Şimdi Ara

Apotemi Matematik Soru Bankasıdan Fantastik Küme Sorusu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
5
Favori
3.071
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Şimdi sol alt köşeye diyelim {1,2} alt kümesini yazdık ve diğerleri için kullanamıyoruz.Geriye {3,4,5} içinden 2 elemanlı C(3,2)=3 alt küme yazdık ve kalan 2 kare kutu için C(3,2) şeklinde seçim yaparız.Yani C(3,2)*C(2,2)=3 durum ve toplamda C(5,2)=10 alt küme için bu durum var olduğundan 10*3=30 diye düşündüm.Soruyu yanlış anlamadıysam böyle doğru oluyor.İşte bu tarz sorular sıkıntı insan tam emin olamıyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • thmyrk T kullanıcısına yanıt
    Bende üstteki ve ortadaki kutucuklar için 4 yer temin ettim. 5 elemandan C(5,4) olarak seçim yaptım. Ortadaki kutucuk için 1,2 elemanlarının sağdaki kutucukta kullanamayacağını varsayarak 3,4,5 kullanılabilir dedim. Ardından burdanda C(3,2) kadar seçim yapılabilir yorumunda bulundum. Ardından üstte ve sağda bulunan kutucuklar konumları bakımından özdeştir diyerek 2 ihtimal olacağını düşündüm ve 2 ile çarptım.

• Mr.Tiger kullanıcısına yanıt
    Bu çözümde olabilir ama alt kümeleri seçtiğimizden diğer ikisi için C(5,4) yapabilir miyiz?Sol alt kareye (2,3) alt kümesini yerleştirdik ve bu 2 elamanın bulunduğu alt küme olmamalı diğer karelerde.O yüzden {1,4,5} elemanlarından C(3,2)=3 alt küme yazarız ve kalan 2 kutu için C(3,2) seçimini yaparız diye düşünüp öyle çözdüm.Bu kitabın çözümleri olsa iyi olurmuş

benim anlamadığım nokta şu şimdi ortadaki kutuya 10 alt kümeden birisi gelsin 5 ve 1 olduğunu düşünelim geriye kalan 3lüden 2 tane seçeriz koyarız diğerine yani üsteki veya altaki için 3 kalır buraya kadar sıkıntı yok ama şimdi ortadaki için 10 üsteki için 3 se ortak kenarı üstekiyle olmayacağı için altakinin de 3 durum alması gerekmez mi? soruya şuanda bakıyorum üste yazdıysanız falan görmedim ama
  • marmaradishastası kullanıcısına yanıt
    Anlatmak istediğini ortasına kadar anladım devamını anlayamadım.(1,5) alt kümesini sol alt kareye yazdık.Geri kalan {2,3,4} elemanlarından C(3,2)=3 alt küme yazılabiliriz ama biz komşu olmayan iki kare için 3 alt kümeden seçim yaparsak C(3,2)*C(2,2)= 3 farklı durum olabiliyor ve sol alt kareye yazabileceğimiz 10 tane alt küme için her seferinde durum tekrarlanıyor o yüzden 10*3=30 olması lazım.Bence sorunun anlatımı çok iyi değil ama güzel bir soru

Demeye çalıştığım sol üstekiyle sağ altakinin ortak kenarı yok ikisi için de 3 farklı durum olmaz mk? Evet, dediğini anladım ben de öyle yaptım ama sıkıntı şu burası olmadı kafamda. Sonuçta sol yukarı yazdıklarınla sağ altakine yazdıkların aynı olabilir. Bu anlamadığım yer, sonuçta 10 alt kümeden birini seçtikten sonra geriye kalan 3 alt kümeyi yerleştirmiyor muyuz? Ben mi yanlış anlıyorum?

• marmaradishastası kullanıcısına yanıt
    Aynen hocam 10 alt kümeden birini seçtikten sonra geriye 3 alt küme kalıyor ve iki kareye yerleştirebiliyoruz.Ben de ilk başta senin gibi o 3 taneyi yerleştirme kısmına takıldım ama olması gereken C(3,2) olunca fark etmiyor.Yani aynı alt kümeleri aynı karelere yazma gibi bir ihtimal kalmıyor.Sonuçta biz bu alt kümeleri sıralamıyoruz.

• şalınamünhasır kullanıcısına yanıt
    Kitapta 120 deneme var.(Bir deneme ortalama 12-13 soru) Her gün 5 deneme çözsen 24 günde bitirebilirsin.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    Hocam sizin dediginiz gibi yaptım ama 2 kutu kare için seçim yapmıyoruz aynı zamanda bence sıralama yapıyoruz.

• Soruyu ben de 90 buluyorum. Sol üst kareyle sağ alt karenin ortak kenarı olmadığı için sol alt kareye 10 farklı küme yazsak üstündeki ve sağındaki karelerin her ikisine de 3 farklı seçim yapılabiliyor gözüküyor ya da ben bir yeri kaçırıyorum. Uğraşanlara teşekkür ederim.

• quote:

Orijinalden alıntı: steven8lampard

Soruyu ben de 90 buluyorum. Sol üst kareyle sağ alt karenin ortak kenarı olmadığı için sol alt kareye 10 farklı küme yazsak üstündeki ve sağındaki karelerin her ikisine de 3 farklı seçim yapılabiliyor gözüküyor ya da ben bir yeri kaçırıyorum. Uğraşanlara teşekkür ederim.
    üst kareye yazılan kümeyle sağ alta yazılan küme ortak elemanı olabilir ama tamamen aynı olamaz. üste 3 farklı küme yazılır, sağ alta da kalan 2 tanesinden biri. 3x2x10 = 60 ben de böyle düşünüp 60 buluyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matterdome -- 19 Nisan 2018; 9:16:6 >
  • yani şöyle, verdiği kümenin 2 elemanlı alt küme sayısı 10, bunu 10 tane kalemin var 3 kalem kutusuna yerleştiriyorsun gibi düşünebilirsin. aynı kalemi hem 1. hem 3. kalem kutusuna koyamazsın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matterdome -- 19 Nisan 2018; 9:21:17 >
  • Doğru söylüyorsun hocam orayı atlamışım. Çok dikkat gerektiren bir soru. Sanırım şıklar hatalı ya da bir şeyi daha atlıyoruz.

Tabi tabi kesinlikle yani ben de senin gibi yaptım sonra sonuçta seöim yapacağız basacağız kombiyi benim takıldığım nokta bir alt kümenin birden fazla yere yazılabilmesi aslında sağol sana da ama herhalde her alt küme sadece bir kutuya yazılıyor onlar arasından seçmeniz isteniyor şeklinde;) bu arada çözümünüz bence doğru ben de bu şekilde buldum:)

• Kalan 3 alt kümeden 2sini seçmeniz lazım ortadaki için 10 alt kümeden biri şeklinde 3 ve 2 yazınca seçmiş olmuyoruz, sıralama da yapmış oluyoruz

• steven8lampard S kullanıcısına yanıt
    kaliteli olmasından suphem yoktu zaten. keske çözumlu olsaydı. o zaman alabilirdim belki. hadi onu da geçtim çok gec cıkardılar kitabi. sene basında filan çıkarsalardı vakit boldu, ugrasarak bi sekilde bulurduk çözumu. simdi vakit dar ugrasamam o kadar. merakımdan sormustum. kullanacaklar için güzel.
  • 1u2i3o4 1 kullanıcısına yanıt
    Ben de ilk başta öyle düşünüp 60 buldum ama soruda sıralama istenmiyor.Bir alt kümeyi sol alta sabitledikten sonra kullanabileceğimiz 3 alt kümeden kalan 2 kare için seçim yapmamız isteniyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: thmyrk

Şimdi sol alt köşeye diyelim {1,2} alt kümesini yazdık ve diğerleri için kullanamıyoruz.Geriye {3,4,5} içinden 2 elemanlı C(3,2)=3 alt küme yazdık ve kalan 2 kare kutu için C(3,2) şeklinde seçim yaparız.Yani C(3,2)*C(2,2)=3 durum ve toplamda C(5,2)=10 alt küme için bu durum var olduğundan 10*3=30 diye düşündüm.Soruyu yanlış anlamadıysam böyle doğru oluyor.İşte bu tarz sorular sıkıntı insan tam emin olamıyor
    "kalan 2 kare kutu için C(3,2) şeklinde seçim yaparız.Yani C(3,2)*C(2,2)=3 durum"
    kalan 2 kareye yerleşecek elemanları C(3,2) ile seçebiliriz ama bunları da kendi arasında 2! şeklinde sıralamak gerek. yoksa üste 3,4 alta 3,5 gelmesi durumuyla tam tersi olmasını aynı durum saymış oluruz.

ben cevabın 60 olduğunu şıklarda olmadığını düşünüyorum

• Kalan 2 kareye tekrardan elemanları seçmemize gerek hocam.Biz alt kümeleri belirledik zaten o alt kümeleri kalan 2 kare için seçiyoruz.

• quote:

Orijinalden alıntı: thmyrk

Kalan 2 kareye tekrardan elemanları seçmemize gerek hocam.Biz alt kümeleri belirledik zaten o alt kümeleri kalan 2 kare için seçiyoruz.
    kalan 3 alt kümeyi a,b,c olarak düşünelim

üst kutuya a, sağ kutuya b
    üst kutuya a, sağ kutuya c
    üst kutuya b, sağ kutuya a
    üst kutuya b, sağ kutuya c
    üst kutuya c, sağ kutuya a
    üst kutuya c, sağ kutuya b
    şeklinde 6 ihtimal var.

2 kutuya 3 eleman arasından eleman seçme işlemi C(3,2) olarak hesaplanamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matterdome -- 19 Nisan 2018; 12:4:53 >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.