo System Profiler and Benchmark -nadir Detaylı sistem özelliklerini gösterir ve bazı bençmark testleri yapar. Piriform Speccy yazılımı gibidir.
    Gparted -nadir - aynen disks gibi bir partisyon editörüdür. Diskler üzerine işlem yaparken kullanmak şarttır.
    Gsmartcontrol -nadir - Harddiskte arıza tesbiti yapmaya yarar. Disk gidiciyse sana söyler ve hataların neler olduğunu raporlar.
    K disk boşluğu (KDisc Space) -sık - Ne kadar boş yer kaldığını gösteren bir dosya yöneticisi kullanmıyorsan, bu sana hddnin ne kadarını kullandığını, ne kadarının boş olduğunu söyler. SD kartlar için de geçerli. Sisteme hafıza birimi olarak ne taktıysan gösterir.
    Synaptic paket yükleyicisi -orta- Genellikle debian dağıtımlarında kullanılan, .deb dosyalarının sisteme kurulmasını sağlar. Yapacağın dağıtım, deb paketlerini desteklemiyorsa işe yaramaz(başlığı neden açtığını biliyorum )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 29 Haziran 2019; 20:2:30 >

• hangisinin ne işe yaradığını özet bir ifadeyle hemen sağ taraflarına not düşe bilirsen sevinirim.

kolay gelsin.
  • Tamam güncelliyorum.
    5-10 dakikaya kadar bakabilirsin.
  • öncelikle genel kullanıcıların tercihleri anlamıyla bir değerlendirme yapmak için alıntı ve yorum yapacağım

quote:

Chromium - sık - web tarayıcı. Chrome'a göre biraz daha hafif geldi bana.

* sırf google hizmetlerinden yararlanmak için özellikle TR çeviri işleri için mantıklı

quote:

Mozilla Thunderbird -nadir - Mail aracı. Reklamsız ve sıkıntısız maillere bakabiliyorsun ve önemli maillerin varsa bilgisayarına kaydetmeni sağlıyor. Ayrıca birden fazla hesabın varsa aynı anda açabiliyorsun.

kurumsal anlamda bir iş yapmıyorsanız, mailların fazla bir anlamı yok gibi
    dahası son kullanıcıların zorunlu aktivasyon doğrulama işlemi dışında mailına bile bakmadığı ortada

quote:

Jdownloader - sık - Her türden dosya indiricisi. IDMAN alternatifi ve muazzam özellikleri var. Java tabanlı olup, hemen hiçir dağıtımda kurulu gelmez. Şahsi tercihim olduğundan win ve linux tarafında devamlı yüklerim.

aslında indirme işlemi genelde internet sayfa gösterimcisi browser üzerindeki eklenti anlamıyla daha pratik oluyor
    yoksa internete girmeden neyi indireceğini nereden bileceksin ki !

quote:

Evince -sık - PDF belge açıcı, adobe acrobat alternatifi.

şu an neredeyse bütün internet sayfa gösterimcileri PDF yi açabiliyor zaten.
    bu saatten sonra orjinal PDF açıcının bile fazla bir espirisi kalamdı gibi.

quote:

GIMP - sık - Adobe Photoshop yerine kullanılabilen kompleks ve gelişmiş bir piksel tabanlı görsel editleyici, fotomontaj yazılımı.

quote:

Kolourpaint4 -sık - Windowstaki paint.exe'nin linux muadili. Kesinlikle benim için gerekli ve bir sistemin temel yazılımlarından birisi.

irfan view çok hızlı açılıyordu, gimp açılırken baya bekletiyordu, RAM üzerinde çalışan TCL de gimp irfan view kadar hızlı açılıyor :)

quote:

Audacious -sık - son derece hafif ve gelişmiş bir müzik kutusu yazılımı. Winamp muadili denebilir.

quote:

VLC -sık - Güzel bir video oynatıcısı. Diğerlerinden önce çıkan çok fazla özelliği var.

VLC çok farklı formatları açmak için güzel bir araç olsa da ! internet artık belli formatları standart hale getirdi.
    MDN Web Docs
    Media formats for HTML audio and video
    https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTML/Supported_media_formats
    böyle giderse ki yakında VLC nin pek bir esprisi kalmayacak,
    umarız bir esprisi de kalmaz, çünkü kendi 5 mb, ama dosya bağımlılıklarıyla 100 MB aşıyor

quote:

K disk boşluğu (KDisc Space) -sık - Ne kadar boş yer kaldığını gösteren bir dosya yöneticisi kullanmıyorsan, bu sana hddnin ne kadarını kullandığını, ne kadarının boş olduğunu söyler. SD kartlar için de geçerli. Sisteme hafıza birimi olarak ne taktıysan gösterir.

bunun bir standart olması lazım ! 1989 yılında piyasaya çıkan Amiga500 bile boş alanı gösteriyordu. yıl olmuş 2019
    yuh yani !

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 1 Temmuz 2019; 8:51:27 >

• Hocam haklısınız da, ben en başta belirtmeyi unuttum: Bunlara benim şahsi gereksinimlerim.

Müsaade ederseniz açıklayayım, haklı olduğunuz kadar yanıldığınız noktalar var:

Chrome konusunda haklısınız.

Kurumsal anlamda çalışmasam da, maillerime sorunsuz bakmam gerekiyor. Microsoftun hotmailini kullanıyorum ve o kadar saçma bi hale getirdiler ki, giriş birölüm çıkışta da binbir türlü saçma reklamlara açılan bir sayfaya yönlendiriyor. Bende çareyi bunda buldum: thunderbird.

İndirme işlemleri browserde pratik olmuyor. Bir dosyayı browser ile düşük hızda indiriyorum. Oysa ki jdownloader bana muazzam imkanlar tanıyor. İndirme hızını yukarı ya da aşağı çekebiliyorum. Baktım ki çalışma ortamında aynı ağa bağlı çok kullanıcı var, indirme hızını azaltıyorum ki rahatsızlık vermiyeyim. Şimdi burada anlatılaamaayacak kadar fazla özelliği nedeniyledir ki "kullanmak zorundayım".

Evince PDF açıcı: Ana bilgisayrımda çok sık başvurmam gereken pdf belgeler saklıyorum. Bu belgeleri browser ile açmak istemem, çünkü pdf okuyucuların da kendine has özellikleri var. Zaten evimde internet yok :)

Gimp ve kolurpainti irfanwiev gibi yazılımlarla karıştırmayın. Son kullanıcılara yönelik yazılımlar konusunda ciddi bilgi eksiğiniz olduğunu görüyorum.

VLC ve audacious, detaylı özelliklerinden faydalandığım için elzem. Bağımlılıkları ya da kaç MB yer kapladığıyla şahsen ilgilenmiyorum.

Kdisk boşluğuna gelince:) Arkadaş, evet ben de aynı şekilde düşünüyorum ama gel gör ki kullanmakta olduğum dağıtımın masaüstü yöneticisini yapan herif o özelliği koymamış... Yani herhangi bir pencereyi açınca solda diskleri görebiliyorum. Ama disklerin yanındaa ya da altında bana bir bar göstermeli ve yüzdesine göre koyulaştırmalıydı. yoksa ben bu programı kullanmazdım...

Anlayacağınız, yazılımları sadece PCde dursun diye kurmuyorum. Bu yazılımların teferruatlarına detaylı özelliklerine çok ihtiyacım oluyor, o yüzden kullanıyorum. Değilse benim için linux, bir iki komut öğrenip salak salak ve hiçbir estetiği olmayan masaaüstü stili ayaraladığım birşeyden öteye geçmez. Masaüstümüzü gösterelim gibisinden başlıklara bakıyorum, resssmen ..ıçmışlar, buna güzel diyorlar. Ya da güzel bir tema koyana kimse bir aratı basmıyor. Herkes kendi aleminde :D Ben Linux'u aynen windowsu kullanır gibi kullanıyorum ve yazılımlara kesinlikle bağımlıyım diyebilirim. İlk cümleyi tekrar okuyun...

• quote:

Gimp ve kolurpainti irfanwiev gibi yazılımlarla karıştırmayın. Son kullanıcılara yönelik yazılımlar konusunda ciddi bilgi eksiğiniz olduğunu görüyorum.

gimp in ne seviye bir grafik editörü olduğunun farkındayım !

genelde insanlar hızlı bir şekilde görsel galeri bakışı yapmak ister.

örneğin irfan view hızlı gösterimci olarak baya iyi birde basit seviye editleme eklentileri var
    ama malesef linux versiyonu olmaması üzücü

2. olarak yazının geleninden kastım şuydu ! linux görsellik anlamıyla hep 2. planda kaldı
    vakti zamanında bu iş için bir web html platformu oluşturulmaya çalışılmış
    şu dönem WASM bu işi baya bir toparlayacak gibi görünüyor.

linux dosya bağımlılıkları bir noktadan sonra gereksiz dosya çöplüğüne dönüştüğü ortada.

bu durumda insanın önüne 2 seçenek çıkıyor
    ya her şeyi yapan uygulamalar yapılacak
    yada sadece bir şeyi çok iyi yapan uygulamalar ortaya çıkacak.

buradaki eleştiri işletim sisteminin temel ihtiyaçları sistem dahilinde olması gerektirken
    3. parti programları bir araya getirerek elde edilmesi linux un bir işletim sistemi değilde
    tek başına sadece bir çekirdek seviyesinde kalmasıyla sonuçlandığı için

dağınık yapılanma yazılım sektör ve oyun sektörünün linux tan uzak kalmasına sebep olmuştur.
    çünkü linux kullanıcıları belli bir kütüphaneye sadık bir taraftar kitlesi gibi davranıyor.
    veya tüm kütüphaneleri indirince de sistem bir noktada dosya bağımlılığı sistemin yavaşlamasına kadar giden
    daha önce öngörülemeyen verimsizlik durumlarının oluşmasına sebep oluyor.

zaten bu durumları yaşayanlar en sonunda -0- dan kurulan linux lerin en verimli çalışn linuxlar olduğunu açıkca forumlarda yazıyor.

• 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.