Merhaba Arkadaslar, 12 daireli yeni bitmis bir apartmana tasindik, bizden baska 5-6 aile daha tasindi. Ancak evin müteahhiti ev bitmeden kayiplara karistigi icin bazi isler yarim kalmis. Bunlardan birisi de ortak yayin sistemi. Simdi kimse bu isle ilgilenmedigi icin balkonlar canak dolmaya basladi ustelik balkondan cikan kablolar evin icinde kalabalik yapior, Elektrik muhendisligi ogrencisi oldugum icin kollari sivamaya karar verdim. Biraz arastirdim ettim ve bu isin nasil yapildigi ile ilgili biraz bilgi topladim,
Oncelikle Butun dairelerden catiya cikan 12*2 kablo var ancak evlerde 2den fazla televizon prizi mevcut bunun sebebi ne olabilr? bunlari direk paralellemisler midir? boyle olmasi cok sacma biliorm ama yine de sormak istedim,
Gerekli malzemeler sunlar midir? 1- 1 multiswitch (9/12 yada 9/24), her daire iki receiveri ayni anda izlemek isterse 24 cikis, her daire tek receiverla idare etmek isterse 12 cikisli mi almam gerekir. Piyasada HD ready vs. multiswitchler var f/p orani yuksek hangilerini onerirsiniz? 2- LNB anladigim kadariyla quad ve quadtro lnbler mevcut. bunlarin arasinda ne fark vardir? bizim isimize hangisi yarar? f/p orani yuksek olanlari hangileridir? 3- Canak: 2x120 lik canak ile turksat ve hotbird alinir. peki ya digiturk isteyen olursa?
Bir mühendis olarak daha büyük düşünmenizi beklerdim. Sizin yapmak istediğiniz şey bence basit.
ustad daha ogrencisiyim dedim zaten :) Adayim yani
Güzel arkadaşım, ben de bu konularla yeni yeni ilgilenmeye başladım. Bildiklerimi anlatayım buraya belki faydası olur. Bir kere her daireye 2 bağımısız hat gelecek ise 24 çıkışlı santrale ve kabloya ihtiyacın var. Ancak şimdiki moda 3 hat. (salon,oturma odası,mutfak).Ev sahipleriyle konuş, 24 fazla çıkarsa talep ona göre santral alman lazım. Alacağın santral sonlu olsun. Herkes 3 kablo bile istese (ki zor) 32 yapar. O da mevcut. İkinci mesele kaç çanak olacak? Her bir çanak için 4 giriş mevcut. Bu da quatro lnb ile giriş yapılacak demektir. quad ise 4 kablonun lnb den doğruca eve gelmesi demektir. Bu senin işine yaramaz. Zaten merkezi sistem için lnb dediğin zaman quadro olduğunu bilirler. Senin bilmen gereken kaç tane uydu istediğin. Örneğin Türksat Hotbird ve digitürk (eutelsat) istiyorsan 4+4+1+1= 10/32(abone) sonlu santral alacaksın. Diğer mesele evlerdeki hat? O hatlar müteahhit işidir. Kesinlikle 1 hat ve paraleldir. Dolayısıyla işine yaramaz. Bağımsız hat çekilecek her eve. Üstelik kapıda orada burada ek yapmadan yapmalısın bunu ve kablo da kaliteli olmalı. Kesinlikle 2m rg6 u6 ya da klas rg6 u6 öneririm. Evin içine nasıl döşeyeceğin meselesi de sana kalmış. Aslında olay basit ama ne yazık ki müteahhit işi böyle uğraştırıyor.
quote:
Orijinalden alıntı: syildiz42
Güzel arkadaşım, ben de bu konularla yeni yeni ilgilenmeye başladım. Bildiklerimi anlatayım buraya belki faydası olur. Bir kere her daireye 2 bağımısız hat gelecek ise 24 çıkışlı santrale ve kabloya ihtiyacın var. Ancak şimdiki moda 3 hat. (salon,oturma odası,mutfak).Ev sahipleriyle konuş, 24 fazla çıkarsa talep ona göre santral alman lazım. Alacağın santral sonlu olsun. Herkes 3 kablo bile istese (ki zor) 32 yapar. O da mevcut. İkinci mesele kaç çanak olacak? Her bir çanak için 4 giriş mevcut. Bu da quatro lnb ile giriş yapılacak demektir. quad ise 4 kablonun lnb den doğruca eve gelmesi demektir. Bu senin işine yaramaz. Zaten merkezi sistem için lnb dediğin zaman quadro olduğunu bilirler. Senin bilmen gereken kaç tane uydu istediğin. Örneğin Türksat Hotbird ve digitürk (eutelsat) istiyorsan 4+4+1+1= 10/32(abone) sonlu santral alacaksın. Diğer mesele evlerdeki hat? O hatlar müteahhit işidir. Kesinlikle 1 hat ve paraleldir. Dolayısıyla işine yaramaz. Bağımsız hat çekilecek her eve. Üstelik kapıda orada burada ek yapmadan yapmalısın bunu ve kablo da kaliteli olmalı. Kesinlikle 2m rg6 u6 ya da klas rg6 u6 öneririm. Evin içine nasıl döşeyeceğin meselesi de sana kalmış. Aslında olay basit ama ne yazık ki müteahhit işi böyle uğraştırıyor.
cevabin icin sagolasin ustad. Evin tesistatini yapan elektrikciyi buldum onunlda konustum. her daireden 2 hat cikiormus tabi paralellenen odalar da var. yani salondan ve oturma odasinda bagimsiz iki receiver calistirabiliriz. ortalikta gorulen kablolara uyuz oldugum icin once kurulu sistemi deneyecegim. Olmassa dedigin gibi kablo cekilecek. 10X32 lik alirsak 12daire *2 + 2 dukkan + 1 kapici dairesi olacak sekilde calistirabilriz.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme