Şimdi Ara

Apple, iPad Mini'de RAM miktarını iki katına çıkardı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
649
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Apple, iPad Mini'de RAM miktarını iki katına çıkardı
    iPad mini 7. nesil tanıtıldıktan kısa bir süre sonra Geekbench testine girdi ve Apple’ın açıklamadığı bazı detaylar ortaya çıktı. Yeni iPad mini modelinin merak edilen RAM miktarı belli oldu.

Ayrıca Bkz.Yeni iPad Mini çıkmadan değer kaybetti: İşte nedeni

iPad mini 7. nesil, 8 GB RAM ile geliyor

A17 Pro işlemciden güç alan iPad mini 7, 8GB RAM ile geliyor. 2021’de tanıtılan iPad mini 6 modelinde 4GB RAM vardı. Yedinci nesil iPad mini duyurulurken Apple Intelligence özellikleri öne çıkarıldığından bu beklenen bir şeydi.

iPad mini (2024) modelinin tek çekirdek performansı 2710 - 2840 aralığında, çok çekirdek performansı ise 6274 - 6982 aralığında. Her iki ölçümde de iPhone 15 Pro’nun biraz altında kalıyor. Kıyaslama açısından, A17 Pro işlemciyle gelen iPhone 15 Pro, tek çekirdekte 2888, çok çekirdek testinde 7169 puan alıyor. 6. nesil iPad mini ile kıyaslandığında tabii ki önemli bir performans yükseltmesi var. iPad mini 6, 2121 tek çekirdek, 5367 çok çekirdek puanı elde ediyor.

Apple’ın belirtmediği bir başka detay da GPU tarafında. iPad mini 7, geçen yılın iPhone 15 Pro serisiyle tanıtılan aynı A17 Pro işlemciyi kullanıyor. Ancak, iPhone’da bulunan A17 Pro çip daha fazla GPU çekirdeği içeriyor.

Kaynak:https://www.macrumors.com/2024/10/18/ipad-mini-7-benchmarks-confirm-8gb-ram/

• Tablette 8GB Ram ! Saka gibi ...Rezalet... AI li bide ...

• Tablette en azından 120hz ekran olmalıydı.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • M işlemci ile gelmeliydi. Özellikleri, çok kısılmış.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • iPad Pro farklı Mini farklı. Profesyonel bir cihaz olmasını beklememek lazım. Bütçe cihazı gibi bir şey. El altında rahatça kullanım için.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Krone K kullanıcısına yanıt

Hocam size katılmıyorum. Pro ile değil Air ile kıyaslanması gereken bir cihaz, fiyat yerleşimi açısından. Ancak özellik ve performans açısından ise iPad Air'in çok gerisinde bir cihaz. Air'in miniği olması gereken bir cihaz normal şartlarda. 100 USD'lik fark ekran/cihaz/batarya boyutundan çok daha fazla performans ve işlevsellik sağlıyor. Mini boyutunda cihaz sevenleri ve kullanmak isteyenleri çok daha düşük performansa mahkum bırakıyor. Bu şey gibi iPhone 16 Plus'a güzel yenilikleri ve daha güçlü işlemciler koyup, iPhone 16'yı çok daha güçsüz bir cihaz çıkarmak gibi. Cünkü asıl air ile arasındaki farklar temelde ekran boyutu. Mini 7'de M serisi işlemci olmuş olsa(M3 veya M4 ile güncellenmesini geçtim, M2 bile yeterli olabilirdi) düşünmeden Mini 6'dan geçerdim. Ki ekonomik olan iPad var, iPad(güncel olarak 10. nesil olanı) diye geçiyor.

Şuanki Mini'nin özellikleri ile zorunluluktan(taşınabilirlik, kullanım ve kişisel zevk/tercih) Mini boyutunda cihaz almak durumunda olan biri dışında hiç bir alınabilirliliği yok. iPad Air ile aradaki fiyat farkının düşüklüğü ama özellik ve performans açısından çok fazla geride olması. Mini 7'nin ölü doğmuş gibi düşünebiliriz. AI destekliyor demek için apar topar hiç üzerine çalışmadan çıkarılmış bir cihaz gibi. Ha insanları Mini'den ziyade Air'e yönlendirip Air satışlarını arttırmak istiyorlarsa da çok doğru bir hamle. Mini'nin fiyatı ve bulunduğu konumu itibariyle iPad Air ile aynı kategoride, tek farkı cihazın küçük olması. iPad Air 11 inç ve 13 inç arasındaki 200 USD'lik fark sadece ekran boyutuna giderken, Mini ile Air arasındaki 100 USD'lik fark, güncel durumda çok daha fazlası demek. Ki zaten Apple'da o kadar farkında ki çok yeni bir özellik getirmediğinin ve sadece AI için çıkarmış olduğunun bilincinde ki ne iPhone etkinliğinde ne de Ekim sonu olması beklenen etkinlikte tanıtma gereği duydular. Direkt alın bakın böyle model çıkardık diye piyasaya sürdüler.

Açıkçası iPad Mini'nin taşınabilirliliği çok seviyorum. Hatta Mini 6 ilk çıktığı gibi aldım. O zamanlar elimdeki Air 3 nesili de aileme vermiştim. Mini 6'yı istersem haftasonu çıkarken kot cebime atıp çıkabiliyorum, veya günlük kullanımda küçük bir omuz çantasına atıp çıkabiliyorum. Tek sıkıntım şarjı gerçekten çok hızlı bitiyor. Ancak bu taşınabilirlilik çok daha güzel ve işime yarıyan bir şey. Gerektiğinde notlarımı alıp, acil işler için maillere bakıp dosya düzenlemek ise oldukça pratik. Ancak Mini 7'ye geçmek için ben ve benim gibi Mini 6 kullananların geçmek için neredeyse hiç bir sebebi yok gibi. Bir diğer olumsuz yanı ise yeni iPad'lerin eski Apple Pencil(2. Nesil) desteklememesi. Yeni Apple Pencil almak gerekecek. Apple Pencil USB-C ise oldukça kötü bir model, sadece USB-C'den şarj olması çok kullanışsız hale getiriyor. iPad Air 3. Nesil'den biliyorum, yine onun ilkel şarj metodunda bile kablo olmadan şarj etmek mümkündü ama ikisi de oldukça ahmakça yöntem. Apple Pencil 2.'deki yana koyduğunda şarj olması içinde Apple Pencil Pro almak gerekecek. Ki çok pratik ve kullanışlı bir yöntem.

Ek olarak Mini 7 EU'da(Türkiye'de dahil) güç adaptörü olmadan satışa çıkan bir model.

• iPad Mini'yi çok önemsediklerini düşünmüyorum, 3 senelik güncelleme periyodundan ve iPad Air'la aynı ismi paylaşmayıp performans olarak bir tık geride olmasından bu anlaşılabilir. Öyle olsa zaten 8.3 inç iPad Air diye pazarlayabilirlerdi. iPhone Mini'nin bile daha çok potansiyeli olmasına rağmen gözden düşürdüklerini düşünürsek iPad Mini'nin yeni modeli çıkıyor olması da bir tık garip. Sonuçta bu bir iPad ve ne kadar küçük olsa da büyük bir cihaz. Tek elle kullanma, cepte kolayca taşıma avantajı yine yok.

iPad'lerin boyutu çerçevesiz 9.7 inç olarak kalsaydı kimsenin iPad Mini boyutunu arayacağını da sanmıyorum. Apple cihazı küçültmek yerine boyutu aynı tutup 10.5 inç sonrasına 11 inç diye ekranı büyütmeyi tercih etti bütün iPad modellerinde. Dolayısıyla ağırlık avantajı oluşmadı hiçbir modelde. Çok yanlış bir taktik. Büyük isteyen için 12.9/13 inç modeli vardı halbuki.

2014 model 6.1mm iPad Air 2 437g, 2024 model 5.3mm 11 inç iPad Pro 444g. Halbuki ekran boyutu aynı kalıp cihaz küçülseydi 400g bir tablet olabilirdi. Apple'ın diğer bir absürtlüğü 11 inç iPad Pro'yu 5.3mm yapıp, 13 inç olanı 5.1mm yapması. Geçen nesilde de 11 inç 5.9mm, 13 inç 6.4mm idi. Yine çok saçma bir tercih kalınlıklarının aynı olmaması ve sürekli değişmesi. Daha ince bir cihaz isteyen büyük modeli tercih etmek zorunda kalacak.

En önemli ve saçma olan şey ise Home tuşu olmayan iPad'lerin ekran oranının artık 4:3 olarak sunulmaması. iPad Mini mesela 3:2 gibi uzun bir ekrana dönüşmüş ve açıkçası çirkin durduğu için tercih etmek istemem. 13 inç olanlar 4:3'e çok yakın ama maalesef bunu sadece büyük tablete özel tutmaları çok kötü bir durum. Hepsi farklı bir ekran formatı kullanıyor, aşırı saçma eskiden hepsi 4:3 idi istisnasız. Mac'lerden en büyük ayrıştıran noktası 4:3 ekran formatı onu kaybetmemesi gerekir. Neyseki Tab S10 Ultra gibi kumanda formunda değiller. Yine daha iyi bir ekran formatı isteyen büyük modeli tercih etmek zorunda kalıyor.

Acilen modelleri sadeleştirmeleri ve eski iPad benliğini geri getirmeleri lazım. Apple'a hiç yakışmıyor. 13 inç iPad Pro'yu tercih etmeyen çoğu avantajdan mahrum bırakılmış. Bunlardan en çok nasibini alan iPad Mini.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esmerbuyucu -- 19 Ekim 2024; 12:33:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yine anlamayan insanlara kakalamaya devam...

• smart1978 kullanıcısına yanıt
    Adamlar macbooklara, i aclere ve Mac minilere de 8 gb koyuyorlar ve hiçbir sorun olmadığını söyleyen Apple tarikatçıları var.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Arkadaş böyle bir tablet yapıp 60hz ekran koymak nasıl bir aptallıktır kıçı boklu android telefonlar artık 120hz ayıptır ya

• Yıl kaç olmuş hala apple ürünlerinde Ram miktarına takılanlar var. Anlayın işte alan razı satan razı :D

• En azından 120 Hz olmalıydı....

• Vatov kullanıcısına yanıt
    Evet katılıyorum.6 kullananların 7 ye geçmesi için sebep yok. 5 den geçilebilir.

• Apple kullanıcısının ram ne kadarmış, işlemci kaç Ghz gibi hesaplar yapmadığını anlamaları ne kadar daha süre alır merak ediyorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.