Şimdi Ara

Araç KDV ve ÖTV'sinin Gider Kaydı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
107
Cevap
24
Favori
63.897
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar araştırmalarıma göre şirket üzerine alınan binek otomobilin kdv si ve ötv si gider olarak kullanılabiliyor. bununla ilgili bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.
    1. şahıs firması böyle bi durumdan yararlanabilir mi?
    2. firmanın ne gibi kriterlere sahip olması gerekir?
    3. ötv'si gider gösterilen araç satılırken nasıl çıkılıyor?
    4. kdv'si kullanılan binek araç %1 ile çıkılıyor bildiğim kadarıyla doğru mudur?
    5. amortisman oranı nasıl hesaplanıyor?
    6. kredili almanın ne gibi avantajı olur?
    7. kdv ve ötv nasıl kullanılır?
    örn. 100.000 tl değerinde sıfır araç aldım %18 kdv si %80 ötv (2.0 motor) bu durumda kaç bin tl katkı sağlar bana

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AstraGTC -- 8 Haziran 2013; 3:03:29 >

• Konunun takibindeyim
  • takip

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: eczman2000

1.evet
    2.-
    3.Normal
    4.Doğru
    5.Senelik %20
    6.-
    7.Hepsinin cevabı bu soru zaten.
    100 bin liralık araca atıyorum 16 bin tl kdv,40 bin tl de ötv ödedin.Bu ikisinin toplamını direk amortisman olarak düşebilirsin.Yani 56 bin gider yazmış olursun.Kalan 44 bin tl yi de 5 senede ay ay olmak üzere yine amortisman olarak düşersin.
    2 sene sonra arabayı 80 bine sattın diyelim.Toplamda 16+40+8.8+8.8=73600 tl düşmüş oldun.Araba 100 bin lraydı.Sana maliyeti 100-73.6=26400 tl kaldı.
    80 bine sattın,80000-26400=53600 tl fatura keserek(%1 li) aracın çıkışını yapman lazım.Eğer tekrar sıfır araç almazsan 53600 tl direk kâr olarak hesabına yansır.

peki bu 56 bin tl yıl sonu ödemem gereken kdv miktarından mı düşer. yoksa atıyorum şirketin kazancı aylık 15 bin tl ise 4 ay para kazanmamış gibi mi gözükür. şayet bu şekildeyse pek bir avantajı olmaz 10 bin tl gibi bir rakam karım oluyor bu durumda

• Binek araç için
    OTV gider yazılmaz
    KDV matraha eklenerek amortisman ile 5 senede vergiden düşülür

Ticari araç için
    OTV gider yazılmaz
    KDV ilgili ayda indirilir ve matrah 5 senede vergiden düşülür

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: AstraGTC

quote:

1.evet
    2.-
    3.Normal
    4.Doğru
    5.Senelik %20
    6.-
    100 bin liralık araca atıyorum 16 bin tl kdv,40 bin tl de ötv ödedin.Bu ikisinin toplamını direk amortisman olarak düşebilirsin.Yani 56 bin gider yazmış olursun.Kalan 44 bin tl yi de 5 senede ay ay olmak üzere yine amortisman olarak düşersin.
    2 sene sonra arabayı 80 bine sattın diyelim.Toplamda 16+40+8.8+8.8=73600 tl düşmüş oldun.Araba 100 bin lraydı.Sana maliyeti 100-73.6=26400 tl kaldı.
    80 bine sattın,80000-26400=53600 tl fatura keserek(%1 li) aracın çıkışını yapman lazım.Eğer tekrar sıfır araç almazsan 53600 tl direk kâr olarak hesabına yansır.

peki bu 56 bin tl yıl sonu ödemem gereken kdv miktarından mı düşer. yoksa atıyorum şirketin kazancı aylık 15 bin tl ise 4 ay para kazanmamış gibi mi gözükür. şayet bu şekildeyse pek bir avantajı olmaz 10 bin tl gibi bir rakam karım oluyor bu durumda

kdv olarak düşemezsin.öyle olsa...
    Gider yazarsın,kârından düşersin.
    Bu arada adam bir teşekkür eder ;))

tşk

• quote:

quote:

quote:

quote:

1.evet
    2.-
    3.Normal
    4.Doğru
    5.Senelik %20
    6.-

kdv olarak düşemezsin.öyle olsa...
    Gider yazarsın,kârından düşersin.
    Bu arada adam bir teşekkür eder ;))

tşk

Alıntıları Göster
    aracın kdv si indirilecek kdv ye yazılmaz. (yapan uyanıklar var maliye incelemede yakaladıklarından ceza kesilmezse en iyi ihtimalle faizi ile geri alır)
    araç satıldığında %1 kdv li fatura kesilir

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bu bilgileri ben de merak ediyordum.

• quote:

Orijinalden alıntı: The_BUTZ

Binek araç için
    OTV gider yazılmaz

Ticari araç için
    OTV gider yazılmaz

biraz daha açıklarmısın hocam örneklerle.
    x aracı şahıs şirketime kayıt ettim. ruhsata isim yazıyor bu araç ticarimi? binek mi?

• quote:

Binek araç için
    OTV gider yazılmaz

Ticari araç için
    OTV gider yazılmaz

ötv ve kdv tek kalemde gider yazılır kalanda 5 sene vergiden düşer aynen yada kdv ve ötv dahil aracın tüm fiyatını amortisman ayrılabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: fulsac

aracın kdv si indirilecek kdv ye yazılmaz. (yapan uyanıklar var maliye incelemede yakaladıklarından ceza kesilmezse en iyi ihtimalle faizi ile geri alır)
    araç satıldığında %1 kdv li fatura kesilir

Alıntıları Göster
    m.müşavir değilim ama bildiğimi yazayım;

araç bedeli 100.000TL +40.000 ÖTV+ 25.200 KDV =165.200TL olsun...BİNEK ise KDV'sini mahsup edemezsin...TİCARİ ise KDV mahsubu olur...binekte ödenen bedelin tamamını amortismana yazarsın,"gelir yada kurumlar vergisi" kalemini etkiler...165000 / 5 yıl=33040TL 1 yılda düşülecek amortisman olur,yani her yıl için cebine sıcak para bakımından 33040 x 0.20=6608TL mahsup edilecek vergi olarak yansır(kurumlarda sabit %20,gelir v.de %20lik dilimde kaldığını varsayalım,ki malum %35'e kadar yolu var gerçek kişide)...

5 yılın sonunda ödenen bedelin tamamı mahsup olmuş olur,amortisman biter...diyelim 6.yıl da arabayı satacaksınız,ve diyelim kdv dahil 101.000tl ediyor ve o bedeli fatura ediyorsun;1000TL KDV doğar,100000tl de kar etmiş olursun ve 100000 x 0.20 = 20000TL vergi çıkar...+1000TL kdv eklenince cebe 21000TL sarmış olur...ama genele baktığında 33040-21000=12.040tl bu işten yani vergiden avantajın olmuş olur...

başka izlenen yol da 2.5-3.yılda aracı satarak;düşülen amortisman miktarını kesilecek faturayla kafa kafaya getirmektir...yani yukarıdaki örnekte 3.yılda 6608x3=19824tl amortismandan düşülmüş olur...kabaca 19824TL / 0.20 =99120TL satış bedeli (98140+%1KDV) ile kafa kafaya gelmiş olur...

burada rakamlar hesaplar düz çıksın diye 100.000tl üzerinden örneklendirdim,sonuç rakamları kıyaslamayın...yoksa iki hesapta da 3 ve 6.yılda aracın 100.000tl civarında ettiğini varsaymış olduk...muhasebeciler satış rakamında kasko bedelinden %10 düşük kesilen faturayı maliyenin sorun etmediğini söylüyorlar ancak aracı gerçekte kaça sattıysanız o bedele faturayı kesin...

yanıldığım bir yer varsa lütfen düzeltin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi plateau -- 8 Haziran 2013; 12:03:44 >

• quote:

Orijinalden alıntı: teomanakyar

quote:

Binek araç için
    OTV gider yazılmaz

Ticari araç için
    OTV gider yazılmaz

ötv ve kdv tek kalemde gider yazılır kalanda 5 sene vergiden düşer aynen yada kdv ve ötv dahil aracın tüm fiyatını amortisman ayrılabilir.

Dediğiniz sadece ticari araçlar için geçerli

• quote:

Orijinalden alıntı: oquzdag

quote:

Binek araç için
    OTV gider yazılmaz

Ticari araç için
    OTV gider yazılmaz

x aracı şahıs şirketime kayıt ettim. ruhsata isim yazıyor bu araç ticarimi? binek mi?

Önemli olan aracın nasıl tescil edildiği, araç ticari olarak tescil edilmişse sahış şirketine ya da ltd şirkete almak fark etmez

• quote:

quote:

quote:

Binek araç için
    OTV gider yazılmaz

Ticari araç için
    OTV gider yazılmaz

Önemli olan aracın nasıl tescil edildiği, araç ticari olarak tescil edilmişse sahış şirketine ya da ltd şirkete almak fark etmez

Alıntıları Göster
    arkadaşlar bugün bir muhase konusunda doktora yapmış birisine sorma fırsatım oldu. aracın kdv si ödemen gereken kdv den düşülebiliyor. atıyorum 100 bin tl olan arabanın 15 bin tl si kdv ay sonu ödemen gereken kdv miktarı 5 bin tl 3 ay aracın kdv sini kullanarak cepten para ödemiyoruz. ötv miktarı kdv gibi kullanılamıyor gider gösterilebiliyor yine 100 bin tl lik bir aracın 37 bin tl si ötv ise ay sonu kestiğin fatura 50 bin tl ise 37 bin arabanın ötv si kullanılıp 13 bin tl kar etmiş gözükerek onun kdv si ödeniyor. kısacası 100 bin tl lik araç 80 bin tl ye gelmiş oluyor yanlış bir bilgi edinmediysem. bu ara anlatımım biraz bakkal işi oldu ama idare edin :)

• quote:

Arkadaşlar araştırmalarıma göre şirket üzerine alınan binek otomobilin kdv si ve ötv si gider olarak kullanılabiliyor. bununla ilgili bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.
    4. kdv'si kullanılan binek araç %1 ile çıkılıyor bildiğim kadarıyla doğru mudur?
    örn. 100.000 tl değerinde sıfır araç aldım %18 kdv si %80 ötv (2.0 motor) bu durumda kaç bin tl katkı sağlar bana

Arkadaşlar az çok bilgi vermişler ama genel olarak toparlarsak:

Şirketler üzerine alınan binek otomobile ait KDV'yi, KDV kanununun 30/b maddesi hükmü gereğince (Eğer şirketin faaliyeti binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekilde işletilmesi (sürücü kursları vb) değilse) diğer işlemleri üzerinden hesapladıkları KDV'den indiremezler. Ancak Bu indiremedikleri KDV'yi maliyet veya gider olarak kullanmak mükelleflerin seçimine bırakılmıştır. Yani ister maliyete ekleyip üzerinden her ay amortisman ayırarak giderleştirir, isterse bir defada gider yazar.
    Aynı şey ÖTV konusunda da geçerlidir. Sıfır alınan binek otomobil üzerindeki ÖTV de ister maliyet, ister gider olarak kullanılabilir. (VUK md:270)
    Şimdi gelelim madde halinde belirttiğiniz sorularınıza.
    1- Evet aynen faydalanabilir. İster gider yazar ister maliyete ekler.

2- KDV ve ÖTV yi gider olarak kullanmak için faaliyetinin "binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekilde işletilmesi (sürücü kursları vb)" olmaması gerekir. Zira bunlar KDV yi indirim konusu yapabilirler ama ÖTV yi de yine gider yazabilirler.

3- ÖTV gider yazıldıktan sonra iş bitmiştir. Satışta bu bahsettiğim iki tür firmada da hiçbir şekilde ÖTV hesaplamaz.

4- Faaliyetleri binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekilde işletilmesi (sürücü kursları vb) olan mükellefler binek oto satışlarında %18 KDV hesaplamak zorunda. Bir tek istisna, 31.12.2007 tarihi itibariyle envanterinde kayıtlı bulunan binek otomobili, alış tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten itibaren satması halinde %1 KDV hesaplar. Bu tarihten itibaren satın aldığı binek otomobillerinde yine KDV oranı %18 dir.
    Faaliyetleri yukarıda bahsedilen türden olmayan mükellefler (yani aracı ilk aldığında KDV yi gider olarak kullananlar) envanterlerinde kayıtlı olan binek otomobilleri satışlarında %1 KDV oranı hesaplarlar.

5- Binek otonun faydalı ömrü 5 yıldır. %100/5= %20.

6-Faiz oranlarına bakmak gerekir Vergisel açıdan soruyorsanız faiz giderlerini giderleştiremezsiniz. Eğer kiralama şirketi falan değilseniz tabi.

7- Yukarıda girişte açıkladım zaten.

Verdiğiniz örnekte kabaca hesaplamak gerekirse, Ödenen KDV ve ÖTV gider yazılacağı için 53000TL nin %20 si (şirket varsayarak oranı dikkate aldım.) 10,600 TL daha az kurumlar vergisi ödersiniz en başta.
    Giderlerini şirkete kaydedip Kurumlar vergisinden düşersiniz. bu da vergisel avantaj sağlar. Aracı uzun süre kullanıp, değerini düşürüp satarsınız bir tanıdığınıza, o da üzerine kar koyup başkasına satar. Atıyorum 5 yıl sonra normal değeri 50.000TL olsun, siz 30.000 e satarsınız, üzerinden %1 KDV 300 TL ve 30.000*0,20=6000 TL Toplam: 6300 vergi ödersiniz.
    Bu arada aracın MTV sini gider olarak kullanamazsınız (Eğer binek oto kiralama vs yapmıyorsanız)

Eğer başka vergisel boyutta takıldığınız şeyler varsa sorabilirsiniz.

• quote:

quote:

arkadaşlar bugün bir muhase konusunda doktora yapmış birisine sorma fırsatım oldu. aracın kdv si ödemen gereken kdv den düşülebiliyor. atıyorum 100 bin tl olan arabanın 15 bin tl si kdv ay sonu ödemen gereken kdv miktarı 5 bin tl 3 ay aracın kdv sini kullanarak cepten para ödemiyoruz. ötv miktarı kdv gibi kullanılamıyor gider gösterilebiliyor yine 100 bin tl lik bir aracın 37 bin tl si ötv ise ay sonu kestiğin fatura 50 bin tl ise 37 bin arabanın ötv si kullanılıp 13 bin tl kar etmiş gözükerek onun kdv si ödeniyor. kısacası 100 bin tl lik araç 80 bin tl ye gelmiş oluyor yanlış bir bilgi edinmediysem. bu ara anlatımım biraz bakkal işi oldu ama idare edin :)

Senin o doktora yapan arkadaşın boşuna doktora yapmış benden selam söyle.
    Muhasebeci değilim eczacıyım ama ondan iyi biliyorum.Üst mesajımda yazdıklarım doğrudur okuyabilirsin.
    kdv nin hangi istisnalarda direk ödenecek kdv den düşüleceği,normal işletmeye alınan araçlarda nasıl düşüleceği linkteki yazıda var.
    http://www.alomaliye.com/binekoto.htm

böyle ukala bir cevaba ne gerek vardı. neyi ıspatlamaya çalışıyosun. ayrıca internette birbirinden tutarsız bir sürü bilgi varken internetten edindiğin bilgiyle gelip burda afta tafra yapıp yıllarını okula vermiş bi insanın bilgisiyle dalga geçme cürretinde bulunuyosun.

• quote:

Orijinalden alıntı: Luti

quote:

Arkadaşlar araştırmalarıma göre şirket üzerine alınan binek otomobilin kdv si ve ötv si gider olarak kullanılabiliyor. bununla ilgili bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.

Arkadaşlar az çok bilgi vermişler ama genel olarak toparlarsak:

Şirketler üzerine alınan binek otomobile ait KDV'yi, KDV kanununun 30/b maddesi hükmü gereğince (Eğer şirketin faaliyeti binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekilde işletilmesi (sürücü kursları vb) değilse) diğer işlemleri üzerinden hesapladıkları KDV'den indiremezler. Ancak Bu indiremedikleri KDV'yi maliyet veya gider olarak kullanmak mükelleflerin seçimine bırakılmıştır. Yani ister maliyete ekleyip üzerinden her ay amortisman ayırarak giderleştirir, isterse bir defada gider yazar.
    Aynı şey ÖTV konusunda da geçerlidir. Sıfır alınan binek otomobil üzerindeki ÖTV de ister maliyet, ister gider olarak kullanılabilir. (VUK md:270)
    Şimdi gelelim madde halinde belirttiğiniz sorularınıza.
    1- Evet aynen faydalanabilir. İster gider yazar ister maliyete ekler.

2- KDV ve ÖTV yi gider olarak kullanmak için faaliyetinin "binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekilde işletilmesi (sürücü kursları vb)" olmaması gerekir. Zira bunlar KDV yi indirim konusu yapabilirler ama ÖTV yi de yine gider yazabilirler.

3- ÖTV gider yazıldıktan sonra iş bitmiştir. Satışta bu bahsettiğim iki tür firmada da hiçbir şekilde ÖTV hesaplamaz.

4- Faaliyetleri binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekilde işletilmesi (sürücü kursları vb) olan mükellefler binek oto satışlarında %18 KDV hesaplamak zorunda. Bir tek istisna, 31.12.2007 tarihi itibariyle envanterinde kayıtlı bulunan binek otomobili, alış tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten itibaren satması halinde %1 KDV hesaplar. Bu tarihten itibaren satın aldığı binek otomobillerinde yine KDV oranı %18 dir.
    Faaliyetleri yukarıda bahsedilen türden olmayan mükellefler (yani aracı ilk aldığında KDV yi gider olarak kullananlar) envanterlerinde kayıtlı olan binek otomobilleri satışlarında %1 KDV oranı hesaplarlar.

5- Binek otonun faydalı ömrü 5 yıldır. %100/5= %20.

6-Faiz oranlarına bakmak gerekir Vergisel açıdan soruyorsanız faiz giderlerini giderleştiremezsiniz. Eğer kiralama şirketi falan değilseniz tabi.

7- Yukarıda girişte açıkladım zaten.

Verdiğiniz örnekte kabaca hesaplamak gerekirse, Ödenen KDV ve ÖTV gider yazılacağı için 53000TL nin %20 si (şirket varsayarak oranı dikkate aldım.) 10,600 TL daha az kurumlar vergisi ödersiniz en başta.
    Giderlerini şirkete kaydedip Kurumlar vergisinden düşersiniz. bu da vergisel avantaj sağlar. Aracı uzun süre kullanıp, değerini düşürüp satarsınız bir tanıdığınıza, o da üzerine kar koyup başkasına satar. Atıyorum 5 yıl sonra normal değeri 50.000TL olsun, siz 30.000 e satarsınız, üzerinden %1 KDV 300 TL ve 30.000*0,20=6000 TL Toplam: 6300 vergi ödersiniz.
    Bu arada aracın MTV sini gider olarak kullanamazsınız (Eğer binek oto kiralama vs yapmıyorsanız)

Eğer başka vergisel boyutta takıldığınız şeyler varsa sorabilirsiniz.

teşekkür ediyorum gayet açıklayıcı olmuş. lakin bazı tereddütler var. malum internet ortamı birbirinden farklı her türlü bilgi olabiliyor. ötv gider yazılmaz deniyor kimi yerde bazı yerlerde yazılaiblir deniyor mesela 100 bin tl lik bir araç aldığımda kdv ve ötv sini kullandığımda araç kaç bin tl ye gelmiş oluyor birde siz hesaplar mısınız

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AstraGTC -- 9 Haziran 2013; 22:45:24 >

• Ne kadar karışık bir konu
    Sonuçta şahıs firmam var aracı kayıt etmek karşı mı değilmi?
    Muhasebeci gerek yok dedi. Ayrıca satarken fatura keserken ödenecek bir kdv yokmu?

• quote:

quote:

quote:

Senin o doktora yapan arkadaşın boşuna doktora yapmış benden selam söyle.
    Muhasebeci değilim eczacıyım ama ondan iyi biliyorum.Üst mesajımda yazdıklarım doğrudur okuyabilirsin.
    kdv nin hangi istisnalarda direk ödenecek kdv den düşüleceği,normal işletmeye alınan araçlarda nasıl düşüleceği linkteki yazıda var.
    http://www.alomaliye.com/binekoto.htm

böyle ukala bir cevaba ne gerek vardı. neyi ıspatlamaya çalışıyosun. ayrıca internette birbirinden tutarsız bir sürü bilgi varken internetten edindiğin bilgiyle gelip burda afta tafra yapıp yıllarını okula vermiş bi insanın bilgisiyle dalga geçme cürretinde bulunuyosun.

Sana birşeyler anlatmak isteyende kabahat.Diğer mesajlarımı da editliyorum.

• quote:

Ne kadar karışık bir konu
    Sonuçta şahıs firmam var aracı kayıt etmek karşı mı değilmi?
    Muhasebeci gerek yok dedi. Ayrıca satarken fatura keserken ödenecek bir kdv yokmu?

aracı aldığınızda faturası varsa firmanızın üzerine almanız iyi olcaktı tabiki. hem yakıt masrafını gider gösterebilirdiniz hem hemde faturasını yakmamış olurdunuz. satarken ticari araç ise %18 kdv ile çıkmak zorunludur aldığınızdada aynı şekil faturalı aldığınız için bi zararınız olmuyor. eğer binekse zaten şartlara uygun olduğu taktirde %1 ile çıkmak mümkün. heleki sıfır aldıysanız aracı konuda geçen kdv ve ötv indirimleri söz konusu
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.