Şimdi Ara

Araba Sürmeyi Becerememek Beni Kahrediyor (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
72
Cevap
2
Favori
32.648
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Çok güzel yazmışsın artı çok da güzel gaz vermişsin sevgili @Urbit öncelikle bunu söyleyeyim. Sorun şu ki; erkek olsam korkmazdım sanıyorum ama bayan şöförlerin namı almış yürümüş biliyorsunuz. Ben de bayanım ama hala daha bayan şöför olamadım Bana gereken özellikle adrenalin ve cesaret. Bunu biliyorum. Korkum, acaba yeteneğim yok mu..Bundan korkuyorum mesela

quote:

Orijinalden alıntı: Urbit

Birader bu işin tek çözümü var KORK-MA-YA-CAK-SIN. Cesur ol yaw vurursan vurursun cana gelmesin yeter. Vururum diye yola çıkarsan vurursun. Yavaş sür yokuşlarda arabayı arkaya kaçırma el freniyle kalk, gazı çok ver stop etme, tamamdır işte. Erkek adamsın araba sürmeden olmaz. Rahat ol bizi de haberdar et. Arkandayız paşam hadi görim seni

• quote:

Orijinalden alıntı: terazi43

ben ehliyet almadan araba aldım, köy yollarında sürdüm. Allaha şükür şuanda iyi gidiyorum... yani demek istediğim şu ki yumurta dayanacak :)

Alıntıları Göster
    Ufak ufak sizi alistiran biri olmasi lazim. Mesela ben ortaokulda basladim araba kullanmaya ilk once babam vitesleri degistirdi ondan sonra pikniklerde falan cimende cayirda oldugum yerde donmeye falan basladim. Sonra tenha koy yollarinda ehliyeti alinca da (18 yasinda) sehirlerarasi yollarda kullanmaya basladim.

Sizde boyle ufaktan ufaktan baslarsaniz kendinize stres yapmadan kolaylikla ogrenirsiniz. Hatta 1 ayda hallolur alisirsiniz herseye, ben bayram gelecekte, yaz tatili olacakta belki babam arabayi verecek uzun yolda diye beklerdim bir de abim var o yuzden bir de abim sikilsada ben gecsem diye bakardim direksiyona.

Bir yakininizla gidin bir bos tenha bir yola ufaktan baslayin zamanla bir bakmissiniz trafikte de suruyorsunuz.

• "yeteneğim yok" diye düşünme.. herkes er geç öğrenebilir..

yürümeyi öğrenemeyen çocuk var mı mesela?
    kimi çabuk yürür, kimi geç yürür, ama sonunda hepsi yürür..
  • quote:

Orijinalden alıntı: ₩uston

13 yaşından beri kullanıyorum ben
    Manuelde kullandım otomatik'de ilk olarak otomatik bir araç alıp kullanın cocuk oyuncağı kontağı cevir gaza bas git frene bas dur.
    manuel kullanılmaz bu devirde
    artık sorunsuzlar neredeyse yakıtta çok farklı değil
  • quote:

Orijinalden alıntı: sevindirik

Çok güzel yazmışsın artı çok da güzel gaz vermişsin sevgili @Urbit öncelikle bunu söyleyeyim. Sorun şu ki; erkek olsam korkmazdım sanıyorum ama bayan şöförlerin namı almış yürümüş biliyorsunuz. Ben de bayanım ama hala daha bayan şöför olamadım Bana gereken özellikle adrenalin ve cesaret. Bunu biliyorum. Korkum, acaba yeteneğim yok mu..Bundan korkuyorum mesela

quote:

Birader bu işin tek çözümü var KORK-MA-YA-CAK-SIN. Cesur ol yaw vurursan vurursun cana gelmesin yeter. Vururum diye yola çıkarsan vurursun. Yavaş sür yokuşlarda arabayı arkaya kaçırma el freniyle kalk, gazı çok ver stop etme, tamamdır işte. Erkek adamsın araba sürmeden olmaz. Rahat ol bizi de haberdar et. Arkandayız paşam hadi görim seni

Alıntıları Göster
    Ciddiyim trafige çıkma bu cesaretsizlikle 2 güne birinin başını yakarsın. 1 yıl sadece similasyon oyna ondan sonra boş arazilerde sürmeye başla derim can ve mal güvenliği için.

• quote:

Çok güzel yazmışsın artı çok da güzel gaz vermişsin sevgili @Urbit öncelikle bunu söyleyeyim. Sorun şu ki; erkek olsam korkmazdım sanıyorum ama bayan şöförlerin namı almış yürümüş biliyorsunuz. Ben de bayanım ama hala daha bayan şöför olamadım Bana gereken özellikle adrenalin ve cesaret. Bunu biliyorum. Korkum, acaba yeteneğim yok mu..Bundan korkuyorum mesela

quote:

Alıntıları Göster
    Araç kullanmak tamamen kendine güven ve el-ayak koordinasyonundan ibaret. Aynı zamanda sürücü koltuğuna oturduğunuzda ne çok cesaretli olacaksınız, ne de çok korkak. Hani bu dağları ben yarattım havasında da olmayacaksınız ama işte sağdan araba yaklaşıyor şimdi bana çarpacak diye de korkmayacaksınız.

Manuel vites aracı herkes kullanamaz. Kullanır da... Kullanmaktan kullanmaya fark var. En güzeli otomatik vitesli araba alırsınız, debriyaj vites derdi olmadan gezersiniz.

Ehliyeti alır almaz direk trafiğe çıkıp gezmek diye bir olay yok. Kimse süremez bu şekilde. İlk önce boş arazilerde ya da trafiğe kapalı alanlarda arabanın tepkilerini iyice öğrenip ondan sonra trafiğe çıkacaksınız. Tabi bu öğrenme meselesi 2 günde olacak bir olay değil...

• quote:

Orijinalden alıntı: ALONSO_06

Araç kullanmak tamamen kendine güven ve el-ayak koordinasyonundan ibaret. Aynı zamanda sürücü koltuğuna oturduğunuzda ne çok cesaretli olacaksınız, ne de çok korkak. Hani bu dağları ben yarattım havasında da olmayacaksınız ama işte sağdan araba yaklaşıyor şimdi bana çarpacak diye de korkmayacaksınız.

Manuel vites aracı herkes kullanamaz. Kullanır da... Kullanmaktan kullanmaya fark var. En güzeli otomatik vitesli araba alırsınız, debriyaj vites derdi olmadan gezersiniz.

Ehliyeti alır almaz direk trafiğe çıkıp gezmek diye bir olay yok. Kimse süremez bu şekilde. İlk önce boş arazilerde ya da trafiğe kapalı alanlarda arabanın tepkilerini iyice öğrenip ondan sonra trafiğe çıkacaksınız. Tabi bu öğrenme meselesi 2 günde olacak bir olay değil...
    @ALONSO_06 Haklısın sanırım önce koordinasyon ve aracı tanıma egzersizleri yapmak şart. El arabasıyla olacak işler değil bunlar. Sanırım önce araba almak lazım.. Teşekkür ederim.

@Respect_vti

@speedyDNA Otomatik vites öneriyor herkes. Arabalardan da anlamak lazım. Çok eksiğim var galiba

@djoz Teşekkür ederim, moral verdi

• quote:

@ALONSO_06 Haklısın sanırım önce koordinasyon ve aracı tanıma egzersizleri yapmak şart. El arabasıyla olacak işler değil bunlar. Sanırım önce araba almak lazım.. Teşekkür ederim.

@Respect_vti

@speedyDNA Otomatik vites öneriyor herkes. Arabalardan da anlamak lazım. Çok eksiğim var galiba

@djoz Teşekkür ederim, moral verdi
    Kendine güvenmelisin yoksa öğrenemessin

• sevindirik kullanıcısına yanıt
    O zaman boşver hiç trafiğe çıkma, unutmaki bayan şoför yoktur Allaha emanet giden araba vardır Şaka şaka. Gaz vermek değil bu dediğim gibi vururum dersen vurursun bende geç öğrendim sayılır üniversitede kız arkadaşımı baloya götürmem gerekti, ehliyetim vardı ama pratiğim yoktu arkadaşım arabasını verdi almıyım derken adam zorla verdi arabayı al vurursan vurursun senden kıymetli mi dedi. Bende aldım arabayı paşa paşa sürdüm. Müthiş günlerdi yaw bak anılarımı canlandırdın ulan gamze ulan gamze Ama sürdükten sonra bırakma sürekli tekrar gerekir. Tekrar kusursuzluğa götürür.
  • quote:

O zaman boşver hiç trafiğe çıkma, unutmaki bayan şoför yoktur Allaha emanet giden araba vardır Şaka şaka. Gaz vermek değil bu dediğim gibi vururum dersen vurursun bende geç öğrendim sayılır üniversitede kız arkadaşımı baloya götürmem gerekti, ehliyetim vardı ama pratiğim yoktu arkadaşım arabasını verdi almıyım derken adam zorla verdi arabayı al vurursan vurursun senden kıymetli mi dedi. Bende aldım arabayı paşa paşa sürdüm. Müthiş günlerdi yaw bak anılarımı canlandırdın ulan gamze ulan gamze Ama sürdükten sonra bırakma sürekli tekrar gerekir. Tekrar kusursuzluğa götürür.
    Çok ilginç geldi yazınız.Dizel bir araç alın ya da otomatik 1 haftaya tamam.

• quote:

Orijinalden alıntı: In God We Trust

Alıntıları Göster
    Kesinlikle korku yapma hocam araç kullanmak özgüven işidir. Çok işinin ehli birisine benziyorsunuz. Şu araçları ne beceriksizler kullanıyor bir bileseniz.

İstanbulda başkalarının dikkati sayesinde kaza yapmadan evine gidebilen o kadar çok insan var ki.
  • Yakın bi bayan arkadaşım araba alma konusunda benden yardım istemişti. Temiz ikinci el bulamayınca sıfır otomatik i20 almaya karar verdi. Hyundai bayisine aracı teslim almaya gittik. Tam bayiden çıkarken al sen sür, ben kullanmayı bilmiyorum dedi. Şok oldum, hani biliyordun dedim. Biliyorum ama şimdi süremem deyince mecbur geçtim direksiyona. Müsait bi yerde kendisine aracı verdim, nasıl sürdüğünü görmek istedim. Düz yolda yolda direksiyonu düz tutamadığını görünce, araba kullanmayı hiç bilmediğini öğrendim
    Sizin gibi çok sürücü var telaş etmeyin. Arkadaşım bile artık trafiğe çıkıyor

• quote:

Orijinalden alıntı: In God We Trust

Alıntıları Göster
    Gerçekten bilmeyen birine araç kullanmayı öğretmek sabır ister, yanınızda öğretme sabrı olan birisi oturmadan hiçbir şekilde direksiyona geçmeyin, ne boş arazide ne de trafikte. Araba sürmenin tek başına öğrenilmeyeceğine inanıyorum. Öğretecek kişi hata yaptığınızda size bağırıp çağırırsa iyice araba kullanmaktan soğursunuz. Bu sebepten parayla tutulmuş bir eğitmen yahut samimi bir arkadaş size araba kullanmayı öğretebilir. Trafiğe kapalı alanlarda, özellikle çoluk çocuğun olmadığı yerlerde dur-kalk yapın, geri geri kullanın. Debriyaj hakimiyeti kazandığınız zaman park etme çalışmaları yapabilirsiniz ki bayanların en çok zorlandığı konu bu bence. Acizane tavsiyem iyice öğrenmeden trafiğe çıkmayın, bir başkasının aracına yada canına zarar verirseniz en çok sizin canınız yanar, başınız ağrır.

• quote:

Orijinalden alıntı: MesutO

Kesinlikle korku yapma hocam araç kullanmak özgüven işidir. Çok işinin ehli birisine benziyorsunuz. Şu araçları ne beceriksizler kullanıyor bir bileseniz.

İstanbulda başkalarının dikkati sayesinde kaza yapmadan evine gidebilen o kadar çok insan var ki.

@MesutO Teşekkür ederim. Cesaret verici bir mesaj olmuş. Çok sağol. İnşallah bir gün benim de sizler gibi arabam olur ve kimseye muhtaç olmadan biner gezerim

@efk0 Haklısınız. O şekilde bana öğretecek yakınım yok. Eğitmen bulmam gerekecek.. Zaten tam hakim olmadan niye trafiğe çıkayım ki, önce kendi canımı düşünürüm. Canıma kastım mı var

@zgn61 aracı kaldırdığım zamanlar sürme konusunda sıkıntım yok. Yani direksiyonum iyi. Vites atmalarda falan da sıkıntı yaşamadım hiç. Bazı arkadaşlarım çok sarsıyor kullanırken ve özellikle fren konusunda stres yaşatıyorlar. Durma konusunda da sıkıntım olmadı. Ani fren ya da direksiyonda panik anları yaşamadım. Birkaç trafik tecrübem olmuştu. Neden bilmiyorum sonra korkmaya başladım. Bu his çok saçma. Ansızın oluşan his. Uzunca bir aradan sonra direksiyona geçince yok ya sanırım ben bu işi yapamayacağım hissine kapıldım birden

• sevindirik kullanıcısına yanıt
    Bu arada go-kart yarışmalarında bir çok erkeği geride bırakan kız arkadaşlarda mevcut Derdiniz sadece kaldırmak olsun, akan trafikte saçma sapan hareket etmekten iyidir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: zgn61

Bu arada go-kart yarışmalarında bir çok erkeği geride bırakan kız arkadaşlarda mevcut Derdiniz sadece kaldırmak olsun, akan trafikte saçma sapan hareket etmekten iyidir.
    Hocam hangi şehirdesiniz? Eskişehir taraflarında ben de gösterebilirim.
    Onun haricinde buradan yazarak tavsiye verebilirim.

İlk önce aracı kaldırırken yüksek gazla kaldırın. Debriyajı uzun ezin. Çok sorun değil.
    Baskı balata dediğiniz debriyajı 3-5 saniye uzun ezmeyle bitmez. Ha biter ama 10 senede değil 7 senede biter. Çok büyük bir fark olmaz yani. Zaten 10 sene boyunca bu şekilde kullanmayacaksınız.

Önce debriyaj basılıyken gaz verin. Devir 2000 devri geçtikten sonra yavaş yavaş sol ayağınızı bırakın. Araç hafiften yürümeye başlayınca sol ayağınızı sabit tutun. Araç biraz yürüyünce aynı hızla tamamen kaldırın ve debriyajı bırakın. Bu aracın kavrama noktasında sakin bir kalkış yapmasını sağlar. Eğer burada ayağınızı aynı hızda kaldırmaya devam ederseniz araç kendini öne atacaktır.
    Ayağınızı kavrama noktası dediğimiz, aracın yürüdüğü noktada tutmaya alıştırırsanız kaldırma işini çözmüş olursunuz. Zamanla 2000-3000 devirleri görmeden kaldırdığınızı fark edeceksiniz.

Direksiyon ise, ilk zamanlardaki iki elle direksiyona yapışma dönemi bir süre sonra yerini rahat bir kullanıma bırakıyor. Hatta öyle ki, aracı bazen kendi kendine kullandığınızı, yani hızınızı, takip mesafesini falan hiç düşünmeden ve fark etmeden ayarladığınızı göreceksiniz.
    Ancak bunun için ya kendi aracınızın olması lazım. Ancak şu var, ben de sizin kadar acemi iken gittim Volkswagen Polo aldım. Tamponu 200 liradan başlıyor. Tofaş'ın 3-4 katı fiyatları var (Tofaş'ı küçümsemek istemiyorum ama Tofaş'ın orijinal tamponu 60 lira, yan sanayisi 40 lira). Bunu bilerek kullanınca "Kötü araba alayım çarpa çurpa öğreneyim" mantığı yerine "Aman çarpmayayım" mantığı öne çıkıyor.

Ancak her şeyden önce en az bir hafta boş bir yerde tek başınıza pratik yapmanız gerekiyor.
    Neden tek başınıza diyorum, çünkü yanınızda birisi olursa bocalarsınız. Ben yanımda refakat etmesi için usta şoförle İstanbul'dan Eskişehir'e gelene kadar kol kaslarım ağrıdı (Kendimi kasmaktan) ki geldiğim yol 330 Kilometre idi. Ancak bundan 2 hafta sonra, hadi bilemediniz 3 hafta sonra tek başıma Adana'ya gittim 700 Kilometre ama o kadar rahat gittim ki, ne siz sorun ne ben söyleyeyim, sanki ben sürmüyormuşum gibi.

Boş ve sakin bir alan bulun. Rahat rahat deneyin. İstediğiniz kadar stop ettirin. İstediğiniz kadar silkin arabayı, istediğiniz kadar el frenini indirmeyi unutun, kendi kendinize hata yaparsanız "rezil oldum" korkusu ve duygusu olmaz.

Aracı kaldırmadan önce gösterge panelinde hiç bir ışığın yanmaması gerektiğini hatırlatırım.

Yalnız, 1 haftalık antrenmanınızdan sonra, yolları öğrenmek için 2-3 gece boş caddelerde turlamanız sonra trafiğe çıkmanız faydalı olur.

Aynı dönemlerden ben de geçtim. Şimdi geriye dönüp bakıyorum ve vay be diyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goodorevil -- 14 Aralık 2013; 0:37:32 >

• Kiralamayla falan sakın uğraşma dostum. Allah korusun kaza falan yaparsın başın belaya girer. Sokaklarda görüyorsun ya kimleer kimler araba kullanıyor. Seçilmişlik meselesi falan değil yani pratik meselesi. Ha kimi öğrendikten sonra çok iyi kullanır çok iyi park eder vs bu noktada yetenek ve yatkınlık bir miktar etkili olabilir. Ama kullanıyor olabilmek aklı başında her insan evladının rahatlıkla yapabileceği bir şey. Bu işin en temizini söyleyeyim sana. Git bir hoca bul özel ders al 2 günde bir yarım saat çalıştırsın seni 2 hafta sonra 2 araç arasına kaldırıma paralel park edersin :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: rubelhizb

Kiralamayla falan sakın uğraşma dostum. Allah korusun kaza falan yaparsın başın belaya girer. Sokaklarda görüyorsun ya kimleer kimler araba kullanıyor. Seçilmişlik meselesi falan değil yani pratik meselesi. Ha kimi öğrendikten sonra çok iyi kullanır çok iyi park eder vs bu noktada yetenek ve yatkınlık bir miktar etkili olabilir. Ama kullanıyor olabilmek aklı başında her insan evladının rahatlıkla yapabileceği bir şey. Bu işin en temizini söyleyeyim sana. Git bir hoca bul özel ders al 2 günde bir yarım saat çalıştırsın seni 2 hafta sonra 2 araç arasına kaldırıma paralel park edersin :D
    Benim babam yok o yüzden banada zamanında kimse ögretmedi ehliyeti aldıgımda senden farksız degildim araba kiralama vs düşünürken bir gün sinirlendim gittim 89 model bi dogan aldım muaynesi vs yoktu sanayi de motoru ölü degil dediler sagına soluna baktılar öle yolda koyacak bi sıkıntısı yok dediler cürügü vs vardı arabanın 2bin + 100 noter + 100 lirada gaz aldım adama beni eve bırak arabayla araba sürmeyi bilmiyom dedim ama ana yola kadar cıkardı indi gitti arabadan gectim direksyona stop ettirdim bilmem naptım bi şekilde eve düştüm 2 3 hafta geceleri boş trafikte sürdükten sonra ( o 2-3 haftada diregemi vurmadım kaldırımamı cıkmadım neler neler :D ) düzelttim baya arabayı 1.500tl ye sattım :D gittim uno aldım 6 bine ( tavsiye etmem ) ondada baya şöförlügü pekiştirdim 3 4 ay sürdüm ve normal binilecek arabalar almaya basladım ...

araba sürmek yetenek olsa trafikte o kadar araba olmaz yani sende bi yerden cesaret edip bi şekilde binmelisin bi arabaya bence 2-3 bin liraya dogan şahin tarzı araç pestilini cıkaranakadar sür sonra hiç yaptırmadan sat...

• quote:

Orijinalden alıntı: goodorevil

Hocam hangi şehirdesiniz? Eskişehir taraflarında ben de gösterebilirim.
    Onun haricinde buradan yazarak tavsiye verebilirim.

İlk önce aracı kaldırırken yüksek gazla kaldırın. Debriyajı uzun ezin. Çok sorun değil.
    Baskı balata dediğiniz debriyajı 3-5 saniye uzun ezmeyle bitmez. Ha biter ama 10 senede değil 7 senede biter. Çok büyük bir fark olmaz yani. Zaten 10 sene boyunca bu şekilde kullanmayacaksınız.

Önce debriyaj basılıyken gaz verin. Devir 2000 devri geçtikten sonra yavaş yavaş sol ayağınızı bırakın. Araç hafiften yürümeye başlayınca sol ayağınızı sabit tutun. Araç biraz yürüyünce aynı hızla tamamen kaldırın ve debriyajı bırakın. Bu aracın kavrama noktasında sakin bir kalkış yapmasını sağlar. Eğer burada ayağınızı aynı hızda kaldırmaya devam ederseniz araç kendini öne atacaktır.
    Ayağınızı kavrama noktası dediğimiz, aracın yürüdüğü noktada tutmaya alıştırırsanız kaldırma işini çözmüş olursunuz. Zamanla 2000-3000 devirleri görmeden kaldırdığınızı fark edeceksiniz.

Direksiyon ise, ilk zamanlardaki iki elle direksiyona yapışma dönemi bir süre sonra yerini rahat bir kullanıma bırakıyor. Hatta öyle ki, aracı bazen kendi kendine kullandığınızı, yani hızınızı, takip mesafesini falan hiç düşünmeden ve fark etmeden ayarladığınızı göreceksiniz.
    Ancak bunun için ya kendi aracınızın olması lazım. Ancak şu var, ben de sizin kadar acemi iken gittim Volkswagen Polo aldım. Tamponu 200 liradan başlıyor. Tofaş'ın 3-4 katı fiyatları var (Tofaş'ı küçümsemek istemiyorum ama Tofaş'ın orijinal tamponu 60 lira, yan sanayisi 40 lira). Bunu bilerek kullanınca "Kötü araba alayım çarpa çurpa öğreneyim" mantığı yerine "Aman çarpmayayım" mantığı öne çıkıyor.

Ancak her şeyden önce en az bir hafta boş bir yerde tek başınıza pratik yapmanız gerekiyor.
    Neden tek başınıza diyorum, çünkü yanınızda birisi olursa bocalarsınız. Ben yanımda refakat etmesi için usta şoförle İstanbul'dan Eskişehir'e gelene kadar kol kaslarım ağrıdı (Kendimi kasmaktan) ki geldiğim yol 330 Kilometre idi. Ancak bundan 2 hafta sonra, hadi bilemediniz 3 hafta sonra tek başıma Adana'ya gittim 700 Kilometre ama o kadar rahat gittim ki, ne siz sorun ne ben söyleyeyim, sanki ben sürmüyormuşum gibi.

Boş ve sakin bir alan bulun. Rahat rahat deneyin. İstediğiniz kadar stop ettirin. İstediğiniz kadar silkin arabayı, istediğiniz kadar el frenini indirmeyi unutun, kendi kendinize hata yaparsanız "rezil oldum" korkusu ve duygusu olmaz.

Aracı kaldırmadan önce gösterge panelinde hiç bir ışığın yanmaması gerektiğini hatırlatırım.

Yalnız, 1 haftalık antrenmanınızdan sonra, yolları öğrenmek için 2-3 gece boş caddelerde turlamanız sonra trafiğe çıkmanız faydalı olur.

Aynı dönemlerden ben de geçtim. Şimdi geriye dönüp bakıyorum ve vay be diyorum...

Çok güzel anlatmışsın gerçekten. İçimde büyük bir araba kullanma sevgisi var. Siz böyle yazdıkça bütün samimiyetimle söylüyorum, cesaretleniyorum. Umarım bir gün ben de sizler gibi bu günleri düşünüp gülerim. İnşallah.....

Çok teşekkür ederim.

• quote:

İlla kapıda araba olması şart mı yani pratik açısından.. @Cdmpf

60 yaşındaki kadınlar kullanıyor bisiklet sürmekten daha basit.

evet araba olması şart heran süreceğiniz bir araba olmazsa olmaz
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.