Şimdi Ara

arkadaslar yardım!!! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
3.856
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 78xx serisinde, rakamı yanlış hatırlamıyorsam, çıkışa seri bağlanan her diyot, gerilimi 0.8 V düşürüyor. Uygun güçte diyot bulmak zenerden daha kolay. İstediğin gerilimi elde edene kadar yeterli diyodu seri bağlayabilirsin.
  • Selamlar...
    Bu iş 7805 ile olur ise konulacak birkaç denilen dirençler bayağı Watt lı olacaktır... Benim önereceğim şey ise LM317T olacak idi. 1.2-32 Volt arası ayarlı ve 78 serisine benziyor... Tek farkı ayarlı olması ve bacak bağlantısının farklı olması... Ayrıca 7803 diye bir entegre olduğunu da bilmiyordum ( şayet var ise !!! ) Low Drop-Out olarak değişik şeyleri duydum ama 7803 ü hayır...
    Bu arada Nitro arkadaşım... Önerin biraz riskli... Çünkü sarj dinamosu çalıştığında bu 12V bazen 18 Voltlara kadar çıkabiliyor ve sanırım ledler için çok sağlıklı olmayacaktır...
    Saygılar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 7 Şubat 2005, 22:15:26 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: untayk

Selamlar...
    Bu iş 7805 ile olur ise konulacak birkaç denilen dirençler bayağı Watt lı olacaktır... Benim önereceğim şey ise LM317T olacak idi. 1.2-32 Volt arası ayarlı ve 78 serisine benziyor... Tek farkı ayarlı olması ve bacak bağlantısının farklı olması... Ayrıca 7803 diye bir entegre olduğunu da bilmiyordum ( şayet var ise !!! ) Low Drop-Out olarak değişik şeyleri duydum ama 7803 ü hayır...
    Bu arada Nitro arkadaşım... Önerin biraz riskli... Çünkü sarj dinamosu çalıştığında bu 12V bazen 18 Voltlara kadar çıkabiliyor ve sanırım ledler için çok sağlıklı olmayacaktır...
    Saygılar...

ayrıca 7803den bir tanede ben istiyorum hakkaten lazım

• arkadaslar ilginize cok tessekkur....!!!!!
    7805 buldum ve bir led le birlikte 70 ledi seri bagladım ve sonuc aldım...
    ama 7805 baya ısınıyordu bunun içinde bir sogutucunun uzerine yerleştirdim ve arasına ısı transfer slikonu surdum...
    ne kadar dayanacagını bilmiyorum ayrıca 7805 i aldığım yere sordum 7803 yok dedi..
    boyle bişi varsa bulmaya calışıcam ve su 7805 e seri bağladığım led yerine zener diyotla bağlantı yapsam ne kullanmam gerekir...
    birde lm317t konusunuda değerlendiricem ama ilk olarak bunu bulmam gerekiyo....
    ilginize tekrar tekrar tessekkurler...!!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BamBam68 -- 10 Şubat 2005, 22:54:40 >

• Selamlar..
    Rica ederiz... LM317T de aynen 7805 gibi bol bulunan bir entegredir.Rahatlıkla bulabilirsiniz.Bu arada isterseniz 7805 den 2 adet kullanın ve çıkışlarını 1 Amperlik 1N4001 ile birleştirin ve ısınma ikiye bölünsün. İki adet 1N4001 diyodun birleştiği uca da seri olarak atacağını her bir 2Amperlik standart diyot , voltajı 0.6 Volt kadar düşürecektir. Yani 5-6 adet seri bağlı 2Amperlik diyot ( veya paralel bağlanmış 1N4001 den iki adet de kullanırsanız 2 Amperlik diyot elde edersiniz !!! ) arka arkaya bağlanınca , istediğiniz led voltajına kavuşursunuz. Ben sizin yerinizde olsam , zaten paradan bile sayılmayan ( sanırım 50-100 bin eski TL ! ) 20-30 adet alırım ve 7805 i de 2 tane kullanıp işi bitiririm.
    Kolay gelsin.
  • selamlar...
    untayk 1n4001 alıp 7805 in cıkıslarına baglamamı onermişsin herhalde...
    ben,m anlamadığın olay 30-40 adet alıp bunları 7805 in cıkıslarına nasıl bağlicam...canını birlestirik(sermi-paralelmi?)7805e ilave adicem onu anlamadım...
    kusura bakma biraz yeniyiz elimizden geldiğince bişiler yapmaya calışıyoruz oyuzden biraz sacma sapan sorular gelebilir...
    birde 7805in voltajı biraz dusuk gibi geldi bunun yerine 7806 baglasam problem yasarmıyım????
  • Merhaba...
    7805 in voltajı fazla bile ama bir led ile seri geçtiğiniz için az gibi duruyor.İlkel de olsa bişii çizdim aşağıdaki resimde. Diyotları bu şekilde bağlayarak istediğiniz voltaja inebilirsiniz. Kaç grup bağlayacağınız istediğiniz voltaja göre değişecektir...
    Kolay gelsin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 13 Şubat 2005, 16:42:47 >
  • abi ben bu resme 10 puan veriyorum kimse boyle bilgiyi birdaha bulamaz

• vallah arkadaslar tesekur edıyorum herkeze sanırım bu son acıklamada sorunum cozulmus olacak
  • temennimiz sonuca ulaşabilmeniz...kolaylıklar diliyorum
  • sonuc super...!!!
    7805 in cıkısına paralel vaziyette 1n4501 (yanılmıyorsam) bagladım...
    bu sekilde ledlerin parlaklığı cok cok iii olduuu..!!! herkezlere ozellikle UNTAYK a cokcok tesekkurler...!!!

kucuk birde sorum olacak bu ledlerin hızlı bir sekilde yanıp sonmesini istiyorum bunun için bir cozum varmı?(yoksa hiç onemli deil sonuca ulaştım zaten)
  • Rica ederiz ... hiç önemli değil... Yanıp-sönme işine de çare var... Ancak tüm akımı , güçlüce bir transistörün üzerinden geçirmek ve bu geçişin darbeli olabilmesi için de bir osilatör veya flip-flop devresi yapmak gerekir. Bu konuda kararlı iseniz , bir çizim hazırlamaya çalışayım. Bu arada güle güle kullanın diyorum...
  • anlatılan kadarıyla baya zor olduğunu goruyorum...oyleyse hiç gerek yok ben arac flaşoruyle falan yaparız diye dusunmustum herhak-lde bu sekilde olmaz...
  • Dostum, aksine çok basit bir devre, delikli pertinaksta Makgayvır usulü yapabilirsin. Bunca parçayı biraraya getirebildiğine göre, lehim yapabiliyorsun, bu yeterli. Araç flaşörlerinde de (Yenilerinde) aynı devre var. Farkı, fazla akım çekilebilmesi için röle sürmesi. (Eski termomekanik flaşör sakın kullanma!!!) Untayk'ın devre bu işi elektronik yapıyor, daha az akım harcıyor.

Motosiklet elektriğinde en önemli şey, regülatörün gücü. Bu gücü aşacak yeni donanım sakın ekleme, pahalıya patlar, regülatörü yenilemek zorunda kalırsın. Led stop kullanarak biraz tasarruf ettin, sıra sinyallerde sanırım.

Kolay gelsin.
  • Gayet de güzel olur... akıl akıldan üstündür... Hiç aklıma gelmeyen bir çözüm bulmuşsunuz. İçinde rölesi bulunan ucuz flaşörler var. kontak uçlarından +12 Voltu geçip 7805 e verirseniz olay çözülür.Kolay gele...
  • arkadaslarbide birsey daha var bende iki renkli ledler var bunlarla bişi yapma sansımız varmı cunku bunlar cok hızlı renk değiştiriyorlar...
    eğer yoksa untayk bana bir devre şeması cizme şansın varmı bununla ilgili veya flaşoru nasıl calıştırmalıyım...
    ilginize tesekkurler!!!
  • Untayk dostum, F 650 sahibi bir arkadaşım var. Regülatörü yandığı için yardım istedi, maalesef yanan ragülatörü parçalamışlar. Şu anda motor yatmakta. Yeni reg. 120-150 YTL civarı. Anemnezden anladığım kadarıyla, vatandaşın yaptığı 50 W yerine 100 W'lık far ampulü kullanması. Sonuç: Yanık bir regülatör.

Arkadaşımıza, bu yüzden piyasadaki bir flaşör yerine senin önerdiğin transistörlü flaşörü öneriyorum. Röleli'den daha az elektrik harcar. Ki, transistörün tetikleyeceği gerilim, bir dizi ledi sürmeye hayli hayli yeter.

Stop ve sinyallerin yeri ayrı ayrı olduğuna göre, çok renkli ledi motosiklette kullanmanın yeri yok. Ama hobi için isterseniz, piyasada üç renkli ledler var, flaşör içinde, değişken hızla renkler ayrı ayrı yanıyor. (Kırmızı-yeşil-mavi) Tüm bunlar 5 mm bir led halinde, akım verin çalışsın.

• selamlar...
    BamBam68 arkadaşım... nasıl birşey yapmak istiyorsun çift renkli ledlerle? Bunu anlatırsan bir devre çizebilirim... Mesela frene basıldığında sırasıyle renk değiştirecek bir stop lambası tarzı bişii mi... gibi...
    erroraesthumanum dostum... tam olarak anlayamadım söylediğini... Motorlar ve donanımları hakkında zerre kadar bilgim yok. Ancak , regülatörün kaç volt girişi ne değere ve ne güçte sağlaması gerektiğini elektronikçi dili ile tarif edebilirseniz çare araştırabilirim.
    Bu flaşör olayı da , zaten kolay ama mekanik röle içerdiği için hızının doğal olarak bir limiti var. Yapılacak olan uygulamayı tarif edebilirseniz , çözüm kolay... Düşündüğünüz kadar da zor olmaz yani...
    Saygılar..
  • Dostum, eskisi elimizde olmadığı için maalesef regülatör konusunda yapılabilecek birşey yok. Çünkü sözü edilen, şaseyi de katarsak 7 uçlu bir devre, bu kadar uç nereye gider, ne işe yarar hiçbir fikrim yok. Akü için termal koruma filan sordum ama, yok. Eskisi olsa da, polyestere gömüldüğü için birşey yapmak zor ama, kişisel, mesleki deneyimlerimi kullanarak birşey deneyebilirdim. Ama o da yok. Çaresiz yenisini alacak.

Sözünü ettiğim, çift transistörle ya da 555 gibi bir entegreyle yapılabilecek bir flaşör. Çıkışı bir güç transistörünün bazına verirsek, beklenen güç sürülebilir sanırım. Arkadaşımız aynı devreden iki tane yapıp, yüksek frekanslısını stopta, düşük frekanslısını sinyallerde kullanabilir. Bu kez, ledleri paralel sürüp, zener sorununu da atlatmış olur. Araçlarda, öngörülenin dışında renkli ışık kullanmak trafik kanununa muhalefet sayılabilir, dikkatinize.

Eee, Bambam'ın makineye ilişkin detayları da sorma vakti geldi. Bu kadar uğraştığına göre iyi birşey olmalı. Ben de çok istiyorum ama, bütçem çok kısıtlı. Kelepir, hele meraklı bir ihtiyardan, kıymetini bilecek birine temiz bir eski bulsam, hemen üstüne atlarım.

Kolay gelsin..

• Çizgilerle gösterilen hat, regülatörün toprak ucu ile iki IN4001 diyotun seri olarak bağlandığını göstermektedir. Silikon diyotlardaki ileri-bias voltaj düşümünden dolayı, regülatörün toprak ucu, toprak seviyesinin 1,3 ile 1,4 Volt üzerinde olacak, bu da çıkışın belirlenmiş sabit voltaj çıkışından 1,3 ile 1,4 Volt yukarıda olmasına sebep olacaktır. Regülasyonun kalitesi düşecektir, çünkü sadeve V0'ın bir bölümü örneklenmektedir. Daha fazla diyotla veya ters-biaslı, yüksek akımlı zener diyotlarla, daha yüksek farklar elde edilebilir. Bu teknikler, sabit çıkış voltajını 1 veya 2 Volt arttırmak için kullanışlıdır.
    yanıp sönme için kendi kendine yanıp sönen tek renkli ledlerden bağlayabilirsin biz öyle yapmıştık ama değrleri ne olur bilemem

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3dfx -- 19 Şubat 2005, 15:12:48 >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.