Şimdi Ara

İki sıralı radyatör mü, üç sıralı mı? Alüminyum mu yoksa bakır mı almalıyım?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
1
Favori
13.337
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar, Lada Vega kullanıcısıyım. Soğutma sistemini yaz başında komple yenilemeyi düşünüyorum ön radyatör hariç bütün parçalar hazır. Motor bloğu, silindir kapağı alüminyum alaşım, halihazırdaki orjinal ön radyatör de alüminyum ama yine alüminyum mu alayım bakır mı alayım karar veremedim. Aslında 3 sıra alüminyum alayım dedim ama ne piyasada var nede üreticiler yapmak istemiyor.
    Kocaelide yaşıyorum, ben istiyorum ki yazın araba fan açmayı unutsun, kışın da kaloriferden verim alabileyim, özellikle radyatör değişimi yapanların ve üretim yapanların fikirleri benim için çok önemli, ne önerirsiniz?
    Birde 3 kanallı radyatörler 2 kanallıya göre daha mı fazla su alır bunu merak ediyorum?

• 3 sıralı bakır radyatör en iyi randımanı verir. Bakır ısıl transfer açısından biraz daha avantajlıdır, fakat asıl fark üç sıralı olduğu için. Antifiriz bencei %50 oranında kullanın ve BS-6580 standardında olsun. Farkediyor mu… evet. Standarda uyan üç senede berrak çıkarken diğeri iki senede değişmesine rağmen turuncu pasla beraber bulanık çıkabiliyor. Standardı yazmayan antifirizler kalitesizler, ve değişimde antifiriz bulanık çıkıyor. Buna özellikle dikkat edin çünkü garantisi olan yeni arabalar OAT antifirizlere geçtiği için eski standartları ciddiyetle üretmezler.

Galvanik korozyon bakımından aynı metallerin kullanılması tercih edilendir, ne var ki bakır galvanik seri içinde kararlı sayılacak metallerden biri. Deniz ortamı olmadıkça veya çok pahalı uçak endüstrisi bakır hemen hemen her yüzeye yakın kullanılabilecek korozyon bakımından güvenli bir metal. Otomotiv bakırı alüminyum parçalarla beraber kullandı. Benim 84 Chevrolet de böyle. Demir blok, alüminyum parçalar, daha yeni modellerde de alüminyum silindir kapağı ve bakır radyaör vardı. Asıl risk demir ve alüminyum arasındadır. Tabii eski demir bloklarda %20'ye yakın oranda nikel vardı. Aşağıdaki uyum tablosuyla bu mesele daha iyi anlaşılabilir.

Yapay Zekanın Yanıtı

İki Sıralı ve Üç Sıralı Radyatörler: Bakır ve Alüminyum

Radyatör seçimi, etkili ısıtma ve soğutma için önemli bir karardır. İki sıralı ve üç sıralı radyatörler arasındaki temel fark, ısı transferi için kullanılan boru sıralarının sayısıdır.

İki Sıralı Radyatörler

• Daha ince bir profile sahiptir ve genellikle daha az ısı üretirler.
    • Daha küçük alanlar ve sınırlı montaj alanları için uygundurlar.
    • Genellikle üç sıralı radyatörlerden daha uygun fiyatlıdırlar.

Üç Sıralı Radyatörler

• İki sıralı radyatörlere göre daha kalındır ve daha fazla ısı üretirler.
    • Daha büyük alanlar ve yüksek ısı talebi olan uygulamalar için idealdirler.
    • Genellikle iki sıralı radyatörlerden daha pahalıdırlar.

Bakır ve Alüminyum Radyatörler

• Bakır Radyatörler: Yüksek ısı iletkenliğine sahiptirler ve genellikle daha dayanıklıdırlar, ancak alüminyum radyatörlerden daha pahalıdırlar.
    • Alüminyum Radyatörler: Bakır radyatörlerden daha hafif ve daha ekonomiktirler, ancak ısı iletkenlikleri daha düşüktür.

Brazing Radyatörler

"Brazing" olarak bilinen bir kaynak yöntemi kullanılarak üretilen radyatörlerdir. Bu, yüksek ısı direncine ve sızıntılara karşı geliştirilmiş dirence sahip olmalarını sağlar.

Önemli Hususlar

Radyatör seçerken, aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak gerekir:

• Gerekli ısı çıkışı
    • Mevcut montaj alanı
    • Bütçe
    • Malzeme tercihi

Erka, Yetsan ve diğerleri gibi saygın markaların radyatörlerini araştırmak ve kullanıcı yorumlarını okumak, bilinçli bir karar vermene yardımcı olabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Soğutma sisteminde bakır/alüminyum karıştırmayın. Korozyon yapar. Blok alüminyumsa radyatörün de alüminyum olması en sağlıklısıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nacker

Soğutma sisteminde bakır/alüminyum karıştırmayın. Korozyon yapar. Blok alüminyumsa radyatörün de alüminyum olması en sağlıklısıdır.

Hocam şu korozyon olayını biraz açarmısınız?

Yaz kış antifirizsiz kullanmam aracı, hemen hemen her sene de soğutma sıvısını komple değişirim, nasıl bir korozyon olur mesela?
  • Bakır olanlar hurdada iyi para ediyor, soğutma performansı olarak bilmiyorum açıkçası ...
  • anaconda41 kullanıcısına yanıt
    İki farklı metal birbirine iletken bir şekilde temas edince iki metalden biri diğerini sizin durumda su aracılığıyla yemeye başlıyor. Aynı durum sıvı soğutmalı bilgisayarlarda da oluyor.

quote:

Galvanic corrosion is an accelerated form of corrosion, in contrast to oxidation. It is an electrochemical process that occurs when two metals with different electrochemical activity are in contact with each other (like copper and aluminum). The more noble, passive metal (copper or nickel) drives the corrosion of the active, less noble metal, where the passive metal remains fairly unharmed. This process will go on until the active metal is completely destroyed or the process would stop when the electrical connection between the two metals is canceled. Since we are talking about liquid cooling here, an electrical connection is always present through the coolant.

Antifriz bu olayı engeller fakat farklı metal içeren sistemin gözetim altında durması gerekir. Her sene değiştiriyorsanız sorun olacağını sanmıyorum.

Ama sizin yerinizde olsam, radyatörün alüminyum olmasından kaynaklı ısınma problemi olmuyorsa, alüminyum radyatör kullanırdım.

• Altı üstü Lada Vega. Yaptırın manuel bir fan yazın basın çalışsın
  • nacker kullanıcısına yanıt
    Soğutma da sıkıntı yok, fanı da şehir içinde nadir açar da yeni nesil araçlar gibi hiç fan açmasın istiyorum, biraz da bilgi almak için sorayım dedim. Alüminyum a ikna olmuş durumdayım şuan, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lego95

Altı üstü Lada Vega. Yaptırın manuel bir fan yazın basın çalışsın

Hayırdır kardeş altı üstü Lada Vega derken, küçümser gibi :) :)

Araçta sorun yok, amaç bilgi almak, olabiliyorsa daha iyi olması.
  • quote:

Orijinalden alıntı: anaconda41

Soğutma da sıkıntı yok, fanı da şehir içinde nadir açar da yeni nesil araçlar gibi hiç fan açmasın istiyorum, biraz da bilgi almak için sorayım dedim. Alüminyum a ikna olmuş durumdayım şuan, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Hocam yeni araçlar fan açıyor zaten :D özellikle klima açıkken sıkışık trafikte fan açmayan yoktur. Benim araçta önde bir metre radyatör var connect yazın klima açıkken genelde fan açar
  • quote:

Orijinalden alıntı: batkent

quote:

Hocam yeni araçlar fan açıyor zaten :D özellikle klima açıkken sıkışık trafikte fan açmayan yoktur. Benim araçta önde bir metre radyatör var connect yazın klima açıkken genelde fan açar

Hocam klimayı anlıyorum da fanı anlayamıyorum. Ya çok sessiz çalışıyorlar yada bana denk gelmiyo :) :)
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Lego95

Altı üstü Lada Vega. Yaptırın manuel bir fan yazın basın çalışsın

Hayırdır kardeş altı üstü Lada Vega derken, küçümser gibi :) :)

Araçta sorun yok, amaç bilgi almak, olabiliyorsa daha iyi olması.

Çünkü o araba tam bir arıza çuvalı
  • yeni nesil araçlar fan açıyor ama hissettirmiyor.öyle arabayı felan sallamıyo yani
    Hocam bende 2001 model s40 var. Su hortumlarını falan 16 seneden sonra ilk defa bu sene değiştirdim. Radyatör 2 sene önce değişmişti. Eski bir araç olmasına rağmen temiz bir soğutma sistemi sayesinde 20 derece altındaki havalarda sıkışık trafikte dahi fan açmıyor. Yazın trafikte biraz takılırsanız açıyor, ama devamlı çalışmıyor. 1-2 dakika çalışıp 4-5 dakika ara vermesi yetiyor. Tabii klimayı açarsanız devamlı çalışıyor.

Demem o ki radyatörünüz temiz, suyunuz eksik değilse, soğutma sisteminde tıkanıklık vs. yoksa zaten bir şekilde soğur. Fan açma sıklığı arabadan arabaya değişir. Çünkü her motorun karakteri farklı oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nacker -- 29 Kasım 2017; 21:18:33 >
  • 3 sıra olanlar 9 litre alıyor genellikle 2 sıra 6 litre diye biliyorum ben benim Taunusta 3 sıra süper radyatör kullanıyorum gayet memnunum tavsiye ederim.
  • 3 sıralı bakır radyatör en iyi randımanı verir. Bakır ısıl transfer açısından biraz daha avantajlıdır, fakat asıl fark üç sıralı olduğu için. Antifiriz bencei %50 oranında kullanın ve BS-6580 standardında olsun. Farkediyor mu… evet. Standarda uyan üç senede berrak çıkarken diğeri iki senede değişmesine rağmen turuncu pasla beraber bulanık çıkabiliyor. Standardı yazmayan antifirizler kalitesizler, ve değişimde antifiriz bulanık çıkıyor. Buna özellikle dikkat edin çünkü garantisi olan yeni arabalar OAT antifirizlere geçtiği için eski standartları ciddiyetle üretmezler.

Galvanik korozyon bakımından aynı metallerin kullanılması tercih edilendir, ne var ki bakır galvanik seri içinde kararlı sayılacak metallerden biri. Deniz ortamı olmadıkça veya çok pahalı uçak endüstrisi bakır hemen hemen her yüzeye yakın kullanılabilecek korozyon bakımından güvenli bir metal. Otomotiv bakırı alüminyum parçalarla beraber kullandı. Benim 84 Chevrolet de böyle. Demir blok, alüminyum parçalar, daha yeni modellerde de alüminyum silindir kapağı ve bakır radyaör vardı. Asıl risk demir ve alüminyum arasındadır. Tabii eski demir bloklarda %20'ye yakın oranda nikel vardı. Aşağıdaki uyum tablosuyla bu mesele daha iyi anlaşılabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Karbon 12

3 sıralı bakır radyatör en iyi randımanı verir. Bakır ısıl transfer açısından biraz daha avantajlıdır, fakat asıl fark üç sıralı olduğu için. Antifiriz bencei %50 oranında kullanın ve BS-6580 standardında olsun. Farkediyor mu… evet. Standarda uyan üç senede berrak çıkarken diğeri iki senede değişmesine rağmen turuncu pasla beraber bulanık çıkabiliyor. Standardı yazmayan antifirizler kalitesizler, ve değişimde antifiriz bulanık çıkıyor. Buna özellikle dikkat edin çünkü garantisi olan yeni arabalar OAT antifirizlere geçtiği için eski standartları ciddiyetle üretmezler.

Hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Yukarıda arkadaş benim araç için alüminyum radyatörün daha sağlıklı olacağını, bakırın zamanla korozyon yapabileceğini söylemiş, şimdi benim kafam karıştı.

Bilinmedik markalar kullanmam. Yağda mobilden, antifirizde de castroldan, bulamazsam PO dan şaşmam. Alüminyum alaşım blok, silindir kapağı ve hazır da bekleyen orjinal alüminyum kalorifer radyatörü var, benim yerimde olsanız ön radyatör için son tercihiniz ne olurdu?

• nacker kullanıcısına yanıt
    Benim şuan kalorifer radyatöründe sıkıntı var, heralde tıkanıklık var çünkü oraya giden borunun biri sıcak diğeri ılık oluyor, kaloriferi açtığımda ilk 1 dk kadar sıcak sonra soğuk üflemeye başlıyor.

Orjinal peteği aldım, Triger ve Devirdaim de yaklaştı onları da aldım, ele almışken hepsini bir değişeyim diyorum.

Ladaların blokdaki su kanalları diğer araçlara göre daha dar, heralde Rusya iklimine göre yapmışlar termostat kapalıyken çabuk ısınıyor motor, burda asıl işi yapan radyatör. Radyatör iki sıralı, ön tarafı komple kaplıyor nerdeyse, iş görüyor fazlasıyla da 13 yıllık araba bi yerden sonra o da (radyatör) koyverecek.
    rica ederim,

Bütün sistem orjinal olduğunda hararet yapmaması lazım en başta. Bu bakımdan alüminyum radyatör yeterli gelmeli. Hem zaten bütün sistem anladığıma göre alüminyummuş. Ama derseniz ki fan devreye az girsin, o zaman üç sıralı olmasının avantajı var.

Kendim olsam

Bu araç mekanik yönden büyük oranda orjinal, daha önce pas, kireç tutmamışsa orjinal alüminyum. Madem radyatöre kadar alüminyum en temizi ve mühendisçesi budur.

Fakat mekanik açıdan büyük oranda orjinal değilse bakırı tercih ederdim. Üç sıralı az avantaj değil, pompa falan zayıfladığında yardımı olur. Alüminyum motorlar 70'lerden beri var ama alüminyum radyatör 90'larda yaygınlaştı. Asıl sebebi de bakırın pahalı hale gelmesi.

Neden böyle düşünüyorum… Kireçte kalsiyum var, kalsiyum da bir metal. Alüminyum üzerindeki kirecin korozyon riskleri bakır radyatörün galvanik etkisinin risklerini bir kaça defa katlar.

PO'yu boşverin. Maalesef, hisselerin çoğu paravan firma Texas Pacific'e satıldığından beri eski PO veya milli kuruluş değil. Keşke eskisi gibi olsa, uzun seneler hepimiz tercih etmiştik. Şimdi ise ismi kullanıyorlar. Hiç olmazsa üzerinde TSE standardı açıkça yazsın. Son baktığımda hiç bir standart yazmıyordu ve gözle görülür şekilde pas yapıyordu.

kolay gelsin

• Hocam ortalama bir alüminyumun ortalama bir bakırdan daha iyi ısı iletim katsayısı var. Eğer radyatörü alüminyum ve 3 kanallı alırsanız en yüksek performansı alırsınız
  • quote:

Orijinalden alıntı: furkantasdemir

Hocam ortalama bir alüminyumun ortalama bir bakırdan daha iyi ısı iletim katsayısı var. Eğer radyatörü alüminyum ve 3 kanallı alırsanız en yüksek performansı alırsınız

Keşke 3 kanallı alüminyumu bulabilsem hocam 😢
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.