Şimdi Ara

TRANSİSTÖR SOĞUTMASI İÇİN BAKIR MI , ALÜMİNYUM MU KULLANILMALI ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
14.334
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • soru başlıkta yazıyor zaten. Bakır mı daha iyi soğutur yoksa alüminyum mu ?

• bakır ısıyı daha iyi iletir ama aleminyum daha iyi soğutur görüşündeyim
  • quote:

Orijinalden alıntı: sfr+10

bakır ısıyı daha iyi iletir ama aleminyum daha iyi soğutur görüşündeyim

Isıyı daha iyi leten madde her zaman daha iyi soğutur. O yüzdendir ki belli bir meblağın üstündeki işlemci soğutucularında bile bakır kullanılır. Bakır pahalı bir maden olduğundan ve paslanmaya karşı dayanımı düşük olduğundan alüminyum kullanılır.
  • 1 gram maddeyi 1 derece arttırmak için kaç calori gerekli onu öğren en az kalori gereken en iyi soğutan olur
  • aliminyum daha çok ısı emer ama daha yavaş iletir. bakır az ısı emer ama hızlı iletir.
    örneğin
    -bir transistörden 20 saniye maximum akım geçirdiğinde aliminyuma bağlı olan 50 dereceye ısınırsa, bakıra bağlı olan 70 dereceye ısınır.
    -sürekli ısınan transistörde dereceler yaklaşık eşittir. bakır olan biraz daha düşüktür. (malzemenin ısı iletiminden ziyade hava teması daha belirleyici olduğu için)
    -
    -hava teması aktif olarak arttırılmışsa (fan ile) bakır daha iyidir.ısıyı çabucak uzaklaştırır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nowanda
    aliminyum daha çok ısı emer ama daha yavaş iletir. bakır az ısı emer ama hızlı iletir.

nasıl oluyor o iş???
  • Bakır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: r2d2droids

quote:

aliminyum daha çok ısı emer ama daha yavaş iletir. bakır az ısı emer ama hızlı iletir.

nasıl oluyor o iş???

alüminyum öz ısı 0,217 bakır 0,09
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: r2d2droids

quote:

nasıl oluyor o iş???

alüminyum öz ısı 0,217 bakır 0,09

öz ısı farklı bir şey sanırım ısıl iletkenlik diyorsun zaten o konuda hem fikiriz bakırın üstünlüğü tartışılmaz fakat
    ısı emmek ve iletmek kısmına takıldım ben!
    yani nasıl oluyor da bakır az ısı emiyor hızlı iletiyor, alüminyum daha çok ısı emiyor yavaş iletiyor? bunu nereden anlıyoruz???

• En iyisi sayılarla konuşmak
    Bakır için:
    Isı İletim Katsayısı: 385 W/m-K
    Isı Kapasitesi: 0.385 J/g-°C
    Alüminyum için:
    Isı İletim Katsayısı: 210 W/m-K
    Isı Kapasitesi: 0.900 J/g-°C

Şimdi gelelim bu rakamlar ne anlama geliyor.
    "Isı İletim Katsayısı" bir malzemenin ne kadar iyi iletken olduğunu gösterir. Bundan dolayı yüksek olan daha fazla iletir. Soğutma amaçlı olarak bakarsak işlemcinin üstündeki sıcaklığı sıcak tarafından soğuk olan tarafına daha kısa sürede iletilmesini istediğimizden yüksek olan daha iyidir.
    "Isı Kapasitesi" bir malzemenin içinde ne kadar ısı hapsedebileceğini gösterir. Bu katsayı nekadar yüksekse malzeme sahip olduğu enerjiyi daha uzun süre içinde tutar. Yani sıcak taraf ile soğuk taraf arasındaki fark daha az olacaktır. Soğutma amaçlı bakarsak aradaki farkın olabildiğince yüksek olmasını isteriz. Bu yüzden düşük olan daha iyidir.

Bu açıklama sanırım bakırın neden daha iyi olduğunu yeterince açık bir şekilde anlatıyordur. Sayılardan da anlaşılabileceği üzere alüminyum kendi içinde daha çok ısı hapseder ve soğuk taraftan sıcak tarafa ısı transferini daha uzun bir sürede transfer eder.

• alüminyum soğutucular yaygın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: aeronics

En iyisi sayılarla konuşmak
    Bakır için:
    Alüminyum için:

"Isı İletim Katsayısı" bir malzemenin ne kadar iyi iletken olduğunu gösterir. Bundan dolayı yüksek olan daha fazla iletir. Soğutma amaçlı olarak bakarsak işlemcinin üstündeki sıcaklığı sıcak tarafından soğuk olan tarafına daha kısa sürede iletilmesini istediğimizden yüksek olan daha iyidir.
    "Isı Kapasitesi" bir malzemenin içinde ne kadar ısı hapsedebileceğini gösterir. Bu katsayı nekadar yüksekse malzeme sahip olduğu enerjiyi daha uzun süre içinde tutar. Yani sıcak taraf ile soğuk taraf arasındaki fark daha az olacaktır. Soğutma amaçlı bakarsak aradaki farkın olabildiğince yüksek olmasını isteriz. Bu yüzden düşük olan daha iyidir.

Bu açıklama sanırım bakırın neden daha iyi olduğunu yeterince açık bir şekilde anlatıyordur. Sayılardan da anlaşılabileceği üzere alüminyum kendi içinde daha çok ısı hapseder ve soğuk taraftan sıcak tarafa ısı transferini daha uzun bir sürede transfer eder.

ısıl kapasitenin yüksek olması iyidir.
    bu açıdan alüminyumun avantajlı olduğu senaryo şudur:
    aynı ağırlıktaki bakır ve alüminyum soğutucumuz var diyelim. bağlı olan malzeme (transistor vs.) 10 birimlik ısı üretti.
    bu malzeme bakıra bağlı ise sıcaklığı 111 derece artar.
    aliminyuma bağlı ise 46 derece artar.

alimünyum kısa bir zaman aralığındaki yüklenmeleri daha iyi tolare eder.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 9 Mart 2012; 20:56:10 >

• quote:

Orijinalden alıntı: sfr+10

bakır ısıyı daha iyi iletir ama aleminyum daha iyi soğutur görüşündeyim

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: aeronics

En iyisi sayılarla konuşmak
    Bakır için:
    Alüminyum için:

ısıl kapasitenin yüksek olması iyidir.
    bu açıdan alüminyumun avantajlı olduğu senaryo şudur:
    aynı ağırlıktaki bakır ve alüminyum soğutucumuz var diyelim. bağlı olan malzeme (transistor vs.) 10 birimlik ısı üretti.
    bu malzeme bakıra bağlı ise sıcaklığı 111 derece artar.
    aliminyuma bağlı ise 46 derece artar.

alimünyum kısa bir zaman aralığındaki yüklenmeleri daha iyi tolare eder.

Soğutucu tasarımı yaparken eğer ağırlık baz alınarak tasarımı yapılırsa dediğiniz doğru olur ancak özel bir durum yoksa soğutucu tasarımı yaparken soğutucunun geometrisi tasarlanır. Ağırlık bu geometriye bağlı olarak kendiliğinden çıkar. Kaldı ki soğutucunun amacı sıcak yüzeyin yüzey alanını arttırmak suretiyle ısının atmosfere transferini sağlamaktır. Yani ısıyı soğuran madde alüminyum veya bakır değil havadır. Siz ise ısıyı soğurma işini soğutucunun kendisine yaptırıyorsunuz. Bu yüzdendir soğutma işleminde performans sözkonusu olduğunda bakır kullanılır. Otomobil radyatörlerinde eski tip bakır çekirdekli radyatörlerden alüminyum radyatörlere geçişin başlıca nedeni aracı hafifletme çabası ve bakım maliyetlerini düşürmekten başka birşey değildir. Geometrileri aynı olmak şartıyla alümnyum çekirdekli radyatör daha hafif olacaktır. Ayrıca eğer hala alümünyum daha iyidir diyorsanız pratik bir sorumu cevaplarsanız sevinirim. Yüksek performanslı işlemci soğutucularında işlemciye temas eden yüzeyler neden alüminyum değilde bakırdır? Intel'in stock soğutucularında eskiden salt alüminyum kullanılırken işlemciye temas eden çekirdek bakırdan gereiye kalan kısım alüminyumdur?

• alüminyum herzaman daha iyi demedim. bazı durumlarda daha iyidir dedim.
    bakır daha hızlı iletir dedim.
    aktif soğutma ile bakır en iyidir dedim.
    fazla lafa gerek yok, ikisin de avantajları var. amaca duruma göre hangisi daha iyiyse o kullanılıyor.
    sorduğun soruya gelince, işlemciye temas eden kısım ısıyı bir an önce iletmek için bakır, yüzey alanın hızdan önemli olduğu noktadan sonra alüminyum.
  • Alüminyumun doğal veya zorlanmış ısı taşınımı (konveksiyon) esnasında bakıra karşı hiçbir avantajı yoktur. Soğutucuların amacı yüzey alanını arttırmak suretiyle ısının havaya daha hızlı iletilmesidir. Bu nedenle hız, yüzey alanı ile doğru orantılıdır. Yani yüzey alanınız ne kadar fazla ise birim zamanda sıcak alandan ısıyı çekip havaya (buradaki soğuk ortam) o kadar fazla taşıyabilirsiniz. Alüminyumun üstün olduğu kısım suya karşı direnç, maliyet ve de ağırlıktan ibarettir. Intel stock soğutucularını eğer komple bakırdan yaparsa soğutucu performansı artacaktır. Ancak bununla birlikte soğutucu maliyeti arttığından ve de Intel'in işlemci ile birlikte soğutucuyu paket olarak satması, işlemci satış fiyatını yükselteceğinden hibrit bir soğutucu ile soğutucu maliyetini ve buna bağlı olarak işlemci satış fiyatını düşürmektedir.
  • bakırın daha iyi ısı ilettiğini defalarca söylememe rağmen ,tersini söylüyormuşum gibi anlıyorsun . diyorum ki alüminyum daha çok ısı absorbe eder.
    bu söz bile aslında kullanım avantajını açıklamak için yeterli. ama biraz detay şart oldu.
    hava sirkülasyonunun yeterli (ya da hiç ) olmadığı bir ortamda her iki soğutucunun ortalama sıcaklığı aynıdır.
    fakat alüminyum bu sıcaklığı +-5 derece değişimle korurken
    bakır -+10 derecede deşimle korur (sayılar örnek)

yani ,bir güç kaynağından ,alıya güç aktarırken alıcının girişine kondansator koymak gibi. alıcı ucundaki voltaj değişimini azalmak için için kullanılır.
    kondansator kapasitesi ne kadar yüksekse gerilim dalgalanması o kadar az olur. bir kondansatora neden gerek duyuluyor? elektrik ışık hızıyla gitmiyor mu? (bakırdan hızlı :))
    alüminyum da tıpkı bir ısı kondansatoru gibi davranarak bağlı olduğu elemanı yüksek ısı değişimlerinden koruyor.

tek avantajı bu. hava sirkülasyonu yeterli ise bakır hız farkı ile durumu eşitleyip ,öne geçer. fan var ise (senin sürekli verdiğin cpu örneğinde olduğu gibi) bakır daha iyidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 10 Mart 2012; 14:43:58 >

• Kısa vadede bakır daha iyi performans verir ama normal şartlarda Alüminyum daha uzun ömürlüdür.
  • Arkadaşlar , şimdi alüminyum ucuz olduğundan ve uzun ömürlü olduğu için vb. sebeplerden dolayı kullanılıyor. Peki ya niçin diğer metaller kullanılmıyor ? Mesela çinko , gümüş ya da galvaniz. Sahidende bu galvaniz soğutucu olarak kullanılabilir mi ?
  • Normal şartlar altında sıcak yüzeyi soğutan şey havadır. Hava ile sıcak yüzeyi ne kadar çok temas ettirirseniz o kadar iyi soğutma sağlarsınız. Isı iletimi ile ısı taşınımı arasındaki fark, ısı iletimi aynı fazdaki malzemeler içinde gerçekleşirken ısı taşınımı farklı fazda malzemeler arasında gerçekleşir. Soğutucunun ana amacı yüzey alanını arttırmaktır.
    Şimdi yüzey alanını arttıran her tür işlem soğutmaya iyi yönde etkiyecektir. Önemli olan malzemenin bunu sıcak taraftan soğuk tarafa ne kadar hızlı bir şekilde aktaracağıdır. Ne kadar performans alacağınız ısı iletim katsayısının ne kadar yüksek olduğu ile bağlantılı olacaktır. Galvaniz bir metal değildir. Demir veya demir esaslı metalin çinko banyosuna sokulup kaplanmış haline denir. Böylece pasa karşı koruma sağlanmış olur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.