Şimdi Ara

Apple CEO'su açıkladı: iPhone'lar neden Çin'de üretiliyor? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.142
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Sonuçta Iphone bugün başlamadı Çin'de üretilmeye.

Eskiden işçilik maliyeti çok çok daha düşüktü. Şimdi o kadar düşük olmasa bile hala bir çok Avrupa ülkesinden ve Amerikadan Ucuz.

Farklı avantajları da var tabi. PCB, component, ekran, kamera, metal ve plastik parçalar. Bunların hepsi de çinden tedarik ediliyor.

Fabrika çinde olunca bütün bu maliyetlerden kaçınılmış oluyor.

Yani fabrikanın Çin'de olması tamamen duygusal. Tim Cook yan çizmesin şimdi.

Gitsin bir Fabrikayı Amerikada açsın bakalım işletme maliyeti 10 katına çıkmıyor mu?

• O da var; bu da var. Hepsi birden geçerli. Çin'de işçilik maliyeti de nispeten ucuz. Nitelikli insan kaynakları veya kalifiye insan sermayesi de mevcut, en azından kualifikasyonlar konusunda muadil ülkelerden çok daha öndeler. Cook Çinlilerin takım becerisini övmek haricinde yeni bir şey söylememiş. "Takım becerisi" gerektiğinde daha etkin bir sömürü ve itaat, emeğin takım adına daha büyük istismara katlanabilmesi de demek. Bu da küresel standartlarda nispeten ucuz işçiliğe açılıyor. 😄

Ama şunu da söylemek lazım, Çin toplumu da gerçekten derinden biçimde değişiyor. Çin halkı artık çok daha talepkar. Orada ücretler de gerçekten yükseldi. Çalışma ve yaşam koşulları çok gelişti. Orada tüketime dayalı muazzam bir refah toplumu oluştu. Çin ihracatla büyüme ekonomisi olmanın ötesine geçerek artık kendi tüketimine de dayanan devasa bir pazara dönüşüyor; bir nevi bu anlamda Çin "Amerikalılaşıyor". Bu da çevre kirliliği anlamında hem kendilerine hem de bizim başımıza ABD'yle beraber ciddi bela olmaları demek. Ama nedense Çinliler bana bu konuda Amerikalılardan daha güvenilir, daha dikkatli geliyor. En basitinden Çinlilerin merkeziyetçi, daha bir dikta tarzındaki politik sistemleriyle beraber büyük dönüşümleri hayata geçirip empoze edebilmeleri daha kolay.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Ne dicek 300 dolarlık çin işçiliğinden milyar dolarcıklar kazanan apple ceosu gitsin palavralarını...

Bunlara yaw heheh dicen geççen adam niye almanya gelsin fabrika açsın almanyada 1 işçiye vereceği 2000 euro ile 4 işçi çalıştırır çinde ve her kalemde ucuzluğun faydasını kullanır

• Sadece işçi maaliyeti değil ki ucuz enerji ve devlet destekleri de var Çinde, daha ne ister şirketler.

• Tek sebebi işçilik fiyatı değil. İlk zamanlar işçilik ücreti en önemli sebepti belki de doğrudur. Ancak bunun dışında,

Tedarik zinzirinin oluşması, alt malzeme temin lokasyonları, süreleri, bu tip ürünlerin üretim makinaları, otomasyonları, otomasyon yazılımları, üretim takip sistemleri ve yazılımları, üretimlerin planlama personelleri, kalifiye personel ve mühendiler, üretim hatlarının bulunduğu alanlar, depolar, aklınıza gelmeyecek onlarca konu şu anda optimize olmuş durumda. Ayrıca, legal mevzuatlar, vergiler, gümrük, sevkiyat hatları gibi ekstra konular da söz konusu.

Bu durum tabiki, işçilik maliyetlerini ayrıca düşürüyor ve seri üretim ve üretim takvimini de etkiliyor.

Milyonlarca satacak bu seviyedeki ürünleri bir anda hadi şurada da kuralım diyemezsiniz, deseniz de aynı fiyatı, işçilik ücretinden bağımsız yine de ilk anda tutturamazsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suphion -- 10 Eylül 2024; 11:19:54 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.