Şimdi Ara

Anonymous Çeviri ve RDR 2 Türkçe Yama Tartışma Konusu (74. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.557
Cevap
11
Favori
76.587
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
134 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7273747576
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "Round Robin" kardeşim. Sizi alıntılayamıyorum. Engel falan yaptınız muhtemlen ama yok öyle iki ezber söylemle gerçeklerden kaçmak. Söyleminiz "eser sahibinin izni olmadan para kazanmak etik ve yasal değildir."

Yarım saat yasal kavramının hele de henüz yeni oluşan sektör için hiç yazılmamış bu yasal kavramının anlamsızlığını yazdım, örnekledim. Verdiğiniz cevap bu mu?

Neyse yazdığınızdaki "yasal" kelimesini görmezden gelip etik bölümüne cevap vereyim.

Yazdıklarından anladığım kadarıyla yerelleştirmeye veya ücretsiz yerelleştirmeye değil, ücretli çeviri gruplarına karşısınız.

Yasalar veya onlardan kaynaklı etik kavramlarını ezberden saymak yerine mantıksal ve insancıl etik kurallarıyla bakalım olaya.

Ortada bir sorun var. Bir A firması ülkemize geliyor, pazara giriyor, satış yapıyor, reklam yapıyor vs. Ancak bu firma ülkeye özel yapması gereken en önemli şeyi yerel dili umursamıyor. Bu etik sizce.

Firma daha sonra kendi yapmadığı yerelleştirmeyi yapan firmalarla da görüşmüyor, atılan imza kampanyalarına bakmıyor, mevcut var olan yamayı dahi satın almıyor veya oyuncuların kendi parasıyla bu yamayı finanse etmesine dahi izin vermiyor. Bu da etik sizce.

Çeviri grupları ücretsiz yamalar yapıyorlar ve oyun firmaları bu yamalar sayesinde satılan oyunlardan para kazanıyor. Ancak bu çeviri gruplarına kuruş vermiyor. Bu da etik sizce.

Etik olmayan tek şey çeviri gruplarının sürekliliklerini korumak adına verdikleri emeğe karşılık para istemeleri.

Diğer tüm haksızlıklar etik ancak bu etik değil.

Argümanınız "eser sahibinin izni".

Peki bakalım; Eser sahibinin izni niye yok? Zira eser sahibi konu hakkında muhatap bile almıyor ülkedeki hiç kimseyi. Ne imza kampanyalarını, ne oyuncuların geri bildirimlerini ciddiye almışlar. İznin olmamasının sorumlusu çeviri grupları değil, eser sahibi yani.

Ve sizce bu durumda etik olmayan şey "firma"nın saygısızlığı değil çeviri gruplarının izin almaması mı?

Kusura bakmayın ama siz ya gerçekten düşünemiyorsunuz ya da tek amacınız trollük.

İnsanlara OYUNU OYNAMAK ZORUNDA DEĞİLSİN ALMA! yazdığınız gibi firmalara BU PAZARA GİRMEK ZORUNDA DEĞİLSİN SATMA! yazabiliyor musunuz merak ediyorum. Kaldı ki firmalar şikayet gelmediği sürece Türkçe yamalardan memnunlar. Zira onlara zararı olmayacağı gibi satışı arttıracak bir şey yama yapılması. Siz şikayet ettiğinizde müdahale etmek zorunda kaldıkları için müdahale ediyorlar sadece. Zira paralı mod bir sürü prosedürü yanında getiren bir şey. Firmalar ile protokoller imzalamaları falan lazım. Şikayet geldiğinde haberimiz yoktu diyemeyecekleri için ve dediğim gibi yerelleştirme ile uğraşmak istemedikleri için çeviri gruplarını uyarmak zorunda kalıyorlar. yoksa yaması modu var diye oyun almaktan vazgeçen yoktur ama sırf yaması var diye oyun alan ciddi bir kitle var. Yani şikayetinizin eser sahibine de hiç bir faydası yok. Aksine zararı var. Kimseye faydası olan bir iş yapmış değilsiniz yani.

Ezbere etik kurallarıyla değil mantıksal çözümleme yaparsanız; oyuncular zararda zira oyunu ana dilleriyle oynayamadılar, çeviri grupları zararda emekleri boşa gitti, firma zararda oyun daha az sattı ama size göre o şikayet etik ve mantıklı?

Dediğim gibi ya hiç düşünmüyosunuz ya da trollük amacınız.

Ezbere söylediğiniz "eser sahibinin izni olmadan" mevzusu eser sahibine zarar veren ürün satışını düşüren şeyler için var. Örneğin korsan çeviri kitap orjinal eserin satışını düşürür tabi ki. Normalde korsan faaliyet eser sahibine zarar verir. Ancak bu durum mevcut yasalarla, mevcut etiklerle değil mantıksal yaklaşılması gereken bir durum. Zira konuyla ilgili spesifik tek yasa yok. Sektör yeni ve bir kitap için geçerli yasalar bir dijital öğe için geçerli değil. Eski etik ve yasalar durum için geçerli değil maalesef.

Kusura bakmayın ama doğru olanı yaptığınız falan yok. Herkese zarar verip kimseye faydası olmayan bir "doğru" kavramını kabul etmeniz bile saçma sapan bir düşünce.

• Sarmisak2 S kullanıcısına yanıt
    Bomboş bir mesaj. Profesyonellikten çok uzak düşüncelerle tamamen duygusallıkla yazılmış amatör düşünceler. Ne yazık ki firmalar sizin düşündüğünüz gibi duygularıyla hareket etmezler. Öyle olsaydı Türkçe yamanın bize ne zararı var izin verelimde satışlarımız artsın derlerdi. (Bu arada ben yamaların paralı satışına karşı falan değilim bu kadar uzun ve boş bir mesaj görünce yazmak istedim.)

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • kullaniciadi12 kullanıcısına yanıt
    Boş bir şey varsa oda senin zihniyetin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • RDR 2 çevirisinin haberini daha ilk duyduğumda bundan aylar önce bizzatrockstargames'e bunun bildirisini yaptım. Paralı yama olacak vsvs diye. Anonimin discord adresine gittiğimde egoist tavırlarla ''adamlar bizlerlemi uğraşacak'' diyorlardı. Ben daha uyarımı o zaman yapmıştım. Hatta hitman içinde Warner Bros'a şikayet e-maili atmıştım. Günümüzde ise gördüğüm tek şey şu,

-Yamanın paralı olduğunu yediremeyen kesim hak hukuk adalet diye ahkam keserek şikayette bulunuyor. Eğer bu kadar hak hukuku umrunuzdaydıda neden yama çıkmadan çook önceleri bu şikayetler edilmedi? Bu tamamen iki yüzlülüktür.
    -Yamayı paralı yapan grup ise istediği kadar duygusal etik düşünce saçmalıklarını öne sürsün, ne uluslararası hukukta nede türk hukukunda böyle bir para kazanma yöntemi yok. Eser sahibi izin vermedikçe para kazanmanız ne etik nede hukuki. Ha bağış açsanız anlarım yine bir yere kadar. Ona pek lafım yok.

Kısacası, üzgünüm ancak iki tarafta çok acınası bir durumda... Denizden çıkmış balık gibi boşa çırpınıyorsunuz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ArkheRR -- 16 Ağustos 2020; 11:5:52 >

• Arkadaşlar bu walküre ile bir aralar çok yakın olan Can Lenkrow ve Xblades nickli çocuklar bir çok şeyi biliyorlardı hatta dc sesli sohbette avukatlarında bu işten çok sıkıldığını ve şuan siz isterseniz yamayı çıkarabilirsiniz dediklerini söylemişti ama sözde anonmyus kendini güvence altına almak için kağıt bekliyordu bu olaylar 1 ay önce yaşanmıştı bence şuan yamayı bilerek çıkarmıyorlar yeni bir pass sistemine geçiyorlar bağış adı altında çıkaracaklar kendileride söylüyor zaten artık yama satmıyoruz diye
  • quote:

Orijinalden alıntı: kullaniciadi12

Bomboş bir mesaj. Profesyonellikten çok uzak düşüncelerle tamamen duygusallıkla yazılmış amatör düşünceler. Ne yazık ki firmalar sizin düşündüğünüz gibi duygularıyla hareket etmezler. Öyle olsaydı Türkçe yamanın bize ne zararı var izin verelimde satışlarımız artsın derlerdi. (Bu arada ben yamaların paralı satışına karşı falan değilim bu kadar uzun ve boş bir mesaj görünce yazmak istedim.)
    yazdığım herhangi bir cümleye cevap vermiş değilsin ama bomboş mesaj demişsin. Senin mesajın gerçekten dolu bir mesaj olmuş.

Söylediklerim duygusal bakış açısı falan değil. Mantıksal olarak yaklaşmışım, ücretli yama şikayetinin taraflardan hiç birine faydası olmadığını söylemişim. Bunu çürütecek bir argümanınız var mı diye merak ediyorum. Bomboş bir cevap olmuş çünkü bu yazdığınız.

Firmalar dediğim gibi yaklaşıyorlar olaya zira firmaların yerel dağıtımcıları var hatta bazı büyük firmaların yerel ofisleri var. Girdikleri pazar neresi olursa olsun o pazarı araştıran ve takip eden ekipleri var. Siz şikayet etmeden googleda aratıp türkçe yaması veya modu olduğunu biliyorlardır zaten. Steamde cevapladıkları kullanıcı yorumlarda bile çok zaman "yaması da var alın" ifadeleri geçiyor çokça. Ancak şikayet bombardımanı olmayan paralı veya parasız hiç bir çeviriye bugüne kadar müdahale edilmedi. topluluk olarak yama şikayeti gelmeyen küçük şikayetlere uyarı dahi gelmedi bugüne kadar.

Eser sahiplerinin bu yama durumlarından haberleri olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

RDR2 deki gibi toplu bir şikayet ve karalama kampanyası yapılmamış hiç bir çeviriye bugüne kadar uyarı gelmemesini nasıl açıklıyorsunuz merak ediyorum.

Türkçe yama eser sahibine para kazandırır ve "eser sahibinin izni cart curt" bu durumda geçerli bir argüman değildir. Ben reklam sektöründeyim, hiç bir firma onu kötü göstermeyen bedeva reklama hayır demez. Atıyorum coca cola mentollü şekerli videonuza telif atmaz. Eser sahibi benim, benim üstümden takipçi kazanıp para kazanamazsın demez. Marka imajına zarar vermeyen ve eser sahibine para kazandıran eylemler için "izin alınmaz."

• Bizim türkce yamayla oyun oynamamız için bu kadar uğraşan emek veren insanlara bu denli eleştri yaparak şikayet ederek sadece kendinize ve bize haksızlık yapmış oluyorsunuz. Firmalar zaten ülkemizi taksa oyunları türkçe çıkarırlar. Türkce çıkmayan oyunlarıda insanımız kendi dilinde oynasın diye gece gündüz emek sarf eden bu ekiplerin cüzi bir ücret talep etmesinde bence bir sakınca yoktur. Sizin içinde olmamalı. Anonymous çeviri ekibi halkla ilişkiler kısmında yanlışları olmuştur bu süreçte eminimki onlarda bunun farkındadır. Ancak gündelik hayatımızda hangimiz hata yapmıyoruz ki!
    Lütfen bu yamaları şikayet ederken veya bu ekipleri eleştirirken biraz daha dikkatli davranalım.

• Türkçe yamaya erişmek için bir yol var mı? bilen lütfen iletişime geçsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: graphx223

Arkadaşlar bu walküre ile bir aralar çok yakın olan Can Lenkrow ve Xblades nickli çocuklar bir çok şeyi biliyorlardı hatta dc sesli sohbette avukatlarında bu işten çok sıkıldığını ve şuan siz isterseniz yamayı çıkarabilirsiniz dediklerini söylemişti ama sözde anonmyus kendini güvence altına almak için kağıt bekliyordu bu olaylar 1 ay önce yaşanmıştı bence şuan yamayı bilerek çıkarmıyorlar yeni bir pass sistemine geçiyorlar bağış adı altında çıkaracaklar kendileride söylüyor zaten artık yama satmıyoruz diye
    İşte tam olarak bu hocam bende böyle düşünüyorum horizon şu an testte yeni sisteme onunla beraber geçecekler büyük ihtimalle rdr yi de sistemin içine koyacaklar bilerek bekliyorlar çünkü 15 lira verip tüm yamalara sahip olmak güzel hareket en geç 1 haftaya kadar kesinleşir

• Bence bu kadar iyimser olup beklemeyin derim yapacak olsalardı bu zamana kadar yapılırdı.

• quote:

Orijinalden alıntı: ugrpkr

Bence bu kadar iyimser olup beklemeyin derim yapacak olsalardı bu zamana kadar yapılırdı.
    Yok hocam beklediğimden değil oyunu bitirdim zaten bu saate kadar beklemelerinin sebebi olayların durulması ve sistem üzerin de çalışmaları diye düşünüyorum horizonun akıbetin de belli olur diye düşünüyorum çünkü ne hayır diyorlar ne evet bir haftayi bekleyin iyi şeyler olacak diyorlar bir susuyorlar sonra sistem geliştirdik diyorlar ama Rdr tamamen bitti de demiyorlar 1 ayı geçti yani

• şeffaflık şart diye düşünüyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bıyıklı Bey

Yok hocam beklediğimden değil oyunu bitirdim zaten bu saate kadar beklemelerinin sebebi olayların durulması ve sistem üzerin de çalışmaları diye düşünüyorum horizonun akıbetin de belli olur diye düşünüyorum çünkü ne hayır diyorlar ne evet bir haftayi bekleyin iyi şeyler olacak diyorlar bir susuyorlar sonra sistem geliştirdik diyorlar ama Rdr tamamen bitti de demiyorlar 1 ayı geçti yani

Alıntıları Göster
    Kısacası sıvama bölümü diyoruz bizde

• fuatX kullanıcısına yanıt
    Walkürenin adı soyadı belli. Kısa bir araştırmayla ikametgah adresini buluyorsun, eline bir kutu lokum bir şişe de kolonya alıp ziyarete gidiyorsun geçmiş olsun dileklerini iletip dalıyorsun mevzuya. Kalbim delik, kulağım sağır, gözlerim kör Allah ne verdiyse acındırıyorsun kendini o da sana acıyıp veriyor yamayı. Bu taktik olmazsa yalama taktiğine geçebilirsin o da mı olmadı kendin başka taktikler geliştirmelisin, taktik geliştirme konusunda sıkıntı yaşıyorsan discord sunucusunda takıl biraz, akla hayale gelmeyecek taktikler var orda. Başkalarının taktikleri sende yeni fikirler oluşturur. Yaratıcılığını kullanıp kendi özgün taktiğini geliştirmelisin.
    Not: çevirmen ya da sağlam yalaka değilsen, kuru oyuncuysan işin zor)

• Yama çok kan kaybetti şu an çıkartsalar daha az ilgi göreceğini düşünüyorum şahsen ben çıkarsa oynarım çıkmazsa yapacak bişey yok moduna girmeye başladım 1 - 2 hafta daha çıkmaz ise artık çıksada almam moduna gireceğim sanırım
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sarmisak2

yazdığım herhangi bir cümleye cevap vermiş değilsin ama bomboş mesaj demişsin. Senin mesajın gerçekten dolu bir mesaj olmuş.

Söylediklerim duygusal bakış açısı falan değil. Mantıksal olarak yaklaşmışım, ücretli yama şikayetinin taraflardan hiç birine faydası olmadığını söylemişim. Bunu çürütecek bir argümanınız var mı diye merak ediyorum. Bomboş bir cevap olmuş çünkü bu yazdığınız.

Firmalar dediğim gibi yaklaşıyorlar olaya zira firmaların yerel dağıtımcıları var hatta bazı büyük firmaların yerel ofisleri var. Girdikleri pazar neresi olursa olsun o pazarı araştıran ve takip eden ekipleri var. Siz şikayet etmeden googleda aratıp türkçe yaması veya modu olduğunu biliyorlardır zaten. Steamde cevapladıkları kullanıcı yorumlarda bile çok zaman "yaması da var alın" ifadeleri geçiyor çokça. Ancak şikayet bombardımanı olmayan paralı veya parasız hiç bir çeviriye bugüne kadar müdahale edilmedi. topluluk olarak yama şikayeti gelmeyen küçük şikayetlere uyarı dahi gelmedi bugüne kadar.

Eser sahiplerinin bu yama durumlarından haberleri olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

RDR2 deki gibi toplu bir şikayet ve karalama kampanyası yapılmamış hiç bir çeviriye bugüne kadar uyarı gelmemesini nasıl açıklıyorsunuz merak ediyorum.

Türkçe yama eser sahibine para kazandırır ve "eser sahibinin izni cart curt" bu durumda geçerli bir argüman değildir. Ben reklam sektöründeyim, hiç bir firma onu kötü göstermeyen bedeva reklama hayır demez. Atıyorum coca cola mentollü şekerli videonuza telif atmaz. Eser sahibi benim, benim üstümden takipçi kazanıp para kazanamazsın demez. Marka imajına zarar vermeyen ve eser sahibine para kazandıran eylemler için "izin alınmaz."

Alıntıları Göster
    Bu forumda bu mesajdan daha komik bir mesaj görmemişimdir sanırım şimdiye kadar

"Steamde cevapladıkları kullanıcı yorumlarda bile çok zaman "yaması da var alın" ifadeleri geçiyor çokça."

"Marka imajına zarar vermeyen ve eser sahibine para kazandıran eylemler için "izin alınmaz."

Reklam sektöründeymiş üstelik

• quote:

Orijinalden alıntı: kullaniciadi12

Walkürenin adı soyadı belli. Kısa bir araştırmayla ikametgah adresini buluyorsun, eline bir kutu lokum bir şişe de kolonya alıp ziyarete gidiyorsun geçmiş olsun dileklerini iletip dalıyorsun mevzuya. Kalbim delik, kulağım sağır, gözlerim kör Allah ne verdiyse acındırıyorsun kendini o da sana acıyıp veriyor yamayı. Bu taktik olmazsa yalama taktiğine geçebilirsin o da mı olmadı kendin başka taktikler geliştirmelisin, taktik geliştirme konusunda sıkıntı yaşıyorsan discord sunucusunda takıl biraz, akla hayale gelmeyecek taktikler var orda. Başkalarının taktikleri sende yeni fikirler oluşturur. Yaratıcılığını kullanıp kendi özgün taktiğini geliştirmelisin.
    Not: çevirmen ya da sağlam yalaka değilsen, kuru oyuncuysan işin zor)
    Taktik maktik yok bam bam bam

• John Sheppard kullanıcısına yanıt
    Coca cola örneğinde de kaynak ne sormadım doğruluk payı nedir bilmiyor ama merak ettim acaba kendine zarar veren videolara telif atmış mı diye YouTube baktım “coca cola zararları” yazdım binlerce video çıktı. Ee kendine zarar veren videolara da telif atmamış coca cola nasıl olacak bu işler :)

Anonymous Çeviri ve RDR 2 Türkçe Yama Tartışma Konusu

• kullaniciadi12 kullanıcısına yanıt
    Canın fena sıkılmış yardirmişsın buraya :) yayinlamazlarsa ingilizce de oynarım ama ayni tadı vermiyor. 3-5 cümlede bir anlamadığın kelime çıkıyor tadı kaçıyor. Bu zamana kadar bekledim. Az daha bekleyelim bakalım

• 
Sayfa: önceki 7273747576
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.