Şimdi Ara

Araç KDV ve ÖTV'sinin Gider Kaydı (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
107
Cevap
24
Favori
63.913
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: shener

quote:

Orijinalden alıntı: icemy

Benim muhasebeci arkası camlı courier i ruhsatta ticari yazdığı için her ay kdv den düşüyordu.Ama araştırınca sadece kapalı kasa ve arkasında koltuk tertibatı olmayanlar düşüyormuş.Yarın bir konuşayım durumu

yanlış beyandan ceza yada durumu düzeltmek için ek harcama gerektirir sizin durum.
    olay şudur
    http://www.alomaliye.com/2014/07/31/binek-arac-ve-ilk-yila-iliskin-amortismanin-muhasebe-kaydi/

Fatura kesilip araç satıldı hocam.Herhalde sıkıntı çıkmaz artık.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bu gider kaydı ile ilgili yeni bir yasa mı çıkmış? Sıfır ticari araç satın aldık. Muhasebeci yüzde 1'ini gösterebiliyoruz demiş.

• Araç nedir ki acaba?
    İşinizle ilgili araç ise ve gerçekten ticari statüde ise yani arkada cam vs olmayacak ise kdv %18 kullanılabiliyor benim bildiğim.
    Ayrıca ister binek ister ticari olsun araç bedeli toplamda 5 sene amortisman olarak gider olabiliyor veya ilk yıl aracın ötv ile kdv si direkt olarak yazılabiliyor bu aracın yarısı demek nerdeyse ve kalan miktar da yine 5 sene stopaj olabiliyor.

Muhasebecinize sorun olayı veya aracı alırken bayinin kestiği faturada vardır bir sorun, farklı sınıf vs kesmiş olabilirler bir konuşun bayiniz ile de.
  • quote:

Araç nedir ki acaba?
    İşinizle ilgili araç ise ve gerçekten ticari statüde ise yani arkada cam vs olmayacak ise kdv %18 kullanılabiliyor benim bildiğim.
    Ayrıca ister binek ister ticari olsun araç bedeli toplamda 5 sene amortisman olarak gider olabiliyor veya ilk yıl aracın ötv ile kdv si direkt olarak yazılabiliyor bu aracın yarısı demek nerdeyse ve kalan miktar da yine 5 sene stopaj olabiliyor.

Muhasebecinize sorun olayı veya aracı alırken bayinin kestiği faturada vardır bir sorun, farklı sınıf vs kesmiş olabilirler bir konuşun bayiniz ile de.

Fiat fiorino 1.3 multijet hocam.

• örnek üzerinden açıklayabilecek var mı arkadaşlar?
    örneğin seat ibiza 1.2 tsi style
    net fiyat 27054
    ötv 12192
    kdv 7072
    toplam 46318

biz bu arabayı eczane üstüne %18lik kdv ödeyeceğiz, ama 5 yıla yaygın şekilde %1 e düşecek doğru mudur?
    yani yılda 1400 lira olmak üzere toplam 5 yılda 7000 liralık kısmını mı vergi göstereceğiz?
  • Yukarda yazdım bu aracın ötv ve kdv sini direkt bu yılın giderine atıp gider gösterebilirsiniz kalan 27 bin ise 5 senelik %20 dilim halinde her sene 5.4 bin tl o seneki gelirinizden gider olacak

yada toplam 46 bin tl amortimasna ayrılabilirr bu sefer de 9.2 tl her sene gelirinizden gider olarak ayrılacak.
    Muhasebecinize sorun bu doğru değilse buraya yazın ki bence %100 doğru.

5 senesi dolan aracım var satarken %1 kdv ile satacağım ve gelir olarak işlenecek haneme tabi onun da başka hesapları var bu nedenle bende araç almayı planlıyorum ki biraz olsun vergisel açıdan avantajım olsun. ben bu defe kdv ve otv yi direkt gelire atacağım kalani amortisman olarak düşsün 5 sene.
  • Bu arada yeni bilgi var, devletimiz artık bu iş son vermeyi planlıyormuş.
    yani daha fazla geliri olsun diye artık bu işe bir sınırlama gelebilirmiş.

http://www.haberturk.com/ekonomi/is-yasam/haber/1251169-sirket-araclarinin-gider-gosterilmesine-sinirlama
  • quote:

Bu arada yeni bilgi var, devletimiz artık bu iş son vermeyi planlıyormuş.
    yani daha fazla geliri olsun diye artık bu işe bir sınırlama gelebilirmiş.

http://www.haberturk.com/ekonomi/is-yasam/haber/1251169-sirket-araclarinin-gider-gosterilmesine-sinirlama

bu haberi ben sordum araştırdım ciddi bir düzenleme hazırlığı olmadığını söyledi mali müşavir tanıdıklarım.Bu tarz haberler her sene sonu çıkarmış belki de araba pazarını hareketlendirmek içindir bilemiyorum.Ama bu tarz bir yasanın çıkma süreci 3 ayı bulur diyorlar yani bu sene sonuna bir düzenleme yetişecek gibi olsaydı çoktan ayyuka çıkardı.

Ayrıca bu haberin üzerine darbe oldu ekonomi zor günler geçiriyor, araba sektörünü ciddi olarak etkiler böyle bir karar.

• Yazılanları okudum baya da bilgi sahibi oldum ama benim için işin içinden cıkmak gercekten hayli güç.
    İşi bilenlerden kendi özelimde yardım rica ediyorum.Benim ibi kafası karışık arkadaşlara da örnek olur belki.
    1.yol : sıfır araç almak; seat leon 2016 48.000TL + 21.500TL(ÖTV) + 12.500TL(KDV) toplam 83.000TL
    2.yol : 2.el seat leon 2016 düşük km li araç 75.000TL (satan bayi %18kdv li fatura kesecek)
    Aldığım aracı 2-3 yıl sonra satarım diye dusunuyorum.
    Şahıs firmam var. Hangi yol benim için daha anlamlı?
    Öğrendiklerim ışığında
    1.yolda : 21.500+12.500=34.000 / 5 =6.800TL direkt vergiden duşuyorum, kalan 48.000 / 5 = 9.600TL de her yıl amortisman düşüyor.
    2.yolda : 13.500TL kdv /5 =2.700TL vergiden dusuyorum, kalan 61.500TL / 5 = 12.300L her yıl amotrisman düşüyor?
    Kafam gerçekten karışık 0 mı 2. el mi almalı.

Ya da genelleyerek şöyle sorayım mı? sıfırı 100.000TL olan aracı 2. elde kaç paraya alırsak zarar etmeyiz?
    Şimdiden teşekkürler...

• 2. seçeneği direkt unutun derim sıfır almadığınız sürece binek otoda kdv ve ötv yi genel giderlere atamaz ve gelirinizden düşemezsiniz.
    2.yol ancak oto kiralama vs işi yapanların işine yarar.
    sıfır alırsanız durum şöyle olur
    sizin örneğin bu sene 50 bin lira karınız var (gelir ve gider düştükten sonra)
    bu örnek araç için direkt 34 bini de kardan indirebilir ve 16 bin kar üzerinden vergi ödersiniz. Bu örneğin ben şahıs olarak %35 vergi diliminde olduğumdan bana yansıması farklı %20 de olana farklı yansır.
    yada sıfır aracın ötv ve kdv sini aracın toplamına atar ve 5 yılda 83/5 olarak her sene stopajda kullanır o da her sene gider olur gibi düşünün.

Kısaca çok kar elde eden otv ve kdv yi direkt gidere atar kalanı da 5 senede eritir.

2 el araç alırsanız onun tüm değerini 5 seneye yine bolebilir fakat kdv ve otv ayrımı yapamazsiniz.

Son olarak zaten mali müşaviriniz vardır ona da bu konuyu sorabilir ve doğrulayabilirsiniz.

• O zaman örneğimden yola çıkarak :
    sıfır alırsam 34.000TL gelir vergisinden , 5 yılda da 48.000TL stopaj dan toplam 83.000TL vergi indirimi
    2. el alırsam 75.000TL stopaj dan indirim
    Sıfır alırsam aracı alırken 8.000TL fazla para vererek gene 8.000TL vergi indirimi almış oluyorum(5yılda) o zmn sıfır almak karlı değil?
  • İster 0 km ister ikinci el, şirkete araç almanın tek mantıklı nedeni giderleri düşebilmek, yoksa Türkiye'de araç değer kaybetmediği için vergiden düşülen kısım eninde sonunda araç satılırken size vergi olarak dönüyor, aracı satarken fatura keseceksiniz %1 kdv ödeyeceksiniz, aracın geri kalan bedeli yine size gelir gibi görünecek yani 5 yılda düştüğünüz vergi satarken geri ödenecek.
  • yakında bu yeni ötv dalgasıyla bu şirketlere araçları gider yazma işine de el atacaklar gibi..
  •  Araç KDV ve ÖTV'sinin Gider Kaydı
  • arkadaşlar şahıs şirketime binek alsam masraf düşebiliyorum yani doğru mu anladım acaba?
  • qruvasan kullanıcısına yanıt
    üstte ss koydumya
  • Konuya farklı bir bakış açısı da şu olabilir mi
    İkinci el aracı şu şekilde daha karlı duruma getirebiliriz
    Araçları ikinci el satın alırken kasko degerinin en fazla yüzde 30 üstüne alıp yüzde 30 düşüğüne satabilirz

Bir örnek vermek gerekirse , lüks 0 km bir araç aldık diyelim fiyatı 200.000 tl 5 yıllık amortisman yapşak da ötv kdv yi gidere atsak da bu parayı satarken kar olarak geri ödiycez yani 2 yıl kullandım diyelim aracı, yılda 40 bin amortismana attım aracın maliyeti oldu 120 bin satarkende atıyorum yine 200 bin civarındaysa kasko bedeli 140 bine sattı olarak göşterilliriz bu aracı böylelikle 20 bin kar çıkar bize bununda gelir vergisi yüzde 20 ile 35 bandında yaptıgınız kara göre deişir.

gelelim bu 200.000 lik aracı ikinci el almaya , satıcı ile anlaşıp noterde bu aracı 260.000 e almış gibi yazdırabilrsiniz ve yıllık 52 bin lira amortismana atarsınız ve satarken bu aracı 156 bine maletmiş olurşunuz fakat yine 200 bin civarı kaşko degeri varsa bunu yine 140 bine kadar yani kaşko değerinin yüzde 30 altına satabiliriz sonuç ne oldu 156 ya malettik ama 140 a sattıık bu şeferde 16 bin lira giderinize zarar işlerşiniz böylelikle totale bakılacak olurşa
    2 yıl sonunda 0 km araçta 20 bin kar çıkar ikinci el araçta 16 bin zarar çıkar
    bu mantıkla ikinci el almak daha karlı gibi geliyor

• Aracı kısa vadeli kullanacaksanız eşinizin veya kardeşinizin üstüne alıp şirkete kiralık göstermenizi tavsiye ederim.
  • Silenforce kullanıcısına yanıt
    böyle bir durumda bana kiralayan kişilerin rent a car şirketi gibi bir işyeri olması gerekmiyor mu
  • quote:

Orijinalden alıntı: brokeryt

böyle bir durumda bana kiralayan kişilerin rent a car şirketi gibi bir işyeri olması gerekmiyor mu

Orasını muhasebeciniz ile konuşun bunu yapan gördüm,şirket açtığını düşünmüyorum eşinin adına kulpuna uydurmuşlardır bir şekilde.
    Dediğine göre de aylık düşmek daha karlı oluyo bize de tavsiye etmişti ama uğraşmadık.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.