Benzer konu arattım. Bulamayınca başlık açtım. Az önce 12.04.2021 saat 10:03 Arçelik fırın çalışmazken, soğukken, kapağını açmak istediğimizde dış cam (iki katman camı var) yüzümüze doğru bomba gibi patladı, camı açmak istediğimizde. Allahtan refleks olarak gözler kapalıydı sadece yüzümüze geldi. Ama büyük korku ve panik yaşattı. Benzer durum yaşayan var mı ne önerirsiniz? Durumu Arçelik'e bildirdim. Servis gelip bakacak, sorun sizden kaynaklıysa servis ücreti isteriz dediler. Nette baktığımda Arçelik'in ya ilgilenmediğini, ya da servis ücreti ve parça ücretiyle sadece kapağı değiştirdiğini gördüm. Servisin, Arçeliğin olası tutumları nedir ve hangi durumda ne yapmalıyım? Yasal bir hakkımız var mı (malum Türkiye'de yaşıyoruz). Bu arada ürün garanti süresi dolmuş durumda. |
Fırın Camı Patlaması: Bilmeniz Gerekenler
Fırın camının patlaması, ev kazalarında yaygın bir sorundur ve çeşitli nedenleri vardır. Patlayan fırın camının kullanılıp kullanılmayacağı önemli bir sorudur.
Fırın Camı Patlamasının Nedenleri
- Isıdaki Ani Değişimler: Soğuk fırın camı aniden yüksek ısıya maruz kaldığında, termal şok meydana gelerek camın çatlaması veya patlamasına neden olabilir.
- Yüzey Gerilimi: Fırın camının yüzeyinde oluşan çizikler veya diğer kusurlar, ısı birikimine neden olarak camın zayıflamasına ve patlamaya neden olabilir.
- Fırın Kapısının Uygunsuz Kullanımı: Fırın kapısını çok hızlı açmak veya kapatmak, cam üzerindeki baskıyı artırarak patlamaya neden olabilir.
- Hasarlı veya Zayıflamış Cam: Zamanla fırın camı çizilebilir, çatlayabilir veya zayıflayabilir ve bu da patlama riskini artırır.
Patlayan Fırın Camının Kullanımı
Çoğu durumda, patlamış fırın camı değiştirilmelidir. Kullanılması ciddi yaralanmalara neden olabilir çünkü:
- Keskin kenarlar vardır ve el kesiklerine neden olabilir.
- Isıyı düzgün bir şekilde yansıtmaz, bu da pişirme sonuçlarını etkileyebilir.
- Fırın verimini düşürür ve elektrik faturalarının artmasına neden olabilir.
Fırın Camı Patlaması Nasıl Önlenir
Fırın camı patlamalarını önlemek için şu adımları izleyebilirsin:
- Fırını kullanmadan önce camı kontrol et ve herhangi bir çatlak veya çizik varsa değiştir.
- Fırın kapısını yavaşça ve dikkatlice açıp kapat.
- Fırını ısıtmadan önce yiyecekleri fırın tepsisine koy.
- Fırın temizliği için sert temizleyiciler veya aşındırıcı malzemeler kullanma.
Fırın camın patlaması ciddi bir durumdur ve güvenlik nedeniyle derhal değiştirilmelidir. Patlamış fırın camı kullanmak tehlikelidir ve pişirme sonuçlarını ve fırın verimini olumsuz etkileyebilir.