|
Apple'ın efsane kreatif direktörü: iPhone'da isim değişikliğinin vakti geldi

-
-
Sadece iphone ve ipad için kullanılsın yeter zaten
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
AiPhone olsun
-
Myphone yapsınlar, mükemmel olur. İşin şakası, artık iPhone'a kimse başka bir şey diyemez.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Airphone
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Phone
-
Buldum They/ThemPhone
-
i, internetten mi geliyormuş? Enteresan. Şahsen yıllardır (iPod'dan beri) "i"ın İngilizce'deki "ben" anlamıyla kullanılıp buradan bir bağlam oluşturulduğunu düşünürdüm. Hatta 2004 yılında çıkmış olan I, Robot filmindeki gibi düşünürdüm, gerçi onda araya virgül atmışlar. Konu başlığını görünce de iPhone ismindeki i değil de komple ismi değiştirecekler diye düşündüm. Ufak tefek değişiklikler yapacaklar belli ki.
Şaka maka yeni ismiyle satılan ürünler önceki ürünlerin modasını dolayısıyla değerini düşürecektir ya da Apple araya fazladan fiyat makası atacaktır. Apple bindirmeyi sever ve pazarlayıp satabiliyorsa saplamaktan kaçınmaz. Kapitalizme örnek verin deseler Apple derdim şahsen. He bir de Take-Two derdim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 24 Mayıs 2024; 12:42:5 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Hocam telif al, milyon dolarlar seni bekliyor olabilir.
-
Entelijant'tan geliyor, "intelligent" İngilizcesi
-
AFYON olsun
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Değişmeli çünkü Apple son dönemde yani özellikle Jobs'tan sonra "çöküş" dönemine girdi denilebilir. "iPhone" markası adına söylüyorum bunu.
Neden, çünkü Jobs ile her yeni iPhone modelinde bir yenilik gelirdi, kayda değer bir geliştirme olurdu, insanlar "oha yenisi çıkmış, bilmemne olmuş" falan diye ellerindekini değiştirme isteği ile yanıp tutuşurdu. Bu büyük bir pazarlama başarısıdır. Elindekinin eskimesini beklemeden yenisi ile değiştirme ihtiyacı hissettirme...
Son dönemde işlemci, kamera vesaire gibi "teknik" geliştirmelerin yanında telefonlar neredeyse hiçbir şekilde gelişmedi. Bunu da "geek"ler haricinde kimse bilmiyor.
M1-M2 işlemcileri acayip takdir etmekle birlikte, çoğu kullanıcı bunu anlamıyor bilmiyor bile. Piyasadaki iPhone kullanıcılarına bakın, özellikle dudaklarını büküp büküp fotoğraf çeken kızlara falan sorun bakalım işlemci mi biliyor kamera mı biliyor, müşterilerin çok büyük çoğunluğu sadece ve sadece "iPhone" diye alıyor.
Bu iş otomobil piyasasına benziyor aslında.
Tüketicilerin %99'u hiç bir halt bilmeyen, arabayı doğru düzgün bile kullanamayan insanlar. Ancak satınalma, pazarlama, üretim kararlarında etkili oluyorlar. Bizler %1'lik "otomobil manyakları" da elimizdeki 3 kuruşla otomobil alacakken "onun plastik kalitesi, bunun motorunun sorunu, DSG sorunu" bilmemne diye araba seçmek durumunda kalıyoruz. Millet bizden çok daha mutlu, "eeaa ne güzel araba" diyor alıyor geçiyor. O hesap.
Adamın da demek istediği bu bence.
Otomotivde de örneğin bir önceki kasa "başarısız" olmuşsa, siz yeni kasada her şeyi baştan yaratın, %100 her şeyi iyi yapın, başarısız olan etiketi kullanırsanız tüketicinin kafasında "haaa Mondeo mu, yok yaaa" algısı oluşur mesela. Atıyorum Vectra ile mutlu olan adam, yeni kasası çıktığında "eskisi de iyiydi, bu daha da iyidir" kafasına geliyor.
O anlamda iPhone etiketi artık yetmiyor, değiştirilmeli, olumsuz etkiliyor demek istemiş.
-
haklısın, haklısın sen de haklısın. o da varmış, bu da. chatgpt'ye sordum:
iPhone’daki "i" harfi, Apple'ın kurucusu Steve Jobs tarafından özellikle seçilmiş ve belirli anlamlar taşıyan bir harftir. Bu harf, 1998 yılında piyasaya sürülen iMac ile ilk kez kullanılmıştır. Steve Jobs, iMac’i tanıtırken "i" harfinin anlamını beş farklı kelime ile açıklamıştır:
- Internet (İnternet): iMac, internet kullanımını kolaylaştırmak amacıyla tasarlanmıştı. İnternetin yükselişte olduğu dönemde, bu özellik cihazın en önemli satış noktalarından biriydi.
- Individual (Bireysel): Ürünün bireysel kullanıcılar için tasarlanmış olduğunu vurgulamak amacıyla bu kelime seçilmiştir.
- Instruct (Öğretmek): iMac, kullanıcıların kolayca öğrenebileceği ve kullanabileceği bir cihaz olarak düşünülmüştü.
- Inform (Bilgilendirmek): Cihazın kullanıcıları bilgilendirme ve eğitme amacıyla kullanılabileceği ifade edilmiştir.
- Inspire (İlham Vermek): Kullanıcıların yaratıcı süreçlerine ve kişisel projelerine ilham vermesi hedeflenmiştir.
Bu anlamlar, daha sonra Apple’ın diğer ürünlerine de "i" harfinin eklenmesiyle devam etti; iPod, iPhone, iPad gibi. "i" harfi, Apple ürünlerinin kişisel kullanım için tasarlanmış, internet bağlantılı ve kullanıcı dostu cihazlar olduğunu simgelemeye devam etti.
-
ne özelliği gelsin daha? ışınlanma özelliği mi? ben çok memnunum. 13 pro bana daha 5 sene gider. sonra da 20 pro mu olur 21. pro mu olur bakarız.
-
Evet sadece beyinsis nikli kullanıcımız memnun diye Apple'ın hiçbir şekilde müdahale etmemesi gerekir.
Baya mantıklı.
Dünya kendi etrafında dönüyor sanıyor bazı insanlar, ne enteresan değil mi?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ormanci -- 26 Mayıs 2024; 10:46:31 > -
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
İkonlaşmış isimleri değiştirmek bariz riskli. Apple'ın "i" ön ekli cihaz serilerindeki durumunda ise şöyle, "i" ayrıca İngilizcedeki ben (I) birinci tekil şahıs zamirini de çağrıştırıyor. Bu anlamda iPhone veya Apple'ın kullandığı diğer -i türevi isimler bence zamanında bir ürünle organik bir ilişki kurmayı ve kabiliyet sahibi bir cihazla - Apple'ın ileri akıllı telefon teknolojisiyle - fonksiyonel bir bütünleşmeyi ifade ediyor - idi. Apple bu anlamda aslında tüketicinin heyecanla bekleyip içselleştireceği ürünler geliştirmede "rakipsiz" olduğunu vurguluyordu. Zamanla birbirini takip eden ve birbirine benzeyen onca ürün ve bir yandan piyasadaki rakiplerin rekabetçi ürünleri karşısında bunun içi boşalmış olabilir ama iPhone adının fazlasıyla ikonik olup ciddi bir marka değeri taşıdığı da gerçek. Artık iPhone tercih etmesem de, hatta yüzüne bile bakmasam da, Apple'ın "iPhone" başlığı altındaki telefon modelleri hala en çok satan modeller. Bu tesadüf olmamalı veya sadece tasarımcısının beyan ettiği "internet" manasıyla ilgili olmamalı.
Pazarlama bazında bakacak olursanız ne kadar "standartlaştırıcı" ve "tartışmaya yer bırakmayan" kelimelerin tercih edildiğini görebilirsiniz: Ben (I) ve Telefon (Phone). Sanki diğer mobil cihazlar telefon değilmiş gibi, sanki diğer cihazlar sizden (from me, I) bir parça taşıma veya sizinle fonksiyonel anlamda bir olup sizin yaşantınıza entegre olma iddiasında değilmiş gibi. Şimdi bunun yerine öyle bir şey koymalısın ki, insanlar aynı psikolojiye veya havaya girsinler. Yeni isme sahip olacak mobil cihaz serilerinin iPhone'ların hakiki halefi veya bıraktığı boşluğu tamamen doldurabilecek bir şey olduğuna inandırabilmelisin. Bunlar da kolay misyonlar değiller. Bilakis Apple ve telefon serilerinin zaten varolan tepeden aşağı yuvarlanmaya başlama trendini hızlandırabilir. Apple'ın mobil cihaz piyasasındaki imparatorluğunun gerileyişini önlemek bir tarafa dursun, tam aksine kolaylaştırabilir.
-
Çok ince espri ! Bravo.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar

Buldum They/ThemPhone |
AiPhone olsun
|
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X